Last news in Fakti

17 Юни, 2024 21:49 2 863 54

Заради това химично съединение от догодина поскъпват винетките и тол таксите

  • винетка-
  • тол такса-
  • поскъпване-
  • пътища-
  • дупки

Предложението е на Министерството на регионалното развитие

Заради това химично съединение от  догодина поскъпват винетките и тол таксите  - 1
Снимка: БГНЕС

Въвеждане на нова еднодневна винетка и промяна в пътните такси. Предлага се при сформирането на таксата да се има предвид замърсяването от превозното средство. Така тези, които отделят по-малко въглероден диоксид, ще плащат по-малко. Тези, които замърсяват повече, ще са с по-висока такса.

Това гласят текстове, публикувани за обществено обсъждане от Министерството на регионалното развитие.

Текстовете прецизират и ТОЛ таксите спрямо европейските изисквания.

С „такса инфраструктура“ държавата ще може да възстановява разходите си за поддръжка на пътищата. Също и такса задръствания и външни разходи.

Как се приемат готвените промени?

С опит зад волана от над 25 години Любо Тимонов смята, че преди да се въвеждат промени първо трябва да се оправят пътищата у нас.

„По Европа съм 10 години. Много са напред хората. Много. Има още много работа държавата да направи за инфраструктурата. Вземат се толове, вземат се винетки, вземат се, а пътища?“, коментира шофьорът.

Експерти допълват, че преди промените да влязат в сила трябва да се вземе ясно и балансирано решение - с колко ще поскъпнат таксите след въвеждането на елемента за въглероден диоксид.

„Да сложим точно и ясно на масата каква е възрастта на транспортните единици в България, които извършват международен превоз. Колко ще се утежни цената на транспорта и дали това няма да бъде свръх за всеки един от нас като краен потребител“, посочи Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи.

Според него такса задръстване и инфраструктура е почти невъзможно да бъде въведена в страната в момента, предаде БТВ.

„Да имаме работеща инфраструктура за транспортната мрежа в България и чак тогава да разсъждаваме за допълнителни такси“, подчерта Рашков.

Според публикуваните от регионалното министерство цели с промените таксуването ще стане по-справедливо и се стил умира използването на по-малко замърсяващи превозни средства.

С новите промени се предлага се и въвеждането на еднодневна винетка.

Към момента у нас има уикенд винетка, седмична, месечна, тримесечна и годишна. Ако бъдат одобрени, промените се очаква да влязат в сила 2025 година.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бедните

    61 1 Отговор
    ще го д...т
  • 2 нннн

    62 1 Отговор
    Желанието като е голямо, причини ще се намерят. Желанието за скубане...
  • 3 Лекувам наркозависимост

    53 2 Отговор
    Е кво увеличение на заплатите вие ни таковахте майката е ,трябва да я вдигнете тройно мини малната
  • 4 Мишо

    48 1 Отговор
    Да ми ядат ЯУ !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гошо

    39 1 Отговор
    Нищо не разбрах от тази статия, все едно информацията е взета от някой, който бил чул.
  • 8 НЕКОЙ ДАЛ МНЕНИЕ ЗА ТАКСИТЕ

    7 39 Отговор
    Скоро пътувах с колата по дестинацията София…Добровник! През целия път чудесни магистрали. ДА АМА ТОЛА ЗА ТЯХ!!!!!!! Във сърбия и Хърватска винетки няма!!! Таксите са такива, че ако у нас ги въведат народа ще направи въстание. За 500 км в Сърбия платихме тол за лек автомобил почти колкото е у нас годишната винетка. На връщане…отново. Така е и в Хърватска! Та каквито са ни таксите, такива и пътищата!

    Коментиран от #13, #14, #27, #35, #40

  • 9 Наблюдател

    49 2 Отговор
    Хе нормално е да поскъпват новите коли на полицията кой си мислите че ги плаща хахаха
  • 10 Анонимен

    37 2 Отговор
    Само малоумни неща Не е ли по добре да го направят като добавка към горивата 2-3стотинки на литър Който кара повече повече замърсява
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Да бе

    42 3 Отговор
    Поскъпват и личните карти. Осигурено от герб посредством главчев. Герб острието - главчев вдигна заплатите в потенциалните герб избиратели - раздутата шуро-баджанашка държавна администрация и в части на МВР ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ. Следва секира за всичко останало с нескопосани аргументи, типично за герб. Нищо добро не ни чака...
  • 13 Анонимен

    29 1 Отговор

    До коментар #8 от "НЕКОЙ ДАЛ МНЕНИЕ ЗА ТАКСИТЕ":

    Само че първо трябва да имаме такива пътища и после да се плаща а у нас е обратното. Първо парите пък после пътища с дупки които неизвестно кога ще се оправят
  • 14 без коментар

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "НЕКОЙ ДАЛ МНЕНИЕ ЗА ТАКСИТЕ":

    ДОбровник!?!
  • 15 пак този

    18 3 Отговор
    Въпросът е как ще се измерват емисиите? Ако разчитат на КАТ да напишат евро категории или на дизел гейт, значи отново тъпи решения! Просто ще препишат нещо от някъде, нямат акъл за друго.

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Отстрани

    45 3 Отговор
    Този министерски съвет чии точно поръчки изпълнява?!!! Това ли са му основните приоритети??!! И защо не вземе да се разходи от София до Бургас в дясната лента на магистралата, за да видим дали няма да се върне с квадратни гуми, а в дъждовно време по тази магистрала може и да не се върне.
    Защо тези експерти не кажат къде отиват екотаксите които се събират във всеки пункт на кат?! Защо ги събират частни фирми, чии са тези фирми, като само в София на ден се прибират поне 300 хиляди лева, 6 милиона на месец и 70 милиона на година. Къде са парите????
    Всички под предлог за някаква смешна екология събират милиони на наш гръб, за да потъват в частни фирми.
    Екотакси от данъците, екотакси от горивата, екотакси от регистрация на автомобил, екотакси от винетки, айде стига бе!!!!
  • 18 Гневен

    45 2 Отговор
    Спрете да КРАДЕТЕ бе! Спрете да КРАДЕТЕ и ще има за всичко пари. Не да измислят нови такси да КРАДЕТЕ от бедните за да ставате още по богати бе боклуци! Не сте избрани от народа! Само 30% е гласувал! Нямате и грам право да казвате какво да става в тази държава! Вие се за затвор, не за парламент и правителство! Чиба от там!
  • 19 анон

    28 3 Отговор
    кое е туй химично съединение да не чета целия буламач :)))

    Коментиран от #45

  • 20 Смех

    18 1 Отговор
    Тъпаците, ония произвеждат коли и камиони, трябва некой да ги купува. Иначе ще фалират.Въглеродни емисии-грънци! Да забранят и цигарите тогава🤪

    Коментиран от #44

  • 21 Анонимен

    16 2 Отговор

    До коментар #15 от "пак този":

    Емисиите се знаят един литър бензин отделя точно опредено количество въглероден диоксид.... няма какво да се мери. Всеки студент по химия за минути ще изчисли колко се отделят от нафта бензин или газ и няма никакво значение каква е колата стара или нова.....
  • 22 Град Козлодуй

    17 0 Отговор
    Рекет
  • 23 1453

    20 0 Отговор
    По време на един цар построили мост на основен път, народа доволен всичко е наред, след време царя разпоредил да сложат един бирник да събира такси за преминаване, всичко е наред народа доволен.., царя казал имаме много раз ходи сложете бирник на из хода ...., народа доволен няма глас, царя не издържал , казал сложете един еач по средата на моста..и така минало доста време. Царя събрал народа и попитал дали имат някакви проблеми с моста ... всички мълчат ..само един се престрашил и вдигнал ръка ... кажи какъв е проблемът... абе всичко е точно ама много чакаме за ебча ако може двама или трима ....
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Галя

    23 1 Отговор
    Главчев главатар на главанаци с главно Г.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ГУМЕН КРАДЕВ

    20 2 Отговор

    До коментар #8 от "НЕКОЙ ДАЛ МНЕНИЕ ЗА ТАКСИТЕ":

    Ако са ти верни сметките - държавата трябва да ми плаща 89 лв. за мъчението наречено " пътуване " по български пътища !!!
  • 28 Куклуксклан

    10 1 Отговор
    Еб@ти заглавието...
  • 29 Ясно, шматките ще плащат

    16 3 Отговор
    5 литра мотор горящ по 15 литра екологичен ли е или нещо пак ни бъзикате. 1,3 мотор, 20 годишен ще се окаже по-замърсяващ от мерцедесите.
  • 30 Ти си

    15 0 Отговор
    ......Експерти допълват, че преди промените да влязат в сила трябва да се вземе ясно и балансирано решение - с колко ще поскъпнат таксите след въвеждането на елемента за въглероден диоксид.....

    Това нетрябва да се дискутира въобще защото никъде в ЕС го няма а и е дискриминиращо .....
  • 31 Ония с Фордо

    16 0 Отговор
    Защо не направите и цените на билетите за автобусите да се определят според теглото на пътника - пи-тежния пътник да се таксува повече защото за транспортирането му се изразходва повече гориво и съответно отделят повече емисии !
    Дебелите са враг номер едно на климата и екологията може да стане слоган на някои зелени талибани .
  • 32 дтх

    14 1 Отговор
    Дано да няма повече служебни правителства, че господарите на тях нареждат изпълнението на най-непопулярните команди за да не се губи от рейтинга на основните слуги. То не бяха такси водомер и електромер, забрана за внос на коли дето го никъде няма по света, ние ще сме пионерите, сега увеличение на винетките.339
  • 33 Мунчо

    13 0 Отговор
    Не разбрах защо трябва да вдигат таксите. Явно съм тъп.
  • 34 Тиквеници долни

    20 0 Отговор
    Само такси са ви в главите, а по пътищата дупка до дупка! А овчия народ плаща и трае
  • 35 Ти си

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "НЕКОЙ ДАЛ МНЕНИЕ ЗА ТАКСИТЕ":

    Колега до Дубровник може да не пътуваш по магистрала - има си алтернативни маршрути където не се плаща за преминаване по тях !
    У нас плащаш вигнета и за козя пътека.....

    Коментиран от #54

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 дддд

    12 0 Отговор
    С главчо метресата на посолството толкова!

    Коментиран от #42

  • 38 Кой плаща новите пътища?

    7 0 Отговор
    Винаги ние ги плащаме. Дали през директните данъци, дали през косвените, дали през тол таксата - все ние плащаме. Така че давай без популизми - правете пътища и да ги ползваме!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 некой проспал училището

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "НЕКОЙ ДАЛ МНЕНИЕ ЗА ТАКСИТЕ":

    София - Дубровник не е дестинация. Дубровник е дестинацията, до която отиваш.
  • 41 Справедлив

    12 1 Отговор
    Трябва много бързо да излизаме от европросташкия съюз, а ма много.
  • 42 да де

    10 0 Отговор

    До коментар #37 от "дддд":

    ама виж за няма два месеца колко работа свърши Главчо - проведе едни от най-фалшифицираните избори, въвежда такса електромер и такса водомер, вдига цените на винетките и тол таксите, обеща да помагаме на Украйна до последния си дъх, и още неща е свършил, но не мога да ги обхвана всичките. Главчо е синоним на Тиква, затова е работлив и напълно безотговорен.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Тъктък

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Смех":

    Цигарите за 3 месеца им вдигнаха цената 3 пъти. Вече са 6+лв. Поредно лицемерие
  • 45 Дедо

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "анон":

    Лява ръка , десен джоб е химическото съединение, познато е още под името цап-царап.
  • 46 Боримечков

    12 0 Отговор
    На бомбите и оръжията, които пращаме за нацистите от Украйна ще наложите ли екотакси??? Защото падат на 100 километра от България. А убеднения уран как се вписва във вашата фашистка екология???
  • 47 Този път

    5 0 Отговор
    Добра идея ! Освен това, при определяне на данъка трябва да се взема под внимание средният годишен пробег и теглото на превозното средство, а не мощността !
  • 48 Този път

    3 0 Отговор
    Или по-тоно "не само" мощността !
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    4 0 Отговор
    ТОВА Е ЕВРОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ЗАЕДНО С НАШИТЕ СЛАГАЧИ ЩЕ НИ ИЗЧЕДЯТ И ПОСЛЕДНИЯТ ЛЕВ ТАКСА ЕЛЕКТРОМЕР ВОДОМЕР ВИСОКИ ДАНЪЦИ ДА НЕ МОЖЕШ ДА ПРОДАВАШ КОЛА ПОД ЕВРО 4 ВСИЧКО ЩЕВ МИНЕ ПРЕЗ СЪДА И ПАК ОБЕЩЕТЕНИЯТА ЩЕ СА ОТ ДАНЪЦИТЕ НА ХОРАТА ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ
  • 53 МАРОДЕРИИИИ !!!!

    4 0 Отговор
    Няма ли да спрете ???
    Българи !!! Шофьори!!!
    На ден Илинден протест с 1 минута МРЪСНА ГАЗ и 5 минути клаксон ДО БОГА!!!
  • 54 знаещия

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ти си":

    колега , мини по алтернативните пътища и после приказвай.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове