Last news in Fakti

3 Юли, 2024 19:26 2 687 16

Проф. Пламен Киров: Ако ДПС изключи непокорните и остане само с 30 депутати, вторият мандат отива при ПП-ДБ

  • проф пламен киров-
  • дпс-
  • изключване-
  • депутати-
  • втори мандат

Днес не видяхме дебат за политики, състав на кабинет, а видяхме един предизборен дебат, коментира експертът

Проф. Пламен Киров: Ако ДПС изключи непокорните и остане само с 30 депутати, вторият мандат отива при ПП-ДБ - 1
Снимка: NovaNews

Не съм аз човекът, който да коментира политическите процеси в партията. От 1990 година следя дебатите в парламента. За мен е имало доста по-извънредни събития от ставащото в наши дни.

Това заяви в предаването "Денят на живо" по Nova News бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров, който коментира горещата политическа ситуация у нас.
"Днес дебатът беше хаотичен. Не случайно по средата на дебата Бойко Борисов хвърли кърпата и предложи да се прекрати гласуването. Днес не видяхме дебат за политики, състав на кабинет, а видяхме един предизборен дебат. Разделението при гласуването на ДПС също не трябва да се драматизира твърде много. ДПС е стара партия и е показала, че може да се справя с всякакви проблеми. Ако ДПС изключи тези 14 депутати, които гласуваха "против" проектокабинета "Желязков", и групата им остане от 30 представители, вторият мандат трябва да отиде при втората по численост парламентарна група - тази на "Продължаваме промяната - Демократична България", разкри той.
"Конституцията не дава срок на президента, в който той да връчи втория мандат. Между първия и втория мандат президентът може да проведе нов цикъл от политически консултации. Президентът може да разтегли малко тази процедура, ако вижда, че се отива на предсрочни избори, както най-вероятно ще стане. Целта е изборите да не бъдат в началото на септември, а да се проведат в началото на октомври. Третият мандат вече има срок и той трябва да бъде връчен в рамките на една седмица след втория, но там получилата го партия няма срок, в който да го изпълни. Това също дава възможност за едно разтягане на процедурата и изборите да не се провеждат август", обясни конституционалистът какво предстои, след като първият мандат не беше реализиран.

"Политическият модел не се сменя лесно. В България е доста условно да говорим за политически елит. Като видим парламентарните групи, ще разберем, че там има доста случайни хора. Много хора въобще не са очаквали да влязат в НС и да станат депутати", завърши проф. Пламен Киров.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето мнение

    20 3 Отговор
    Ние кога колеги, не виждате ли, че бойко ни дърпа назад. Никой не иска с нас заради него. Аз сега как да обясня на избирателите си, че трябва да карат на една чиновническа, милиционерска или военна заплата. Всичко това е с ограничен умствен капацитет и не вижда съществуването си без корупция. Как да обясня, на тези бизнесмени, дето ни копуват ромеи, че няма да има държавни поръчки? Как да обесня на жина ми, че ще кара на една дипутатска заплата. Колеги, да последваме примера на дпс и да изритаме борисов. По тоззи начин, останалите може и да ни приемат и да ни дадът парче от баницата.
  • 2 Значи

    3 1 Отговор
    Това било
  • 3 гост

    23 1 Отговор
    Добре е, че телевизиите показаха днес целия цирк и "качествата" на клоуните в него за да може и "слепия" зрител да прогледне!
  • 4 Софийски

    20 3 Отговор
    Единствения вариант за спасение на тиквата, пееевски така и така е пътник вече.
  • 5 От какво разбираш

    10 9 Отговор
    Абе ти вярно ли си професор, много се е обезценила тази титла.
  • 6 да де

    16 3 Отговор
    Толкова сме гола вода, че и един военен преврат няма кой да спретне за да измете политиците.
  • 7 Геле Касапино

    11 16 Отговор
    На следващите избори Възраждане втора политическа сила!
    Слава на Възраждане
  • 8 Геле Касапино

    10 12 Отговор
    На следващите избори Възраждане втора политическа сила!
    Слава на Възраждане💪
  • 9 Милен

    10 1 Отговор
    Очевадно никой не иска да управлява в момента с редовно правителство, без значение какво ни говорят разни "експерти" и политаналлизатори. Управлението чрез така наречени "служебно правителство" устройва напълно тези от които зависи състава му ( подпомогнато от "конституционните реформи" на петорната сглобконекоалиция).
  • 10 Аве

    14 1 Отговор
    Шишо дето се търкули трева не никне! Разжлемби ДПСто, даже и Доганя няма да може да го слепи туткал
  • 11 М_сквич

    13 1 Отговор
    Сокола Доган е вече една самотна кукувица, снесла яйцето Пеевски в ДПС и това пиле неземно ще им разкаже играта
  • 12 Име

    2 0 Отговор
    Като умен човек е - щом е професор.

    Имахме един професор, дето си сваляше щорите с един замах - алуминиевите - професора си е професор.

    Мен ми изглежда и - като конституционен експерт .

    Сори.
  • 13 Деций

    9 0 Отговор
    Те са 30 за сега,но нища е дълга и не се знае до мъдрото утро колко ще бъдат!
  • 14 Дурхан

    6 3 Отговор
    Бай Тошко какво каза на отиване " не се ебавайте с турците " ..ако решат може да има Коледа посред лятото
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Перо

    8 1 Отговор
    Дебелакът настъпи мотиката! Махането на Магнитски, през крив макарон, колкото и да се пише русофоб и измислен Атлантик! Вече от Драгалевци никой няма да го чуе и види!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол