31 Май, 2024 21:04 1 724 31

ВАС остави без разглеждане жалбата на ПП-ДБ за билбордовете с Борисов и Пеевски

  • вас-
  • жалба-
  • пп-дб-
  • избори-
  • кампания

Решението е окончателно

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на Николай Денков и Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България", против решение № 3371 – НС от 27.05.2024 г. на ЦИК в частите, в които е установено нарушение на разпоредби от Изборния кодекс.

Със същото решение председателят на ЦИК е оправомощен да състави акт за установеното нарушение на Николай Денков, кандидат за народен представител на КП "Продължаваме промяната - Демократична България" в изборите за народни представители на 9 юни 2024 г.

Върховните магистрати отхвърлят и тази част от жалбата на Николай Денков и Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България", против решение № 3371 – НС от 27.05.2024г. на ЦИК, в частта, с която е възложено на областните управители на области с административни центрове гр. София и гр. Пловдив незабавно да премахнат съответните материали на териториите на двете области.

Съдебният състав приема, че първият и третият диспозитив от разпоредителната част на процесното решение на ЦИК не подлежат на обжалване по реда на АПК, тъй като с тях е установено нарушение на забраната по чл.183, ал.4 от Изборния кодекс (ИК) и председателят на ЦИК е оправомощен да състави акт за установеното нарушение. Решението на ЦИК в тези части е издадено на основание чл. 480, ал.2 от ИК и представлява част от процедурата по налагане на административно наказание на лице, допуснало нарушение в хода на изборния процес. Характерът и съдържанието на тези разпоредителни части на оспореното решение, съставляват акт, поставящ начало на процедурата по налагане на административно наказание. По силата на чл. 498 от ИК установяването на нарушенията, съставянето на актовете, издаването и обжалването на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/. Следва да се има предвид, че специалната норма на чл. 498 от ИК изключва приложението на общата разпоредба на чл. 58, ал. 1 от ИК за обжалваемост на решенията на ЦИК.

Премахването на спорните билбордове, поставени от КП „ПП-ДБ“ на бул. „България“ в гр. София и на ул. „Сава Муткуров“ в гр. Пловдив е разпоредено на основание чл. 186, ал. 2 от ИК във връзка с чл.183, ал.4 ИК, който нормативен текст забранява използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави. Съдът не споделя становището на жалбоподателите, тълкуващи изискването за съответствие с добрите нрави във връзка с прилагане на ЗЗД и договорното право, които не са относими към политическите и обществените отношения.

Включването на снимков материал, съответно фотографски изображения на лица, които не са дали изрично съгласие за това, представлаващи политически партии и коалиции, различни от коалицията, в полза на която е поставен съответния агитационен материал, по същността си представлява нарушение на добрите нрави, защото последната ги използва в предизборната си агитация в своя подкрепа. Поначало моралните принципи и норми, установени в обществото, не са предмет на правно регулиране. Ето защо обичайно нормативните актове не ги дефинират, а директно препращат към тях. Нито Конституцията, нито отделните закони формулират определение за "добрите нрави", тъй като това е понятие на морала и етиката, установени в обществото, но въздигнати в правна норма тяхното спазване се санкционира в определени хипотези, какъвто е настоящия случай.

В понятието „добрите нрави“ попадат тези правила и норми, които бранят принципи и ценности, чието зачитане е в интерес на обществените отношения като цяло. Именно нарушаването на тези принципи и ценности ЦИК вярно е преценила, че е осъществено чрез използването на фотографски изображения на политически лидери на други политически формации, участващи на процесните избори, без тяхното знание и съгласие, което се включва в обхвата на понятието накърняване на добрите нрави по смисъла на чл.183, ал.4, изречение първо от ИК. С оглед на това съдът счита, че в случая не е налице твърдяното в жалбата противоречие с приложимите материалноправни разпоредби и ЦИК правилно е тълкувала и приложила нормата на чл. 186, ал. 2 от ИК.

Решението по административно дело № 5591 от 2024 г. на ВАС е окончателно.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 смешник

    20 5 Отговор
    двойните стнадарти на вас са плашещи. явно има заповед герб и никой друг. не харесвам пп-дб , смятам ги за виновни за изпирането на баце. но няма как да не забележа, че страната е пълна с билбордове със снимка на киро и надпис под формата на печат "фалшиви новини" на английски. Стига двойни стандарти, явно че герб ще управляват на всяка цена, но да има мярка и да има един закон за всички.

    Коментиран от #4, #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Герджиков

    13 17 Отговор
    Предпочитам мишока Денков пред двете прасета цигани
  • 6 Мда

    20 6 Отговор
    Мафията дпс-гроб си има територия, защото отдавна не сме държава.
    Назначените за милионери съсипаха територията.
    Рая власт С кръв са я взели (кражби от мандри) с кръв ще я дадем... 2 милиона избити българи за 20 години.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 !!!?

    14 4 Отговор
    Какъв искате да бъде вашият премиер !!!?

  • 10 Хи хи

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "смешник":

    Какво пречи на Киро да подаде жалба към ЦИК , но май се получава с Кировите камъни , по Кировата глава.
  • 11 Град Козлодуй

    11 11 Отговор
    ПП ДБ Кои Бяха

    Коментиран от #13

  • 12 Диоген

    10 6 Отговор
    Ще ви обърна внимание на един неволен,но много сполучлив детайл.
    Вижте добре снимката!На нея е изобразен билборд,от който се приканва да се гласува за кирчовците с номер четиринайсет и премиер Денков.Така.От дясно се вижда указателен знак,на който човек слиза по стълбицата надолу.Виждате го,нали? Така.
    Съдбата ви казва следното:Ако искате да слизате по социалната стълбица надолу,то гласувайте с бюлетина номер четиринайсет за Кирчовците с председател Денков.Това виждам аз и това би видял всеки мислещ човек...
  • 13 Ще ти кажа

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Град Козлодуй":

    И те като един Глухар, си мислят че е техен, целия хамбар.

    Коментиран от #20

  • 14 гражданин

    10 2 Отговор
    Ами махнете им грозните муцуни и сложете на тяхно място по една тиква и един глиган !
  • 15 SDEЧЕВ

    4 5 Отговор
    Кажете,сега че не са шарлатани-разписани шарлатани с Административен акт за шарлатанско поведение,с дата и ул номер на съдебното решение.
  • 16 КОР за ПП

    3 2 Отговор
    Шегиба в шушумигите.
  • 17 Гост

    0 1 Отговор
    спахията не рипа срещу с0лтана.
  • 18 ХАХАХА

    6 5 Отговор
    На мен ми прави впечатление, че на тези 2 партии ППДБ и Герб само пушкала да им се раздадат и ще се изтребят за преразпределение на България както навремето се трепеха ВИС и СИК . Интересно как може да има хора да гласуват за тези 2 ОПГ ,които да управляват.?
  • 19 Кой какво

    6 4 Отговор
    Мафията диктува правилата,мутри милиционери депесари Радевци чалгари възрожденци и всякаква паплач около тиквата насилват съд и прокуратура да играят тяхната игра

    Коментиран от #21, #24

  • 20 Град Козлодуй

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ще ти кажа":

    Себе си ли Визираш
  • 21 ХАХАХА

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Кой какво":

    Само ППДБ чисти като момини сълзи ,Ако моми да не остАнаха!ХАХАХА
  • 22 Иван

    5 3 Отговор
    Билбордът е страхотен ,като замисъл и не разбирам жалбите на Борисов и Пеевски.Всеки ден по стотици пъти ги има някъде снимани ,но не чухме да се оплакват -Когато са редом с един умен и интелигентен човек на билборд им се засягали правата.А нашите права толкова години като ги потъпкваха питат ли ни?

    Коментиран от #23

  • 23 МУЦКА

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    ТИ НЯМАШ ПРАВА
    ТИ СИ ЖЪЛТОПАВЕТЕН ПЛАНКТОН
    А МУХЪЛА МЯМА ПРАВА
  • 24 ДО ВЧЕРА СИПЕШЕ ЗАКАНИ

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кой какво":

    СЕГА СЕ ДАВИШ В СОПОЛИ
    МНОГО МЕ КЕФИШ
  • 25 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Абе Съсела що го оставихте на плаката бре. Турете ги всички в черно ,че са ни черни и тримата.
  • 26 ура ,ура

    1 0 Отговор
    факти знаем че сте силно пристрастни към партията на подмяната и измамата ама с тази вецина станахте за смях тя е с постоянно присъствие на страницата Ви !това ли е новата звезда на кире канадецо?
  • 27 лудия професор 2

    1 0 Отговор
    факти този от билборда си го закачете за спомен като най слабия премиер и министър на образованието ни!
  • 28 гост

    0 0 Отговор
    пускам сълза
  • 29 Нина

    0 0 Отговор
    Тия реват за всяка глупост като сарански мечки
  • 30 Стефан

    1 0 Отговор
    Съвсем нормално е да не се занимават с глупостите им
  • 31 Калин

    0 0 Отговор
    Поредните безсмислици, с които ПП-ДБ губят времето ни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове