Last news in Fakti

4 Юли, 2024 06:23 884 8

Митрополит Антоний: Смирението намалява от десетилетия

  • митрополит антоний-
  • политици-
  • синод

Политиците са крайно разделени, водени от егото си, смята духовникът

Митрополит Антоний: Смирението намалява от десетилетия - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Смирението е висша добродетел, която като че ли последните десетилетия намалява сред нашите политици, сред гражданите на нашата държава, защото смирението в църквата винаги е било водещ добродетел и залог за покаянието, което придобиваме чрез смирението, за да се оправдаем пред Бога. Народът е твърде разделен, политиците са крайно разделени, водени от своето его или мисъл за осъществяване на този дълг, който са им дали техните избиратели, но без смирение".

Това заяви Западно и Средноевропейският митрополит Антоний в "Денят ON AIR".

Светият Синод никога не е бил разделен така, както българските политици или общество, смята той.

"В Светия Синод много често сме имали различни мнения помежду си водени от емоцията, от това да благоразсъдим най-добре, но в крайна сметка Светият Синод е излизал винаги със своите мъдри решения. Управлението на Българската православна църква е синодално, съборно. Ако един или друг митрополит се заблуди във вземането на свое решение, то може да бъде изправено от общия глас на църквата. Светият Синод е единен и тепърва трябва да работи за благото и единението и преуспяването на този народ, който все повече е разделен", допълни митрополит Антоний пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи ще познаем новия патриарх по делата, а на него и Светия Синод им предстои доста работа.

"В тези времена на безпътица, липса на лидерство в обществото, като че ли мнозина припознават църквата като един неформален лидер, който трябва да се превърне в един истински водач на обществото, който го да изведе от тези трудни политически кризи, трудни времена на разделение и липса на любов в нашето общество и най-вече да се погрижи за най-малките", коментира гостът.

Според митрополит Антоний църквата не трябва да бъде проводник на разделение в обществото.

"Тези решения са съборни в църквата, защото ако един или друг митрополит има свое лично мнение, те не са гласа на цялата църква. Всеки може да дойде да се изкаже като митрополит, но когато се търси решение по даден въпрос, трябва да се изчака общото решение на Светия Синод, като то трябва да бъде неемоционално. За разлика от светската политика, църковната е свързана с вечния живот, към който сме призвани живеейки тук на земята", посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост666

    9 6 Отговор
    На никой не му дреме за смирение или да слуша църквата как го командва . Такива нямат думата и да дават съвети какво да правим. Който вярва да си ги слуша .
  • 2 Абсурдистан

    9 7 Отговор
    Църквата е огледало на обществото. Резултатът от гласуването за патриарх показва, че и в Синода цари дълбоко разединение. Точно смирението и покаянието е най-дефицитно в целокупното ни общество в това число и църквата.

    Коментиран от #3

  • 3 Откога

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "Абсурдистан":

    поганците започнахте да ги разбирате толкова нещата?????
  • 4 Архимадрисандрид Бибиян

    3 5 Отговор
    Целио почти клир се пече под сенката на пентаграмата! Даже са почнале место да се кръстат да се препетолъчват деа! Чекаме некой ден да осветат икона на свети Мумиан Илич и препобна Надежда!
  • 5 Митрополит Антоний!! Не бъркай Смирение

    16 1 Отговор
    и овчедушие,! Лидери в нещо отдава не сте, много години Проспахте! Търговците влезаха в Храма!!
  • 6 Какъв избор на патриарх направиха само

    3 13 Отговор
    Веднага след избора на патриарх имаше коментарии, че имал вид на сатанист!!! Добре, всеки не може да бъде красавец, обаче един митрополит - Данаиил да прави политически коментари за войната между Русия и Украйна, питам се това е ли е неговата работа??? Значи всичко друго в църквата е наред и Данаиил дава мнения и оценки за международното положение!!! Това, че Данаиил има пристрастия към Русия всички го разбраха и се задава въпроса, защо не се кандидатира за евродепутат от листата на "Възраждане" и да направи един дует с Волгин - щяха да се допълват взаимно
  • 7 Жена

    3 2 Отговор
    Попче, това православната църква не е мръднала от векове. Мънкате си там нещо архаично и несъответстващо на времевия период, в който се намираме, а се чудите се ги младите. А стига блажили и се огледайте наоколо. Отживелица сте.
  • 8 Отче Ваш

    4 0 Отговор
    Смирението намалява от десетилетия, за сметка на овчедушието, което расте в геометрична прогресия !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове