15 Юли, 2024 23:13 2 334 39

Експерт: България е в огнен ад! Да иска бързо помощ от ЕС

  • пожар-
  • българия-
  • огнен ад

Насаждения отпреди 40-60 години се превръщат в барутни погреби

Експерт: България е в огнен ад! Да иска бързо помощ от ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Апелирам България да задейства адекватно системите на Европейския съюз за горските пожари и Механизма за гражданска защита, защото в момента виждаме невъзможност българските пожарникари, горски служители и доброволци да се справят. Това каза Георги Стефанов, експерт "Климат и енергетика“, в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Ситуацията с пожарите според него е много тревожна. "Гори не само България, а целият регион. От Испания до Украйна и Близкия изток има повсеместни пожари. В тези точки наблюдаваме най-високите горещи вълни и температурни рекорди“, посочи експертът. В България в момента бушуват над 200 пожара. Пожарът в Сакар вече е обхванал площ над 100 000 дка. Апелът ми е към всеки един гражданин, дете, възрастен: Да не подценяваме риска от твърде дълго продължилите високи температури, да сме особено внимателни, защото при това постоянно високотемпературно облъчване различни обекти стават леснозапалими. Буквално от едно шише може да пламне искра“, предупреди Стефанов.

В момента горят основно изкуствени борови насаждения – бял и черен бор. Тези насаждения са садени преди 40-60 години в ниски географски ширини, за да стабилизират почвите и да спрат свлачищни процеси. В момента те се превръщат в едни барутни погреби. Иглолистните насаждения са богати със смоли и те са като заредени с енергиен заряд“, обясни експертът.

Съвсем различна е ситуацията с дъбовите гори в Сакар и Странджа. "Те са се адаптирали към пожарите и стига той да е приземен и да не е твърде силен, тези дървета се възстановяват“, каза Георги Стефанов.

Българската държава има нужда от много и по-нови средства за по-бързо и адекватно мониториране и гасене на пожарите. "За да може един пожар бързо да бъде овладян, там трябва да се работи превантивно и когато той се случи, много бързо и реактивно да бъде погасен. Не бъде ли погасен бързо, той се разраства твърде неконтролируемо и стига такива мащаби като пожара в Сакар, който в момента надхвърля 100 000 кв. км“, обясни Георги Стефанов.

За овладяването на бушуващите в страната пожари е необходима авиационна техника и подкрепа от специализирани служители, които знаят как да работят в критична ситуация, подчерта експертът. Механизмът за гражданска защита на Европейския съюз може да помогне в борбата с пожарите. "Но тук парадоксът е, че България, която участва активно, подпомагайки наводненията и пожарите в съседните Турция, Гърция и Италия, досега никога не го е задействала. Само в последните 72 часа изгоряха десетки къщи в България“, подчерта той.

По думите му изгорелите площи и интензивността на пожарите се увеличава с всяка изминала година. "За миналата година в България е имало 148 пожара и над 160 000 дка изгорели площи. В момента имаме над 200 пожара и само един от тях е 2/3 от миналогодишната площ. Данните за тази година вероятно ще бъдат може би двукратно или трикратно увеличени“, прогнозира експертът.

Глобалната температура се е повишила с 1,5 градуса за година. В България през юни са отчетени от 3 до 5 градуса по-високи наднормени температури, посочи Георги Стефанов. "Вероятно и юли ще видим такива много високи стойности. Цялото българско общество трябва да говори много активно за адаптация, защото не става въпрос само за дърветата. Става въпрос за инфраструктурата, за градската среда, за хората, за хронично болните, за тока, за енергийните източници. Всичко е свързано и когато говорим за адаптация към изменението на климата и високите температури, трябва да сме напълно наясно – адаптацията изправя пред крайни възможности всяко живо същество да оцелее“, обясни той.

Мерките, които държавата трябва да вземе, трябва да бъдат национални, но и на регионално ниво, с достатъчно бюджет и финансиране. "Трябва да се въведе задължителен застрахователен ресурс, така че когато се случи бедствието, да има достатъчно средства за покриване на разходите, защото държавата няма бюджет нито за пожарите, нито за наводненията. Трябва ли да изгорят десетки хора, за да се самосезираме и да осъзнаем, че изменението на климата е проблем, който касае цялото общество, цялата планета, всички политически сили? Всички са еднакво уязвими и беззащитни, когато една природна стихия се случи“, подчерта експертът.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мнение

    41 1 Отговор
    помощите от ЕС отиват за жипки и морьенце

    Коментиран от #3

  • 2 😆😆😆

    8 40 Отговор
    Как от ЕС, нали сме копейки разбираш ли, ще правим референдум за помощ от рАссия 🤣

    Коментиран от #7

  • 3 Да бе

    38 6 Отговор

    До коментар #1 от "мнение":

    Не, помощите са за украйна.

    Коментиран от #37

  • 4 Русофилчо

    38 5 Отговор
    Да искат помощ от доктора на пожарната наука, топ пожарникаря Баце бе.
  • 5 Работодател

    28 5 Отговор
    България е 111 000 кв. километра! Щом експерта е рекъл че Сакар е 100 000 кв. километра сигурно е така!:)
  • 6 обяснете моля

    29 4 Отговор
    Насаждения отпреди 40-60 години се превръщат в барутни погреби

    Значи социализъмо е грешил куту е садил гори
    Камара пътища останаха без защитно залесяване защото дърветата х.покрай пътя причинявали смърт на д . у . петата
    Справка - пътя край Сапарева баня

    Коментиран от #21

  • 7 Верно ли

    49 3 Отговор

    До коментар #2 от "😆😆😆":

    Допреди 2 години руснаците помагаха и то абсолютно безвъзмездно в гасенето на пожари, не само у нас а в целия СС! ОТАН иска пари за тази работа. Разбра ли, д@бил?

    Коментиран от #8

  • 8 Русофилчо

    6 49 Отговор

    До коментар #7 от "Верно ли":

    Руснаците гасяха на едно място и палеха на друго да отчитат дейност.
    Затова ги изгониха.

    Коментиран от #11, #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Абе

    24 2 Отговор
    Човече,какви ги говориш?Кой го интересуват тези неща,те си мислят само за власт и пари,които никогане им стигнаха след толкова години крадене.
  • 11 Глупофилчо

    26 0 Отговор

    До коментар #8 от "Русофилчо":

    е що тогава нато не дойде само да гаси, а ??

    Коментиран от #17

  • 12 очевидно ви е малко

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сссс":

    Шефа горе ще ви притури още на кухите кратуни.
  • 13 Ачо от ПП

    3 35 Отговор
    Писах го вече и тук ще го напиша: само господин Кирил Петков може да спаси България от гибел в тази ситуация. Както когато стана кризата с газта отиде до Америка лично и ни осигури евтина газ завинаги и не сме имали проблеми, танкерите веднага тръгнаха за България, така и сега може да отиде и да осигури не два а двеста хеликоптера. Само трябва да преглътнете егото си и да му се помолите. Надявам се все пак да се смили над неблагодарниците и да го направи, въпреки че болшинството не го заслужава.
  • 14 В тоя ред на мисли

    18 3 Отговор

    До коментар #8 от "Русофилчо":

    Самолетите им вместо с вода поливаха с нефт и газ.Умен си по цялата си квадратна глава.

    Коментиран от #16

  • 15 Пенсионер ОСВ

    33 4 Отговор
    А в Беларус въпреки че имат много иглолистни гори защо няма пожари, питам..?!
    Ами защото законите са изключително строги!
    Тук в България пожарите са почти на 100 % от човешка небрежност и идиотщина..!
  • 16 Русофилчо

    5 23 Отговор

    До коментар #14 от "В тоя ред на мисли":

    Самолетите не летяха, защото пилотите бяха все пияни до козирката и пускаха водата
    върху къщите на хората, а не върху пожарите.

    Коментиран от #19

  • 17 Ха ха

    19 2 Отговор

    До коментар #11 от "Глупофилчо":

    Защото работи за пари .Нашите ги командироват в Турция и Гърция да гасят( един вид гурбет),но ние нямаме кинти да платиме на партньорите ни да ни помогнат.Е,ако се разревем като Зеленски може и да ни пратят една пожарна кола ,но без шлангове.

    Коментиран от #20

  • 18 Пожарите са предумишлени

    26 4 Отговор
    За как се предизвикват пожарите вижте в инстаграм видеата от Турция - заснели са устройствата за предизвикване на пожари - нпо-та плащат на сульо и пульо да инсталират лупи на определено разтояние от сухата трева, така че, при достигане на определен ъгъл слънцето пали тревата.
    Това е в България, Турция, Гърция, Италия Румъния... и др.. за да ви накавар да повярвате в климатичните промени, и започнат държавите да плащат там където трябва...
  • 19 Ха ха

    18 1 Отговор

    До коментар #16 от "Русофилчо":

    Затова и нямаше изгорели къщи.А докато дойдат "трезвениците" от Албиона или Испания да помагат Тракия ще я сравняваме с Авдеевка.
  • 20 Глупофилчо

    12 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ха ха":

    точно така, в тоя съюз сме само да ни цоцат
    вън от нато ,нали?
  • 21 Някой умник е

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "обяснете моля":

    драснал кибритена клечка и готово. Какво има да се обяснява? Стърнище и изсъхнали дървета се палят със скоростта на светлината. Насажденията са ок за неразумни безразсъдни водачи на автомобили. И това не е само тоя II-62 път, а навсякъде, където е било необходимо. Политически строй изобщо не играе.
  • 22 "Умно село"

    18 2 Отговор
    Щом боровите насаждения са буре с барут защо не изсечем тотално Рила и Пирина.Хем повече писти за ски за ингилизите ще има,хем няма да има какво да гори.А дървения материал да подариме на Зеленски да строи землянки и окопи.
  • 23 ромина

    1 5 Отговор
    аляска прави проблем с гнусните маймунски истории ! Крадците на Никола Тесла!!!!!!
  • 24 Дядо Йоцо гледа

    21 1 Отговор
    Ще изгори 🔥🔥🔥и планетата Земя, заради капиталистите !
    Паразитизъм и алчност за пари , такъв свят е обречен !
  • 25 Нали

    11 0 Отговор
    Щеше да има военни поделения,обучени за борба с бедствията и авариите.Уж такова в Хасково щеше да има.Е не сме чули военни да се включат.Показсха само една машина..Ами тя тая държава няма за нищо готовност.Дсмо ламтежи за власт,крякане в парламента и извън него.Замересне с компромати,за да избегне Тиквата затвора и това е лозунга на двата шопара,да си спасят корумпираните задници.
  • 26 Защо

    14 0 Отговор
    Тиквата топ пожарникаря не отиде да гаси?????Само няма гювеч за чекмеджето.Няма килепир.Да прати ГЕРБ жени,те са универсални...ха,ха..ха.Делян Добрев само с приказки срещу вятъра ще спре пожарите,Шушуминги некадърни,а и главанак не отива..
  • 27 Защо

    11 0 Отговор
    Тиквата топ пожарникаря не отиде да гаси?????Само няма гювеч за чекмеджето.Няма килепир.Да прати ГЕРБ жени,те са универсални...ха,ха..ха.Делян Добрев само с приказки срещу вятъра ще спре пожарите,Шушуминги некадърни,а и главанак не отива..
  • 28 Цялото

    13 1 Отговор
    Цялото НС да го облекат и да отиват да гасят пожари,поне нещо да свършат.Стиха сме гледали тестото на Толупа,Пеевски и Ментата,сакън,хайде айдуци свършите нещо ЗА ХОРАТА,ЗА ХОРАТА,бабаити крадливи
  • 29 Едно пиленце

    3 10 Отговор
    Ми каза дека лоши руснаци палат българска земя, това е атака.
  • 30 Уса

    12 2 Отговор
    ЕС няма с какво да пимогне, събира части да сглоби поне един петриот да защити блякрок и наркомана зеленски
  • 31 Уса

    4 1 Отговор
    Главните рептили живеят под земята ич не им дреме дали горе ще гори или гърми
  • 32 Георги Илиев Митев

    1 4 Отговор
    " Господ види и не прощава ! " . Така ще е след като не избрахте доктора на пожарникарските науки - другаря Бойко Борисов , да стане министър председател на Република България..
  • 33 Мак лайн

    17 2 Отговор
    През 2007г огромните пожари в старозагорско дойдоха и ги изгасиха РУСНАЦИТЕ. Сега ще си горим.
  • 34 Гост

    7 0 Отговор
    Сега е момента сите депутати и политици да свършат нещо полезно за държавата.... Да хващат лопати и тупалки и да ходят да гасят огъня..... пп. Да не се бавят със ЗОП - ще им харижа няколкостотин лопати....
  • 35 Дрън дрън та пляс

    5 1 Отговор
    Тюфлеците от военните поделения да се вдигат да си изкарат заплатите

    Коментиран от #36

  • 36 МИлиционерките С. БЕЕНВЕТАА И

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Дрън дрън та пляс":

    КЛИМАТРОНИЦИТЕ?!?!!! КО ЧАКАТ ДА ФАЩАТ ЛОПАТИТЕ НЕ ДА МИ СА КРИЯТ ПО СЕНКИТЕ И ДА ПИЯТ НАРОДНА КРЪВ КЪТ ВАМПИРИ.
  • 37 ни мой да съ бъзикаш

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Да бе":

    тва си е чисто природно явление и дано да не продължи дълго 40 ПЛУС.чи стааа нам квооо ти кажа!над 20 градуса нощем.пусни климатика и са обади сутринта с ангина в гърлото,както например аз тая сутрин и тва,шот навън беше 22,ама топло,ръбийш и в колата за два часа на климатика от аерогарата до и нас и така нататъка.иначе на Острова(оная,другата могъща държава)-там беше 15 секи ден,или 13.кво ши кайш?мноо хубаво време,а?Поћелание-скоро са паднат темперарурите в бегето!
  • 38 Фактор

    2 0 Отговор
    Преди 50 години сме окопавали тези борчета по те осите на планината. Може би трябвало да садят други видове. Но причината за тяхното изсъхване е сечта в на растителност в подстъпите и оголването им за различни цели. Сега вместо фотоволтаици, трябва спешно да се заресова с всички средства от Зеления Проход!
  • 39 гост

    0 0 Отговор
    Европейската комисия съобщи, че ЕС изпраща помощ за борба с горските пожари в България и Северна Македония. Решението е в отговор на спешни искания, довели до задействане на механизма на ЕС за гражданска защита, съобщи БТА.

    България получава два хеликоптера от Чехия, а Северна Македония - един вертолет от Сърбия, два вертолета от Словения, два самолета и един вертолет от Турция, и един самолет от Хърватия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове