Last news in Fakti

4 Юли, 2024 06:45 4 470 26

Радев връчва втория мандат за съставяне на правителство

  • парламент-
  • мандат-
  • румен радев

От ГЕРБ-СДС обаче вече заявиха, че няма да го подкрепят

Радев връчва втория мандат за съставяне на правителство - 1
Снимка: БГНЕС

След като в сряда най-голямата парламентарна сила ГЕРБ-СДС не успя да състави редовно правителство, по Конституция президентът Румен Радев е длъжен да връчи втория мандат на ДПС, предаде NOVA.

От ГЕРБ-СДС обаче вече заявиха, че няма да подкрепят втория мандат и така вероятността да бъде съставено правителство с него е минимална. Същото важи и за третия мандат, който държавният глава връчва по своя преценка на някоя от останалите формации в парламента.

Ходът на тази процедура, която може да отнеме две седмици, е възможно да съвпадне с произнасянето на Конституционния съд по промените в основния закон. Ако съдът отмени новите правила за назначаване на служебно правителство, обявявайки ги за невалидни, то тогава ще се върне старото положение - съставът на следващия служебен кабинет ще е изцяло в ръцете на Румен Радев.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    4 10 Отговор
    Доган и Чакъров ще ни оправят

    Коментиран от #5

  • 2 да де

    27 7 Отговор
    Ама не така празноглавчев вече се самопредложи на Президента да спаси отново България.
  • 3 Бонев

    31 10 Отговор
    Партиите казват, Радев постлали сме червения килим,излизай от президентството, прави партия и ни помети на следващите избори.

    Коментиран от #13, #20

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Фен

    14 50 Отговор
    Тоя слабоумен зеленочорап комплексар докара страната до катастрофа, за да се прави на мъж пред жена си. И сега, олеле!
  • 7 Петър

    31 6 Отговор
    Мисля, че Доган ще отстрани Дебелия от ДПС.

    Коментиран от #9

  • 8 Чикоро

    35 11 Отговор
    Излиза, че само Радев може да състави правителство, този който обявяваха за разединител се оказа основния обединител на нацията. На останалите лидери на партии не им дреме, че че няма правителство и това статукво ги устройва.
  • 9 Смее

    3 10 Отговор

    До коментар #7 от "Петър":

    ли ?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Факти

    23 0 Отговор
    Ще бъде забавно ако ДПС не върнат мандата и вкарат в НС за гласуване правителство с премиер Пеевски. Ей така за шоуто :)

    Коментиран от #24

  • 12 Наивник на средна възраст

    15 4 Отговор
    Мисля си - колко трябва да си прост,че в момент в който всички подходящи длъжности,за да се избере премиер на служебен кабинет са заети от хора на ГЕРБ,ти да промениш Конституцията щото това с 100% сигурност да облагодетелствува само ГЕРБ.Някак си ми се струва,че няма толкоз прости.Всичко е прдварително планирано.И появата на ПП и всичко,включая и необмисления арест на Бойкун.Една игра за пред гражданите.Протестирате - ето ви спасители - Хепи Кирчо и компания,Възраждане,Величие и т.н..Всичко е домократично!Стара римска максима - хляб и зрелища,разделяй и владей.Ганчо се радва,попсува,с една дума участвува в цирка и уж нещо се прави...Помислете - колко трябва да си овладял държавата,че да се заемеш с детронирането на агент Сава,колко?Някак си не се чуствувам комфортно в ролята на идиота на Достоевси от тези Симеоновски компилации,грижливо обгрижвани от правоприлагащите и правоохраняващите институции.Власт и пари,дребни,алчни душички и както обикновено - всичко в името на човека! На мене ми писна!!! На Вас???
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Наивник на средна възраст

    7 5 Отговор

    До коментар #13 от "Стамат":

    Понеже много смяташ от твоите изчисления излиза,че тази партия по брой на гласове ще далече преди ГЕРБ,нали? Колко е 1/4 от имащите право на глас,които според тебе се определят като русофили,макар,че според мене ще са хора,които се определят като патриоти,за които интересите на България са преди всичко.Нима унгарците са зле - в Евросъюза са,но си защитават интересите?

    Коментиран от #18

  • 15 Бонев

    16 6 Отговор

    До коментар #13 от "Стамат":

    Русофилите може да са толкова,но за Радев ще гласуват не само русофилите.

    Коментиран от #22

  • 16 Мое мнение

    15 1 Отговор
    ДПС остана с 30 депутата. Затова вече НЕ Е втора политическа сила и не трябва да и се дава втория мандат.
  • 17 Буден

    2 0 Отговор
    Така е редно.
  • 18 Стамат

    5 12 Отговор

    До коментар #14 от "Наивник на средна възраст":

    Говоря за 25% от гласувалите. Не виждаш ли, че на изборите русофилите взимат толкова всеки път откакто е започнала войната? Как Радев с неговите 10% ще победи ГЕРБ с 25%. Той ще е пета политическа сила след ГЕРБ, ДПС, ПП и Възраждане. Питаш ме нима унгарците са зле. Разбира се, че са зле. Наскоро гледах данните на Евростат за 2023 г. Унгария е на последно място в ЕС по реално потребление на глава население. Ние за пръв път не сме последни.

    Коментиран от #25

  • 19 Демократ

    13 4 Отговор
    4 години ДС-КГБ мафията вече си играе явно с държавата ни. Тя прави това 34 години с фасадната демокрация, ръководена от нея и разсипването на всичко,с единствената цел да държи парите,откраднати от българския народ, властта,контрола и зависимостта от Кремъл. Сега вече паднаха маските на всичките мошеници,които ако имахме правосъдие щяха да са в затвора, а не в Парламента. Нито веднъж не е имало честни избори, законите и системата е така подредена , че всичко до зависи от тези мошеници. Агент Буда- сикаджията Бойко, агент Сава- Ахмед Доган, УНИБИТ- университета на Мултигруп за ченгета, приемник на милиционерското школо в Симеоново, това е печалната картина. Няма успяла държава в света, управлявана от ченгета. Те са научени да репресират хората, а не да пазят правата и свободите им.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Стамат

    2 13 Отговор

    До коментар #15 от "Бонев":

    Разбира се, че за него ще гласуват само русофилите. Няма западно настроен човек, който да гласува за него. Когато изборът беше между него и Цецка аз не гласувах. Вторият път гласувах за него само защото Промяната го подкрепи. Той обаче им заби нож в гърба и се разкри като кремълска пионка. Оттогава ме изгуби завинаги. Същото се отнася и за другите гласоподаватели на Промяната. Той може да дърпа гласове основно от Възраждане и БСП и частично от ИТН и Величие, където също има русофили. Така или иначе не може да обере всичките 25% и да се превърне във фактор в парламента. Русофилите са навряни в ъгъла откакто влязохме в ЕС и това никога няма да се промени.
  • 23 Име

    1 1 Отговор
    Третият мандат трябва да разчита на гласове от първите три партии по зададени въпроси. Засега в ДПС има деление, ГЕРБ са против конкурента ППДБ, а те пък против всички.
  • 24 Ако третият мандат отиде при

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Факти":

    ИТН и предложат за премиер Слави Трифонов, ще има още шоу
  • 25 Наивник на средна възраст

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Стамат":

    Това е като да повтаряш глупостите от вчера - влезли сме в клуба на богатите държави......А дали ще са 10% е друга тема.10% са заблудените гласоподаватели за ГЕРБ,останалите са или зависими,или платени,нещо като 50% на ДПС. Може да си беден,но да си с чест,не подлога на чужди интереси.Нещо като катарзисът на Бойко - от подарък на свидно кученце за Путин,до отявлен евроатлантик с ошфорни сметки известни на американците...
  • 26 Оракула от Делфи

    0 0 Отговор
    Ако Президента Радев ,
    не беше показал така явно , атмосфера на "Червени рога",
    сега можеше да прави каквото си иска.
    И въпреки золумите с "Червените рога",
    все още има голям шанс, да натрие муцуните на Пеевски и Борисов!
    Да се надяваме на неподкупни , и трезви съдии във ВСС,
    Тези които го направиха за смях ,
    като му орязаха най-съществените Президентски права,
    ще бъдат първи на "прицел", за отстрел на "вреден дивеч"!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове