Last news in Fakti

27 Юни, 2024 18:55 943 23

Политическа стабилност, eврозона, ОИСР и Шенген – решаващи за българския бизнес

  • бизнес-
  • политическа стабилност-
  • eврозона-
  • оиср-
  • шенген

КРИБ представи важните теми по време на традиционната си среща с посланици и дипломати от САЩ и Европейския съюз

Политическа стабилност, eврозона, ОИСР и Шенген – решаващи за българския бизнес - 1
Снимка: КРИБ

Политическата стабилност, влизането на България в Еврозоната, ОИСР и Шенген са най-важните фактори за развитието на светлия бизнес в България. Около тези приоритети се обединиха Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), посланици и дипломати на страните от ЕС и САЩ.

Те разговаряха по времена традиционната бизнес закуска, организирана от най-голямата работодателска организация в страната, обобщи economic.bg..

За мен е изключително удоволствие и чест да Ви приветствам на днешната среща, чрез която продължаваме и развиваме една дългогодишна традиция на обмен на мнения между висшите дипломати от Европейския съюз и САЩ и представителите на най-голямата работодателска и бизнес организация “, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в началото на срещата.

„Макроикономически монитор 2024“

По време на бизнес закуската беше представена новата, поредна двуезична публикация на КРИБ „Макроикономически монитор 2024“, която прави преглед на ключови макроикономически показатели на България и дава прогноза за тенденциите през следващите 6 – 12 месеца.

В доклада си КРИБ отбелязва позитивни данни за българската икономика – ръстът на БВП, забавянето на инфлацията, търговията и положителните очаквания за бизнес климата. Очаква се ускоряване на стопанската активност през второто и третото тримесечие на 2024 г., придружено със стабилизиране на инфлацията около 3%.

Притеснителни обаче остават данните за индустриалното производство и добивната индустрия, които продължават да бележат спадове, както и устойчиво ниското ниво на инвестициите в дълготрайни материални активи като процент от икономиката в исторически план и спрямо близките за България държави от Източна Европа.

От друга страна, очакванията за бизнес климата у нас се подобряват, особено в сектор строителство, търговия и услуги. Ръстът на кредитирането през април 2024 г. от 13.13% на годишна база обхваща както заемите към бизнеса, така и тези към домакинствата с подчертан интензитет в жилищното кредитиране. Макар и кредитирането да е важен индикатор за икономическия растеж, с оглед на намеренията на България да влезе в eврозоната, то трябва да бъде внимателно проследено с цел устойчивост и балансираност, имайки предвид директната му корелация с увеличаването на паричната маса и инфлацията, пише в макроикономическия мониторинг на КРИБ.

Важните теми за България

Теми на последващата дискусия днес бяха процесът по влизане на България в Еврозоната, подобряване на достъпа на чуждестранния и местния бизнес до висококвалифицирана работна ръка, активно сътрудничество с образователните институции, и устойчивото и предвидимо управление на финансовата рамка на публичния и частния сектор. КРИБ получи препоръка да бъде по-активна част от обществения диалог относно разясняването на ползите от присъединяването на страната към Еврозоната и провеждането на образователна реформа, която да отговори на дългосрочните предизвикателства пред пазара на труда в страната и Европа. Управителният съвет на КРИБ отличи готовността на банковия сектор за приемане на общата валута, уменията на бизнеса да подобрява качеството на пазара на труда в посока капацитет и приобщаване и подпомагането на иновативни и капитало-интензивни инвестиции в сфери като ядрената енергетика.

КРИБ и дипломатите се обединиха около ключовото значение на Еврозоната, ОИСР и Шенген за по-тясната и необратима интеграция на българската икономика и общество с Европейския съюз, както и около важността в България да се формира редовно и стабилно правителство.

В края на срещата беше постигната договореност диалогът между КРИБ и дипломатите от ЕС и САЩ в България да продължи, наред с представяне на периодичен анализ на макроикономическата обстановка в страната.

Участници в бизнес закуската

В срещата по покана на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев участваха от страна на Европейкия съюз: посланикът на Белгия (страна председател на Съвета на ЕС) Н.Пр. Фредерик Мьорис, посланикът на Австрия Н.Пр. Андреа Икич-Бьом, посланикът на Германия Н.Пр. Ирене Планк, посланикът на Дания Н.Пр. Йес Брогорд Нилсен, посланикът на Италия Н. Пр. Джузепина Дзара, посланикът на Нидерландия Н. Пр. Симон ван дер Бург, посланикът на Словения Н. Пр. Наташа Бергел и посланикът на Унгария Н. Пр. Миклош Борош. Присъстваха също така заместник-посланикът на Испания Хайоне Серейхо, заместник-посланикът на Хърватска Саня Губерина, пълномощният министър към посолството на Гърция Димитриос Михас, както и ръководителите на търговските и икономически отдели на посолствата на Белгия и Полша. От страна на евроатлантическите партньори в срещата участваха посланикът на САЩ в България Н.Пр. Кенет Мертен и изпълнителният директор на Американската търговска камара в България Иван Михайлов.

Управителният съвет на КРИБ беше представен от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, заместник-председателя на КРИБ Боряна Манолова (Сименс България), членовете на УС Джейсън Кинг (Йетел България), Евгений Иванов, Зарина Генчева (Моушън Артс), Илиян Терзиев (Камарата на строителите в България), Красимира Хаджийска и Елена Велкова (Нова Броудкастинг Груп), Кристина Ескенази (Биотехнологичен и здравен клъстер), Любомир Станиславов (Автопарк България), Роберто Санторели (Конфиндустрия България, организацията на италианския бизнес в България), Петя Димитрова (Пощенска банка), Стоян Ставрев (БКО), Андон Тушев (Тал Инжинеринг).


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    22 1 Отговор
    В кочината няма бизнес.Има назначенци,които да връщат обратно към партийните велможи от 50 до 70% от отпуснатите пари за обществени поръчки и държавни инвестиции.
    Бизнес на ишлеме,демек подизпълнители на други подизпълнители.
  • 2 Това ли е "бизнесът"

    20 1 Отговор
    Търговия, спекулантите купуващи от Гърция и Турция, и препродаващи на 3-йно по-високи цени, и услугите. Потвърждава се мнението, че от еврозоната полза ще имат само политици, банкери, и обръчите от фирми на властта.
    Като им чета имената на "великите бизнесмени" и политици, банкери, лобиращи за еврото, категорично българският народ трябва да не приема еврото.
  • 3 Обаче

    22 2 Отговор
    Софрата е с големи, но празни чинии.
  • 4 Смърфиета

    5 6 Отговор
    Пик, правилно е да се пище и произднася "бизимис".
  • 5 Бизнеса.......

    16 1 Отговор
    Бизнеса....... Започва със Софрата!
  • 6 Интересно ....

    10 3 Отговор
    Интересно .... какво ли ще стане ако се появи от някъде една касетъмна бомба?
  • 7 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    11 1 Отговор
    АКО ХИЕНИТЕ И ЧАКАЛИТЕ МОЖЕХА ДА УМИРАТ
    САМО ОТ РУГАТНИ И МОЛИТВИ
    . ..
    ОЩЕ ПРЕДИ 10 000 ГОДИНИ ЩЯХА ДА ИЗЧЕЗНАТ КАТО ВИДОВЕ :))
    ....
    БЪЛГАРСКИ ПЛАЧ :)
  • 8 БЪЛГАРИН🇧🇬

    12 3 Отговор
    Това е среща НА ПРОДАЖНИЦИТЕ с техните ГОСПОДАРИ.
  • 9 ФЕЙК

    14 2 Отговор
    Според КРИБ СТАБИЛНОСТ означава: Да хапнем, да пийнем - тези 3 неща !
  • 10 Вервайте

    10 0 Отговор
    Бизнеса е на Герберунгелите !
  • 11 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    8 0 Отговор
    НЕ ГИ ОБИЖДАЙТЕ БИЗНЕСМЕНИТЕ
    ....
    КАКТО Е КАЗАЛ ЧАРЛЗ ДАРВИН
    ....
    ОЦЕЛЯВАТ САМО ТИЯ ЖИВОТИНСКИ ВИДОВЕ КОИТО МОГАТ ДА СЕ ПРИСПОСОБЯТ
    ....
    КВО ДА НАПРАВЯ АЗ ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СЕ ДЪРЖАТ КАТО НИЗШ ЖИВОТНИСКИ ВИД ??
    ОЩЕ ЛЕЕСКИ, БОТЕВ И БЕНКОВСКИ СА ГО ИМАЛИ ТОЯ ПРОБЛЕМ С НАРОДА
  • 12 Тупан

    12 0 Отговор
    Винаги се говори за бизнеса и депутатите,разбрахме,че ще живеете добре,а ние хората как ще живеем?
  • 13 Баш софиянец

    12 1 Отговор
    Еврозоната не носи никаква стабилност на България, особено в близките поне 10 години.
  • 14 Бгг

    8 0 Отговор
    Пикливи, назначени за бизнесмени крадци и злодеи усвояващи единствено пари от общински, държавни поръчки и еврофондове. Изгонили народа си с мизерните заплати и минимални осигуровки които плащат, а в същото време купуват яхти, хотели и скъпи коли.
    Вече разбирам, Народният съд е бил доста справедлив. Дано се повтори.
  • 15 Мамбист

    5 0 Отговор
    Бряяя,много са им празни чиниите пред тях...
    Чак лъщят...
  • 16 ежко

    7 1 Отговор
    Събрали се КРИБ на вечеринка и се изказали!Кога ще проумеете,че частния бизнес е егоистичен акт който е воден от алчност и няма нищо общо с държавността.Искат да са в Еврозоната да хапнат е близко бъдеще и залагат голяма бомба за по-далечно бъдеще!Изобщо не трябва да се слушат!
  • 17 Сталин

    7 2 Отговор
    Значи да разбираме ,българския бизнес на западните мародери в България върви чудесно ,защото нашия български бизнес е само от сервитьорки,охранители ,чистачки и мутри и мутреси
  • 18 Сталин

    7 0 Отговор
    Бандитите в България сложиха вратовръзки и станаха бизнесмени ,цялата държава е построена на криминална основа по модела на западна колония
  • 19 тато

    4 0 Отговор
    намалете цените на енергоизточниците, че съборихте заводите бе пе-ндели не до клатени, никой не ви иска еврото и пълните измислици, престъпници ще ви кла тим ....чакайте да видите
  • 20 Дядо ви Курти от село пиперково

    5 0 Отговор
    Докато толупЪ и шиши са в парламента, тази държава ще копае дъното...
  • 21 Тома

    2 0 Отговор
    Щом киро джапанката е там защо не повикаха и брендо те въртят един и същи бизнес
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Просветител:

    2 0 Отговор
    Липсва менюто. Но какъв е този нескопосан пионерски отчет? И откъде на къде Домусчиевият КРИБ с максимум 1/3 от посланиците на страните от ЕС ще дефинират политически цели? Основно външнополитически, по които не е питан за съгласие българският избирател? Поне общо, например с референдум за съгласие за членство в ЕС и НАТО? Не споменават Галя от посолството, ритнитопковците от „Лудогорец” и имената на келнерите. Можеше и те да вземат отношение?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове