Last news in Fakti

31 Май, 2024 17:07 1 182 48

Около 350 000 души с двойно гражданство имат право на глас в Турция

  • избори-
  • турция-
  • бюлетини-
  • мерки

В югоизточната ни съседка са разкрити 166 изборни секции, което е най-големият брой в чужбина

Около 350 000 души с двойно гражданство имат право на глас в Турция - 1
Снимка: БГНЕС

Около 350 000 души с двойно гражданство имат право на глас в Турция. Няма точна статистика колко от тях ще упражняват вота си на 9 юни за Българско Народно събрание, но очакванията са отново за висока активност.

Това уточни БНР.

В югоизточната ни съседка са разкрити 166 изборни секции, което е най-големият брой в чужбина. В четири от бюрата ще се гласува за Европейски парламент. Според изселнически организации тежест ще имат онези партии, които се обърнат към проблемите на хората в Турция.

В Турция, също като у нас, се провежда предизборна кампания. Целта е да се привлекат повече гласове за дадена политическа сила и тя да има по-голяма тежест в българския парламент. Използват се различни форми на агитация, включително с плакати и раздаване на листовки. Българските партии обаче все още не знаят как да работят с хората, твърди Рафет Улутюрк, изселник от Родопите и председател на дружеството „Бултюрк“.

Да агитират в Турция идват представители на различни партии. Срещат се с хората, а те от своя страна очакват политиците да решат проблемите им. От Конфедерацията на изселническите дружества от балканските страни са изготвили списък със 17 въпроса, за които двойните граждани очакват конкретни действия, казва Сабри Мутлу, председател на Конфедерацията.

По думите му нито един от пристигналите до момента в Турция български политици не е обърнал внимание на тези проблеми. Смята обаче, че точно на тези политици е ролята да убедят хората да гласуват.

Конфедерацията на изселническите дружества е една от организациите в Турция, която работи активно по време на избори. Сабри Мутлу твърди, че тя не посочва за коя партия да гласуват изселниците ни и е далеч от смисъла на понятието предизборна агитация. Но им съдейства в изборния процес - от попълване на документи до осигуряване на превоз до България или изборно бюро в Турция.

Според Мутлу в подготовката за вота на 9 юни, както и в самото му протичане, не се очакват изненади. Казва, че вече са свикнали с избори, но признава, че хората са уморени.

Изселниците ни в Турция не разчитат много на предизборната агитация. Според представители на техни дружества тежест ще имат партии, които не просто обещават, а вече имат конкретни решения на проблемите им. Както и да завърши кампанията, в югоизточната ни съседка се очаква висока избирателна активност за вота за Народно събрание.

Председателят на дружеството „Бултюрк“ Рафет Улутюрк прогнозира такава в големите градове като Бурса, Измир и Истанбул, където има концентрация на наши изселници. Той не смята, че тази активност ще е пряк резултат от политическа агитация на място. Затова е любопитен въпросът какво кара хората с двойно гражданство в Турция да гласуват редовно.

Д-р Вилдане Йозкан от университета Гюмюшхане е изследвала причините, поради които изселниците упражняват правото си на вот. Според нея има поне четири довода те да правят това и един от тях е, че се чувстват незабелязани от повечето политически партии.

Ако трябва да се придържаме към разработения от д-р Вилдане Йозкан поведенчески модел на гласуване в Турция, то на предстоящите избори може да се очакват най-малко 100 000 гласоподаватели.

Според Сабри Мутлу има интерес към вота на 9 юни, но основно сред възрастните избиратели.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    34 5 Отговор
    И как точно ще гласуват като немалка част от тях не могат да четат и пишат на български или както винаги ще им попълват предварително правилния избор в бюлетината

    Коментиран от #7, #25

  • 2 Юсуф

    19 2 Отговор
    Този път за ГЕРБ ще гласуват ДПС такива са заповедите от горе.

    Коментиран от #16

  • 3 Червената шапчица

    8 9 Отговор
    ДПС ураааа...
  • 4 ЧОЧО

    22 6 Отговор
    Как няма да гласуват,отиваш в ТЕЛК двойните граждани с предимство,никой не ги пита дали в Турция получават пенсии атам се пенсионирват по млади. За по малко стаж получават по големи пенсии от нашата трета категория с пълен стаж.Ако някой не вярва да провери в ТЕЛК Кърджали и смесените райони.
  • 5 Някой

    24 2 Отговор
    Браво! Ето кой ще реши резултатите от изборите!
    Иначе, втората партия в България обикновено има по-малко гласове от тези. Срам и позор!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Някой

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Не го мисли това. Не е необходимо даже да ходят до урните. От изборната "комисия" попълват бюлетините вместо тях.
  • 8 да да

    16 1 Отговор
    Това е ментето.....КараИбрахиим на избори!....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 овцете

    15 3 Отговор
    Да имат право на глас само тези които знаят български ези ,а догановата мафия да ги използва само за бройки
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Някой

    15 5 Отговор
    Ето защо ни настройват против Русия.
  • 14 бултюрк

    17 5 Отговор
    В Бурса подгряваме автобусите нашият избор е nрасето макар, че не ядем cвинckо.
  • 15 Е как да са забелязани?

    12 2 Отговор
    Те не живеят в България, да ги забелязват турските партии и да им решават проблемите.
  • 16 Всички

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Юсуф":

    помнят и знаят заслугите на Банкянския другарин в периода на т.нар. "Възродителен процес" !
  • 17 Пурко

    18 5 Отговор
    Крайно време е да премахнат двойното гражданство. Така няма да гласуват хора дето не са стъпвали тук. А и ще се разбере колко българи има в С Македония като им вземат паспортите от ЕС Току виж се оказали мнозинство
  • 18 факт

    9 1 Отговор
    то в България няма толкова
  • 19 БЪЛГАРИН

    24 1 Отговор
    Премахнете двойното гражданство. Спрете небългари да определят живота на българите и България. Освободете българските мюсюлмани от феодализма на ДПС.
  • 20 Ганчо

    7 2 Отговор
    Ако 80% гласуват на изборите, това което се дрънчи от години е без значение....Ганев търси оправдание...
  • 21 САМО ПИТАМЕ раята

    12 1 Отговор
    А аааа за тези ли? Тези младежи ще постъпят ли в българската армия ☹️🇧🇬да пазят БЪЛГАРИЯ???? ИЛИ ГЛАСУВАТ ЗА БИЛЕТ 🇪🇺 ЕС??? Джожум как е живота в🇹🇷 че тук сме работещи бедни???
  • 22 Перо

    16 4 Отговор
    Само Мария Атанасова не е разбрала за кого гласуват изселниците в Турция. Това е пълна глупост за 17-те въпроса и т.н., сякаш каквото и да се каже и отговори турците ще гласуват за друга партия! Логично е да се предложи проекто закон за забрана на живеещи в чужбина за повече от 6 месеца да гласуват в БГ избори. Дава ли се сметка колко депутати ще вкарат тези 350,000 души. Престоят трябва да се удостоверява по някакъв начин! Иначе ни се налагат политики от хора, които живеят по други закони в чужбина и нямат общо с БГ!

    Коментиран от #26

  • 23 ДеКа

    9 2 Отговор
    А българите в Одеса ще гласуват ли?
  • 24 Азззззззз

    15 3 Отговор
    Избирателно право трябва да имат само и единствено български граждани, който плащат данъци в България!

    Коментиран от #27

  • 25 Никси

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    ма ти защо не мислиш че мача е вече свирен отдавна с купените съдий и футболисти , а изборите са си парлама за пред народа и света , картите са вече разиграни на белот със всичко коз !!!.
  • 26 Ами то и сега е така неграмотнико

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    И сега за местните избори се иска уседналост ама на тебе турците са ти виновни, че не ходиш да гласуваш
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сатана Z

    4 4 Отговор
    Турция ще превземе обратно бившите си земи без една пушка да пукне.

    Коментиран от #34

  • 29 Боби

    4 5 Отговор
    И 99% за ДПС. А вие тука се правете на интересни и не гласувайте.

    Коментиран от #37, #40

  • 30 Бамбука

    7 1 Отговор
    Смешен плач. Значи тези 350 000 представляват проблем, а в чужбина живеят поне 2.5 милиона българи в Европа, още няколко милиона в САЩ, Канада, Австралия и други страни, но нашите "патриоти" не могат да ги организират, обединят около българската кауза за да гласуват ? Ами , като нямаме "Стратегия за бъдещото развитие на България за следващите 15-20 години", като няма кой да я представи, когато политиците си гледат само около пъпа си, кой ни е виновен ? Не изселниците ни са проблем ( ние ги изгонихме ) , а импотентността на политиците ни.
  • 31 Май да

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Аз съм български гражданин":

    Май да. Не изглежда да правиш добри избори. И не съм сигурен защо да имаш глас в управлението на общество в което не участваш.

    Коментиран от #36

  • 32 Като са с двойно гражданство

    3 3 Отговор
    би трябвало да имат право на глас с представяне на българския паспорт с престой в страната ни 6 месеца от годината. В противен случай, те не са с двойно гражданство, а само с турско.
    Просто е.
  • 33 Азззззззз

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Аз съм български гражданин":

    Да, не трябва да имате. Щом нямате никакъв ангажимент към държавата, няма защо да се ангажирате по отношение на управлението ѝ.

    Коментиран от #35

  • 34 Друг път ще превземе.......

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Сатана Z":

    Сега са ни братушки, и ще ни пазят от нашите врагове бе будала такава.....
  • 35 Чакай чакай малко

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Азззззззз":

    Не трябва да имам или нямам. Как е по конституция? Приказките за ангажираност към държавата на някой друг

    Коментиран от #41

  • 36 И ти май не си разбрал

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Май да":

    Аз питам дали мога да избирам кой да ме управлява, а не да бъда избиран да ви управлявам. Схвана ли разликата?

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 БЯГАЙ КРИЙСЕ И МЪЛЧИ

    1 1 Отговор
    Абе българи що ви са тези избори? То украйна без президент ни вкарва в ТСВ вие за кой ще гласува мислите ракетите🚀 като за чаткат сега ще се чудим☹️ кой къде да се крие?? Айде стига че света съвсем е полудял от безбожници
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ами браво на ДПС

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Боби":

    Значи си вършат добре предизборната работа. Сигурен съм, че и други политически формации могат да спечелят гласове в Турция ако си дадат малко предизборен зор.
  • 41 Азззззззз

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "Чакай чакай малко":

    Хайде да не намесваме конституцията. Че в нея ясничко е записано, че всеки български гражданин е длъжен да знае писмено и говоримо български. Ако се спазваше това, резултатите щяха да са съвсем различни. Но повечето я четат като дявола евангелието...

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Може ли да ми цитирате точно в кой член

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Азззззззз":

    Е записано задължителното писмено и говоримо владеене на езика?
  • 44 А колко руснака

    1 1 Отговор
    с двойно гражданство гласуват в България???

    Отгоовор: над 410 000....следващия президент ще е някой Василий..
  • 45 Имат право

    1 0 Отговор
    Но гласуват много малка част от тях
  • 46 Сократ

    2 3 Отговор
    Кога България ще вземе пример от Германия? Там се гласува само на тяхна територия. Секции има само в посолствата и консулствата и то за служителите и хора в командировка. Избори само на българска територия. Който иска да гласува, моля да заповяда. Какво е това да се правят хиляди секции, защото някой е решил преди 35 години и повече да си бие шута? И тези ще определят кой да управлява? А и няма да е зле и образователен ценз да се въведе. Или платил си данък сгради/смет имаш право. Иначе, у лево.
  • 47 дядото

    3 1 Отговор
    нещо сметката не излиза. така наречената екскурзия за турция бе преди 40 години и въпреки това стотици хиляди от тях още са живи.може,ако са над 80-90 години
  • 48 Дурхан

    0 0 Отговор
    Голяма тъпотия ..ще си пушат наргилето в Бурса и ще решават кой ще управлява в България
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове