Last news in Fakti

3 Март, 2014 12:22 4 724 0

България отбеляза националния си празник (Обновена в 20 ч.)

  • 3 март-
  • национален празник-
  • честване

Нека всяко училище осинови поне един паметник, обърна се президентът към младите

България отбеляза националния си празник (Обновена в 20 ч.) - 1
Снимки: БТА

Националният флаг беше тържествено издигнат пред паметника на Незнайния войн, по случай 136 години от Освобождението на България от турско робство.

Венец в памет на загиналите беше положен пред паметника на Незнайния войн в столицата от името на президента Росен Плевнелиев и председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Паметта на загиналите беше почетена с минута мълчание.

С издигането на националния флаг, бе поставено официално началото на тържествените прояви по случай 3 март и освобождението на България от турско робство. Прозвучаха 20 артилерийски салюта. Събрали са се много граждани, както и общественици, дипломати, политици и духовници.

Традиционно, център на тържествата е връх Шипка.
 
И тази година въпреки лошото време традицията бе спазена от хиляди българи, които искаха да почетат паметта на геройски загиналите в името на България и нейната свобода.
 
Заради многобройните посетители, желаещи да изкачат 890-те стъпала до върха, са предприети сериозни мерки за сигурност. Колите обаче се отклоняват на около 3 километра от върха.

За да пребъде България, е необходимо да работим неуморно за нейното развитие. Това е наша обща кауза. За да я постигнем, нека сме единни поне в нашето родолюбие. Това послание отправи министър-председателят Пламен Орешарски от връх Шипка на Националния празник. „Да бъдем на 3 март на този славен връх и да се поклоним пред героите на нашето Освобождение е наш дълг и чест. Дълбока признателност и благодарност пред тяхната смелост и героизъм. Важно е да помним и да се гордеем с нашето минало. Но още по- важно е да се стремим да бъдем достойни наследници в настоящето. Защото свободата не се дава веднъж завинаги. За нея трябва да се работи всеки ден”, каза премиерът Орешарски.

По случай Националния празник на България – 3 март, на площад „Св. Св. Кирил и Методий” във Варна представителни части на варненския гарнизон, съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия, участваха в церемония по издигане на националното знаме.

С военен ритуал по издигане на Националното знаме на Република България и поднасяне венци и цветя пред паметника на Майка България бе отбелязан националния празник Трети март във Велико Търново.

136-години от Освобождението на България бяха отбелязани и в Ямбол. Снимка: БТА

 

Поклон пред силата на духа и героизма на всички взели участие с оръжие и перо в тази повсеместна борба за нашето освобождение. Това каза в словото си Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит в в храм-паметника „Св. Александър Невски”. Тъй като днес е първият ден от Великденския пост, Светият синод определи специално богослужебно последование  за случаите, когато, както тази година, Националният празник Трети март се пада в първата седмица на Великия пост и не се разрешават заупокойни служби.

"Нека не забравяме техния пример.

Нека помним, че свободата ни е дар от Бога

- дар изстрадан и измолен; че всичко става по Негово съизволение, че чрез Него "живеем и се движим, и съществуваме", каза патриарх Неофит.

Негово светейшество каза още: "Както на всяка св. Литургия, на Великия ход в православните храмове на свободна и признателна България отправихме молитва към Бога: да спомене в Своето царство Царя-Освободител Александър Втори и хилядите български опълченци, руски, украински, белоруски, румънски и фински воини, пожертвали живота си за Освобождението на поробеното ни отечество.

С

тържествена заря-проверка тази вечер пред паметника на Цар Освободител в столицата

бяха отбелязани 136 години от Освобождението на България от турско робство. Зарята премина под звуците на "Тих бял Дунав". Прозвуча националният химн на Република България. С минута мълчание и падане на колене, беше почетена паметта на загиналите за Освобождението на България. 

 
В словото си президентът Росен Плевнелиев заяви: С мъка трябва да признаем, че за героите се сещаме предимно в празнична атмосфера, на тържествата. Рядко намираме миг, за да положим китка цвете на техните гробни или възпоменателни места. Затова днес, тук искам да отправя послание към младите: 
Млади сънародници, миналото ни е много повече от фактите, записани в учебниците. Подкрепете грижата за историческите паметници във вашия град или село, във вашия квартал, училище, читалище, парк. Нека всяко училище осинови поне един паметник. Грижейки се за тези национални светини, възстановявате връзката между минало и настояще. Синовната грижа не е само почит към миналото поколение, тя е завет към тези, които идват след нас.

Нека епопеята на забравените стане епопея на незабравимите,

каза президентът. Той подчерта, че държавната независимост не е лира поднесена даром. "Първите пушки за националното освобождение на българите гръмнаха още, когато избухна Априлското въстание. Трети март е символ, че дори след най-черната и непрогледна нощ, в утрото на новия ден, неугасващият български дух се възражда. Бъдещето принадлежи на онези народи, които успяват да извлекат поуки и от най-тежкото си крушение. 

Руско-турската война разкъса оковите на вече свободните в сърцата, но все още поробени физически наши сънародници. Днес за 136-ти път ние скланяме глави с признателност пред саможертвата на хилядите руснаци, белоруси, украинци, румънци, финландци, арменци, грузинци, поляци, литовци, латвийци, естонци, сърби и черногорци, участвали във войната", посочи президентът. 

Държавният секретар на САЩ Джон Кери изпрати поздравителен адрес по повод Трети март от името на американския президент Барак Обама. Той отбеляза, че тази година страната ни е вече 10-а година член на НАТО и похвали България за приноса й в сигурността по света.

В обръщението Кери подчерта сътрудничеството между България и Америка в областта на сигурността. Той заявява, че САЩ и България работят в тясно сътрудничество за  постигане на общи интереси и ценности, увеличават се търговията и инвестициите, задълбочава се взаимодействието в областта на правоприлагането и наскоро бе подписано споразумение за защита на богатото културно наследство на България от нелегален трафик. Джон Кери наблегна, че близките отношения между двете страни помагат за оформянето на по-добро бъдеще за следващото поколение и добави, че САЩ се гордеят да виждат в лицето на България близък приятел и съюзник.

Интернет гигантът Google отново поздрави България, като вплете в своята търсачка шевица, с цветовете на националната знаме.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове