Last news in Fakti

29 Юни, 2024 17:54 945 11

Йордан Божилов за решението на Радев: Президентът има право на собствена позиция

  • йордан божилов-
  • румен радев-
  • решение

Има ясен регламент кой определя международната политика на страната, обясни той

Йордан Божилов за решението на Радев: Президентът има право на собствена позиция - 1

Президентът Румен Радев отказа да ръководи българската делегация на срещата на върха на НАТО. Бившият зам.-министър на отбраната Йордан Божилов, който оглавява и Софийския форум за сигурност, обясни в студиото на предаването „Офанзива с Любо Огнянов” какъв знак е това.

„Президентът има право на собствена позиция – като държавен орган и като личност, избрана да заеме тази позиция. Когато става въпрос за ангажиране на държавата с решение и то в международноправен аспект, има ясен регламент. Той е – Министерският съвет определя позицията. Кой ще я изрази, до голяма степен е въпрос на практика. Президентът също има право да представлява България в международните отношения. Но това как България ще гласува, каква ще бъде позицията на страната ни е в правомощията на Министерския съвет”, каза Божилов.

Според него случилото се с представителството на българската делегация на Срещата на върха на НАТО е по-скоро вътрешнополитически проблем. На срещата се очаква да се потвърди ангажимента за отбрана.

„Там ще се приеме и комюнике, което съдържа насоки за работата на НАТО за следващите години. В него ще бъдат оценки за Русия, за Китай, за отношенията САЩ-Европа. Не виждам в тези основни положения да има различие между президент и Министерския съвет”, обясни председателят на Софийския форум за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    15 4 Отговор
    Радев не иска да го кълнат млади вдовици.

    Коментиран от #11

  • 2 НАЙ СИЛНИЯТ Е ГОСПОД не партия или човек

    1 6 Отговор
    Може българите и България да литне нагоре без проблеми, без да се моли на партии. Ако изберем читава партия, и ако мафията БКП не ги унищожат, ще се оправим за 5 години някак си, и още 50 за да преборим калта. БКП мафията и ЦРУ няма да допуснат да им вземат властта. ТЕ СА ВСЕСИЛНИ. Но не са всесилни във Вселенски мащаб. И това - РЕШЕНИЕТО, което не прилагаме, с умове в калта, е унищожението и срамът - калта на българите и държавата им. заслужен срам, заслужени мъки и заслужена кал. Цял народ разчита на сатаните да го оправят и държавата им. А може още утре да тръгнем нагоре, без програма и политиците. То ще стане, няма защо да го мислим. Трябва всенародна молитва за освобождаване от пипалата на БКП-ЦРУ-МАФИЯТА. Както беше молитвата за освобождението на медиците. „Грандиозен молебен за медиците в Либия 12.05.2007
  • 3 Альоша

    1 17 Отговор
    Байно, резидента НЕ Е "държава в държавата", щом отстоява друго мнение ......ОСТАВКА и всичко е О.К.....ТАКА СЕ ПРАВИ В "БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ".

    Коментиран от #6

  • 4 да де

    7 1 Отговор
    Тоя що се прави на луд дявола е винаги в подробностите скрити зад нареждането само за служебно ползване.
  • 5 ТаУмВзе

    2 14 Отговор
    От кога Пудела на краварите радеф е със Позиция! Хахахх Освен позицията Партер Г клекнал.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 да де

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Не че нещо, но вече съвсем се обърках. Последно чии пудел е чорапа едните казват, че е рубладжия другите твърдите, че е центаджия.

    Коментиран от #8

  • 8 хххх

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "да де":

    Той е центрист и е неопределим. Каза "Крим е руски.", а после се отметна.
  • 9 ТрампЛин

    1 4 Отговор
    Разбира се! И Цар Борис 3 имаше своята позиция относно Хитлер, но то поне беше в името на Велика България! Този в името на какво има собствена позиция?
  • 10 инж. Ганчо Илков

    2 4 Отговор
    Поредни Глупости за Функцията на Президента. Един Президент трябва да бъде Обединител. С Администрацията си, трябва да Убеждава и да Защитава Народа си в Общонародните Дела. Президента трябва безпристрастно да брани Народа си от онези, които накърняват Интересите му. Разбира се, че има право на Мнение. Това Мнение трябва да бъде в Интерес на Народа, а не на Чужди Представители. Слабото Място на Радев, е Прекалената му Пристрастеност към Руския Диктатор.
  • 11 ТрампЛин

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Какви вдовици те гонят пък тебе?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове