Last news in Fakti

13 Юни, 2024 09:37 2 627 27

Румен Петков пред ФАКТИ: Промените в Конституцията върнаха на власт Борисов с всичка сила

  • румен-
  • петков-
  • абв-
  • борисов-
  • избори-
  • левицата-
  • бсп

Лявото се нуждае от един диалог, който трябва да бъде лишен от лъжи, казва лидерът на „АБВ“

Румен Петков пред ФАКТИ: Промените в Конституцията върнаха на власт Борисов с всичка сила - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изборите на 9 юни показаха, че лявото политическо пространство е в криза, която се задълбочава. Видяхме и оставка на лидера на БСП, но дали това ще промени нещо. Пред ФАКТИ говори Румен Петков, лидер на партия „АБВ“, част от коалиция "Левицата".

- Г-н Петков, болката вляво има ли край…
- Болката вляво е голяма и тя е в резултат от години наред разбиване от вътрешни от външни фактори. Но тук искам да и да благодаря на всички хора, които все пак ни подкрепиха, защото това показва, че лявото съществува. То може да е по-малко, да е раздробено, но го има. А иначе този резултат, който получихме, всъщност извади лявото от активната политика и даде да се разбере, че без активен диалог, почиващ на уважение и зачитане на политики, а не на гръмогласие, лявото няма как се развива. То ще бъде погребано за години, десетилетия напред както стана в Унгария, в Полша и други източноевропейски страни. Така че се надявам този резултат да има отрезвяващ ефект. Поне ние - в „Левицата“, както сме заявявали през целия период, сме готови на диалог, който да намери решение, а не да вади напред лидерски амбиции. Лявото се нуждае от един диалог, който трябва да бъде лишен от лъжи, защото, когато излиза някой и казва "… ние поканихме всички“, а не е поканил никого, това звучи освен глуповато и демотивиращо, а и злепоставя автора на лъжата. Диалогът, вероятно част от него не бива да бъде публичен, е закъснял. Но ако искаме да покажем на ляво социално ангажираните граждани, че тяхното участие в обществения живот на държавата има перспектива, трябва всички вляво да проведем един конструктивен разговор.

- Видяхме две оставки след вота. На Христо Иванов и на Корнелия Нинова, която за трети път подава оставка. Какво ще е по-различното в БСП сега…
- Въпросите за БСП и Нинова са си въпроси на БСП. Просто не е прилично ние да коментираме и да се месим във вътрешни дела на друга партия.

- Тогава малко да разширя въпроса. След нейната трета оставка можем ли да говорим за нов общ разговор за лявото. Просто тази оставка дали ще промени нещо…
- Нека да си извървят пътя за нов избор на лидер, защото аз не изключвам Корнелия Нинова отново да се кандидатира за лидер на партията. В „Левицата“ сме убедени, че трябва да има много сериозно обновяване на представителството на левите формации, ако искаме действително то да се развива. В момента, след изборите, виждаме едно ясно послание, което беше излъчено от гражданите, и то е на обида, на огорчение, на усещане, че са употребявани, че са лъгани през последните години. В „Левицата“ всеки един от нас е достатъчно активен участник в обществения живот и ние ще продължим с ясни действия да участваме в политиката, защото този път е неизбежен. Той има своите плюсове, сигурно има и своите въпросителни, но искам да повторя, че диалогът и намирането на решението за общ път са нещо задължително, ако искаме политическите формации в лявото да убедят обществото, че имат перспектива.

- По време на кампанията проведохте много разговори с хората, но, всъщност, те разбираха ли какво им казвате, за да получите този резултат?
- Резултатът на „Левицата“ е катастрофален и това е вън от съмнение. И аз си мисля, че тук има три измерения. Едното са внушенията, които повече от три, три и половина години чуваме от различни анализатори, че резултатът от едни избори е предопределен. Второто внушение е, че видите ли евроатлантическа перспектива пред България има единствено чрез носители в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ, но никой от тях не е обяснил какво разбира под евроатлантически ценности. Защото, според нас – в „Левицата“, най-висшата ценност е мирът. А другата страна говори само за война. За война, но без да се коментира смъртта, без да се коментира броят на жертвите. Третото внушение е, че, видите ли, септември или октомври ние ще имаме още едни избори, така че сега не се хабете да отивате. Да, факт е разцеплението в лявото, което беше причинено и от външни фактори, а това смути много избиратели и в София, и в Русе, и в Пловдив област и т.н. Но всичко това ни показва, че е нужна първа солидна стъпка за консолидация на лявото. За съжаление, тя беше срината по един доста грозноват начин по време на кампанията.

- Когато гласувахте, казахте, че гласувате за България и българите. А какво получиха те, след като виждаме резултатите от вота?
- Боя се, че съвсем скоро ще се усетим какво сме получили. Първо получихме усещането, че 65% от българите са огорчени, обидени и социално неангажирани. Не ми се иска да се задълбочавам в аномалията, че при нас гласуването е задължително съобразно закона. А ние имаме 65% граждани, пристъпили закона на 9 юни. И от това нищо няма да последва, разбира се. Защо, след като потъпкваме Изборния закон, трябва да очакваме, че ще спазваме Закона движение по пътищата, Закона за тютюнопушене в закрити помещения и така нататък. Създаваме закони, които след това нарушаваме с изключителен ентусиазъм, а и както е видно доста резултатно. Не очаквам да видим добри неща от това, което получихме, защото ние бяхме свидетели на едни нелепи промени в Конституцията, от които всъщност единственият резултат е, че Борисов преди три месеца се върна на власт с всичка сила. Промените в Конституцията, за които е ясно, че голяма част от тях ще паднат в съда, показаха нагледно нелепостта, неспособността на хора, които бяха политическа конструкция, политически проект - подчертавам дебело проект, а не партия, които от това живееха и на това разчитаха, за да се борят за общественото доверие. Не на последно място трябва да спомена и участието ни в войната. Ние станахме съучастници във войната с поканването на Косово в парламентарната асамблея на съвета на НАТО, което е много тежък удар върху сигурността в региона. Косово е перманентен източник на военно напрежение и не говоря тук само за етнически и други сблъсъци. Тоест, това, което ще го получаваме след тези избори, ще го получаваме в много тежки форми. Една от тях ще рефлектира утре и върху нашето място в славянската общност, друга върху мястото ни в православната общност. България е изправена пред огромни трудности, за които надали и тези 65% негласували си дават сметка, както и голяма част от останалите 35%, които гласуваха.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 454545

    24 12 Отговор
    Факти , спрете да вадите подобни на този от нафталина.

    Коментиран от #17

  • 2 Име

    12 24 Отговор
    При социализма имаше мир, сега е ежедневие - наемни убийства - наркотици, всякакви истории. Циганите бяха спретнати, имаше "катуни", но бяха на ниво. Сега е лудост това - да - има разнообразие, автомобили, телевизори, ама - няма пък работа.

    Без пари - няма значение класовият строй - кой управлява.

    Коментиран от #11, #23

  • 3 ИНЖ1

    23 6 Отговор
    Руменчо, избирателите дават властта. Нещо не си разбрал!?
  • 4 ТаУмВзе

    16 12 Отговор
    Промените във Конституцията са НЕЗАКОННИ! Не може да се Пипа Конституцията, БЕЗ ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ БРЕ! Са Банкянската Превъзходна се Гушна със Канадчето де. ХАХАХХАХА
  • 5 Веселяка

    4 9 Отговор
    Аз искам пак избори и пак да гласувам само за майтапа 🤪 иначе ми е абсолютно все тая 😆 разбрахте ли, шматки 🤣

    Коментиран от #14

  • 6 Всъщност

    15 5 Отговор
    Промените в Конституцията дадоха почти вечна власт на Борисов и Петков , за сметка на политическа криза за българите . Стагнацията прави държавата да изглежда политически парализирана .
  • 7 д-р цветеслива синигерова-злобната

    16 9 Отговор
    Давай румка!!! Да живеят путя и митрофанова
  • 8 аааахахахааа

    15 3 Отговор
    Тоз и той като Медведев, изпада в дълбоки запои и го няма по цели седмици , а като уветря и току се изкаже нещо.
  • 9 инж. Ганчо Илков

    11 3 Отговор
    Промените в Конституцията са Задължителни. Но Трябва да се Постави Началото в Презюмбюла. Да се Впише, че СУВЕРЕН е НАРОДА, а не Парламентарно Мнозинство. МНЕНИЕТО на СУВЕРЕНА, се Получава чрез РЕФЕРЕНДУМ. В Съдебната Система и Регулаторните Органи, да не се Допуска Политическо Пристрастие, т.е. премахване на Квотният Принцип. Премахване на Партийните Субсидии. Партиите, се Издържат от Членски Внос на Партийните Членове. Политическите Партии са Концентриран Израз на Единомислеща Обществена Част. Да не се допеска Регистрация на Етнически и Религиозни Партии. Когато има Върховенство на Закона, Ограниченията на Олигарсите ще ограничат и Даренията им към Политическите Проектанти. Всяка Конструкция има Основа върху която се Осъществяват Надстржйките на Работният Проект.
  • 10 089954

    11 2 Отговор
    Върнаха го , защото вие нищо не направихте ! Само с приказки не става ! Никой вече не вярва на лозунга "Другари дайте да дадем "

    Коментиран от #16

  • 11 инж. Ганчо Илков

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Име":

    В България Социализъм не е Имало. Имаше Болшевишка Пролетарска Диктатура. Социализмът се основава на Силна Държава Регулираща Социално Икономическите Отношения в Присъствието на ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ. Частната Собственост създава Инициативни и Предприемчиви Личности.

    Коментиран от #20

  • 12 Митка

    9 3 Отговор
    Нинова не поема някаква вина за изборните резултати,тя се подготвя за вътрешно партийни избори.Къде е депозирана оставката?Ако е така трябва да има заместник който да е вписан в съда за да е легитимен и да подписва документи.Дайте да видим номера от делеводството на внесената оставка.Така,че всичко е пореден фарс,спектакъл и замайване на плебса.Тази жена освен ,че е хитра е ужасно злобна.
  • 13 Добре , че е пъпката

    6 1 Отговор
    Иначе нямаше как да се сетя!
  • 14 българин 777

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Веселяка":

    абсолютно си прав - който и да дойде ще краде повече от предния пардон някой няма как да ги разминеш
  • 15 Бай Иван

    11 1 Отговор
    ТОЯ ПАК СЕ ОБЛЕКЧИ ПИЯН ВЪВ ШАДРАВАНА.
  • 16 Стаханов

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "089954":

    Лозунга е :Другари,дайте да дадете!Но и другия е верен.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бъркаш се

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Не е този, друг Румен Петков, съответстват имената,и той е собственик на друг сайт.
  • 19 Каква е алтернативата?

    5 8 Отговор
    Борисов е престъпник, но каквото и да си говорим е по-добре от откровените руски подлоги като БСП, Радев и т.н. Всички помним икономическите погроми, които преживяхме под управлението на русофилите. За нас руското влияние винаги е било пагубно. Вярно е, че Борисов е правил много неща в полза на Русия, но сега нещата са различни. Магнитски му диша във врата и той просто е принуден да държи западна линия. В този смисъл промените в Конституцията са позитивни, защото изхвърлиха по-голямото зло Радев от властта. Представете си само той да продължи да управлява чрез служебни правителства, които ни тикат към Русия и сключват дългосрочни заробващи договори като този с Боташ. Да, Борисов е престъпник и не го искам на власт, но по-добре той, отколкото Радев и Русия.
  • 20 Именно

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "инж. Ганчо Илков":

    Точно така. Социализъм има в Скандинавието. В България никога не сме имали социализъм, а най-обикновена руска болшевишка диктатура, боядисана в лъжи и пропаганда.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гандалф

    5 0 Отговор
    Всички политици, стари и нови с деиствията си и бездеиствията си го върнахте...
  • 23 Гандалф

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Име":

    Имаше и тогава...но просто тогава не ни заливаха с помия всеки ден...за убийства, катастрофи и прочие...
  • 24 Айде

    8 5 Отговор
    Всички беди за България идват от БКП /БСП! Така е от 100 години! Този да си ходи във фонтана! Това му е нивото!

    Коментиран от #26

  • 25 Кирчо про100то

    1 5 Отговор
    Добре че изпрахме Бойко че се върна и победи. Нема кой друг да ни приути за НЕкоалиционен партнор
  • 26 Коста

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "Айде":

    Ти си бая дърт ? Щом помниш от преди 100 години. Хаха
  • 27 разминало му се

    5 0 Отговор
    А за сестрите Белнейски кога ще си признаеш?