9 Юни, 2024 12:35 1 776 61

ЦИК: Към 11 часа избирателната активност за парламент е 8,34%, за евровота- 8,49 на сто

  • цик-
  • избирателна активност-
  • парламент-
  • европейски избори

При 40 машини в страната и две извън нея гласуването е спряно. Към този момента има 7 жалби и 14 сигнала за проблеми в изборния ден. 11 от тях са за нарушения на СИК и те са изпратени към РИК по компетентност

ЦИК: Към 11 часа избирателната активност за парламент е 8,34%, за евровота- 8,49 на сто  - 1
Снимка: БГНЕС

Според данни на ЦИК към 11.00 ч. избирателната активност за Народно събрание е 8, 34%, съобщават от Нова телевизия. Най-ниска е в 24 МИР в София - 5,44, най-висока е в 12-и МИР в Монтана 12,67. Активността за вота за европарламент към същия час е 8,49%, най-ниска е в 15 МИР Пловдив град - 5,74, а най-висока в 29 МИР Хасково - 11,66.

„В страната и извън нея изборният ден е открит навреме. Гласува се спокойно във всички избирателни секции, на места има проблеми с устройствата за машинно гласуване. Дали сме указания как да се действа в тези ситуации”, поясни по време на брифинг председателят на ЦИК Росица Матева.

Тя поясни, че ако при машинно гласуване не се отпечатва цялата бюлетина или се отпечатва празна такава, избирателят гласува на хартия. По думите ѝ това трябва да стане преди гласоподавателят да се подпише.

При 40 машини в страната и две извън нея гласуването е спряно. Към този момента има 7 жалби и 14 сигнала за проблеми в изборния ден. 11 от тях са за нарушения на СИК и те са изпратени към РИК по компетентност. Матева призова гражданите да ги препращат на съответни Районни избирателни комисии, а не директно към ЦИК, тъй като така или иначе после се препращат към РИК.

Гласуването днес се провежда в общо 12 972 секции в страната и извън страната


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 да де

    34 9 Отговор
    Значи засега над 90% са за гъби

    Коментиран от #7, #11, #16

  • 5 ккк

    23 6 Отговор
    спрените машини ще печатат бюлетини за да натаманят сглобката, така е наредило посолството просто
  • 6 160 килограмов футболист

    15 3 Отговор
    това е добре
  • 7 Риболовец

    8 5 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    Е! Аз, на риболов с приятели!:)
  • 8 машините

    21 4 Отговор
    На мен, при избор на двете опции машината, ми изкара бележка за народно събрание, но вместо бележка с резултата за европарламент, ми даде една много къса бележчица с някакъв надпис, не показващ резултат от гласуването ми. Когато казах какво е станало, член на комисията също се оплака за същия проблем, но шефът на комисията не повярвал. След това ми казаха, че проблемът го имало го и в другите секции. Дадоха ми хартиена бюлетина да гласувам за европарламент и направиха протокол за нередност. Човекът от Сиела норма се оправда, че отговаря само за слагане на хартия в машината. Въпросът е КОЙ е бърникал машините, за да се пренасочи вота към хартия? Интересно е да се види дали само при определен избор на партия срещу управляващото статукво се получава това, защото моят избор беше точно такъв.

    Коментиран от #37, #44

  • 9 ЪхЪ

    19 7 Отговор
    Да си кажем истината . Че що да си губят хората времето за почивка пред разни урни . Хайде да ви е честит новия Бою - стария Баце Боко . Честито на всички , този път с 300 ...

    Коментиран от #52

  • 10 Ти си

    41 4 Отговор
    За пореден път изказвам моето мнение че избори с по-малко от 51% изборна активност трябва да се обявят за невалидни !
    Неможе с 10% изборна активност да вземеш 20 - 25% и да се надуваш че си първа политическа сила която фактически е избрана от една кола хора и да управляваш страната и да решаваш съдбата на народа !
    Това е само мое скромно мнение ...

    Коментиран от #17

  • 11 не бе

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    Под 10% вярват на ала бала избори;)
  • 12 Гост

    14 4 Отговор
    Ами толкова, колко да са? Настоящите депутати със тяхната рода, плюс родата на антуража и всичките Калинка гравитиращи около тях! Нормалния човек си жули ракията и го боли ф....
  • 13 Ха ха ха а така

    14 2 Отговор
    Хи хиииииий . Ето за това хората не гласуват , един път гласували 11% а покъсно 8% - всичко е една голяма ала бала и нищо повече , а умнокрасавците лапат мухите .

    Коментиран от #21

  • 14 Изумен

    8 17 Отговор
    Това няма да прочетете в контролираните медии- "Нов играч е в основата на срива на копейките от Възраждане! Явно хората разбират че са контролирана и изкуствена опозиция! Новоизгряващата партия "Величие" е в основата за срива на Костадиновата партия. Според екзитполовете в 12 часа "Величие" е с 7% а "Възраждане " с 11. До вечерта се очаква Полковника и сие да наберат скорост и да са с двуцифрен резултат а срива на "Възраждане" да продължи."

    Коментиран от #19, #47, #58

  • 15 ЗАРИВАЙ ТОА КЕНЕФ

    11 4 Отговор
    БОЙКОТ НА МЕНТАРДЖИИТЕ...
  • 16 Евро Пейка

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    Нормално , нали тук писаха пе цената на челадинките е скочиха- хората са прагматици !
    Добре че не пуснаха статия и за повишаване
    цената на рибата че хептен никой нямаше да отиде до урните .
  • 17 123

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ти си":

    Аз пък съм на друго мнение - при 10% гласували депутатите също да са 10% или 24.
    Ако стане това, което искаш ти ще се харчат милиони на всеки три месеца, а на хората съвсем ще им писне и избирателната активност накрая ще стане 1%.

    Коментиран от #25

  • 18 Глухите

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    отиват да гласуват
  • 19 Хахаха

    12 4 Отговор

    До коментар #14 от "Изумен":

    Резултатите до момента можеш да видиш в няколко сайта, към 12 часа Възраждане са трети с 14.8%, Пепейците пети, а твоите хора са 2%:) Но пък мечтите са безплатни, затова и си мечтай:)

    Коментиран от #22

  • 20 Кресна

    10 9 Отговор
    Няма оправяне в тази държава .За това и никога не съм гласувал освен първия път и то по задължение .Ще псувате и ще ви тъпчат отново,но това си заслужавате там в България .Хак да ви е .
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 1111

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хахаха":

    Величие вече са под 2 %

    Коментиран от #46

  • 23 Конспиратор

    11 0 Отговор
    💲Тя поясни, че ако при машинно гласуване не се отпечатва цялата бюлетина или се отпечатва празна такава, избирателят гласува на хартия.💲
    Това не са машини, а са ПРОГРАМИРУЕМИ КОМПЮТРИ. Всичко е в добронамереността на ПРОГРАМИСТА.

    Коментиран от #33

  • 24 Сатана Z

    10 1 Отговор
    Дано си заслужава загубата на няколко часа,които ще ми отнеме пътя до секцията и опашката за гласуването .Надявам се да изринем боклука от Кочината.

    Коментиран от #31

  • 25 Ти си

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "123":

    Тогава въвеждаме диктатура с еднолична власт и няма избори , няма разходи и бащицата решава за всички носейки персонална отговорност !
    С условие че ако згафи вусва на въжето .....
  • 26 Ром от Лом

    16 0 Отговор
    чакат парите към 17ч.и тогава ще се гласува под строй и списък
  • 27 оня с коня

    6 13 Отговор
    Ама нали тука разни Недоволни от СМАЗВАЩАТА ПРЕДНИНА на ГЕРБ правеха Тънки сметки какво щяло да стане ако Избир. активност ХВРЪКНЕ над 65%,а що не да отиде и на 75-80%?И как тогава Възраждане щяла да стане Първа сила и как в НС ще навлязат МАСОВО разни Партии-дребосъци с Руски Уклон на мислене,а ГЕРБ и ДПС щяли да се озоват на опашката...Е точно такива "Въздухари" викат с пълен Глас "Долу",карат хората да месят погачи щото дядо Иван бил вече на Дунава,подлагат на Унищожителна критика всякакви Бълг. Успехи в Икономиката и Външната Политика и т.н. с единствената надежда да СМАЧКАТ самочувствието на Българина за да падне той на Колене пред Русия с молба да дойде и да поеме нещата в Свои ръце...Нейсе,сам Бог е решил според Закона за разнообразие на Видовете да има и такива Доживотни несретници.
  • 28 Гацо Бацов

    6 4 Отговор
    Машините имат клонинги. От тях се вядят "правилните" флашки.
  • 29 Ами като не сте способни да организирате

    10 2 Отговор
    Ами като не сте способни да организирате едни Безпроблемни и Безпристрастни избори! Резултата ще е Такъв! Явно интересите на партиите стоят по високо от тези на България и Българските Граждани! Никой не е представил Платформа и начин за излизане от Кризата! За това е Отговорен и Президента и Омбудсмана!

    Коментиран от #34

  • 30 скумрия

    8 0 Отговор
    Понеже си многог иЗисКана и ЕнТеЛЕгентна ще ходиш на ИзбУри за седми път през септември. Искам да ти да м възможнст да поработип повече , и да изпееш наизустения репертУар поне оше веднъж, Иначе няма как да оправдаеш ЗаПлатката на държавната хранилка.
  • 31 Споко

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Сатана Z":

    Опашката ще е от макс един човек:) Освен ако не попаднеш на някой политик, който е довел родата си:)

    Коментиран от #54

  • 32 ЪхЪ

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Евро Пейка":

    Повече изглешдаш на ерогейка ....
  • 33 Обаче

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "Конспиратор":

    Програмистите са назначени от някого, а не сме ги избирали на избори. Добронамереност и почтеност са несигурни качества.
  • 34 Хахаха

    9 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ами като не сте способни да организирате":

    Разбира се, че президента и омбудсмана ще са виновни, Путин също:)
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Сатана Z

    10 0 Отговор
    При 10% избирателна активност и 30% за Гербопитеците означава,че шайката и ДПС взимат цялата власт в следващите 4 години.
  • 37 Конспиратор

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "машините":

    Това е въпросът: КОЙ? Кой поръча компютри , които не могат да се контролират от непредубедени обикновени граждани, вместо обикновени принтери, щом не щем да се драска с химикалка.
  • 38 Българин

    9 2 Отговор
    Кирчо този път се е престарал с препрограмирането и машините му отказват масово в цяла България.
    Любопитен съм дали ще накарат Сиела да върне милионите, които взеха?
  • 39 Хихи

    8 1 Отговор
    Ами нормално. Ганю е с бохчите в Гърция докато червените комунета от гербппдбдпс подготвят следващата сглобка.
  • 40 Евро Пейка

    3 0 Отговор
    Другия примата ми изтри писта защото написах на другите примата че са първосигнални , тъпи и неграмотни защото немогат да видят че едната информация за изборната активност е от "Галъп"а другата от ЦИК !
  • 41 Българка

    9 1 Отговор
    Прави впечатление, че най-активни са в секциите, за които се изнесоха данни за тъговия с гласове. И познайте КОЙ ги пазарува. А МВР ,начело с Калончо ги съпортват
  • 42 Екзит Мол

    2 2 Отговор
    Въшльовци и мечове яко гърбят Изхождане.
  • 43 Пак познах

    3 3 Отговор
    Изсраждане са със сигурност 4ти.
  • 44 Ало, ало...

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "машините":

    В съседната секция казаха, че на всеки 5 човека машината правела проблеми и повторно се гласува на хартия
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Герг

    1 5 Отговор

    До коментар #22 от "1111":

    Много ти се иска, но ще видиш довечера!
    Полковникът е истински българин!
  • 47 Умник

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Изумен":

    Гледам и не вярвам на ушите си. Май Величие имат задача да вземат от вота на Възраждане. А така, както сме я подкарали на следващите избори ще гласуват само платените. Т. е. имаме пазар а не избори.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Защо изрти комннтара ма

    2 0 Отговор
    ДемУкратката. Всичко е истина! Изборите са нечестни! Гръм ще порази злодейците!
  • 50 да ви е п м

    1 0 Отговор
    да ви е п м
  • 51 МИНЧО ПРАЗНИКОВ

    2 0 Отговор
    ДНЕС ИЗБИРАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ ЩЕ БЪДЕ
    ПО МАЛКА ОТ ТЕМПЕРАТУРАТА НА ВЪН 37 градусаа
    ДО 25-30% АКО Е ДОЛУ ГОРЕ БИВА
  • 52 МАЙ....МАЙ...

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "ЪхЪ":

    ДЖУЛИЯ МОРНИНГ
    КАБИНЕТ......🎃 4....
  • 53 Данко Харсъзина

    4 0 Отговор
    Тиквата и Шиши печелят. Купили са достатъчно. Ще си правят тройка с чалгата.
  • 54 Сатана Z

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Споко":

    Общо взето излезнА прав.Опашка нямаше ,освен членовете на комисията ,които си разменяха рецепти за готвене по Вайбър.Не съм очаквал чудеса,но такава незаинтересованост от страна на гласоподавателите е обида за държавата и социума.
    Прав излезнА д-р Йозеф Гьобелс казвайки:
    „Дайте ми средствата за масова информация и ще превърна всеки народ в стадо свине"
    Ние си заслужаваме управниците
  • 55 един

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "запомнете го":

    Oт "философи" като тебе няма нужда да запомняме каквото и да било,от цялата работа искаш да ми кажеш,да оставим мафията да си разиграва коня,а ти да мажеш филията покрай тях!Мога ли да попитам,защо тогава харчат пари за купуване на гласове,или си мислиш че са много щедри,не е все едно да вкараш 10 депутата или 50 депутата примерно,нали умнико?Хайде дръж си назадничавите разсъждения за тебе!
  • 56 Веченегасувов за такива

    4 1 Отговор
    Тези 8-9% на сто които са гласували до 11 чеса са от графата ДАНАКОЗАПЛАТАДЖИИ И ПОЛИТИЦИ ДАНАКОЗАПЛТДЖИИ по статистиката те са първи за кокала с повече месо
  • 57 Мъдрият

    5 2 Отговор
    Явно, пак няма да стане, с такава избирателна активност!

    До 14 ч. е била 18%, то така няма да стигне и 40%!

    Все се надявах този народ да поумнее и да започне да гласува, ЗА ДА ПРОМЕНИМ НЕЩАТА!

    За да стане това, като писах много пъти, трябва да има над 85% избрателна активност! И тогава България ще може да поеме по нов път на независимост и свобода!

    Но явно българският народ още не е дорасъл за това! Жалко!

    Коментиран от #60, #61

  • 58 Мъдрият

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Изумен":

    Да, но това е супер тъпо!

    Какъв е смисълът, (когато в момента само тези са двете нормални партии в България) едната да взема от гласовете на другата?

    Така, пеосто се прехвърля от единия джоб в другия - и нищо няма да стане!

    Важно беше негласуващите, или разочарованите от сглобените, да подкрепят Величие, а не тези от възраждане!

    За да може Възраждане и Величие общо да имат 30+ %!

    Ако това не стане - нищо няма да се промени! И отново се връщаме в изходно положение!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Мъдрият":

    няма и да дорасте,ще изчезне преди това,и с право,по добре да го няма
  • 61 Жоро

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Мъдрият":

    Имаше време кога народа гласуваше масово и всички видяхмевидяхме какво стана след това от другари и другарки станахме господа и госпожи! Е днес хората са омерзени от новите партийни секретари пардон политици и олигарси който им се подигфават на сьормашията до която са ги докарали и им винат, че могат да избират!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол