12 Юни, 2024 09:42 1 615 23

Кольо Колев: Нинова за седем години срина лявото в България, загуби над 800 хиляди избиратели

  • бсп-
  • величие-
  • нинова

Има търсене на политическа алтернатива, а избирателите не я намират на политическия пазар, смята социологът

Кольо Колев: Нинова за седем години срина лявото в България, загуби над 800 хиляди избиратели - 1

Не се изключва вариант да се отиде директно на нови избори, обяви пред БНР Кольо Колев, социолог от "Медиана".

"Нова формула на управление би могло да бъде експертно правителство - един опит да се спаси политическата система. Тези резултати показаха тежък удар върху нея".

Има търсене на политическа алтернатива, а избирателите не я намират на политическия пазар, отбеляза той.

"Когато има търсене, ще се появи и предлагане. Друг е въпросът какви ще бъдат измеренията на новата алтернатива. Не може да изключим появата на нещо екстремистко, фашизоидно".

Случи се избиване в неполитическото, посочи Колев.

"Всички партии, които имат опит за политически платформи, губят".

"Величие" е дълбоко неестествено явление, настоя социологът.

"Досега не сме наблюдавали подобни процеси, когато буквално от нищото се появява нещо с такава скорост".

Той не е убеден, че зад успеха на "Величие" стоят само социалните мрежи:

"Подозирам, че това е структура, която се е развивала по някакъв партизански, апокрифен начин. Трудно може да бъде хваната с публични социологически средства".

Причина за възхода на подобни формации е "тоталното разкъсване между това, което избирателите чувстват, виждат и преценяват, и това, с което ги облъчва политическият елит", обясни експертът.

"Огромно разминаване в т.нар. "дневен ред" по отношение на Русия, на войната, на военните доставки за Украйна, за еврото. Недоволството не се появава от нищото. Отчитахме, че се търси политическа алтернатива".

Колев коментира и оставката, която Корнелия Нинова се престраши да хвърли за трети път.

"Нинова за седем години срина лявото в България. Загуби над 800 хиляди избиратели.

Тази оставка е много закъсняла. Ставаше очевидно, че се върви все по-надолу. Не бих казал, че обръщането на Александър Симов, както и на голяма част от бившите нейни хора, е нещо изненадващо".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    17 3 Отговор
    Ами той електората умря ма Кольо

    Коментиран от #3

  • 2 Мда

    12 0 Отговор
    Но като говорите за отлив през годините вижте и при другите партии какви са числата!
  • 3 плод-зеленчук

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тома":

    Не успяха да се научат да фотосинтезират.
  • 4 Мнение

    11 3 Отговор
    Не Нинова е сринала лявото, просто възрастния електорат, който имаше измря.
  • 5 Е да де... може би Да,може би Не

    6 4 Отговор
    Ама Корнела вече си отива... може би, евентуално!!!
    Абе тръгва си, ама друг път!!!
  • 6 Не са само те.

    12 0 Отговор
    ГЕРБ-СДС също губят 140 000 гласа! Възраждане" губят над 60 000 гласа. Продължаваме Промяната" - "Демократична България" губи над 300 000 гласа.
  • 7 по скоро

    1 4 Отговор
    за седем години им измряха 800К от електората

    Коментиран от #9

  • 8 мдаааа

    8 1 Отговор
    Ако си отиде... ама пък кой се кани да яхне БСП ... Станишката!!!
    Боже пази БСП... от идеоте!!!
  • 9 ЦИРКаджии

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "по скоро":

    Не са измрели. Искат Нинова да държи Борисов за шлифера, та да се уредят нейде на служба, но тя не иска. Е има и таквиз дето искат да стоят в скута на Пеевски. Да ги дондуркат.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Отец Чапаев

    2 6 Отговор
    Куклата Жан Виденов най вече, после Първанов и Станишев унищожиха БСП-то. Курнелия спаси останките колкото е възможно.
  • 12 Добре се справя госпожата!

    4 0 Отговор
    Още малко остана.
  • 13 Пешо

    6 0 Отговор
    Проблемът не е Нинова. Налагането ,чрез манипулация на твърдението няма ляво-няма дясно ,доведе до това ,че работещи гласуват за бизнес партии.
  • 14 ФИФИ

    5 1 Отговор
    Четейки горното на чичо Колю се питаме - чия поръчка изпълни г-жа Нинова та да загуби БСП за 7 години 800 000 гласа? Трабвя дя и се търси отговорност докато не е отишла в САЩ.
  • 15 Вълканов

    1 4 Отговор
    Нинова не е виновна. Причината е в началната заложба пре учредяването на БСП през 90-те години на миналия век. Бе принудена, да поеме грешките на Тодор Живковото управление и да даде път на неговите гаулайтери,не само да оцелеят, но и да възвърнат политичските и финансови позиции. Общетвото още в началото се нахвърли върху БСП. БСП е Социалдемократическа формация и не е никакъв наследник на БКП. Идеите са коренно ротивоположни. В този си вид и идеи, БСП трябва да се саморазтури и наистина да сероди нова лява Национално
    и обществено отговорна партия, нямаща нищо общо с БСП и Тодор Живковия "комунизъм".,което си бе държавен капитализъм, с начално прерзпределение на икономиката към частни босове.

    Коментиран от #20

  • 16 да сме обективни

    3 1 Отговор
    Много хора се заеха да разрушават и да превземат БСП.
    Изгонени, отцепени, подкупени....Нинова е просто жертва. Само си припомнете, колко много са тези, които искат, та искат да са депутати, да са водещи фигури, да се "бутат" пред медиите и да изглеждат велики. Те са толкова много и толкова нахъсани, че ако им се даде шанс да се борят за лидери на БСП, ще се елиминират един друг.
  • 17 този господин

    3 0 Отговор
    се оправдава глуповато
  • 18 пацо

    3 0 Отговор
    остай нинова, кажи бизнеса с голф игрищата и хотелите как върви
  • 19 Алчност и безумия

    2 0 Отговор
    Първанов и Станишев унищожиха доверието в БСП и идеологията, която държа жива тази партия 100 години. Корнелия и Жан са жертви на кохортата около първанов и станишев. Жан искаше да съхрани, а Корнелия да възроди доверието...
    Време е да се смени името и да се закрие последната партия на прехода, защото реставрацията на дивия капитализъм завърши. Следва голямата ядрена война...
  • 20 кауза пердута

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Вълканов":

    СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ МОЖЕ ДА ПРОВЕЖДА САМО БОГАТАТА ДЪРЖАВА, А БОГАТА ДЪРЖАВА СЕ ПРАВИ ОТ БОГАТИ ГРАЖДАНИ, А НЕ ОТ ТЕЗИ РАЗЧИТАЩИ НА СОЦИАЛНИТЕ МЕРОПРИЯТИЯ НА „ДРУГАРКАТА“ Корнелия Нинова. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Премахва се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работят за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.
  • 21 Ха ха ха а така

    3 1 Отговор
    Коле ,знаем , че много ти е мъчно за комуноидниците , но така е в еволюцията - всичко вредно и непотребно намалява и се затрива накрая .....
  • 22 Не е виновна Нинова,

    3 1 Отговор
    просто гласоподавателите и починаха от старост,докато чакаха светлото бъдеще осигурено от бсп!
  • 23 Кольо Кольов!!! Какви избиратели е

    1 0 Отговор
    Загубила Нинова Това че възрастните
    избиратели на БСП са починали??? И за това, е виновна Нинова?? Кольо не си чак толкова Прозз!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове