Last news in Fakti

15 Февруари, 2014 09:29 2 417 0

Дамбовеца съди държавата за 85 милиона евро

Преглед на печата

Дамбовеца съди държавата за 85 милиона евро, разкрива в. „Труд”

Соченият за член на престъпната банда "Октопод" Пламен Стоянов-Дамбовеца иска компенсация от 85 млн. евро за вредите, които държавата е нанесла с ареста и обвиненията му и 4 години по-късно продължава да причинява на бизнеса му. Това обяви самият той пред Нова телевизия.

Стоянов е предявил претенциите си пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Той заведе делото там още през 2010 г. заедно с брат си Йордан (също сочен за член на "Октопод"), съпругите им Петрана и Антония, както и бившата жена на Йордан - Цонка Цанева, плюс децата на двете семейства - Веселин, Емилия, Моника, Пламен и Димитър. Жалбоподатели по него са и всички фирми на фамилията, включително и една от най-големите компании за търговия и преработка на отпадъци от черни цветни метали "Екометал инженеринг".

Фандъкова ще озеленява след Цветанов, съобщава в. „24 часа”

Йорданка Фандъкова ще строи и озеленява в ГЕРБ след Цветан Цветанов. Това прогнозира с усмивка един от лидерите на партията.

Столичният кмет най-вероятно ще стане вторият човек след Бойко Борисов. Жената с един от най-високите рейтинги на доверие в държавата ще трябва деликатно, с усмивка да подреди поразбитата армия на ГЕРБ.

Полезен е, когато трябва да се строи партия, а лидерът не е от най-търпеливите партийни строители. Когато трябва да се обикалят градове, села и паланки, за да се наливат основи. Когато трябва да се громи врагът.

Може да е и много вреден. Когато трябва да се правят коалиции. А също - да се укрепват пораздрани от ръбатия му стил редици. Въобще има рядката дарба да отблъсква едновременно много хора. Да ги разделя и да ги поставя в схеми, кръгчета и цели сценарии. Толкова е мнителен, че няма да е пресилено да се обобщи, че Цветанов вижда у всеки враг. Но най-лошото е, че пострада имиджът му. Като ти лепнат етикета, че си подслушвал незаконно, иди доказвай, че нямаш дори най-елементарното записващо устройство.

Футболът задължителен в училище, иска в. „Стандарт”

Футболът да стане задължителен спорт в училище, поиска от Министерски съвет конгресът на футболния съюз. Освен че очаквано преизбра Боби Михайлов за президент и смени петима от членовете на Изпълкома, най-висшият форум не поднесе изненади. "Държавата трябва да се ангажира с детско-юношеския футбол. Да се направят едни здрави училищни първенства. Ако това се получи, казано на футболен език, мачът е приключен. Бъдете здрави", изказа се кратко и ясно босът на "Литекс" Гриша Ганчев и всички в зала 3 на НДК го подкрепиха. Това означава, че по примера на доста западни държави в час по физическо футбол задължително ще ритат и момичета, и момчета.

Бивш затворник отвлече 18-годишна, пише в. „Монитор”

Бивш затворник отвлече 18-годишно момиче от Добрич и пет дни го държа в плен в овчарник. Александра Кирова беше в неизвестност и бе обявена за общодържавно издирване по молба на близките си. „Монитор” научи, че Александра е била отвлечена от 22-годишния Тансол Енгин Хасан.

Половин милион българи искат да емигрират, пресмята в. „Сега”

480 310 българи в трудоспособна възраст между 15 и 65 г. са потенциални емигранти. Това е 19.6% от хората в тази възрастова граница у нас. Германия изпреварва Испания като по-предпочитана дестинация. За близо 40% основната причина да гледат навън е, че просто вече не искат да живеят в България. За миналата година според оценките емигрантите ни са изпратили към родината над 1.7 млрд. евро, което значително надвишава чуждестранните инвестиции в България за 2013 г.

Това са част от предварителните данни за 2013 г. от национално представително изследване на Икономическия институт към БАН и Агенцията за социално-икономически анализи. То е проведено сред 3907 българи между 15 г. и 65 г. през ноември. От анкетираните 15.5% са завърнали се гурбетчии, а потенциалните емигранти са 24.9%.

Половин милион българи готови да напуснат завинаги страната, обобщава в. „Дума”

400-480 хил. души са готови да напуснат България, като обикновено между 5-10% от тях реализират намерението си. Това сочи изследване на Института за икономически изследвания към БАН, което бе представено от проф. Веселин Минчев. Все повече трудоспособни българи проявяват нагласа към изселване от страната, констатира изследването. Проучването е проведено сред над 4000 души.

До известна степен се нормализира нивото на краткосрочната емиграция или нагласа за напускане на страната в рамките на 1 г. спрямо подобни изследвания от 2011 г., посочи Минчев. През 2007 г. обаче е преобладавала именно краткосрочната емиграция, докато днес нагласата е изцяло обърната в полза на изселването, както е било типично за 90-те години.

БСП: Игра на тролове, коментира в. „Капитал”

"Това фактически е смяна на отбора в 90-ата минута от мача. Това обслужва интересите единствено на Бойко Борисов и на ГЕРБ."

Сергей Станишев, лидер на БСП, 14 януари
"Станишев: Евролистата на АБВ обслужва ГЕРБ и Борисов" (първа страница на в. "Монитор", 15 януари)

galina malina: "Корифеят на невъзможните коалиции Първанов, който успя да ни натресе "тройната коалиция", сега е на път да надмине себе си - в името на самоцелната власт и лично облагодетелстване е готов да направи коалиция "БСП-ГЕРБ" (форум на capital.bg, 15 януари)

Помните този сюжет, нали? Как политическият проект на бившия президент Георги Първанов АБВ беше отстрелян от управляващата коалиция БСП-ДПС още с появата си с идентичен аргумент - това е проект с благословията и финансите на ГЕРБ. Как тезата беше мултиплицирана по сто във всяка от медиите НА депутата от ДПС Делян Пеевски (след тази седмица можем да наричаме нещата с имената им, нали). И как плъзна по форумите на медиите, които са свободна зона, в която всеки може да пише каквото си иска. Или всеки може да плати на всеки да пише каквото той иска.

Доц. Александър Маринов: Българската политика е в тупик, коментира в. „Преса”

Доц. Александър Маринов заяви пред БНР, че управляващите са част от обществото, а не външен враждебен орган. "Никой не иска да обедняват хората, които са на власт, но такава лакомия... вероятно ще влязат в някои учебници. Днешният политически елит, по-точно ядрото му, до такава степен се е развихрил да задържи властта, че не си дава сметка, че всичко се връща върху него". С известна условност тук важи правилото "Колкото по-зле - толкова по-добре". До такъв тупик е достигнала българската политика, че не можем вече да се изправим  пред нормално решение. Перипетиите около Изборния кодекс са от глупост към глупост, от нахалство към по-голямо нахалство. Ако направим трезв анализ, онзи отвратителен модел "Фидосова" беше надминат от още по-отвратителен, нагъл модел "Манолова". Истинската цел е да се попречи на хората да изразят мнението си", категоричен бе политологът. По думите му вътрешните борби в БСП са довели до залп от сензационни жълти разкрития. Той прогнозира, че те ще се увеличат.

Адемов: България и Румъния няма да са изкупителни жертви, пише в. „Новинар”

България и Румъния не искат да играят ролята на изкупителна жертва в дебатите за имигрантска вълна в Германия след отпадане на ограниченията за работа след 1 януари тази година. Това заяви социалният министър Хасан Адемов на среща с румънския си колега Мариана Къмпяну и германските министри Андреа Налес и Томас де Мезиер.

"80 процента от българските имигранти в Германия плащат данъци и социални осигуровки, а много квалифицирани специалисти през последните години напускат България, за да търсят реализация на Запад", изтъкна Адемов, цитиран от в. "Велт". Според него има политически групировки, които преди европейските избори искат да експлоатират в своя полза темата за миграцията поради бедност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове