3 Юни, 2024 11:44 2 228 101

В ЕС България представлява „изключителен случай“ по отношение на подкрепата за Владимир Путин

  • европейски избори-
  • носталгия по комунизма

Учебниците в страната и днес изобразяват една идеализирана Русия, а негативните моменти за нейната роля от края на 19 век е са премълчани, според Института за глобални анализи

В ЕС България представлява „изключителен случай“ по отношение на подкрепата за Владимир Путин - 1

В навечерието на парламентарните избори в България и европейските избори на 9 юни, евроскептичните и прокремълските партии увеличиха усилията си да спечелят младите българи, които имат ограничени познания за миналото, анализира euractiv.bg.

Българската учителка по история Цветомира Антонова се опитва да образова учениците за тъмната страна на комунистическата ера, тъй като кампаниите за дезинформация преди ключовите национални и европейски избори я представят като славен период.

Учебниците в страната и днес изобразяват една идеализирана Русия, а негативните моменти за нейната роля от края на 19 век е са премълчани, според проучване на Института за глобални анализи в София.

Българската училищна програма беше реформирана едва през последните години, за да се отделят повече часове за изучаване на комунистическата епоха, но малко учители я прилагат.

Антонова е едно от изключенията. Тя преподава на учениците си в столична гимназия за трудовия лагер на остров Белене на Дунав, където са били затворени хиляди българи.

Твърди се, че там са загинали стотици хора.

Подобно на съветските ГУЛАГ, българските трудови лагери са построени, за да „превъзпитават враговете на народа“, но много обикновени хора са били арестувани или осъждани заради тяхното „буржоазно“ възпитание или защото са говорили против режима.

Трудовите лагери остават до голяма степен непознати и рядко присъстват в училищните програми, казва петдесетгодишната учителка.

Това е една от причините митът за „братята руснаци“, които идват на помощ на България, да остава устойчив, добави Антонова.

Исторически близо до Русия, членка на ЕС и НАТО, България все още има много паметници, които прославят съветската епоха.

Постаментът на паметника на съветските войник все още стои в столицата София след протести срещу демонтирането му.

България чества 3 март като национален празник в чест на освобождението от османско владичество от руснаците през 1878 г.

Предложението на бившето проевропейско правителство преди няколко месеца той да бъде променен беше оттеглено след обществено недоволство.

Според скорошно проучване на Ipsos, проведено в 18 европейски страни за канала Euronews, България представлява „изключителен случай“ по отношение на подкрепата за Владимир Путин, като 37% от анкетираните казват, че имат „положително“ мнение за руския лидер.

Много кампании за дезинформация в социалните медии преди националните и европейските избори често са насочени към Европейския съюз, твърдейки, че блокът застрашава идентичността на България.

„Аз съм изцяло за това да сме в Европа, разбира се, но други хора биха предпочели да се развиваме самостоятелно“, каза 15-годишната ученичка Йоана Фенерджиева пред АФП.

„Трябва да се развиваме самостоятелно, защото ще бъдем нападнати от гейове и ще ни накарат да ядем насекоми – интернет е пълен с такава пропаганда“, коментира студентът Светлин Петков.

Много българи продължават да възхваляват това, което наричат ​​“добър“ живот преди 1989 г., когато твърдят, че страната е била един от най-големите производители на селскостопански продукти в света и изобилстваща от иновации, а престъпниците са били в затвора.

Десетки хиляди споделят своите мисли и похвали в социалните медии, като изказванията на бившия диктатор Тодор Живков, които са са популярни дори в TikTok.

20-годишна поп фолк песен, възхваляваща Живков, наскоро отново стана модерна и събра почти 18 000 харесвания.

„Това, което подхранва тази носталгия, е измислица, която аз наричам фантомна болка или болка от ампутиран крайник“, обясни социологът Милена Якимова, член на неправителствената организация Human and Social Studies Foundation, която изучава пропагандата на Кремъл.

За младите хора, които не са преживели демократичния преход на България и са научили малко за него, носталгията по комунизма е „забавен начин“ да си представят миналото, каза тя.

Но за възрастните хора може да бъде „наистина болезнено“, когато се сблъскат с липсата на лекари в най-бедната страна в ЕС, каза тя, като се има предвид, че достъпът до здравната система е бил по-добър по време на комунистическата ера.

„Много българи се чувстват непълноценни европейци“, каза Якимова и добави, че руската пропаганда се стреми да използва тези емоции, като подхранва изкривен образ на някога просперираща България.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо в Русия няма кравари?

    25 8 Отговор
    Cтpaнитe, oт ĸoитo Pycия e внacялa нaй-гoлeми ĸoличecтвa мeco пpeз 2023 г. ca Бeлapyc/ близо 50% от вноса/, Бpaзилия и Πapaгвaй. Toвa coчи пpoyчвaнe и aнaлиз нa PИA Hoвocти, нa ocнoвaтa нa oфициaлни cтaтиcтичecĸи дaнни.
    Pycия e зaĸyпилa oт чyжбинa пpeз минaлaтa гoдинa oбщo 586 xил. тoнa мeco. Bнocнoтo мeco и cyбпpoдyĸти ca ocнoвнo oт eдъp poгaт дoбитъĸ (тeлeтa, ĸpaви), ĸaтo тe пpeдcтaвлявaт 65% oт цeлия внoc. Mecoтo и cyбпpoдyĸтитe oт птици ca 32%.

    Коментиран от #3, #17, #86

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    53 5 Отговор
    " Който контролира настоящето, контролира миналото!
    Който контролира миналото- контролира бъдещето!"
  • 3 Мдааа

    26 56 Отговор

    До коментар #1 от "Защо в Русия няма кравари?":

    Но в България има тъпанари. Кокото си щеш! И тулупи бол! А руски подлоги от край време кокото щеш. И американски още толкова!
  • 4 Урсула в Пловдив

    105 15 Отговор
    Вчера , беше усвиркана. Има клип в Ютуб. По нашите медии не казаха нищо.

    Коментиран от #7, #15, #93

  • 5 Оператор на права лопата

    88 11 Отговор
    Още едно НПО, което ще трие история.
    Следващото правителство в спешен порядък трябва да гласува закон за чуждестранните агенти.
    Като натиснеш в Гугъл "Институт за глобални изследвания", да знаеш всяка стотинка от кой джоб е излязла, за да функционира този отходен канал.

    Коментиран от #77

  • 6 Евроглупак от ЕССР

    101 16 Отговор
    Тия льоши комунисти в НРБ трепаа,трепаа народа и стигнахме 9 000 000.

    Сега тия добри демократи ни освобождават, освобождават и станахме 6 000 000.

    Къде са тия комунистите пак да ни трперат, че ще изчезне.

    Коментиран от #19

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    72 10 Отговор

    До коментар #4 от "Урсула в Пловдив":

    ПРЕМЪЛЧАХА (скриха истината) демократично 😉😉😉

    Коментиран от #14

  • 8 Русофил

    28 73 Отговор
    Ако не бяхме демокрация, всички, които подкрепят Кремъл да знаят: нямаше да са в София (имаше жителство),
    щяха да карат Лади и Москвичи (след 20 годишно чакане), нямаше да ходят на плаж в Гърция (щяха да ги думнат на границата), нямаше да могат да работят, учат и крадат помощи от Европа (само ДС даваше изходни визи),
    щяха да лъжат, че работят, но ще бъдат излъгани, че им плащат. И още много от това. Това ли искате ?

    Коментиран от #12, #16, #29, #31, #99

  • 9 Почакай 40

    72 13 Отговор
    1 милион от българската популация нито учи, нито работи=паразити. Това обяснява защо е имало Белене. А тоя глофаръц да не ми обяснява какво съм ял и какво е произвеждала България при соца. Трябва да почака още 40 години та тия дето сме живели тогава да измрем.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сандо

    69 9 Отговор
    Изчакайте поне да измрат свидетелите на оная епоха,че тогава лъжете на спокойствие.Но на мен ми е много по-интересно колко хора си задават въпроса защо и в чия полза е тая яростна атака срещу Комунизма?Мисля,че членовете на стадото дори не са способни да си зададат този въпрос,а още по-малко да потърсят отговора.И от личен опит гарантирам,че рядкоьама много рядко вече може да се намери учител,който да бъде като пътеводна звезда за учениците си.Слава Богу,в моя път аз имах щастието да срещна такива,макар и да бяха малко.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 стоян георгиев

    22 51 Отговор
    Лъгаха с измислена история 70 години. станахме като македонците.искаме си измислената история за съветските асвабадители.
  • 14 ГЕРБ скриха информацията

    57 8 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Че тая ще идва. Тиквата се опита да направи режисирана предизборна манипулация , шоу. Не му се получи.

    Коментиран от #22

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 А сега

    62 15 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    Москвича си го купих от Мототехника без чакане при поредната доставка от Ловеч , а сега сме автогробощето на Европа и бунище за отровни храни.

    Коментиран от #20, #34

  • 17 Сандо

    37 6 Отговор

    До коментар #1 от "Защо в Русия няма кравари?":

    Е,и какво от това?И повярвай,изобщо не ме интересува от кого внася месо Русия и колко,освен,че не е от България.А,виж много по-важно е на кого продава месо България?Можеш ли да ни информираш?Защото аз имам много добри спомени как се товареха живи овце и агнета по корабите.
  • 18 Мда

    61 10 Отговор
    Хубаво е децата да знаят историята ми и да се гордеят, че са българи.
    Но от 30 години историята ми се подменя от министри, учители и професори, който са на издръжка на някое НПО.
    И резултата е, че децата са неграмотни и прегърнали идеята за европейски ценности, който май няма ценности, а анархия, изтриване на история, традиции и превръщането на младите в една лесно управлявана маса.
    Срам за медиите който подържат и стимулират оглупяването ба нацията.
  • 19 Копейка

    15 40 Отговор

    До коментар #6 от "Евроглупак от ЕССР":

    Затова пък празноглавите русофили сте 20%.Общо.
  • 20 А сега

    8 11 Отговор

    До коментар #16 от "А сега":

    Какъв автомобил караш?
  • 21 Механик

    40 7 Отговор
    Ама нали разправят тука едни от умнокрасивитета, че в България едва 3% били русофили???
    А май ще излезе точно обратното, а?
  • 22 Абе тиква,тиква

    1 18 Отговор

    До коментар #14 от "ГЕРБ скриха информацията":

    Ама пак ще виете на 10 юни.

    Коментиран от #26

  • 23 Добър ден!

    11 27 Отговор
    Другари, комунисти, болшевики, путюроби, байтошовци и други подобни продукти,где МОЧАТА?
  • 24 Благой от СОФстрой

    12 28 Отговор
    По НеРеБейско преди 1989г. БеКаПейците разстрелваха по границата и ако това го нямаше на териториятаБГ щяха да останат само бай тошовото политбюро и политическите затворници в лагерите и политическите крила на затворите!

    Коментиран от #36

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Абе , пак ще вие ваща Тиква

    10 2 Отговор

    До коментар #22 от "Абе тиква,тиква":

    По селските мегдани. Да свиквате.
  • 27 Запознат

    27 12 Отговор
    През ТВО Белене са минали точно 1100 осъдени на каторга за целия период. Осъдените са били за шпионаж и закоравели рецидивисти. Тази не знам какво лъже децата за лагера на о.Персин

    Коментиран от #37

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Българин 🇧🇬

    23 9 Отговор
    Това, не е учителка тази е пропагандиска на Американски прстъпници.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Козяк мрази 3-ти март

    17 6 Отговор
    ЕС пък днес представлява "изключителен случай" на тотална ЕдЕотИя. Последният пример е от преди три дена в Майнхайм Германистан. Между другото, полицаят намушкан от госта доктор, вече е починал. Много неполиткоректно от негова страна
  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 4 Отговор

    До коментар #24 от "Благой от СОФстрой":

    Ама нямаше и ОРДИ пакистански лекари , афгански инженери, ядрени физици от бимбинистан.....

    Коментиран от #42

  • 37 оня с коня

    8 15 Отговор

    До коментар #27 от "Запознат":

    Няма ти проверявам Инфото в Нета колко хора са преминали през Белене и колко не са успели щото Прасетата са ги изяли ,само ще допълня че лагерите като тоя в Белене в България са били ТОЧНО 100.

    Коментиран от #38

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Истината

    17 4 Отговор
    Трябва да почнат да учат децата за десетките войни на САЩ далече от родината им Америка как организират преврати по Африка, Ю.
    Америка, Азия с цел окупация. Да учат и как окупират Панама 1989 с лъжливи обвинения срещу президента.
  • 41 БЪЛГАРИ

    19 5 Отговор
    А ми преди да влезем в ЕС НАТО българите винаги са подкрепяли руснаците 🇷🇺 това е им заложено оо колкото и нови поколения да се раждат тази здрава жетейска връв 🇧🇬🇷🇺 НЯМА ДА СЕ СКЪСА еййй никой няма право да хули българския народ за НЕГОВИЯ ИЗБОР КЪМ РУСНАЦИТЕ🇷🇺. Това е право на всеки БЪЛГАРИН🇧🇬
  • 42 Благой от СОФстрой

    9 4 Отговор

    До коментар #36 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Явно и хабер си нямаш! "Студенския град" бе наполовина пълен с арабскa муджа, уж студенти от които половината не се връща а гледаха да опраскат някоя податлива нашенка!

    Коментиран от #49

  • 43 Хм...

    9 13 Отговор
    Тук само изкуффяли пенсионери русофили се опитват да разсъждават.
  • 44 Хахаха хахаха

    19 7 Отговор
    Да вземе да преподава на децата как новите приятели на България от САЩ изготвят плана Ран - Ът в който основно е демографски срив и унищожаване на икономиката с приватизацията.

    Коментиран от #48

  • 45 Форинър

    16 4 Отговор
    Много странен институт. Според сайта му целият състав е от цели три а световно известни екземпляра. Кой го финансира? Като какъв раздава оценкиза България, Русия. Путин "особеността на страната ни" и т.н. Както се казва статията може да се определи като образцова хибридна атака срещу България. Позор!
    .
  • 46 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 4 Отговор

    До коментар #34 от "Русофил":

    Явно темата с пералните е любима на СоПолаството ❗
    Рашките ги крадяли и товарели в БТРи и танкове, а ние сме чакали за Перла 04 и Перла 05, които бяха свободно в магазините ❗
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Копей,

    6 6 Отговор

    До коментар #44 от "Хахаха хахаха":

    Не си чел планът Ран-Ът.Аконго прочетеш ще разбереш,че пак се излагаш.Като кифладжия.

    Коментиран от #55, #57

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ха сега де...

    9 7 Отговор
    А колко са паметниците останали от царско време, които комунистите не премахнаха или това не е нашата българска история? Измислената от руски и наши политици история на Русия и България не са наша история!

    Коментиран от #53

  • 51 Госあ

    9 5 Отговор
    Отново лъжи и буломачи, планктона искаше да направи национален празник създаването на гръцката глаголица !!! Толкова са тъпи, бате. Доколкото Кирил и Методи общоприето са гърци. Напротив, крият се факти или е изключително трудно да достигнеш до тях за рейтинга на България през соца, за индустрията, селското стопанство, инфраструктурата, образованието, науката, здравеопазването ! Просто ги вземаш и ги сравняваш с днешната евроатлантическа България. 35 год. демокрация и евроатлантизъм нали така ?

    Коментиран от #56

  • 52 Да е само България

    14 3 Отговор
    Вижте Чехия, Унгария, Австрия, Словакия, дори Германия походи за мир и естествено желания за евтини ресурси, което няма нищо общо с русофобия и русофилия. Историята се повтаря, първият път като трагедия, вторият като фарс. Европа плаща кръвен икономически данък на Англосаксия, така беше ПСВ, така продължи ВСВ и свърши с пълната окупация на Европа.. Дано да не се стигне до физически кръвен данък. После Англосаксия ни поучава колко "агресивна" била Европа. Убийството на Фицо, би се разчело като повод за война в едни по-близки времена.
  • 53 Госあ

    8 5 Отговор

    До коментар #50 от "Ха сега де...":

    Ти на оная лисица фердинанд ли искаш паметник ве ? За националните ни катастрофи ?

    Коментиран от #63

  • 54 ЖЕКО

    12 5 Отговор
    АМЕРИКАНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ НЕ ВИРЕЯ В БЪЛГАРИЯ, НИЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЕ ТОЛКОВА ПРОСТИ ,Е ИМА И ПРОДАЖНИ КОЗЯЦИ И ЕВРОДЖЕНДЪРИ
  • 55 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 4 Отговор

    До коментар #48 от "Копей,":

    А ти чел ли си "ситните букви" ( секретната му тогава част) ❓❗
    "Очаква се невиждан глад. Българинът все по-трудно ще се изхранва. На пазара ще се появят всякакви ментета. Най-уязвимата част от населението – децата и възрастните ще получават тежки хипотрофични увреждания от системното недояждане. Непрекъснато ще се увеличава дистанцията между цените на стоките и заплатите… покупателната способност на населението неспирно ще спада и ще стигнем нивото, нужно само за биологично оцеляване. Ще се появи безработица. Предвижда се нивото й да достигне около един милион. Най-квалифицираните млади българи ще напуснат страната. Ще възкръснат отдавна погребани болести… Всички тези „благини“ могат да породят силни обществени сътресения. Затова трябва да се въвеждат постепенно, като се държи непрекъснато сметка за прага на издръжливостта на народа. Мизерия, глад, болести, нищета – това прокобва поверителната част от плана Ран – Ът."
  • 56 я се скрий бе

    8 1 Отговор

    До коментар #51 от "Госあ":

    Ти добре ли си, кога гърците са писали на глаголица, че стана гръцка? Те дори имат фалшифицирана информация за произхода на тяхната и не знаят от къде произхожда, а ние ще им припишем заслуги и за нашата. Спрете се малко, всички наши заслуги приписвате на чужденци, а тяхната пропаганда разпространявате като наша история.

    Коментиран от #61

  • 57 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 3 Отговор

    До коментар #48 от "Копей,":

    Посочи кое от описаното НЕ СЕ СЛУЧИ ❗❗❗
    Преди да ме обвини в ЛЪЖА ❗
  • 58 небрежнев

    9 7 Отговор
    В плен на проруската пропаганда, българите забравиха, че за освобождението от турско робство най-много жертви е дал българския народ. На 3ти март никой не говори за 30 хил убити в Априлското въстание, за четите на Ботев, Раковски, Бенковски, Петко войвода, Индже, Сирма, Момчил... Стотици хиляди българи, 500 години страдат и дават живота си за освобождението. Русия изпраща 180 х. армия и дава 15к жертви, за 2 години. Това добро дело е осребрено като България плаща окупационен дълг и вечно подчинение на руските интереси, а нашите герои и жертви в стотиците въстания са забравени. Те нищо не искат.

    Коментиран от #83

  • 59 9юни

    14 4 Отговор
    Даскалицата образова ли ги за 9тоюнския преврат, когато един професор остана в историята с изчезнали и убити българи без съд и присъда? Чувала ли е за ЗЗД и новата вълна избити българи? За еврейските лагери по време на монархията, но се хвалиме как сме ги спасили от товарене към Словения? Точно непознаването на историята пръква тези даскалици и нпо-та, и пак ни плашете с Путинска пропаганда.
  • 60 Благой от СОФстрой

    5 0 Отговор

    До коментар #49 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Арабското моше си е терорист във всяка една обществено икономическа и политическа формация, независимо влезнал редовено или не!
  • 61 Госあ

    2 7 Отговор

    До коментар #56 от "я се скрий бе":

    Кой изобщо е писал на тая глаголица ве ? Ама на 24’ти се чества точно тя. Общоприето е, че Кирил и Методи са гърци. Не мога да навлизам в спорове за това, обаче знам, че българската азбука на която пишат всички е кирилица ! И е излязла от Преслав !

    Коментиран от #66, #67, #72

  • 62 Артилерист

    15 3 Отговор
    Недоволни от социализма в България винаги е имало и винаги ще се намерят. Не говоря за платените американски агитатори, пропагандатори и безбройните сороски НПО. Не идеализирам и соца, но в първите 20-30 години наистина имаше невиждано народно обединение и ентусиазъм в градежа и надежда в бъдещето. Страната се сградно обнови, индустриализира, пътно и железопътно обнови, АН-четата летяха до всички краища, селското стопанство и животновъдство се окрупниха, образователно и културно се въздигнахме, а армията стоеше доста смело срещу Гърция и Турция...
    После по-наивните и предани комунисти бяха подменени от шуробаджанашки алчни натегачи и имитатори, започна разделението на обществото на заслужили и не толкова, настана застой и гниене. Виновни за това бяха престарелите ръководители-послушковци, а не младия строй. Но такъв начален общонароден подем и обновяване сегашното поколение не са виждали и скоро няма да видят. Може да се набедят за творци още десетки Георги Господиновци, но те и на йота не могат да се доближат на обединителното вдъхновение на Пеньо Пенев...
  • 63 Ха сега де...

    3 6 Отговор

    До коментар #53 от "Госあ":

    Не, просто не искам историята да се заличава и изопачава! Колко са се сражавали и умирали на българска територия през ВСВ (ако не броим натровените от син спирт), че в центъра на столицата ни да стърчи огромен паметник? Ако не слугувате на руснаци, слугувате на американци. Аман от продажници!

    Коментиран от #69

  • 64 Васко делчев

    11 3 Отговор
    Боже, колко тъъпии хора има в страната ми!!!!! Връзката ни с Русия е историческа и органическа. Ние сме на една цивилизационна ос и това се вижда от космоса. Само такива безмозъчни не могат да зацепят..
  • 65 Оооо, плаши себе си

    8 1 Отговор

    До коментар #34 от "Русофил":

    Не ме плаши с български телевизор, баба ми си гледа Велико Търново, лошото е, че търсих приставка, че безплатните, които им раздадоха чрез технополис, отиде още на втората година. А за неефирните съм й вързал нета.

    Коментиран от #74

  • 66 Благой от СОФстрой

    6 0 Отговор

    До коментар #61 от "Госあ":

    По тези времена Гърция не е имало а многонационална империя с име "Византия"! Неписменo!
  • 67 я се скрий бе

    4 2 Отговор

    До коментар #61 от "Госあ":

    Няма нищо "общоприерто", което не е доказано с аргументи, но за разпространителите на пропаганда всяко измислено твърдение от техните покровители е прието без всякакви условия. Не е срамно да не знаеш, срамно е да не учиш!

    Коментиран от #71

  • 68 ха ха

    7 3 Отговор
    ами от евро съюза добро не видяхме , финансиране на мафията за да тероризира и граби населението , безброй служители до един корумпирани , хиляди "политици" пишещи си удобни за тях закони , за какво дяволите да ви приберът да ви подкрепяме ?
  • 69 Госあ

    12 6 Отговор

    До коментар #63 от "Ха сега де...":

    Ами на българска територия са били убити единствено цивилни българи след бомбардировките на англосаксонците. Иначе, през цялото време България снабдява нацистите с каквото може и праща и дивизии. Иначе, като победена страна от нацисткия режим, паметника на съветския войн е в памет на милионите убити руснаци срещу нацистите. И това трябва да се знае и помни ! Като плямпате за народния съд, абсолютно същият народен съд е имало за колаборационистите във Франция, въпреки че за разлика от България която е изцяло фашистка, там колаборационисткия режим е частичен
  • 70 Бамбука

    1 8 Отговор
    Защо , когато социализъма ( Бай Тошо ) беше толкова хубаво ,нещо не оцеля първо в СССР ? За комунизъма да не говорим. Движехме се в "най-правилната" посока под мъдрото ръководство на КПСС и родното БКП и цопнахме в канала. Колкото до учителката по история - нека да ни бъдат върнали архивните от Москва. Ало Волгин, Възраждане, нали се борите за свободна България - поискайте ги !
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Нееее

    4 2 Отговор

    До коментар #61 от "Госあ":

    От Охридската книжовна школа, затова е спора с Македонците, и това си пропуснал в 4ти клас

    Коментиран от #75

  • 73 Благой от СОФстрой

    8 0 Отговор
    На БеГеецо все други са му виновни защото го е срам да си признае че за нищо не става! Девиза му и до днес е, "всеки да се спасява САМ и както си може"!
  • 74 Русофил

    4 5 Отговор

    До коментар #65 от "Оооо, плаши себе си":

    Ако кажеш, че и мониторът ти е от Правец 82 ще избиеш рибата.
    Руснаците сте шампиони по лъгането.
  • 75 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #72 от "Нееее":

    Хахахаха аве баце, къде си го карал тоя 4’ти клас, та си толко образован ве ? Да ида и аз нам, да го повторя 😂
  • 76 Софиянец

    11 1 Отговор
    Поредния евроатлантически падквил оплюващ България и братския руски народ!
    Запомнете едно подлоги - България и Русия, вечна дружба! 🇧🇬❤️🇷🇺

    Коментиран от #79

  • 77 стоян

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Оператор на права лопата":

    До 5 ком - другарю оператор - гледай филма,, Второто освобождение,,за да видиш истинската история как са ни освободили ватите от собственоста

    Коментиран от #100

  • 78 Така трябва да бъде

    9 1 Отговор
    Единствено на Русия можем да разчитаме да не помогне безкористно ако някой се опита да ни напада. Никой от сегашните ни съюзници няма да си мръдна пръста.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Аква

    8 2 Отговор
    ЗАЩОТО ОБИЧАМЕ РУСИЯ БЕЗПЛАТНО!

    Коментиран от #101

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Моряка

    3 4 Отговор

    До коментар #58 от "небрежнев":

    Не лъжи.Русия дава 68000 жертви в Освободителната война.

    Коментиран от #90, #92

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Да се помни и да не се забравя.

    7 3 Отговор
    България я има на картата, зощото русите пожертваха живота си за нашата свобода. 1877-1878г.Вечна слава на българските и руски войни дали живота си за България.
  • 86 ха ха ха...

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Защо в Русия няма кравари?":

    "Защо в Русия няма кравари?"
    Ами защото пият мляко от бика!
    "Наша Маша заболела, захотела молоко.
    Не попала под коровку, а попала под бику!"
  • 87 Луд

    6 2 Отговор
    Значи тази учителка , е живяла ,възпитавана , изучила се , изградила е семейство евентуално, в Комунизма а учи децата какви тъпанари стават като се учат ,възпитават и прочие в Комунизма. А от 30 години на сам всепо често виздаме деца възпитани и убучени в КУМУНАЛИЗМА ,ровейки все по на дълбоко в кофите и дишайки свежи лепило
  • 88 кеф

    3 4 Отговор
    Вой и копейковски лъжи!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 небрежнев

    2 0 Отговор

    До коментар #83 от "Моряка":

    През Руско-турската война 1877-78г. жертвите са:
    руски:
    15 567 убити (от тях 11 905 на Балканския фронт, останалите – на Кавказкия фронт)
    56 652 ранени (от тях 6 824 починали от раните си), 82 636 починали от болести;

    румънски: 7 618 убити, ранени, починали и изчезнали (1350 убити)
    сръбски:718 убити, 1 534 починали от рани и болести, 2 999 ранени
    български: 1 347 души от Българското опълчение, значителни загуби сред цивилното население.

    За тези 11500 руски жертви, Русия ни иска вечна благодарност и вечна подчиненост.
    За стотиците хиляди избитите български революционери от четите на Ботев, Раковски, Бенковски, Караджата, Петко войвода, Момчил, Сирма... героите не искат нищо!
    Само в Априлското въстание българските жертви са 3 пъти повече от руските за Освобождението. Да сте чували някои от наследниците на революционерите да ни нарича "неблагодарници"? Да сме им плащали нещо?

    Коментиран от #97

  • 91 фбр

    1 1 Отговор
    Всички НПО-та ,особено краварските, трябва да бъдат незабавно забранени ! Аман от скапана англосаксонска пропаганда !
  • 92 небрежнев

    2 1 Отговор

    До коментар #83 от "Моряка":

    Обърни внимание, че до 11 905 руски жертви, стоят 7618 румънци, които са повече от половината на руските. За румънците не плащаме нищо! Нищо не плащаме и на сърби, финландци и др. нации.

    Коментиран от #98

  • 93 Верно ли

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Урсула в Пловдив":

    И аз да ти кажа,оня ден пък хванаха кандидат депутат от Възраждане кьор кютук ПИЯН. Видеото е в тубата.
  • 94 Ппп

    1 0 Отговор
    Малка България винаги е била задължена на освободителите си. Управниците ни са лизали подметките на кой ли не. Но в по-новата ни история явлението е потресаващо, гнусно и очеизвадно. Подкрепящите наличие на руското влияние и окупация как виждат и определят намесата на новите ни окупатори от Америка не само в България но и в цяла Европа. Но нека да сме честни, че нашите управници държат рекорда. Колко са жалки в стремежа си да им позволят да са на власт при условие много, много да слушкат. Готови да затрият родина, народ, традиции и идентичност. А за учителката мога да си мисля само, че е срам за учениците. Защо да не знаем и помним историята си. Отричайки я дали я променяме, дали заличаваме следите, които е оставила у нас. Махането на паметниците не променя нищо от миналото ни. Защо няма идея да бъдат изравнени и заличени концлагерите. Защо хората ходят там, за да видят тези злокобни места. За да не се забравя и повтаря историята. Миналото не можеш да промениш и заличиш, но можеш да се постараеш за настоящето и бъдещето.
  • 95 близането на краварския

    1 1 Отговор
    кочан е вредно за вадите зъби. Падат.
  • 96 Реалист

    3 0 Отговор
    Лагери ГУЛАГ не съществуват, абревиатурата ГУЛАГ е съкратено от,, Главно Управление ЛАГери "толкова неграмотни сороси направо не за вярване.
  • 97 Булпсихопатъ

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "небрежнев":

    Чети статистики... Иди на Шипка и чети имена.
  • 98 Булпсихопатъ

    1 0 Отговор

    До коментар #92 от "небрежнев":

    Въх. Ощетили са те. Да беше си останал с феса и щеше да си милионерче.
  • 99 Бай Митко

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    Щастливец съм, че съм живял през социализма!
    Гордея се, че съм служил в родната казарма!
    Без страх се разхождах в паркове и градини!
    Сигурен и осигурен бях за утрешния ден!
    А ти и други мислещи като тебе, връстници на българската демонокрация да му мислите, че ще дойде време в което ще си останете само и единствено с мечтите т.е днешните лъжи на господарите си!
  • 100 100яне

    2 0 Отговор

    До коментар #77 от "стоян":

    скачаш ли, скачаш ли? А банани ядеш ли, ядеш ли? Това ти стига! Даже ти е много! Доволен си, нали!
  • 101 Русофил

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "Аква":

    Бълhария я наричаше тов.Брежнев, а ние премръзнали и
    отмалели от чакане, махахме с флагчетата и викахме "вечна дружба".
    Толкоз за дружбата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове