Last news in Fakti

27 Юни, 2024 16:36 3 215 52

АЕЦ "Козлодуй" е поискал парогенератор от "Белене"

  • аец козлодуй-
  • парогенератор-
  • авария-
  • замяна

Изпратена е оферта на Киев, получен е отговор, но предстои да бъдат продължени преговорите

АЕЦ "Козлодуй" е поискал парогенератор от "Белене" - 1
Снимка: БГНЕС

АЕЦ "Козлодуй" има нужда от нов парогенератор за шести блок заради зачестилите аварии. Нашето мнение за наличието на резервен би позволило да го подменим при необходимост. Парогенераторите са еднакви в двете централи и може да бъдат подменени. Необходима е обаче още информация от Националната електрическа компания (НЕК), която е собственик на оборудването за втората атомна.

Това заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в Народното събрание.

Изслушването беше във връзка с преговорите с Украйна за продажба на оборудването от втората ни атомна на Киев.

"Аз също съм дълбоко загрижен за този повтарящ се дефект на парогенератора и се запознах подробно. Изискано е становище от ръководството на АЕЦ Козлодуй дали не може да се използва оборудването на "Белене". Двата отговора получих и те са противоречиви, именно поради това съм изискал още информация. Вчера получих отговор в който се казва, че ще отнеме четири - пет години изработването на нов парогенератор в Руската Федерация, нямат потвърждение от друг производител за изработка на парогенератор. Нашето мнение за наличието на резервен би позволило да го подменим при необходимост", каза служебният министър.

В писмото, което той цитира също е записано, че парогенераторите са еднакви в двете централи и може да бъдат подменени. Необходима е обаче още информация от Националната електрическа компания (НЕК), която е собственик на оборудването за втората атомна.

Междувременно текат преговорите с Украйна за продажба на същото оборудване. Обща делегация е направила инспекция на място. В нея са участвали представители на НЕК и украинската "Енергоатом". Изпратена е оферта на Киев, получен е отговор, но предстои да бъдат продължени преговорите.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    71 2 Отговор
    След като чухме купища лъжи спокойно може да допуснем , че са я заредили с козяшкото гориво , въпреки че отричат !!!
  • 2 Българин

    64 3 Отговор
    Не може! Белене трябва да бъде построен! Предателите на България да бъдат наказани!
  • 3 КОТарАК 🐱

    45 4 Отговор
    с първите спрени блокове от ЕС кво стана? оттам не може ли да се вземе или са разграбени?сериозно питам!

    Коментиран от #24

  • 4 Въпрос

    72 3 Отговор
    Защо Украйна ще строи блокове за един милиард лева, а ние ще се отказвам от тях за да построим за над 60 милиарда???????!

    Коментиран от #15

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 да де

    43 0 Отговор
    А оставката на служебния лъжец кога ще стане факт?
  • 7 Ами

    47 2 Отговор
    Сега да видим кой ще го замени генератора и ще ви даде гаранция след като сменихте горивото .За толкова години от 89 1 завод няма построен ,обаче и май големия ни такъв Аеца ще прецакат:)))

    Коментиран от #49

  • 8 Име

    46 2 Отговор
    Защо са крили досега проблема! Освен да подава пара за турбината, това е охлаждането на реактора. Може да гръмне блока!

    Коментиран от #22, #33

  • 9 Някой

    44 2 Отговор
    След като са сложили и на двата реактора по 25% гориво на Уестингхаус.
    Националните предатели раздават реактори, а за същата мощност ще струвало под 30 милиарда лева. Ето така всеки от нас става с няколко хиляди лева по-беден.
  • 10 факуса

    45 1 Отговор
    сега ще ги купим от осрайна подарените реактори,честито бръснене,казваха им навренето,че ще са необходими като резервни части а именно парогенераторите,ама осрайна е по важна за продажниците
  • 11 вие си ги избрахте

    55 2 Отговор
    чакам смислен коментар на атлантиците по темата. Силно се надявам двата реактора вече да са заминали за украйна или поне предплатени..... Много искам борсата за ток да тръгне до края на годината, за угодим на урсула. Въобще искам българския избирател да изпие атлантическата чаша до дъно, ако и тогава не стопли, 1400 г история му е много и заслужава да се самозатрие завинаги

    Коментиран от #13, #18, #20

  • 12 Хаитянеца

    20 2 Отговор
    Казах да закривате, какво не разбрахте?
  • 13 Ботев

    1 10 Отговор

    До коментар #11 от "вие си ги избрахте":

    Има да чакаш.
  • 14 КуПетЕ

    36 2 Отговор
    Купете с/у 50 млрд. от САЩ, те ще ни ги нарисуват и после ще ни обяснят, че ще им трябват 15 години да си построят завод и после още 10 години да ни го произведат - пратньори са ще ни помогнат с/у едни 50 млрд. разбира се.
  • 15 ПиЧ

    9 11 Отговор

    До коментар #4 от "Въпрос":

    Пич на теб като ти се развали мерцедеса ходиш ли до стария си трабант да взимаш части ? Сериозно питам дали такова невежество може да има. По-добре питай западните ни партньори защо не произвеждат нищо - че да ни помогнат като сме в нужда, нали всичко внасяме, на нас ни беше забранено да прозивеждаме нищо.

    Коментиран от #30

  • 16 Да издигнем паметник на БайГаньо

    38 2 Отговор
    Да си изключително тъп,лъжлив и продажен го може само Ганьо балкански . Цял свят строи атомни електроцентрали с Росатом,само прост и уникално тъп Ганьо,с Южна Корея, с Франция и представете си с Уестингхаос. Едно решение на Ганьо вече тридесет години няма читаво. Хитовете по тъпота са всеки ден. Ганьо е постигнал след подарената си свобода три национални катастрофи. Последното изпълнение на Ганьо балкански е да пусне движение на тирове през Петроханския проход. Ганьо е ненадминат световен уникат. Време е да се издигне грандиозен нерукотворнии паметник на Бай Ганьо истинския символ - икона на племето.Ганьо е и ядрен спец ,все едно вари ракия и прави избори.
  • 17 Хейт

    23 1 Отговор
    О-ахте се, а? И много мирише? Е, друг път ще знаете да не си играете с горещия котлон.
  • 18 Величие

    21 2 Отговор

    До коментар #11 от "вие си ги избрахте":

    Аааа, аз не съм си ги избирал тия. Питай евроатлантиците. Аз си гласувах за Величие и те имат 3 предложения за проект за построяването на АЕЦ Белене до 3 години.
  • 19 Неразбрал

    32 1 Отговор
    Ама нали беше човешка грешка и проблемът беше решен, като уволниха нещастника? Нали и с новото гориво всичко било наред? Защо сега има още проблеми?
  • 20 Лудия

    20 1 Отговор

    До коментар #11 от "вие си ги избрахте":

    Не се и съмнявай, даже и отстъпка е направена от първоначалната оферирана цена. Украйна върна отговор на офертата с искане за отстъпка от крайната цена (която ще ИЗПЛАЩА след края на войната) и доставка за наша сметка! Няма да ни продадат и 1 болт от оборудването, защото им е нужно на тях!
  • 21 Ханс

    17 2 Отговор
    А от Белене ли голям проблем.Сащ казаха да се хариза на Украина,в името на Нато.Така че Козлодуи удариха на камък.
  • 22 факуса

    20 1 Отговор

    До коментар #8 от "Име":

    за да ги подарят на осрайна а ние да купуваме пак и заеми да теглим да ни заробят тотално
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 1-4 блокове

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    на АЕЦ Козлодуй бяха разграбени за скрап, става въпрос за неядрената част - генератори, управляваща електроника, повишаващи трансформатори. Преди 4-5 години започнаха да унищожават и реакторите. Бях чул за подобно спиране на германски атомни централи, мисля бяха 3, а сега разбрах, че са пуснали 2 от тях. При тях е друго - спиране, консервиране, поддръжка и охрана. За спирането на ТЕЦМИ2 нашите фирми за вторични суровини отдавна са наточили алчни зъбки.
  • 25 А кога се там

    9 1 Отговор
    съзира козлодуйски бряг - бум! (два пъти за 5 и 6 реактори).
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ген. Гурко

    30 4 Отговор
    Проклети да са до девето коляно евроатлантическите безгръбначни м@рши! Не само нищо не построиха, ами разпродават единственото което българският народ е купил за да построи нова ЯЦ в Белене. Направиха всичко за да саботират нейното строителство на три пъти по-ниска цена. Сега разпродават(подаряват) реакторите на нахалните украинци, които отишли на инспекция с американски придружители. Укрите могат да строят, а българите не могат с тези реактори. Трябва накрая да има народен съд и на него също да присъства и символичното чучело на бай Ганьо, който е твърде умен, за да отиде да гласува както трябва и когато трябва, а всъщност е най-простото и неблагодарно същество на света, доказало това през цялата си история. Герои не ражда, но еничари на власт да качва еша си няма. А техният брой е безброен и всички напират да управляват, плячкосват, крадат, продават и подаряват.
  • 28 Име

    14 1 Отговор
    За съвместимост на такова оборудване се пита оригиналния производител!
  • 29 комунистче

    16 1 Отговор
    парогенератора вече е собственост на Зе, сега ще ни продаде нашия си парогенератор, на двойна цена
  • 30 Нали си наясно

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "ПиЧ":

    Че реакторите в Белене са следващо поколение след тези в Козлодуй. Оборудването е топ.
  • 31 ново 20

    13 0 Отговор
    понякога се дивя на слугинажа на тези в Козлодуй! Ясно като бял ден беше, че няма кой да им произведе парогенератор освен руснаците. Още по-учудващо е да питаш за колко време ще ти го произведат, когато на полето в Белене има 4 готови (при това на много по-ниска цена от тази, която бихме договорили с руснаците, ако можехме да го поръчаме).
    Какво е това шикалкавене - въобще не разбирам. Имат технически проблем, чието решение е просто и ясно - затапват съмнителния участък и ако бройката на останалите в работа тръбички позволява, продължават да работят докато изчерпат ресурса на парогенератора. Ако бройката не позволява - сменят парогенератора. Ако нямат нов парогенератор, то затварят шести блок. Както и да го мислят, обстоятелствата не им дават много поле за действие.
    Обаче, някой трябва да има топки да обясни на хората защо ще затварят блок, даващ евтина електроенергия при условие, че резервните части са им били под ръка.

    Коментиран от #35

  • 32 По-прост

    13 0 Отговор
    и продажен народ от българите НЯМА!!!
    И си заслужават оправниците на сто процента!!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ний ша Ва упрайм

    10 1 Отговор
    тия проджни кавали ша ни оставят без АЕЦ

    Коментиран от #37

  • 35 От чужбина

    8 1 Отговор

    До коментар #31 от "ново 20":

    И ДА и НЕ. Броя на тръбичките е хиляди. Освен това има и други тръбички за обезвъздушаване, за измервания... Те също могат да дадат дефект. Това вече се е случвало. Тръбичките на парогенераторите се преглеждаха от външна фирма, не българска. Ползват робот, който вкарва сонда в тръбичката и по затварянето на магнитното поле се съди дали тази тръбичка е здрава или спукана. ДА, но не се изследват всички тръбички, защото са много и няма време. Ако има спукана тръбичка то би трябвало теча да е голям, при РАЗЛИКА в налягането от около 100кг/см2. Това е малко вероятно. По-вероятно е спукана заварка. Това мисля няма как да се открие по този метод. Трябва да се ползва стария метод - подава се въздух под налягане по втори контур. По първи контур бавно се вдига нивото и се гледа къде ще почнат да излизат мехурчетата в колекторите. Смяна на парогенератор е много трудоемка и продължителна работа, но вероятно е и най-сигурния начин. За съжаление е голяма вероятността да се предприемат действия които НЕ са най-добрите, а най-изгодните за определен кръг фирми, хора...
  • 36 Русофил

    11 0 Отговор
    Хаххааххахах, то по голям сеир от тоя нееееема, нееееема. Хората искаха 10 млрд. Само толкова!!! Ние, оставихме продажниците да от кажат. Сега нито нова централа, нито пари, а старата е на почти 50 г. Трчбва хората кои-то зптваряха 1-4 блок и гласуваха против новата централа да лежат!!!! В затвор без ТОК!!!

    Коментиран от #39

  • 37 Русофил

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Ний ша Ва упрайм":

    Те НИ!!! ОСТАВИХА ВЕЧЕ!!!!
  • 38 От чужбина

    7 0 Отговор
    Ако се стигне до смяна на парогенератор, то се подгответе за ... тежка зима. ЗАЩО? По принцип НЕ е предвидено в проекта подмяна на тези парогенератори. Въпреки това вече са го правили в Украйна. Процеса е труден и дълъг. Нямам представа колко време ще отнеме, но няма да е няколко дни или седмици. Освен това 6-ти блок не е доизгорил горивото си за момента. Мисля, че му остава още 1-2 месеца. Т.е по-вероятно е да се пусне блока отново и да се следи постоянно дали дефекта се развива. До сега не са казали, дали дефекта е точно установен? Ако се знае от къде точно е дефекта ще бъде отстранен. Според мен дефекта е от някоя спукана заварка, която няма как да бъде установена с ползвания до сега метод. Има ли някой, който да знае точно в какво е дефекта???
  • 39 Серсемин

    7 0 Отговор

    До коментар #36 от "Русофил":

    Защо да лежат? По-добре по една кирка и да копат камъни. Така де, да си изкарат за храната. Защо пак данъкоплатците да ги хранят?

    Коментиран от #42

  • 40 Запознат

    12 0 Отговор
    Реакторите за Белене българския народ събираше 50 г. пари за да си ги купи и да ползва евтина Ел. енергия. Всички участвали в тази кражба от народа да бъдат осъдени за измяна на родината и цялото им имущество до 9 коляно да бъде отнето в полза на държавата. Не може да се краде от народа или да се разпореждаш с държавен актив. Закона е ясен . От другия месец сме на режим на тока, гответе се и си набавете газови лампи. Площадите ще ви станат тясно мили будали.....извинете БЪЛГАРИ.
  • 41 От чужбина

    12 1 Отговор
    А в Козлодуй, на 6-ти блок след като има теч, пропуск от парогенератора, дали вече направиха проверка по стария и изпитан метод с въздух под налягане по втори контур и да се гледа от къде ще се появят мехурчетата в колекторите на парогенератора по първи контур. Това нещо е правено и не е ново. Провериха ли всички възможни други тръбички - за обезвъздушаване, за измерване и т.н. Провериха ли за пропуски от всички възмиожни места и то по старите, прости и сигурни методи. ЗАЩО трябва да се плаща на чужда фирма за обследване на тръбичките на парогенераторите, след като полза от това НЯМА??? Преди години в Унгария бяха почнали да правят брезсмислени промивки на касетите по съвет на френска фирма. Резултата - плачевен. Съсипаха доста касети с гориво. Изобщо АЕЦ-ите се явяват едни места дето се източват пари от безсмислени процедури. НЕ знам, ум не ми го побира КАК и ЗАЩО се подписват такива договори. Тези дето са мениджъри, шефове, издигна ли се, толкова ли им е малко акъла или са много продажни???

    Коментиран от #46

  • 42 Русофил

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Серсемин":

    Да им е студено и гладно, манжата- студена, КАТО се върнат от кирките
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 дядото

    10 0 Отговор
    до там ли я докарахме.сега краварските ви приятели няма ли да поддържат реакторите или просто ще затворим и тези двата.много хора трябва да влязат в затвора за разсипването на държавата ни
  • 45 Име

    8 0 Отговор
    Течащия парогенератор са го надували за проверка. Дефектът вероятно ще се разшири при работа.
    Ако налягането на топлоносителя е 100 бара, няма начин да няма изтичане и смесване!
    И това се влачи години наред. ИД е за съд!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Вава

    6 0 Отговор
    Иначе избушване на хермозоната, избушване на АО и отвън изкарване на стария ПГ и вкарване на новия. Кой ще Ви го позволи?
  • 49 хитлер

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ами":

    Точно това е целта на краварите.Бедни и послушни .
  • 50 СЕРЕГЕЙ

    0 0 Отговор
    ОТ ДЕВЕТ ДЕРЕТА ВОДА ЩЕ ДОНЕСАТ ТАВАР ИШЧИ ТЕ ЗА ГОСПОДАРИТЕ СИ
  • 51 СЕРЕГЕЙ

    0 1 Отговор
    НАД 6 МИЛИОНА РУСНАЦИ В РУСКАТА ТЕРИТОРИЯ ОКОЛО БАЛКАНА...ЧИИ ГО ДИРИ ТРИ БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ!?... ЯЯЯЯ...РЕЖИМ НА ТОКА...ЯЯЯ...С МОТИКАТА И У БРАЗДАТА...ЯЯЯ...ВРИГАДИРСКО ЛЯТО 24 МЕСЕЦА В ЛОВЕЧ...ВСЕ ТАКАААА ДООО КРАЯ НА МОСКВАААА....
  • 52 Баце

    0 0 Отговор
    A това упражнение със замяна на парогенератор - възможно ли е да се направи, чисто технологично. Например транспортни шлюзове, кранове, съвместимост на присъединителни размери..?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове