Last news in Fakti

27 Юни, 2024 20:09 1 176 29

Първан Симеонов: Предлагането на нова избирателна система пък е като гасене на огън с бензин

  • първан симеонов-
  • партии-
  • политика

Партиите не се изгубиха между първия и третия мандат, а между първата и трета година на избори, аз също се изгубих

Първан Симеонов: Предлагането на нова избирателна система пък е като гасене на огън с бензин - 1
Снимка: Нова телевизия

Предлагането на нова избирателна система пък е като гасене на огън с бензин. Всичко това доведе до напрежение и появата на един порочен цикъл, от който избирателите се оттеглиха. Много трудно е някой да си върне загубеното доверие. Сещам се само за два примера – Бойко Борисов и Мая Манолова, когато стана омбудсман.

Това сподели в интервю за NOVA NEWS социологът Първан Симеонов.

Според мен партиите не се изгубиха между първия и третия мандат, те се изгубиха още между първата и трета година на непрестанни избори. Аз също започнах да се изгубвам, а вероятно и избирателите.

От негова гледна точка политиците са прекалили с посланията си от типа „другият да го няма“, но са осъзнали, че „другият няма как да го няма“.

Много трудно е някой да си върне загубеното доверие. Сещам се само за два примера – Бойко Борисов и Мая Манолова, когато стана омбудсман. Доверие в политическия процес се влива, когато дойде някой нов и донесе надежда, тогава се вдига и избирателната активност, поясни Първан Симеонов.

В края на разговора социологът отчете, че всеки, който е пътувал у нас и в чужбина, е наясно, че България изглежда ужасно, което ни кара и „ние да се чувстваме ужасно“.

Симеонов обаче не смята за нужно да се рестартира държавата наново, най-малкото защото не сме узрели за такива генерални промени, давайки пример с провала на конституционните промени и фактът, че политиците ни не могат да се разберат за редовно правителство.

Всичко това доведе до напрежение и появата на един порочен цикъл, от който избирателите се оттеглиха. Предлагането на нова избирателна система пък е като гасене на огън с бензин, коментира социологът.

Симеонов изрази мнение, че трудно би се реализирал планът на ГЕРБ за правителство на малцинството. Смята също така, че доверието сред гласоподавателите би могло да се върне с появата на нови лица в политиката и добави, че в момента президентът Радев е в изключително изгодна роля и времето работи за него, тъй като – по думите на Симеонов – „има търсене на политическа сила с неговия профил“.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофилчо

    9 1 Отговор
    Това ултра предложение дойде от най-големите умници в Галактиката - Баце и Славчо.
  • 2 Дрън дрън та пляс

    6 0 Отговор
    Бую иска по гръцки че да падат още 25 малоумника при него, ще пада пазаруване на лилави гласове
  • 3 Сатана Z

    4 1 Отговор
    Избирателната система в България дава възможност за управление на малцинството над мнозинството като се изчислят броя на гласовете
    Изборите трябва да се считат за нелегитимни ако няма поне 59% избирателна активност и такива мижитурки като Киро и Кокор с 5% гласове и още 5% ала—бала да пърдят в министерски съвет.

    Коментиран от #4

  • 4 Русофилчо

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    Само Путю и Ким печелят с 90% при 99% избирателна активност.
  • 5 ЕСХАЧ

    4 1 Отговор
    Спокойно отиваме на избори през ноември, седмица след тези на САЩ, ако политиците имат малко акъл. Избори през септември или скалъпено правителство ще доведе до избори през март.
  • 6 Гого

    6 2 Отговор
    То Тулупа го предлага това, нали уж е пожарникар пък с бензин ще каси пожари?! хаха

    Коментиран от #18

  • 7 ха ха

    4 1 Отговор
    абе първанчо , айде обясни ни как и защо един кандидат може да е в два района ?
  • 8 Къде отиваш

    4 0 Отговор
    Прав си, донякъде и факта е, че е необходима промяна. За това се говори от години, но реални действия няма. Накратко - на българина му омръзна от лъжи и демагогия и протестира като отказва да гласува. Т.. промяна на избирателната система може и да не е лошо нещо. Аз съм за президентска република. Защо? Поради това, че омръзналите на всички лица на БГ политическата сцена няма да изчезнат докато има пари от държавата за избори и вероятност да ударят кьоравото. Ми това е.
  • 9 Край

    3 3 Отговор
    Елитът в демокрация се формира с избори. Ако избирателната система не гарантира избора на възможно най-качествен елит - трябва да се смени. Мажоритарната избирателна система в 2 тура ще даде много повече власт на народа и ще формира нов елит с много повече доверие в него. ПосолствоТО обаче не иска това защото ще изчезне компрадорския елит и ще стане ясно, че хората не искат да се праща оръжие за войната. ЕС също не иска да имаме елит, които да защитава интересите на българите. А пък сегашния мизерен "елит" със сигурност не иска да бъде подменен.

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тредстоун

    4 2 Отговор
    Този к@зел не блести с интелект като едноименната чешка бира , слаба реколта , неадекватен
  • 12 отдавна го казах

    2 0 Отговор
    Не ни е нужна нова избирателна система. Тази е най-демократичната.
  • 13 Хейт

    4 1 Отговор
    Човекът, който не позна нищо на изборите: нито процентите, нито имената на партиите.
  • 14 напротив

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Край":

    Предлаганата промяна е най-лошото от всички възможни лоши предложения. Купувачите на гласове винаги ще избутват до втори тур, а после ще избираш между тулупи и калинки. ТОВА НЕ Е ИЗБОР!

    Коментиран от #15

  • 15 Край

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "напротив":

    При мажоритарна система в 2 тура трябва да спечелиш доверието на 50+% от гласувалите. Това не може да стане с купуване на гласове. Купуване на гласове при тази система за избор на депутати няма да има. Мажритрано се избират кметовете и са инситтуцията с най-високо обеществено доверие в България. Също и Президента. Това на парламента клони към Нула.

    Коментиран от #17

  • 16 Мазен си,

    0 1 Отговор
    Първане пепеец
  • 17 СИСТЕМАТА ВИ НЕ СТРУВА!

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Край":

    ТОВА Е НА ВТОРИ ТУР, КЪДЕТО ОТИВАТ ДВАМАТА С НАЙ-МНОГО ГЛАСОВЕ! КОИ ДВЕ ПАРТИИ ПОЛУЧИХА НАЙ-МНОГО ГЛАСОВЕ НА ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ? НЕ ЖЕЛАЯ ДА МИ ОГРАНИЧАВАТ ИЗБОРА И ДА МЕ КАРАТ ДА ИЗБИРАМ МЕЖДУ ГЕРБ И ДПС!
  • 18 Тулуп

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гого":

    Си ти, да не чуеш нещо, измисли друго
  • 19 Вие го подценихте но

    1 1 Отговор
    Баце е хитрец -
    Баце няма да рискува Пеевски и Орлин Алексиев ментора на ИТН да го вземат в плен с министрите му и с днешна дата е решил да не внася за гласуване кабинет на малцинството! Ще се похвали пред хората, па ще върне папката обратно на президента.

  • 20 Айде бе

    1 1 Отговор
    Старата ли си е най добрата? Защо тогава у нас вече шест пъти не работи? Различните системи не са измислени за разнообразие на асортимента, а точно по такива причини. Ако и другата не работи ще пробваме революция, все нещо трябва да сработи. Иначе с нашите пари много обичат да си правят експерименти. Пак ли народа няма право на опити? В демократичните държави кой на кого делегира правата? Че да си поискаме и ние, може пък да ни огрее.

    Коментиран от #21

  • 21 пфф

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Айде бе":

    Експериментите с държавата са забранени! У вас се пробвай на принципа "проба-грешка"!

    Коментиран от #23

  • 22 Дом

    0 0 Отговор
    Тиквата иска да е начело с цената на каквото и да е, кръв по жълтите павета, измами на изборите, слугуване на ДПС...

    Все му едно за държавата. Другите да умират.
  • 23 свери си часовника

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "пфф":

    Колкото и да пуфтиш, държавата е на народа, а не на политиците! Политиците днеска са едни, утре други. Народа си е все един и същ.

    Коментиран от #24

  • 24 ЗАПОМНИ!

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "свери си часовника":

    ТИ НЕ СИ НАРОДА!

    Коментиран от #25, #26

  • 25 свери си часовника

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "ЗАПОМНИ!":

    Ти ли си?!?
  • 26 свери си часовника

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "ЗАПОМНИ!":

    Писането с главни букви не те прави по умен!

    Коментиран от #28

  • 27 Люси Енглиш

    1 0 Отговор
    Боко преди дни иска гръцкия модел.Да вземе бонус 20 депутати.
    Стига вече експерименти!
    Трябват нови лица в политиката!
  • 28 СВЕРИ СИ ГО ТИ!

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "свери си часовника":

    Няма нужда да ме прави! Писането с главни букви е акцент за по-малко умните, които го четат!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове