Last news in Fakti

27 Юни, 2024 18:07 1 150 31

Ваня Григорова: Имаме тежка и огромна спекула при храните, но и ниски доходи

  • ваня григорова-
  • заплати-
  • доходи-
  • инфлация-
  • криза

Дали работя в Столичния общински съвет, или в синдикат, все съм икономист

Дали работя в Столичния общински съвет, или в синдикат, все съм икономист. Не изпитвам никаква вина по отношение на доклада на ЕЦБ, доходите трябва да растат още. Имаме тежка и огромна спекула при храните.

Това заяви в интервю за "Лице в лице" столичният общински съветник Ваня Григорова.

Тя обясни инфлацията в България главно с две неща. На първо място - цената на електроенергията като фундамент, на второ - спекулата при цените на храните.

"Трябва да погледнем графиката как се движи инфлацията: от средата на 2021 г., когато бизнесът излезе на либерализирания свободен пазар на електроенергия. През 2022 г. бяха наложени санкциите на Русия, цените на горивата скочиха. Най-висока е инфлацията при транспорта - там най-големият разход е горивата. Цената на енергията е в основата на ръста на инфлацията. Втората причина е ръстът на цените на храните, имаме тежка и огромна спекула при храните, която не се овладява от никое правителство в последните години", уточни Григорова.

Тя е против влизането на България в Еврозоната и смята, че не сме готови за това. "Докладът сочи недъзи на икономиката ни. Да имаме наша национална валута ни дава по-голям суверинетет и по-голяма възможност да водим икономиката си", е личното ѝ мнение.

Григорова обясни, че ще сме готови за еврото, когато средните доходи на домакинствата в България стигнат 80% от средните за ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смърфиета

    18 3 Отговор
    Да, и?
  • 2 Последния Софиянец

    12 16 Отговор
    Ванчето пак разби Цура Подлогата
  • 3 КОТарАК 🐱

    29 0 Отговор
    мили деца-проблема не е толкова в цените а в качеството-в ЛИДЪЛ западен няма нищо общо с тукашен

    Коментиран от #28

  • 4 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    19 9 Отговор
    ОБЩИНСКА СЪВЕТНИЧКА - ТВА ВСЕ ЕДНО ЛАФКАДЖИЙКА НА ЛЕТИЩЕТО :))

    Коментиран от #5

  • 5 Смърфиета

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Доста по-добре отколкото лафкажийка до Мецицинска академия.

    Коментиран от #11

  • 6 Неприятна лъжкиня

    21 11 Отговор
    Наивниците са на свършване;

    Коментиран от #12

  • 7 Питаме

    30 0 Отговор
    Защо цените на храните у нас са с 40% по високи от цените на храните в Испания?!
    Спекула при производители и търговци!

    Коментиран от #8, #29

  • 8 Дори

    27 1 Отговор

    До коментар #7 от "Питаме":

    По-скоро защо лютеница Дерони в Лондон струва по-малко отколкото в София?

    Коментиран от #10

  • 9 ха ха

    6 14 Отговор
    Ванка с танка говори врели-некипели! "Купила" си е дипломата за икономист. Храните са с европейски цени, защото или са внос или са с местен произход от ниско производителни източници. Няма как да са по-евтини от Европата. В магазина на дребно стават с по-висоги цени задради 20% ДДС. Неграмотни влогъри показват цени от магазините в УК, Германия или другаде без да погледнат, кои стоки са без ДДС.
    Проруската ... папагали пропагандата на блатната орда за енергията.

    Коментиран от #27

  • 10 Мунчо

    20 3 Отговор

    До коментар #8 от "Дори":

    Един приятел в Швейцария казва, че българското сирене там е по-евтино оттук. Въпроси - към тиквите и шишитата.
  • 11 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Смърфиета":

    Е НЕ Е ЧАК ЛАФКАДЖИЙКА ДО НЕФУЦИНСКА АКАДЕМИЯ
    ... В СТОЛИЧНИЯ СЪВЕТ МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ ИМ ОСТАВЯТ МАЛКО ЗА ОТОПВАНЕ В ТАВАТА :))

    Коментиран от #13

  • 12 Да де

    17 2 Отговор

    До коментар #6 от "Неприятна лъжкиня":

    Кое от казаното,не е вярно бе,лизгар недоклепан? Кое? Че веригите си слагат безконтролно цени, както им изнася- всичките,без изключение.Днес пакетче масло-4,89 лв/ бр.След три дни- промоция.Същото масло със съща дата на производство и годност-3,69 лв/ бр.Абе тези търговци,много гламави бре! За три дни стоката им поевтинява с почти 30%. Превзеха за десетина години,цялата търговия с храни в държавата.А някой н,глец( не се разбра , точно кой) продаде и Централни хали.На пъпа на столицата- на кауфчо.Ще ядете,каквото ви сложат на щанда( яслата) бе покорни и безропотни г веда български.Порода сиво- искърско.Необлагородено!
  • 13 Смърфиета

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Къв й е зора, тя ще си бачка за тях със широко затворени учи и това е.
  • 14 Спекулата е Навсякъде!

    10 0 Отговор
    Спекулата е Навсякъде! И особено в Държавната Администрация! След като не ти признават правата регламентирани от Закона!

    Коментиран от #17

  • 15 Племето рупа

    11 1 Отговор
    най скъпите храни в ЕС.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 При това ! Това е Официална Политика!

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Спекулата е Навсякъде!":

    При това ! Това е Официална Политика! Декларирана върху оригиналин Официален Документ!
  • 18 Смърфиета

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Град Козлодуй":

    Верно е, прочее.
    Банани има. Що ривът?

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Смърфиета

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ами.....":

    Ами защо не им пуснат пъри от хелекоптер?

    Коментиран от #22

  • 22 Можеш да ги

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Смърфиета":

    Можеш да ги Попиташ Официално!

    Коментиран от #23

  • 23 Смърфиета

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Можеш да ги":

    Не аз повдигам въпросът за бананите и при всички положения смърф на светло не излиза.
  • 24 Тттт

    5 0 Отговор
    Как няма да има спекула, и внай бедната държава в Африка се пазарува с карта всичко минава през банката, тук всеки търговец работи кеш без фактури никаква отчетност
    Не ми се говори ужас ние не сме държава даже и в джунглата има някакъв ред
  • 25 !!!?

    6 0 Отговор
    Имаме огромна сива икономика и ниска ефективност, която обяснява "ниските доходи"...!!!?
  • 26 Цените

    2 3 Отговор
    Цените на храните са такива защото не плащате наеми. Ако си давахте половината заплата за наем както е на запад нямаше да трябва да ви грабим от храната, ама имате собственост... какво да ви правим друго?
  • 27 Ехооо

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха":

    Само да кажа, а ти да си запишеш и може би - да запомниш. Много от хората които споделят цени хранителни продукти в Германия, Англия, Испания и т.н…..не са туристи. Живеят там. Пазаруват там. Имат касови бележки. Знаят какво е ДДС и къде и кога се начислява. Така. Пиши и помни, до те се включваш неподготвен.
  • 28 Ти пък от

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    Къде знаеш ? Защото аз знам . Поради естеството на работата ми имам възможност да посещавам тези магазини и не само тях в Холандия, Германия, Дания, и т.н . Мога да кажа ,че има разлика в цените но не намирам такава в качеството. Даже ще ти кажа ,че специално Лидл в България е в пъти по подреден и зареден от тези в западната Европа. Тъй ,че ще имаш да вземаш .
  • 29 Коментар

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Питаме":

    Стига с тая спекула. В икономическата теория спекулата не е нещо нередно. Хубавото на цените в България е, че са абсолютно доказателство за това, че или механизмите на пазарната икономика не работят и всичко са пожелателни измишльотини или някои манипулира механизмите на пазарната икономика в своя полза. И когато се говори за цените на хранителните стоки, да погледнем цените на имотите. Щом има кой да ги плаща тия цени, значи не са високи. На мен като ми е скъпо не купувам и не ходя да тегля кредит защото много го искам. Това е, кеф цена няма, не е луд който яде баницата, луд е който я дава.
  • 30 Васо

    4 1 Отговор
    Ванче, ти си икономист, колкото аз- негър. Мнооого тъпо ромско парче. Искала намаляване на инфлацията и повишаване на доходите... Мухахахахха.... Кейнс, Смит, Маршал, Пайрето, Саумън Кузнец, Ванче... Говорят ли ти нещо? Ами Питър Дракър, Филип Котлър, Ебрахам Маслоу? Едва ли... Тия същите казват, че инфлация се намалява с увеличаване на безработицата, намаляване на заетостта и доходите и повишаване на лихвения процент от ЦБ, емитиране на държавни облигации и повишаване на банковите резерви, както и задържане на нивото на социалните плащания... Анадън му? Сомкерез, Ванче? Пак си си бъркала в носа в час по Макроикономика.... Икономист била айшето....
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове