Last news in Fakti

6 Юни, 2024 04:26 882 15

Призоваха медиите и социолозите да не публикуват данни от проучвания до края на изборния ден

  • избори-
  • цик-
  • медии-
  • резултати-
  • гласуване-
  • социолози

Общественият съвет към ЦИК се обърна към доставчиците на медийни услуги и социологическите агенции

Призоваха медиите и социолозите да не публикуват данни от проучвания до края на изборния ден - 1
Снимка: БГНЕС

Общественият съвет към ЦИК се обръща към доставчиците на медийни услуги и към социологическите агенции да спазват духа и буквата на Изборния кодекс - чл. 204 и чл. 205, и да не разпространяват и публикуват данни от социологически проучвания, т.нар. екзитпол, в хода на изборния ден, преди 20 часа, под каквато и да е форма.

Това се посочва в обръщение на Общественият съвет към Централната избирателна комисия до "Алфа рисърч", "Галъп интернешънъл Болкан“, "Тренд", "Маркет линкс", до медиите, Българската социологическа асоциация, предаде БТА.

Съгласно текстовете на Изборния кодекс (т. 15 от Допълнителни разпоредби), забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи като Фейсбук, X (Туитър), Вайбър, Ютюб, Тик-ток и др. на доставчиците на медийни услуги, припомнят от Обществения съвет към ЦИК.

Извършването на социологически проучвания в изборния ден е регламентирано в Изборния кодекс и се извършва единствено от регистрирани в ЦИК агенции. В този смисъл, отговорността за предоставяне на междинни данни лежи и върху регистрираните социологически агенции, а не само върху публикуващите ги медии, отбелязват от Обществения съвет.

Общественият съвет призовава четирите агенции, регистрирани в ЦИК, а именно "Алфа Рисърч", "Галъп Интернешънъл Болкан", "Тренд" и "Mаркет Линкс" да поемат публично общ "джентълменски" ангажимент, като заявят, че се ангажират да не предоставят своите данни по време и начини, които предполагат или допускат нарушаване на закона. Ако бъде поет такъв ангажимент, публикуваните преди 20 часа в електронни медии или социални мрежи прогнозни резултати, „класации“ и др.под. ще бъдат априори дискредитирани като ненадеждни, тъй като обществото ще знае, че те не могат да са продукт на реални екзитполове, проведени от регистрираните в ЦИК отговорни социолози професионалисти и ще ги игнорира, допълват от Обществения съвет към ЦИК.

Наблюдатели и анализатори неведнъж са отбелязвали влиянието на незаконно публикуваните прогнозни резултати в хода на изборния ден върху поведението на гласоподавателите, в т.ч. били са отчитани и мобилизация на купения или контролиран вот, именно в последните часове на изборния ден. В днешния свят на 24-часов непрекъснат информационен поток, Общественият съвет смята, че за краткия интервал от 13 часа, колкото е продължителността на изборния ден, правото на информация може и следва да отстъпи пред правото на свободен и необременен с прогнозни резултати избор на избирателите за управлението на страната.

"Купуването и продаването на гласове са престъпления, а парите не са всичко. На 9 юни 2024 г. да замълчим до 20 часа", заявяват от Обществения съвет към ЦИК.

Общественият съвет към Централната избирателна комисия включва представители на български неправителствени организации, наблюдаващи изборите в страната. Създаден е на основата на чл.55 от
Изборния кодекс и според своите Правила е консултативен орган към ЦИК с основна цел да съдейства за осигуряване на прозрачност, демократичност и честност в изборния процес. Общественият съвет работи независимо от изборната администрация като изработва становища, анализи, препоръки и организира дискусии, кръгли маси и публични събития свързани с изборната теория и практика. За работата си членовете му не получават възнаграждение.

Припомняме, че Централната избирателна комисия санкционира медии за това, че са оповестили данни от екзитполовете преди обявяването на края на изборния ден. За нарушенията на медиите им се съставя акт. Според Изборния кодекс (ИК) санкциите, които се предвиждат за обявяване на резултати от социологически проучвания и допитвания преди обявяването на края на изборния ден, са глоба или имуществена санкция.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Билкара

    12 0 Отговор
    Видях, че от Брюксел се бъркат за изборите във България с посещението на разни не мн лицепериятни особи
  • 2 Прогнозата е сигурна

    15 1 Отговор
    Махалите ще гласуват на 90% за ГЕРБ, а българите ще си останат във вкъщи да пият бира в Неделя.

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 3 Тези

    11 2 Отговор
    Платени и лаещи анализатори трябва да бъдат съдени.С право се искаше това да се внесе в Изборния кодекс.Стига са мишкували и прехвърляли гласове в последния момент.Моля всички граждани да не им дават сведения как са гласували на платените агенции на мафията.

    Коментиран от #9

  • 4 Като

    11 0 Отговор
    Останат да пият бира ще получат Тиквата диктатура и дебелия феноолигофрен ли беше го нарекъл селянина крадец на Сараи,ТЕЦ Варна ифотоволтаиции Доганя.Ще си сърбат последните места по всичко.А мафиотите ще ви вземат и последния залък за чекмеджетата си.Но тъпите толупи това заслужават,да се подиграват с тях и да ги купуват за 50лева.Не народ,а мърша.
  • 5 Избор

    6 0 Отговор
    Не знам кои хора ще си кажат за кого е гласувал! Аз си мисля,че и там си е бизнес и непочтеност и пропаганда!
  • 6 Българин

    2 0 Отговор
    Хахахах
  • 7 Исторически парк

    7 0 Отговор
    Че да можете да лъжете и да не се види голямата разлика нали 😉
  • 8 Петър

    5 1 Отговор
    "Призоваха медиите и социолозите да не публикуват данни от проучвания до края на изборния ден"
    Това е голяма глупост, в САЩ съвсем свободно, всички медии показват междинни резултати от изборите в изборния ден.
  • 9 Петър

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Тези":

    Аз пък съм на мнение, че няма нищо лошо да се показват междинни резултати от изборите в изборния ден.
  • 10 Иликторална идиница

    4 0 Отговор
    Фалшифицирането на изборните резултати в бг е сериозно нарушение на правата на гражданите (и секяните), за което отговорност носят не толкова политическите партии, а ЦИК и съдебната система. Освен в някое забутано село, никъде не са касирани избори, въпреки многобройните данни за нарушения. А манипулациите и стъкмистиките на социологическите агенции са добре известни на всички и никой не се връзва на лъжливи овчарчета вече.
  • 11 Обръщение до Пенсионерите

    6 2 Отговор
    Пенсионери гласувайте против ГЕРБ. Идването им на власт означава край на увеличение на пенсиите. Сачева наскоро заяви, че ГЕРБ ще даде Коледна и Великденска добавка само на най ниските пенсии. Това са 500 000 пенсионера. Останалите 1.500 000 пенсионера няма да получат нищо. Е, това са те!
  • 12 Ромейска държава, ромейски вождове

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Прогнозата е сигурна":

    Ами след като ромеите гласуват и от това следва, че ромеите избират кой да ни управлява, нормално е да сме ромейска държава и да ни управляват ромейски вождове като Боки, Кики и Шиши
  • 13 Селко Селков

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Прогнозата е сигурна":

    няма как да се видгна от софия до плевен само да си дам гласа който така или иначе и разпределен.
  • 14 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Прогнозата е сигурна":

    Много ви се иска да си останат у дома, ама те ще вземат да ви изненадат.😜
  • 15 Веселяка

    0 0 Отговор
    Аз ше гласувам за Светльо Витков само за майтапа 🤪 иначе ми е абсолютно все тая 😆 разбрахте ли, шматки 🤣
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове