Last news in Fakti

1 Юни, 2024 05:57 1 372 8

Светлин Тачев: Нов предсрочен вот ще бъде катастрофа

  • светлин тачев-
  • политолог-
  • избори

ДПС иска да подкрепя, не да управлява директно, смята политологът

Извънредното заседание на Народното събрание със сигурност ще бъде употребено за предизборни цели. Това каза пред NOVA NEWS политологът Светлин Тачев.

Казусът със Сребреница е доста сложен, защото ако наистина е имало натиск върху България да промени позицията си, това е проблем. От друга страна ние се измъкнахме от него, защото подкрепихме резолюцията. Това нещо трябва да бъде разгледано и да се установи какво се е случило, дали е имало опит да се промени позицията на България, защото можеше да изпаднем в много неловка и срамна ситуация, заяви Тачев.

Искането на БСП Народното събрание да забрани изпращането на български войски в Украйна също е част от предизборната борба, но това няма да повлияе на избирателите. Предизборната кампания е изключителна вяла и е насочена към твърдите ядра на партиите, като че ли не се гледа на периферията. Това се видя и от самите кандидатски листи, които не залагат на нещо ново, а по-скоро на сигурност и стабилност, посочи политическият анализатор.

Възможно е избирателната активност да е доста ниска, което показва, че и избирателите, и политическите сили са изхабени и трудно могат да представят нещо ново. Затова цялата кампания минава през лични противопоставяния на политически лидери, взаимни обвинения и компромати, особено между двете най-големи коалиции, които доскоро бяха заедно в управлението. Не съм сигурен дали това няма да демотивира още повече българския избирател. Това е много опасно за изборния процес, защото спиралата от избори девалвира не само изборния процес, а и самата демокрация. Политиците трябва да помислят дали да не преминат от противопоставяне към диалог, да се види как ще се продължи нататък, коментира Светлин Тачев.

На политическия хоризонт няма нищо ново. В българския избирател има апатия, той е изморен, добави той.

Основният проблем за съставянето на правителство е дали по някакъв начин ГЕРБ и "Продължаваме промяната – Демократична България" ще могат да се разберат как да управляват заедно, но не по начина на сглобката. Въпросът е дали ще намерят формула. Ако това не се случи, вероятно ще тръгнем към нови предсрочни избори, което ще е катастрофално. Остава и въпросът къде ще е ДПС, защото те също няма да могат да бъдат заобиколени. ДПС искат да подкрепят, за тях е важно да има експертно или програмно управление, което те да подкрепят, но не директно, каза още Тачев.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе,

    10 3 Отговор
    И от какво толкова е изморен този българският народ?... От многото стоене по кръчми и кафенета, и разходки до Турция и Гърция, през седмица. От 30 партии и 600 кандидати, не е като да няма избор, за всеки вкус. Да не гласуваш е престъпление. Трябва да го направят задължително, както едно време.

    Коментиран от #5

  • 2 Светлин Тачев!! Поредното Недоразумение

    15 0 Отговор
    Кръстило се Пилитолог!! А то Идиот!
  • 3 Оги

    12 0 Отговор
    И каква по- точно катастрофа ще се случи, а експертине? Каква? Спира всички, няма хляб и БГ умира, а палячо?
  • 4 инж. Ганчо Илков

    11 1 Отговор
    НАРОДЪТ не е Уморен. НАРОДЪТ Разбра,че е Пренебрегнат. Никой, за Нищо не го Пита. Двама Лидери на Проекти с Мафиотски Методи, се гаврят с НАРОДА. Останалите Участници, съзнавайки Политическата си Безпомощност се Вживяват в Ролята на Вождове, Плюват един срещу друг и с Пополизъм искат да Привлекат Вниманието на Разединената Общественост, с Надежда да се докопат до Депутатско Място. Обещания, без ясни Реформи. НАРОДЪТ се топи, а Светлина в Тунела не се Вижда.
  • 5 инж. Ганчо Илков

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе,":

    За кое Време става Въпрос? Масово Гласуване имаше само при Болшевишката Партия, наложено чрез Диктатурата на Пролетариата. Концлагерите и Агентите на ДС, осигуряваха Масовото Гласуване. Сега има Политически Проекти. Лидери, които Редят Изборните Листи Създавайки Среда за Проявление на Олигархията, Корупцията и "Сивата Икономика". За Кой да се Гласува, като Резултатът на Всички Избори е Един и Същ? Къде е Твоят Избранник?

    Коментиран от #7

  • 6 123

    3 0 Отговор
    Да не допуснем партиите на войната в парламента!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българка

    6 0 Отговор
    Докато Борисов и Пеевски заедно с активисти от двете шайки ГЕРБ-ДПС не влязат след присъди в затвор, нищо няма да се подобри за българите. Мястото на престъпниците е в затвора, а не във властта.
    И от Сърбия натиска е бил върху главатаря на ГЕРБ, който е получил 3 милиона от сръбския престъпник, който тези дни излиза от затвора и който може да изнесе факти за престъпленията на еднокнижника. И не Главчев е инициатор за скандалната позиция на въздържал се за геноцида в Сребреница
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове