Last news in Fakti

6 Юни, 2024 17:18 11 397 28

Иван Хиновски: Ясно е, че от север имаме криза с доставките на газ и единствено от юг са потоците

  • иван хиновски-
  • газов коридор-
  • вертикален газов коридор

Проектът за Вертикален коридор е ефективно диверсифициращ доставките на газ

Иван Хиновски: Ясно е, че от север имаме криза с доставките на газ и единствено от юг са потоците - 1
Снимка: БГНЕС

"Ясно е, че от север имаме криза с доставките на газ и единствено от юг са потоците, които ще доведат до газова и енергийна сигурност. ... Този поток разширява възможностите на Трансбалканския газопровод. Повишава капацитетите на отделни участъци, които досега са били с нисък капацитет, и дава възможност за пренос на големи количества природен газ".

Това каза пред БНР енергийният експерт д-р Иван Хиновски от Българския енергиен форум. Според него проектът за Вертикален газов коридор е ефективно диверсифициращ доставките на газ.

Според него работа на бъдещите евродепутати ще е да спрат "бесния темп на нарастване на цените на въглеродните емисии".

"Цената на емисиите към 2040 г. се цели да бъде над 500 евро за тон. Това е убийствено не само за въглищната енергетика, но и за индустрията. Ролята на политиците е или да се опълчат на тази програма, или да търсят инвестиции. Защото в същото време планират да ни задължат от БВП да отделяме 3% за декарбонизация. Това е опасното увличане на европейските политици за климатичните промени. Това трябва да стане много плавно".

В страните около България спират работа въглищните централи.

"А тук ги лъжат... Спекулация е, че някой ги спира. Не, те спират сами, защото на борсата е неконкурентоспособна енергията, която произвеждат, тъй като е много скъпа заради високите цени на квотите на въглеродни емисии, никой не иска да я купува и те са принудени да намаляват производството и да спират", посочи енергийният експерт.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дядото

    61 6 Отговор
    а най-точно от запад-скъп втечнен газ препродаван ни от сащ.

    Коментиран от #7, #20

  • 2 честен ционист

    51 7 Отговор
    Не Хиновски, просто сте се надупили на юг.
  • 3 Даммм

    65 4 Отговор
    А от юг, идват пак от север, но през прекупвачи и плащаме повече. Това много е добра държавна политика, за това икономиката ни е на дъното в Европа.
  • 4 Е да се....

    41 2 Отговор
    ...ама на тройна цена!
  • 5 Знайко

    42 3 Отговор
    Европа търси начин да поевтини доставките на газ.Амерския им идва на дебела цена.А да не си мислим ,че акулите от Щатите ще доставят за милите им очи.Цената ще е дебела и ще става още по дебела.Затова газецът по турския поток ще става все по актуален.А кво тече по тръбата само султан Ердоган знае.Руския сигурно е с приоритет ама знаели някой.Да се молим да не ни думнат тръбичките,че ще рупаме марулята без сол и оливия.Така,че браво на Тиквата за строителството.Браво и за дела от терминала в Дедеагач,който ще става все по актуален.Ще конкурира цената на турския поток.А и ще захранваме Румъния и Сърбия.А от там унгарци и австрийци.Като се сетим ,че австрийците строят реверсивна връзка с Германия някой неща стават интересни.Ползите за БГ стават все по - големи.Стига козяците да не ни стиснат за топките и да заквичим жално ,милно.Защото се явяваме доста конкурентни на амерските танкери.

    Коментиран от #13, #15

  • 6 Турски паток

    20 1 Отговор
    Ако експерта не е забелязал, от север има война.

    Коментиран от #21

  • 7 Директора

    5 39 Отговор

    До коментар #1 от "дядото":

    Е кое му е скъпото като е по-евтин от преди 2-3 години, когато взимаме само от Русия?!?
    Провери цените и се върни да пишеш подготвен.

    Коментиран от #14, #18, #19

  • 8 Бай Иване,

    29 2 Отговор
    и ти си един енергиен експерт като другите и съсипахте енергетиката. Целта е да купуваме ток от търкишите.
  • 9 Петър

    32 4 Отговор
    Каква сигурност от ФАЩ бе тенормарник?
  • 10 БАЙ КУРТИ

    33 2 Отговор
    Много експерти се навъдиха. В АТОМНАТАТА, НЕФТЕНАТА, ГАЗОВАТА. Но никой не споменава, че вкараме демократичен газ със нашите хора /посредници пак от РУСИЯ. НО ДРУГО СИ Е ДА ДИШАШ ЧИСТ ДЖЕНДЪРСИ ВЪЗДУХ, И ДА СЕ БИЕШ В ГЪРДИТЕ.
  • 11 Петър

    34 1 Отговор
    ФАЩ взпивиха Северен поток 2 и съсипаха икономиката на Германия и Европа.
  • 12 факуса

    12 3 Отговор
    и кде стърчи тоз вертикален коридор,всичко върви хоризонтално
  • 13 факуса

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Знайко":

    може пък да омекнат ако поемат демократично опазването му зловредни за демокрацията елементи
  • 14 НАТО ВЪН

    37 1 Отговор

    До коментар #7 от "Директора":

    Лъжеш бате ,као дърт сиганин , да ,ма прощават сиганите!! Па и той тоя който влиза у нас си е чист руски , лал с 20% по скъп заради прекупците!!!! Демек , таксата америчка асамбада си я плащаме като попове на крадливите амерички свраки!!!!
  • 15 БАЙ КУРТИ

    39 1 Отговор

    До коментар #5 от "Знайко":

    Прав си. Но забрави да спомене , че тръбите за Ю. ПОТОК бяха във Варна но триполовите скочиха и само си облизахме пръстите. Сега ЕРДО контролира тръбите. Ако искаш газ ще ходиш да му целуваш
    ......
  • 16 Пейтриът

    32 1 Отговор
    Изчислителните ,,въглеродни емисии,, на ТЕЦ ,,Марица Изток,, 2 са огромна лъжа.ТЕЦ-ът работи със сероочистващи колони,които освен SO2 улавят и част от СО2,но никой не го е измерил и изнесъл данни .Но тези емисии ( на изход от колоната ) са по-малки от изчислителните,за които се плащат квоти.Знайте това всички,които ви боли за БГ енергетиката.Аз съм инженер,това е истината.

    Коментиран от #25

  • 17 Гост

    23 1 Отговор
    Криза от север няма. Има постановка за такава.
  • 18 Гост

    34 1 Отговор

    До коментар #7 от "Директора":

    Сайтът на Булгаргаз е достъпен за всички. Януари 2021 си купувал газта за 27 лв, а днес я купуваш за 60 лв. Но, толкова си можете, псевдоатлантичета.
  • 19 Е кое не е

    18 0 Отговор

    До коментар #7 от "Директора":

    Докарай евтин от САЩ , нали сме ,,братя,,
  • 20 Гун Мин Ху

    2 12 Отговор

    До коментар #1 от "дядото":

    А ти от къде искаш ,от изток ли ,от вражеската нам страна, на тройно -по високи цени в сравнение с другите ,ей така по ,,братски ",като обстрела и разрушанането на Балчик ,пак по ,,братски"? Такива братя ..в катрана !!!

    Коментиран от #26

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ху Фан

    3 0 Отговор
    Гледайте на Ютуб -,,ИРИШКА ЧИКИ -ПИКИ"Там ще се убидите ,че истината за едно фалшиво пропаганндно ,,величие"е друга .
  • 23 Другият един

    6 2 Отговор
    Защо така бе господин Хиновски май нещо започвате да обръщате палачинка та?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Само питам

    3 1 Отговор
    Този Иванчо от кога е станал "доктор"? Да не е по женски полови органи?
  • 28 Опала

    1 0 Отговор
    "Цените на въглеродните емисии" се начисляват в цената на продукта. Това е един скрит данък, да имат политиците какво да си харчат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове