Last news in Fakti

30 Юни, 2024 14:52 979 28

Любомир Дацов: Няма политическа воля за постигане на необходимите резултати за еврозоната

  • любомир дацов-
  • еврозона

"Инфлацията може да се управлява с политически мерки, но не бяха взети"

Любомир Дацов: Няма политическа воля за постигане на необходимите резултати за еврозоната - 1

България няма политическа воля да постигне резултатите за влизане в еврозоната.

Това каза пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите.

"Не е толко важно дали през есента, или през зимата ще покрием критериите за инфлацията. ... Срокът, който отново отместваме, е 1-ви януари 2026 г.. ... Реалистично е да влезем в еврозоната в началото на 2026 г., но ще трябват усилия", уточни той.

"Ние сме зад борда и няма никакво значение, че изпълняваме останалите критерии, след като не изпълняваме един, който не позволява да влезем в еврозоната. Инфлацията е процес, който се управлява и изисква политически мерки", подчерта той и коментира:

"Такива мерки не бяха взети. Имаше в по-голяма част от времето едно празно говорене за извинения. И резултатът се видя".

По думите на Дацов, ако публичните финанси се управляват по същия начин, "може да се окаже, че не изпълняваме не само критерия за инфлацията, но и критерия за бюджета":

"Опитваме се да си затваряме очите за това, което се случва с бюджета, но там трябва да се вземат доста непопулярни решения, ако искаме да имаме устойчиви публични финанси".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 8 Отговор
    Първо Референдума за българския лев.

    Коментиран от #8, #18

  • 2 Чии ши

    16 8 Отговор
    Еврозоната ще е мираж понеже икономически съюз скоро няма да има
  • 3 ТаУмВзе

    16 5 Отговор
    И тоя не може да Стопли, че Никога няма да ни приемат във квато и да е Зоничка, защото не ни броят за Хора. Само територията е Важна, без Матряла и тва е.
  • 4 Сатана Z

    6 7 Отговор
    Увеличението на заплатите , допълнително няляха масло в огъня наречен инфлация,което доведе до поскъпване на всичко .Друг е въпросът,че БГ лева е надценен и се държи на стероиди наречен валутен борд.

    Коментиран от #6, #13, #17

  • 5 Българка

    14 0 Отговор
    Време е за пропорционално подоходно облагане, както е в почти цял свят. Инфлацията удря бедните и допълнително обогатява богатите. Стига с популистичния плосък данък за всички доходи. Редно е приносът на богатите за хазната да е по-голям
  • 6 Варненец

    6 7 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Точно затова, няма никакво значение дали е лев или евро. В борд сме, дали ще му казваш едно евро или два лева, какво значение има?
  • 7 6-6-6

    15 0 Отговор
    Ами да започнат най-сетне тези непопулярни мерки,защото администрацията е раздута до мащабите на Китай! 1 милион на държавна хранилка, 20% от които в пенсионна възраст! Оставете лекарите ,всичко останало дърто да си заминава! Чантаджиите от мвр и мно на 50% ! По 1 генерал и адмирал на действаща служба. Къде е електронното правителство? Служби като Кадастър например, трябва да са електронни,по Интернет, а не на гишета!
  • 8 Варненец

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Знаем, че кАпейките мечтаете за рАбла, ама ще ви се получи, ако хванете чемадана и поезда за мАцква.

    Коментиран от #15

  • 9 Деций

    9 0 Отговор
    Е как да има след като влизането в еврозоната не устройва шайката,която е овладяла целият финансов и властови ресурс!
  • 10 хихи

    3 5 Отговор
    Кирчо и Кокорчо трябва да бъдат направени почетни съпредседатели на Израждане....
    Без референдум отхвърлиха еврото

    Коментиран от #20

  • 11 Политикът

    2 0 Отговор
    Е образование, наследственост, опит, интелигентност, познания, осанка. А у нас са някакви попаднали в политиката, които са си платили поста, неуки, мижитурки, неграмотни и алчни, които си делят кражбите!?
  • 12 Нормално

    5 0 Отговор
    Докато мутрите не обърнат сивите пари в имоти , няма и да има воля
  • 13 Ъхъ

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Трябваше да намалят заплатите и да увеличат курса 1Е-10лв. За да са доволни имбецилите като теб!
  • 14 Град Козлодуй

    3 0 Отговор
    Задкулисните в Бг си имат Държава
  • 15 софиянка

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Варненец":

    кАпейките не зная, дори кои са, но цУнтовете на обора са явни с неграмотността и невнятността си. Да те е срам от такива представители на човешкия род, дори продали се на отвъд океански интереси.
  • 16 Васил Левски

    3 0 Отговор
    Левът ще царува вечно във България!
  • 17 Факти

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Огънят на инфлацията го запали Путин с войната си, която предизвика сътресение на пазара на горива, чиито цени влияят на всички стоки. Те пък започват да си влияят една на една друга и се получава ефектът на снежната топка. Трудът също е стока с цена и нямаше как заплатите да не се повишат. Маслото в огъня беше бежанската вълна. Нямаш си идея колко украинци има тук в Бургас. Обикновено бягат по-заможните - те изсипват парите си у нас и цените скачат още повече. Що се отнася до лева - той не е "надценен" защото е напълно обезпечен с активи в евро. Това е идеята на валутния борд все пак.

    Коментиран от #28

  • 18 Феникс

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Дзомбитата искат да си останат роби, на тях им дай прайдове и наркотици! На кого му е притрябвала свободата да избира сам съдбата си! :)
  • 19 Национална катастрофа

    4 2 Отговор
    Пълно е с комунисти и русороби в тази измъчена държава но и народа здраво е опростачен и чалгаризиран

    Коментиран от #21

  • 20 Факти

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "хихи":

    Кирил и Асен ли запалиха войната в Украйна, която ни докара инфлацията? Ако не беше Путин вече щяхме да сме в еврозоната.

    Коментиран от #24

  • 21 Дядо Влайчо

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Национална катастрофа":

    Е как няма да е така. От 14-ти век най-будните българи са били избивани и прогонвани, защото са били заплаха за властта - първо за османците, после за комунистите. След толкова векове интелектуален геноцид народът е останал такъв, какъвто е днес - глупав и страхлив. Затова предава доброволно властта на такива като Боко и Пиши.
  • 22 Порно

    1 0 Отговор
    Знаем ги тия политически мерки, в един период рязко вдигане на цените, в следващия ще е тихо, щото цените са безумни, и хоп - изпълняваме критериите. Айде няма нужда.
  • 23 Веселяка

    0 1 Отговор
    Аз искам пак избори и пак да гласувам само за майтапа 🤪 иначе ми е абсолютно все тая 😆 разбрахте ли, шматки 🤣
  • 24 хихи

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Факти":

    На калпав демократ вълната му пречи....

    Коментиран от #26

  • 25 Резултатите Там!

    1 0 Отговор
    Резултатите Там! Минават през Резултатите ТУК!
  • 26 Израза е По- Друг!

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "хихи":

    Израза е По- Друг!
  • 27 Л Дацов!! Върви на М. А. Й. Н. А. Т. А..

    1 1 Отговор
    Си с това Евро!! Народа Български не желае никакво Евро!!
  • 28 Сатана Z

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Факти":

    Ха ха ха.Нали искахте демократични горива? Е,имате ги и трябва да си платите за гяволията.Истината е,че България е слабо развита икономика с много нисък коефицент на принадена стойност.Режимът пое разходите за цените на електричеството на бизнеса ,но и това не помогна.И още,още ,още ….затънали сте до гушата в корупция и безхаберие.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове