Last news in Fakti

4 Юни, 2024 15:16 1 603 6

Иво Желев, ЕСТАТ: Зловредна манипулация с работата ни!

  • избори-
  • естат-
  • иво желев

Не желаем да понасяме репутационни щети от политици, заявиха от агенцията след появата на резултати за вота на 9 юни, представени като нейни

На 1 юни, събота привечер, в няколко онлайн медии се появиха данни, представени като резултати от изследване на ЕСТАТ на електоралните нагласи в страната. Аз и моят екип не можем да окачествим подобно събитие като нещо друго, освен като зловредна манипулация с работата ни.

Това написа до ФАКТИ ръководителят на агенцията Иво Желев. Ето и останалата част от изявлението му:

"И тъй като фирмата ни не желае да понася репутационни щети от политици, които традиционно прибягват до отчаяни ходове в последните дни на кампанията, считаме за нужно да направим кратък коментар.

Съобщените в публикациите данни са крайно неточни и манипулативни, като при това са придружени от тенденциозен коментар. Правят се недопустими внушения от наше име.

Да, ЕСТАТ има няколко електорални въпроса в своя последен омнибус, но изследването ни далеч не беше приключило към момента на „публикациите”.

Искаме ясно да заявим, че Агенция ЕСТАТ не е изпращала данни до нито една медия, в рамките на настоящата изборна кампания. Агенцията не е коментирала и анализирала посочените данни, каквито внушения се правят в публикуваните материали.

Неофициално и нелегитимно, междинни (частични) данни вероятно са попаднали в екип на политическа сила, който е произвел и предоставил на една или повече медии въпросната „публикация“.

Тревожно е, според нас и това, че нито един журналист до момента не е потърсил екипа на ЕСТАТ, за да получи потвърждение, да зададе въпроси или поне да поиска уточнения по въпросните публикации. Подобна безкритичност и всеядност са плашещи.

Информацията, която е предоставена на медиите, е от междинна обработка, направена далеч преди приключване на изследването ни, което е видно и от цитирания общ брой респонденти.

Незавършената извадка не възпроизвежда структурата на населението по основните социално-демографски признаци и изобщо не отговаря на структурата на електората и на неговите нагласи.

Към момента на публикуване на информацията, ЕСТАТ не е провел теренен контрол за установяване на достоверността на информацията, не е приложил софтуерен контрол и не е извършил необходимите теглови и други статистически процедури за прецизиране на данните.

Изключително манипулативно авторът на „публикацията“ е оповестил данни от разпределение сред всички избиратели, имащи право на глас в страната. На този етап от кампанията, всяка сериозна агенция е редно да огласява данни сред гласуващите избиратели.

Всичко това прави неадекватни огласените от името на ЕСТАТ данни и фрапантни разликите между тях и регистрираните резултати сред гласуващите от останалите социологически агенции. В крайна сметка, в името на определени политически цели се накърнява доброто име на агенция ЕСТАТ. Това е нещо, което ние категорично не приемаме.

Декларираме, че се разграничаваме от явния опит за манипулиране на нагласите на избирателите в последните дни на кампанията.

Разочаровани сме и от безкритичността на онези медии, които публикуваха материала, без да проверят видимо съмнителни данни, съпроводени от тенденциозен и некачествен коментар.

Агенция ЕСТАТ си извлече нужните поуки. Ще пазим занапред по-добре данните си и ще селектираме контактите си.

Разбираме колко голям е залогът за участниците в изборите, но няма да допуснем да бъдем съучастник в нечии публични действия, целящи объркване и заблуда на медийната аудитория и в крайна сметка на българските избиратели".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 тия работят

    5 0 Отговор
    с цид, а всеки знае кои са те
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КРОКОДИЛА

    1 1 Отговор
    УНИЩОЖИ ГО КОМУНИСТА ...........БЕ ...................
  • 5 И какви са резултатите???

    1 0 Отговор
    Да не би да са изтекли реалните статистически проучвания???
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    КОЙ скръцна със зъби на ЕСТАТ, а-а?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове