Last news in Fakti

14 Юни, 2024 19:51 873 24

Димо Гяуров: Имаме 4 години изтекъл мандат на службата за контрола върху СРС-тата. Така че - какво да очакваме?

  • народно събрание-
  • срс-
  • войната в украйна

Не бих изключил, съвсем нерегламентирано, службите да подслушват политици, каза бившият директор на Националната разузнавателна служба

Димо Гяуров: Имаме 4 години изтекъл мандат на службата за контрола върху СРС-тата. Така че - какво да очакваме?  - 1

„Твърде амбициозно би било от моя страна да дам оценка на службите. Разузнавателните служби нямат право да гледат навътре по закон. Но ако става дума за ДАНС, военното контраразузнаване, военната полиция - те имат основание да се занимават само с вътрешните процеси и да предпазват страната от заплахи и събития, които биха могли да повлияят на националната сигурност.

Това каза в студиото на bTV Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

Не бих изключил, съвсем нерегламентирано, службите да подслушват политици. Но трябва да си дадем сметка, че самите политици са виновни. Защо? Ами ние вече имаме 4 години изтекъл мандат на основната структура, която би трябвало да се занимава с контрола върху СРС-тата. Така че - какво да очакваме? Дори самото Народно събрание не контролира службите по никакъв начин“, каза още Гяуров във връзка с изтеклите записи от заседания на „Продължаваме промяната“ и допълни:

„Не съм сигурен, че записите са правени от службите, по-скоро с телефон отвътре, макар че едни от записите звучи като от фиксиран микрофон“.

Във връзка с притесненията за руски шпионаж сред членове на една от партиите, които влизат в Народното събрание след изборите, той подчерта:

„Ако в Народното събрание влязат хора, за които има категорични данни и доказателства, че работят в услуга на чужда държава, как те утре ще бъдат допуснати до класифицирана информация, каквато имат по закон като депутати.“

Гяуров е категоричен, че граждански контрол върху службите трябва да има:

Той е и добре регламентиран по света. У нас обаче няма. Класическата форма на такъв контрол е Народното събрание. Но ето хипотеза – един от тези господа, които се рекламират като руски шпиони, влиза в Комисията за контрол над службите.“

„Не чух президента Румен Радев да е говорил за наборна служба, и не би трябвало да се впечатляваме от повдигане на темата. Тя е важна за нас. Прав е президентът, че младите хора трябва да бъдат обучени. На много места в Европа се обмисля възстановяването на казармата“, смята Гяуров.

„Предложението на Путин не е сериозно предложение. То е поредният пиар за вътрешна употреба. Това даже е и обидно, и такава е и реакцията на Украйна“, коментира той условията за постигане на мир на Владимир Путин.

„Това издава по-нататъшните му намерения – той няма намерение, въпреки трудностите на фронта пред двете страни и трудностите пред руската икономика, той продължава да води войната, като не се очертава ясен финал“, допълни Димо Гяуров.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Софиянец

    13 0 Отговор
    Очакваме да идеш при съби събев час по-скоро!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Жоро

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русия е враг №1 на България ! 🇧🇬":

    По турско по ти харесва, а?! Халката ти ръждяса!

    Коментиран от #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 6 ПРОЦЕНТА ГРАЖДАНИ

    12 2 Отговор
    С ТУРСКО САМОСЪЗНАНИЕ УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ
    .....
    ГЯУРОВ ПЛАХО СЕ САМО - ПРЕДЛОЖИ ЗА ШЕФ НА СЛУЖБАТА НА СИК И ДПС :)) АМА ТО И ФАМИЛИЯТА МУ ТАКАВА :(
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 да де

    14 2 Отговор
    Бракоразводното адвокатче спуснат от Пешо пчелата за шеф на 1-во главно бил експерт хаха.

    Коментиран от #15

  • 9 Перо

    6 1 Отговор
    Има “притеснения” за шпионаж на партия с 38 депутати, избрани от 300,000 души, а няма притеснения за доказан шпионаж, в полза на РСМ и прекратено предварително производство с реализация на джендърията, в лицето на В. Чернева! При приемането на държава в НАТО се подписва договор, по чиито клаузи приеманата държава няма право да провежда какъвто и да е шпионаж или тайни операции, в ущърб на НС на друга страна членка! Кой повдигна въпроса от БГ случайниците в НС, контролиращи службите!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Перо

    11 3 Отговор
    И запасния мл.сержант стана “генерал”, като Ат. Атанасов и цял взвод милиционери от времето на Мавъра, но вече “разбира” от разузнаване! По брой “генерали” и “професори”, на глава от населението сме на първо място в Европа! Иначе и армията и науката са на дъното на всички класации!
  • 12 пацо

    11 1 Отговор
    Сикаджията политизира всички служби и ги напълни с калинки,мисирки и мата хари които само лапат
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Възрожденец

    1 9 Отговор
    Защо кондукторката мърси с присъствието си Родината ?
    Защо кремълските nлъхoвe, внедрени в службите ни от продажника гумен радев не са уволнени и дадени на съд за държавна измяна ?
    Защо все още няма процедура по импийчмънт на най-големия срам за България и генералитета ни, тази руZка изтривалка радев ?

    Коментиран от #18

  • 15 Макето

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "да де":

    Назначен от любовницата си Антонина!
  • 16 Добре сме добре сме

    3 1 Отговор
    Звучи ми като че мафията си има отдел за разследване със специални средства и никой не е отговорен ако се нарушава закона там
  • 17 Гошо Шпека

    4 2 Отговор
    Саламче за ефрейтора.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Иван Грозни

    6 1 Отговор
    Що показват тоя некадърен ефрейтор?
  • 20 Практически

    2 1 Отговор
    СРС се ползва за да се разкрива тежка престъпност..политици мафия и чужда агентура..българската мафия е улична мафия там не е нужно СРС..останалите са неприкосновени..какъв е извода че не са ни нужни такива служби..изпосъкратете ги тия и ще мирнат главите на много хора
  • 21 Баба ти

    3 1 Отговор
    Боклук. Не е твоя работа.
  • 22 САНА

    4 1 Отговор
    Служби и агенции в България само да искаш. И в какво е полезна тази служба за контрол на СРС - тата, за заплати да, но нещо за сигурноста на страната много съмнително.
  • 23 #идиоти вън

    0 1 Отговор
    Когато бракоразводни адвокати с ник нейм ,,памперс" решават сигурността на страната, ,,отишъл е коня у рекат"!!!!
  • 24 сноу

    1 0 Отговор
    Гяволче е гяурчето щото е от тия по тъмните ...а те са пълни с гяволии...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове