19 Юни, 2024 06:32 1 908 19

Втори сме по брой проверки за измами със средства от ЕС

  • олаф-
  • проверки-
  • измами-
  • корупция

В нашата страна са били направени 14 инспекции на ОЛАФ през 2023 г., първа е Румъния с 16

България е на второ място по брой проверки, извършени миналата година от европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ). Това показват данните от годишния доклад за дейността на службата, предаде dariknews.bg.

В нашата страна са били направени 14 проверки, като по пет случая са били издадени препоръки за последващи действия. Най-многобройни са били проверките в Румъния (16), като по тях са били издадени 10 препоръки заради открити нередности.

Докладът показва, че миналата година са приключени общо 265 проверки в страните от ЕС и в други държави, където се работи по проекти с европейски средства, и са били предприети 190 нови разследвания. От ОЛАФ са били издадени препоръки за възстановяването на 1,04 милиарда евро и е била предотвратена злоупотреба с 209,4 милиона евро.

Сред вътрешните разследвания най-многобройни са били свързани с дейността на служители на Европейската комисия, Европейския парламент и Европейската служба за външна дейност. Повечето от тези случаи са завършили с препоръка на ОЛАФ за по-нататъшни действия.

Отбелязва се, че с участието на ОЛАФ миналата година са били проверявани съмнения за заобикаляне на санкциите, наложени от ЕС срещу Русия и Беларус заради военното нападение срещу Украйна. Европейската служба е проверила също данни за тайни търговски споразумения, манипулиране на процедури по обществени поръчки, съмнения за конфликт на интереси, подправени фактури, укриване на мита и за контрабанда.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    13 2 Отговор
    Браво да сме едни от първите в нещо !!

    Да крадеш от крадеца не е престъпление.

    Коментиран от #16

  • 3 фоксл

    18 3 Отговор
    При разбойниците от ГЕРБ и простия пожарникар, бяхме станали 1 ви в Света по производство на тикви. За да откраднат евро парите за земеделие калинки ГЕРБ бяха дали всички пари на свои хора за тикви и за 3 месеца бяха станали милионери. А в България вместо земеделие имаме само тикви вече 34 г. Всичко съсипаха ГЕРБ негодници и никои не ги раследва. Няма и никои вкаран в затвора. И парите ги няма и земеделие няма.

    Коментиран от #6

  • 4 Най - големите

    20 1 Отговор
    измамници са в Парламента , следвани от кметовете - мултимилионери ! Заграбени милиарди за България и народа ни - в ръцете на мафията !
  • 5 Затова

    18 0 Отговор
    е тоя зор за €врозоната !
  • 6 Хи хи

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "фоксл":

    Ай стига бе ! Вие къде живяхте до 2009 година , защото аз си спомням как се разсипа селското стопанство и това беше много , много отдавна по времето на Костов .И сега какво , даже и кака Лаура не можа да помогне на изтерзаната ви душа , но да лъжете можете. Смешен плач,

    Коментиран от #8

  • 7 Хер Флик от Гестапо

    14 0 Отговор
    Толкова сме зле , че даже и първи не можем да сме.
  • 8 дрефс

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хи хи":

    Кое лъжа бре? Прочети че сме били първи в света по производство на тикви в мандата на ГЕРБ негодници. Бяха направили схема и всички пари за земеделие ги бяха дали на свои обръчи от фирми. Прочети и се убеди че лапнаха парата, но случая по поръчковите им телевизии затихна. Платиха на мисирките и случая спря да се разследва.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Коко

    12 0 Отговор
    Ха ха Ес се сетил че има измами с техните пари за Бългерия.Колко къщи се построиха и нови коли закупеха от разни тарикати .
  • 11 ОБЕКТИВНО

    7 1 Отговор
    Канзас заведе дело срещу Pfizer за умишлена заблуда и нежелани странични ефекти от ваксината им
  • 12 Румъния е три пъти по голяма от нас

    9 0 Отговор
    по Населеие, и има 16 проверки от ОЛАФ, а ие 14??Руъния ни Диша прахта по Корупция!! За да са, Първи трябва да имат 3х14 броя прверки!? Или мин 42??? Ние сме беспорни Първенци, Отличници!?
  • 13 Смърфиета

    0 0 Отговор
    Верваме го това за вътрещните проверки на Олав срещу фактори в Кумицията, и не разбираме защо им е да злочпотрэбяват със средства. Верваме където ,че изнесат информация. Дааа....
  • 14 Баста

    3 0 Отговор
    Скоро ще сме и първи, неизбежно е.
  • 15 Чудех се защо Величие

    4 0 Отговор
    мина бариерата. И се изненадох, когато видях Красимира Катинчарова като кандидат, тя стана депутат. Да е жива здрава. В последно време споделям визията й, че много властоимащи използват неправомерно еврофондове и се оправдават с ЕС, а с полетата от фото и перки е станало страшно. Разбирам на покриви на сгрди, но на плодородни земи, гори, пасища е безумие. Обръщат внимание на обезлесената Странджа. Надявам се, Марков да поразрови "далаверите". Има защитна клауза за "предпазливост" на ЕС при Концесии фото и перки. Според нейните думи някаква жена е изкупила цяла област за фотоволтаици, чак е имало скандали за усвоена от нея земя без знание на собствениците. 70% от големите ни "бизнесмени" ще загинат от глад, ако не са "далаверите с еврофондове".
  • 16 Боко, крадецът от Банкя.

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    "Да крадеш от крадеца не е престъпление"
    Доооста повърхностно и изцяло невярно твърдение. Първо, няма такова нещо като европейски пари. Бюджетът на ЕС се формира от страните членки чрез такси на самите членки, тоест, те идват директно от нашите данъци, включително и от твойте, колега, ако работиш и се осигуряваш. Второ, тези пари не са лично за някоя партия или НПО в България, а са за проекти, за по-добър живот, за инфраструктурни проекти, за растеж на бизнеси и т.н. Та, твърдейки горното, автоматично потупваш Боко тиквата и шайката му да краде с пълна сила отново, а всички останали да са обречени на досегашната мизерия!
  • 17 Германец

    3 0 Отговор
    Българите и румънците сте най-големите крадци и измамници в европа затова сте най бедните 😉 ФАКТ!
  • 18 Първи сме по брой жители и брой прверки

    2 0 Отговор
    От ОЛАФ!!! Румъния има 3 пъти повече население от България!! Шампиони сме по Крадене, Водиме с почти 3 Обиколки на Румъния!? С Тиквата и Прасето наред, към Светли Бъднини!!
  • 19 Спиро

    3 0 Отговор
    Кой тва , обикновения гражданин или ?!
    Един не е наказан !
    Държава на мафията
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове