Last news in Fakti

27 Юни, 2024 15:11 2 069 14

И синът на Гриша Ганчев осъди прокуратурата за 180 000 лева, ако бе поискал повече, щеше да ги получи

  • гриша ганчев-
  • прокуратура

Решението е на Софийски градски съд по делото на т.н. "Захарна афера" от далечната 2012 година

И синът на Гриша Ганчев осъди прокуратурата за 180 000 лева, ако бе поискал повече, щеше да ги получи - 1

Синът на бизнесмена Гриша Ганчев – Данаил, осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 180 000 лева заради т.нар. „захарно дело“, по което Ганчеви бяха окончателно оправдани преди две години, съобщи "Лекс".

Разследването започна през 2012 г., когато Данаил Ганчев беше и задържан, а обвиненията бяха за организирана престъпна група, ръководена от Гриша Ганчев, в която са участвали осем души и е извършвала данъчни престъпления.

Обвинителен акт беше внесен едва след като обвиняемите поискаха делото или да бъде прекратено, или да влезе в съда, а след това Ганчеви бяха оправдани на три инстанции. Обвинението беше за данъчни престъпления за над 700 000 лева, като според прокуратурата то е извършено чрез продажба без фактури на захар, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи. Според обвинението продажбите били извършвани чрез фирмите „Симек“ ЕООД, „Никдоналд Комерс“ АД и „Лозев“ ЕООД.

Миналата година Данаил Ганчев заведе в Софийския градски съд (СГС) иск срещу прокуратурата за 120 000 лева неимуществени вреди от незаконното обвинение, както и за още 59 000 лева, които е платил на адвокати през десетте години, в които е продължило делото.

Градският съд уважи напълно исковете на Ганчев, а от решението му става ясно, че е щял да получи и значително по-голямо обезщетение, но не го е поискал.

В исковата си молба Данаил Ганчев подчертава, че първоначално през май 2012 г. е бил арестуван и е останал близо три месеца в ареста, въпреки че не е имал намерение да се укрива и е нямало никакви данни да е извършил престъпление.

Той обяснява, че в ареста условията били ужасни, особено при рекордно високите температури тогава. Отделно Ганчев казва, че здравето му трайно се влошило, в ареста получил и хипертонична криза, бил откаран в болница, където унизително бил заключен за леглото с белезници на ръцете и краката, въпреки че бил в тежко здравословно състояние.

Синът на Гриша Ганчев твърди, че незаконното дело „сериозно и необратимо“ е накърнило неговото добро име и човешко достойнство, тъй като животът му на млад и високообразован човек, който нямал никакви криминални прояви, бил напълно объркан и съсипан. Той описва подробно как на 15 години е отишъл да учи в Швейцария, където завършил с отличие колеж, а след това завършил и висше образование в Лондон.

Като дипломиран финансист се върнал в България и имал амбиция да се утвърди в „Литекс“ и през 2011 г. станал шеф на „Литекс Комерс“. В най-активния му период и само година след връщането му в България обаче бил арестуван и започнали дългогодишните му проблеми с правосъдието, които попарили амбициите му. Ганчев припомня, че преди всяко заседание в тогавашния спецсъд в медиите имало подробни репортажи, като негативите за него продължавали и до днес, защото ограничил социалните си контакти. Показания за всички тези преживявания на Ганчев е дал и адвокатът му, който е свидетелства, че синът на Гриша Ганчев се страхувал и за живота си в ареста.

В решението си съдия Божана Желязкова пише, че делото е водено почти 10 години и са доказани страданията на Ганчев. Тя обаче изрично обръща внимание на медийния отзвук и отговорността на прокуратурата.

„Повдигнатото обвинение срещу ищеца, заемащ ръководна длъжност, е нямало как да не бъде отразено в пресата поради сензационния му вид, изкуствено създаден от едно неиздържано обвинение, с което се накърняват доброто име и честта му“, се казва в решението.

Съдът отбелязва и влошеното здраве на Ганчев, за което е приета и експертиза, осуетеното му образование, проблемите в професионалната дейност и унижението от повдигнатото тежко обвинение, за да реши, че справедливото обезщетение би било 200 000 лева, но Ганчев е поискал само 120 000 лева.

„Съвкупната преценка на тези обстоятелства мотивира съда да приеме, че справедливо по размер обезщетение за претърпените от ищеца неимуществени вреди би било 200 000 лв., но тъй като съдът не може да се произнася по свръхпетитум, то следва да се уважи иска до предявения му размер, а именно 120 000 лв.“, мотивира се съдът. Освен това той уважава и иска за имуществени вреди на Ганчев, който е представил писмени доказателства за платени адвокатски хонорари за 59 000 лева. Така прокуратурата е осъдена да плати на Данаил Ганчев близо 179 000 лева, към които се добавят и 600 лева разноски за делото в СГС.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хе хе

    29 0 Отговор
    Осъдил е прокуратурата, пита се в задачата, откъде прокуратурата ще вземе 180 000 лв хе хе хе

    Коментиран от #14

  • 2 Куфарни

    24 0 Отговор
    милиони народни пари , че и още.....
  • 3 Казуар

    13 1 Отговор
    Извила се страшна буря с дъжд, и отнесла складираната захар на открито, това им беше признато в съда.
  • 4 Майора

    13 1 Отговор
    За пореден път си пролича колко е “променен “ съда!Той изкарва всички олигарси свети води ненапити , пуска предсрочно убийци на свобода или намалява наказанията им или ги освобождава от отговорност!
  • 5 Тома

    14 0 Отговор
    Всяка година прокуратурата получава милиони левове премии.От там да си платят гяволъка

    Коментиран от #9

  • 6 Ако бурята е стопила захарта

    8 0 Отговор
    Трябва пчеларите в региона да са били с рекорден добив на пчелен мед

    Коментиран от #8

  • 7 А захарта

    3 1 Отговор
    без данъчна фактура, сугубо, кой му я е купувал?
  • 8 Демек

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ако бурята е стопила захарта":

    за износ под формата на пчелен мед?
  • 9 Цацаров

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Тома":

    Ами тогава, би трябвало Гриша Ганчев да ми дава захар без пари, и оттам да си приспада захарта. Но аз ако отида в магазина, получавам касов бон. Освен ако това не е някакъв вид мерки за борба с диабета и хипертонията, но скрити такива, така щото аз да плащам, без да знам как се формира стойността на захарта, бих казал на солидарен принцип, ако това е релевантно спрямо представите за солидарност.
  • 10 Сега ?

    5 0 Отговор
    Кой служител е виновен, че не е събрал достатъчно доказателства или е виновен съдията, защото му е платено, да отсъди невинен.
  • 11 Демократ

    9 0 Отговор
    Ние всички плащаме за грешките на прокуратурата, а правилното е който прокурор е сгрешил ,лично да си плаща за грешката. Тези бандити олигарси,които ограбиха България , получават още пари от нашите джобове. Ужас безкрай! Прокурорите пък са платени от бандитите,за да не ги вкарват в затвора и накрая всички виновни за беззаконието биват богато възнаградени от всички нас, жертви на това беззаконие.
  • 12 Верно ли тоа

    0 1 Отговор
    Са друса......

    Коментиран от #13

  • 13 Европеец

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Верно ли тоа":

    Незнам дали са друса,ама и балдъзата на Брендо одруса Прокуратурата за 500 хиляди причинени Вреди....Лупи Вълка също ги издруса с 200 хиляди...Тва ,да си Престъпник в България си е оферта!!!
  • 14 Бай Оня Дедовия

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хе хе":

    БАЦЕ И ЦЕЦО КРАДЕЦО ТАКА ГИ НАРЕЖДАХА НЕУДОБНИТЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове