Last news in Fakti

11 Юни, 2024 10:44 1 182 19

Милен Керемедчиев: Ще има сериозна атака срещу Фон дер Лайен и предстоят тежки преговори за новия състав на ЕК

  • европейски избори-
  • ек

Решението на френския президент Макрон да разпусне парламента и да свика предсрочни избори според Керемедчиев е много рисков ход, смята бивш заместник-министър на външните работи

Милен Керемедчиев: Ще има сериозна атака срещу Фон дер Лайен и предстоят тежки преговори за новия състав на ЕК - 1

"Тези процеси не са нови. Те се зараждаха в продължение на няколко години, но бяха доста арогантно пренебрегвани от управляващите в европейските институции и страните членки. Тези сигнали бяха много силни, но за пореден път в Брюксел най-вече си затвориха очите за тях. И те избиха в европейските избори."

Това каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката.

Темата "Сигурност" включва и антимигрантската реторика. Това ще бъде една от водещите теми, която ще събере най-много подкрепа. Много е вероятно да има все повече гласове за създаване на еврокомисар по отбраната и за единна отбранителна политика, смята Керемедчиев.

Подкрепата към Украйна започва да ерозира, отчита той.

България отслабва своята позиция като външнополитическа сила и изглежда като страна, която би могла да се поддаде на натиск от когото и да е. Тази тенденция трябва да бъде прекратена, защото в следващите години в ЕС ще ври и кипи, коментира Милен Керемедчиев.

Относно избора на ново ръководство на Европейската комисия бившият заместник-министър на външните работи прогнозира, че ще има сериозна атака срещу Фон дер Лайен и предстоят тежки преговори за новия състав на ЕК.

"Не смятам, че нейната позиция е бетонирана. ЕС под нейно ръководство започна да изостава от другите водещи икономики – САЩ и Китай. Европа в момента има много да догонва. Политиката беше Европа да си плаща за своето охолство – на Турция за опазване на границите, на Египет за връщане на мигранти, на САЩ за отбрана, на Русия за енергетика. Всичко това вече се вижда, че трябва да се прекрати и Европа трябва да започне да се отбранява сама, да бъде икономически много по-конкурентна и енергийно много по-независима."

Решението на френския президент Макрон да разпусне парламента и да свика предсрочни избори според Керемедчиев е "много рисков ход".

"Видя се, че френските гласоподаватели не подкрепят тази политика на ястреб, която Франция имаше, тази реторика да се изпращат войски в Украйна, за да се бият срещу Русия. Явно политиката, която г-жа Льо Пен поддържа, намира много по-активна почва сред французите. Има сериозно сблъскване между политиките на Макрон и на Льо Пен и явно Льо Пен в момента печели повече."


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    10 1 Отговор
    факт

    Коментиран от #15

  • 2 да де

    23 1 Отговор
    Време е Кьовеши да се погрижи за Урсула ваксърката.

    Коментиран от #8

  • 3 Ха ха ха

    26 1 Отговор
    Жална му майка на ЕС ако тази пак се окаже начело на ЕК, вместо да я разследват.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Само да му обадим на Керемидко

    18 0 Отговор
    ЕС не е под ръководството на фон дер Лайен.
    ЕС е под ръководството на американците.
    И gнусната акушерка е техен агент.
  • 6 Червената шапчица

    7 0 Отговор
    Животът за Ангел Джамбазки свърши. Най-вероятно той ще се гръмне. Андрей Слабаков вън, Андрей Ковачев - 20 години в Брюксел пляска педалите...
  • 7 111111

    5 1 Отговор
    Ммдаааа....

    Ето кое е важното в тази статия:

    " ЕС .... започна да изостава от другите водещи икономики – САЩ и Китай. Европа в момента има много да догонва. Политиката беше Европа да си плаща за своето охолство – на Турция за опазване на границите, на Египет за връщане на мигранти, на САЩ за отбрана, на Русия за енергетика. Всичко това вече се вижда, че трябва да се прекрати и Европа трябва да започне да се отбранява сама, да бъде икономически много по-конкурентна и енергийно много по-независима."

    Само че....
    - как Европа ще се отбранява сама .... с дж-ендър -ето ли?
    - как Европа да бъде икономически конкурентна ... с жълтопавеници не може да надвиеш Китай, май?
    -как Европа да е енергийно независима? Газ - нема. Петрол - нема. Кюмюр - ще свърши... Свърши се вече, де. Има ток - безплатен; лятос от 10 до 15 часа. (чак да се чудиш що да го чиниш - пречи на баланса на системата).

    В смисъл - дже-нд-ърето еваха мамата на всичко. Европа - на колене. На СиДзин и Путин - пасинанса има излезе. Особено ... на Си.
  • 8 Червената шапчица

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Кьовеши ми се вижда напълняла...
  • 9 Стършел

    8 0 Отговор
    Истинката атака ще дойде от Лондон ! Заради хилядите ,,ваксинирани" и Убити от ваксините на мъжа и хора ! Само от там ще има Възмездие!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Фон дер Ла йнен

    5 0 Отговор
    гответе се за нови два милиарда за бустери
  • 13 Керемидков почна и с Урсула да се

    3 0 Отговор
    Занимава! Освен да се смее човек, тоя ни обяснява, какво ще се слупва с Урсула!!!
  • 14 Име

    3 0 Отговор
    Половината депутати на ЕНП са от Бъргария! За това се пържи в жегата на амфитеатъра.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 А, бе, мЕленчо,

    2 0 Отговор
    Кой идиот въобще може да не е против такива като теб и урсула - мазни хрантутници, мачкащи сънародниците си, за да угодят на американските интереси?!?
  • 18 фондернещоси

    1 0 Отговор
    Да я махат от там, че да я мятат в съдилищата. Имаше и там едни схеми за крадене на пари от Европа.
  • 19 Безпристрастен

    1 0 Отговор
    Да погледнем, аритметиката в новия ЕП.Това , че ЕНП( която издига нейната кандидатура) е водач,не означава нищо.Всичко е в ръцете на социалистите.Те са втора по големина формация.Ако те се " извъртят" ( ти на мен,аз на теб) ще бъде отново Шеф на ЕК.Защото от десния сектор,ще има такива,който са на къс повод,на тема евроатлантизъм.При подобен сценарий,ще върти цяла Европа на пръста си , още пет години.Безпроблемно,защото зад гърба и са фаш. Европейските нации( с малки изключения) не осъзнаха,че има огромна разлика между местните избори и онези- за ЕП.Дребен пример- харесва дебе, или герб,и първосигнално гласува за техни евродепутати.Нищо че не харесва примерно Акушерката и кликата около нея.В резултат се получи превес на ЕНП.А спокойно можехме да гласуваме за противната страна,което е различно,от избора ни за национален парламент.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове