Last news in Fakti

6 Юни, 2024 12:47 1 673 40

Юлий Павлов: Ще се наложи ДПС да е официален партньор в следващия кабинет

  • център за анализи и маркетинг-
  • юлий павлов-
  • избори-
  • българия-
  • парламент-
  • герб-
  • пп-дб-
  • дпс-
  • възраждане

Разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ - под 10%, показва проучване на Центъра за анализи и маркетинг

Юлий Павлов: Ще се наложи ДПС да е официален партньор в следващия кабинет - 1
Снимка: БГНЕС

Ще се наложи ДПС да е официален партньор в следващия кабинет. Разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ - под 10%. Първите три партии - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС трудно ще съберат мнозинство за промяна на конституцията - 160 депутата.

Това показва проучване на Центъра за анализи и маркетинг. Данните обобщи социологът Юлий Павлов.

Първи в проучването са ГЕРБ-СДС, следвани от ПП-ДБ, които са пред ДПС с около 1,5%. ДПС са "малко преди" "Възраждане", следвани от БСП и "Има такъв народ".

"Много трудно ще се получи двупартийна коалиция. При средни стойности ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще имат съответно 73 и 46 депутати - общо 119. Ако една от двете политически сили отиде към горната си граница, двукомпонентна сглобка все пак ще е възможна. 121-122 депутати, обаче, не биха били достатъчна основа за управление. Влезе ли случайно седма сила в парламента, тези стойности ще бъдат намалени. Тогава твърдо няма да може да има двукомпонентно управление", обясни Павлов.

По думите му е много е възможно първите три политически сили този път да нямат 160 народни представители.

"Ще бъдат някъде около, но е много възможно да паднат под това. Картината няма да се подобри, съставянето на правителство ще е по-трудно. Напълно възможно е да се наложи ДПС да бъде официален партньор, а не само подкрепящ, което ще създаде проблеми за ПП-ДБ", прогнозира социологът.

"В ГРАО имаме регистрирани около 8 милиона и 200 000 български граждани - хора, които имат ЕГН, независимо къде по света са. От тях с избирателни права са около 6 милиона и 800 000 души. Очакваме да гласуват между 2 милиона и 500 000 и 2 милиона и 700 000 души - колкото миналия път или малко по-малко. Малко под 40% като процент от избирателните списъци", обобщи Павлов.

"Високият рейтинг не гарантира висок изборен резултат. Няма политик, който да има положителен рейтинг, при когото доверието да доминира над недоверието. При всички има по-високо недоверие, отколкото доверие. Това е от доста време. Повечето водещи политици имат доверие под 20%. На пръстите на едната ръка се броят тези с доверие над 20%. При институциите картината не е много по-добра по отношение на доверието. Единствено армията има положително доверие - 52% доверие, 27% недоверие. Най-високо е недоверието към Прокуратурата", обобщи Юлий Павлов.

Доминира негативна оценка за правителството на сглобката. 27,5% от анкетираните смятат, че правителството Денков-Габриел се е справило с управлението на страната "успешно" или "по-скоро успешно". "По-скоро неуспешно" и "изобщо не се справи" са избрали 68% от анкетираните.

17% прехвърлят основната отговорност за провалената ротация на ГЕРБ, 24% - на ПП-ДБ. "Близо половината от българските граждани и повече от половината с мнение казват, че и двете политически сили са отговорни", обобщи социологът.

Служебното правителство на Главчев анкетираните определят по-скоро като "неуспешно". "Има много висок процент без отговор. Близо 1/3 от хората нямат мнение, за сметка на правителството на Денков-Габриел, където този процент е 4", отчете социологът.

ФИШ

*Проучването е проведено между 31-ви май и 4-ти юни т.г. Анкетирани са 820 пълнолетни граждани. 1% от анкетираните съответства на около 53 000 души. Използвана е двустепенна извадка с квотен принцип на подбор на анкетираните. Проведени са преки стандартизирани интервюта "лице в лице". Максималната допустима грешка при 50% дялове е 3,5 %, като тази вероятна статистическа грешка намалява при по-малки дялове. При малките партии: под 3-4%, възможната грешка е от същия порядък, напълно съизмерима със самата стойност на измерването.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    37 4 Отговор
    ДПС е Задкулисието в България
  • 2 Да , ГЕРБ ще скочат в скута.

    27 3 Отговор
    На Булгартабак.
  • 3 ГЕРБ

    3 23 Отговор
    Е и какво лошо има ай........
  • 4 фен на ПП

    5 31 Отговор
    С ПП светло бъдеще ви чака, а не финансова тояга !!!!!
  • 5 УРА,, УРА

    34 4 Отговор
    Тоя цирк в НС е на път да продължи. Виновни за това са негласуващите, гласуващите за малки партии и ината на тулупа да е още в политиката. Този самонадеян човек така и не разбира, че времето му е изтекло.

    Коментиран от #9

  • 6 Град Козлодуй

    14 0 Отговор
    Политиката е от Женски Род
  • 7 фбр

    28 1 Отговор
    Поредната платена социологическа прогноза ! Изцъклен Нещастник !

    Коментиран от #14

  • 8 Българин

    30 2 Отговор
    ДПС не са партньори.
    ДПС дърпа конците!
  • 9 фен на ПП

    9 26 Отговор

    До коментар #5 от "УРА,, УРА":

    Които не гласуват за ПП са глупаци, защото загърбват светлото си бъдеще !

    Коментиран от #13, #40

  • 10 Възраждане са втори

    29 11 Отговор
    бе охлюв Стига сте лъгали
  • 11 Бай Иван

    30 3 Отговор
    Магнитски официален партньор .... няма такава държава, няма такова правосъдие!
  • 12 към факти

    10 0 Отговор
    Моля не показвайте такива реклами с готини момичета,
    че ме разсейват и не схващам смисъла на написаното
  • 13 УРА,, УРА

    23 1 Отговор

    До коментар #9 от "фен на ПП":

    Първо са измамени и заблудени и после са глупаци. В едно тулупа е прав: "аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме". Аз ги съжалявам тези клетници.
  • 14 така е

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "фбр":

    От пъпката цъфна на арнауската торна фешка/п.п.-ъшкия/
  • 15 Обръщение до пенсионерите

    19 2 Отговор
    Пенсионери гласувайте против ГЕРБ. Идването им на власт означава край на увеличение на пенсиите. Сачева наскоро заяви, че ГЕРБ ще даде Коледна и Великденска добавка само на най ниските пенсии. Това са 500 000 пенсионера. Останалите 1.500 000 пенсионера няма да получат нищо. Е, това са те! Спомнете си 12 години управление на ГЕРБ, пенсиите бяха замръзнали. Борисов не си мръдна и малкият пръст за нас. Това ли искате отново да се случи? Масово гласувайте и кажете НЕ на ГЕРБ.
    София, 06.06.2024г.
  • 16 Минувач

    13 4 Отговор
    Лъжи и манипулации!
    ПП плащат на Бтв, а Бтв на МаркетЛинкс за изследването. Онзи нерегламентиран кеш сега си намира мястото. 50-100К струва да ти дадат горница от 1% в тяхното изследване. За колкото платиш, толкова ще ти ги натъкмят. Ако погледнете миналите избори, тези МаркетЛинкс бяха тотално разнищени в прогнозите си, вкл. и в последните дни преди изборите, като разбира се техните уж прогнозни резултати за Възраждане бяха с близо 3% по-ниски от реалните после. От друга страна Медиана, които сега дават на Възраждане 2ро място и то с цели 4% преднина пред 4тия ПП, тогава те бяха само на 0.2% разлика в прогнозите си и реалните проценти, които се получиха.
    Сами си правете изводи ... Едните дават преднина на Възраждане пред ПП с цели 4%, другите дават изоставане с 2%, хаххаха, не може да има такава грешка от общо 6%.
  • 17 Само да попитам Герб

    9 3 Отговор
    Затова ли бламирахте кабинета Денков, за да правите кабинет Пеевски? Това ли ви е визията за България??
  • 18 нннн

    8 1 Отговор
    Ако българите спят на двете си уши и на гласуват,.ДПС може и първа сила да е. Неговият електорат гласува 99%. Пеевски - премиер. Това ли искаме?

    Коментиран от #23

  • 19 089954

    9 1 Отговор
    Стига сте манипулирали , то остана и Дпс да е упвляваща и ще вържем

    Коментиран от #25

  • 20 За какво

    9 1 Отговор
    "Единствено армията има положително доверие - 52% доверие"
    Тука е така - има се доверие на това, което го няма.
  • 21 Чомаков

    1 4 Отговор
    Честито на гербаджии и възрожденци...
  • 22 Наков

    4 3 Отговор
    Сега ще гласуват повече хора,а негласуващи и такива които са излъгани предните пъти сега ще гласуват за генерал Марков и партия Величие!! ПП Величие ще влезе с гръм и трясък в парламента!!!!
  • 23 Иванов

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "нннн":

    Не на ДПС тя е турска партия
  • 24 АМАН

    4 1 Отговор
    И ПАК НА ПЛОЩАДА.
  • 25 хммм

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "089954":

    Възможен е експертен кабинет "Беров" след изборите! Бойко е станал изключително противен, а опозицията събира доста гласове, но е рехава. Истината е, че няма просто решение от тук нататък, а държавата трябва да продължи. Идват такива моменти.
  • 26 Възмутен

    6 4 Отговор
    ДПС да е официален партньор в следващия кабинет, народа ще възстане! Как ще става пъртньор корумпирон престъпник бре?! Те ще окрадат държавата! Ще станат милиардери, туй тецове, туй булгартацак, туй КТБ милиони, като трохи ще им се видят!!!!
  • 27 Прасето с милиардите от КТБ

    5 3 Отговор
    ...изкупи всички прошл"""яци кат тоя и сайтове и медии. ДОД проекти са Учиндолския чалгаджия и "партията" му, Мая Манолова, Ваня Григорова, Стефан Янев, Христо Иванов!!!! , сайта афера и Веселина Томова ( в студио Х даже похвали прасето Лили, че ако бил той стана 2013 г шеф на ДАНС , сега щели службите да работят както трябвало) , сайта Свободно слово eu също винаги изключва коментарите под статии с прояви и изказвания на прасето от ДПС....Правете си изводите, явно и тоя е купен и продаден от прасето, като Нотариуса, като ОепиЕврото, Цветан Василев и т на и т.н...Турция си управлява България и вече не го крият .а равра даже няма да се опита да гласува дори, за да спаси главите си от ятаганите 146 гр дини след кървавото ни освобождение от Турция и то само благодарение на огромната помощ и жертви - и военни и политически на Русия и руския народ
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българин

    4 3 Отговор
    Преди 40 години в Москва е решено, че цялата власт се прехвърля от БКП към ДС. Това беше изпълнено между 1990 и 2001. От тогава, всички властови лостове са в ДпС и това ще продължи, докато от Москва не решат друго! Това са аксиоми в геополитиката и който не ги разбира, значи е просто идиот!

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ДПС използва

    3 1 Отговор
    оптимално придобивките на изпълнителната власт без да е нея. Така е от години.

    Коментиран от #35

  • 34 Затова ли

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    най-големите комунисти станаха седесари а сега и гербаджии?
  • 35 Чалгата от малкото ДПС - ИТН премахна

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "ДПС използва":

    ограниченията за брой изборни секции в 80 милионна Турция и свърши работата за двата месеца , в които излъга народа да им дадат властта в ръцете ....Скоро Турция няма да е втора политическа партия, с ще управляваща с 240 протурски депутата в парламента, щото равта от българиста се отказаха дори да гладуват, предадоха управлението на Турция след 146 години сме отново управлявани от турци
  • 36 Дедо

    0 2 Отговор
    Ще му ядат белото сладко на Делянчо, еврогъзите
  • 37 Гласуващ ДПС

    1 1 Отговор
    Бг-стан васалски на султана Ердоган 🇹🇷
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Абе,

    2 0 Отговор
    брадатият козел как ги стъкмява процентите ?! А ако гъбарите и рибарите отидат да гласуват?! Спонсорите му от депесето ще отидат на последно място,с 5-6% !
  • 40 Абе,

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "фен на ПП":

    гласувай за ппдб и получаваш гроб и депесето в комплекта!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове