22 Юли, 2024 07:36 987 13

Росен Карадимов: Няма шанс за кабинет с третия мандат

  • росен карадимов-
  • кабинет-
  • трети мандат-
  • шанс

Конституционната процедура трябва да бъде разтеглена, така че да бъде определена най-удачната възможна дата за избори през есента, коментира министърът на иновациите 

Росен Карадимов: Няма шанс за кабинет с третия мандат  - 1
Снимка: bTV

"Няма никакъв шанс за правителство с третия мандат“. Това обяви в предаването „Защо, г-н министър“ служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов. Според него конституционната процедура трябва да бъде разтеглена, така че да бъде определена най-удачната възможна дата за избори през есента.
По думите на Росен Карадимов между политическия елит и обществото има огромна ценностна пропаст.

„Българският политически елит в последните години е свикнал да взима не съвсем самостоятелни решения и е функция на друг тип решения. С изключение на няколко партии той се опита да привнесе неолиберален консенсус в българското общество, а в него има умерено консервативен консенсус. Когато се създадат политически формирования или съюзи, които могат да консолидират умерено консервативния консенсус на българина и неговото виждане за света, България ще има стабилни правителства“, обясни той.
По думите на Росен Карадимов от времето на правителството на Сергей Станишев, известно като Тройната коалиция, се смята, че „откровената коалиция е мръсна дума, недопустим компромис, а задкулисната и необявената коалиция е честното споразумение“. Само че това не е така, каза той.

Пожарите у нас

Според министъра на иновациите и растежа действията на правителството са абсолютно навременни, адекватни, точни и щадящи максимално хората, пострадали при пожарите.

„Държава в тази ситуация има. Бяха мобилизирани всички институционални структури, Министерството на отбраната се включи активно, МВР беше на терен всеки ден, министър-председателят е на терен всеки ден, беше формиран оперативен щаб, беше проведено специално заседание на Съвета по сигурност към Министерския съвет, което взе решение да се оборудват още два хеликоптера с водни ризи. Този съвет реши министерство на финансите да разработи програма за подпомагане на пострадалите от пожарите извън конвенционалните мерки“, отбеляза министър Карадимов.
На въпроса защо нямаме минимум от техника за реагиране при тежки пожари той отговори:

„Има два прости отговора. Първият – парите не са били достатъчни и второ не е било достатъчно далновидно разпределението на наличните пари, така че да се предвиди такава техника в такива ситуации. Това е към всички правителства, защото техника не се закупува за две или за три години, а за десетилетия“.

Българската банка за развитие (ББР)

„С приетата стратегия от този Министерски съвет ББР вече е един от най-мощните пазарни инструменти на държавата да прави публични политики, там, където тя не може или не бива. Проблемът с печалбата не е прекият проблем на банката – да, тя е на печалба. Но ако банковата система като цяло е на печалба 3 млрд. лв., то ББР е на 30 млн. лв. печалба. Целта на банката не е да печели“, посочи министърът на иновациите.
„От началото на годината досега са раздадени около 170 кредита на обща стойност над 80 млн. лв. Гаранционният фонд е гарантирал на 800 фирми гаранции за 170 млн. лв. Процентът на лошите кредити намалява непрекъснато, те са заварени, стари“, допълни Карадимов.

Той коментира предложението му ББР да дава нисколихвени кредити на работещите в обществения сектор и имащи право на обезщетение – полицаи, пожарникари, военни, учители.

„Когато го направих, бях единственият министър, удостоен със специална декларация от една политическа партия, че правя предизборна кампания и купувам гласове. Понеже предстоят отново избори, се опасявам да кажа дали е актуална програмата, или не, за да не бъда пак обвинен. Нито една търговска банка няма да предостави такъв кредит, защото няма да приеме обезпечението срещу този кредит“, каза той.

Въпреки това, Росен Карадимов заяви, че идеята е актуална, но трябва да бъде осъществена от редовно правителство.

Защо чуждите инвеститори не идват в България?

По думите на министъра на иновациите и растежа инвеститорският интерес намалява в цяла Европа и се насочват към САЩ.

„Не е възможно при 4 пъти по-скъп газ в Европа, отколкото в Америка, това да не става. Цели производства се изнасят от Европа и отиват в САЩ, където енергоносителите са много по-евтини. Надявам се, че новата Европейска комисия ще ревизира подхода си в сферата на енергетиката и енергоносителите. Бях много впечатлен, че Урсула фон дер Лайен в програмната си реч преди избирането използва термина „прагматична Зелена сделка“. Усещам един обнадеждаващ подтекст в това“, посочи той.
По думите му България може да привлече чуждите инвеститори с влизането си в еврозоната и с развитието на индустриалните паркове.

„Като се започне от сухоземния Шенген – там са огромни загубите. Второ – репутационните и лихвените нива, кредитният рейтинг на България, сигурността във валутните разплащания, по-евтините трансакции, привлекателността за чуждите инвеститори биха били съвсем различни, ако сме в еврозоната“, каза Росен Карадимов.
„В България няма логистика за чужди инвестиции. 11 парка бяха финансирани по наша програма и трябва да заработят на 1 януари 2026 г. Към Министерството на икономиката има шест-седем парка и това е. България има нужда от около 35 индустриални парка. Това не е предприятие, това е терен, логистика и инфраструктура, на която трябва да дойде инвеститорът“, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    5 1 Отговор
    Поредния нарцис без който не се знае как щяхме да оцелеем
  • 2 хаберих

    4 0 Отговор
    - Каква е поуката от приказката "Пепеляшка"?
    - Всяка жена трябва да се поддържа красива, поне до полунощ. После, както дойде!
  • 3 Хххххххх

    5 0 Отговор
    Комсомолския секретар от времето на Живков в правителство на ГЕРБ-ДПС, това обяснява всичко!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Защо

    5 0 Отговор
    Не си събираш кредитите на банката ,които са рискове?Милиони отпуснати на Шиши,Румен вълка ,Ментата и кога ще ги покрият?Това не е банка за средни бизнесмени Тази банка обслужва алчни олигарси и трябва да бъде закрита,докато не е фалирана от политическите мафиоти и после пак народа да им плащаме масрафите.Какво излизаш и ти да философстваш какво била,Ами пирамида на фараони Сигурно и ти вече имаш заем за милиони от нея.Тази банка искаме да бъде закрита няма народа ние да ви плащаме масрафите хитреци Ще набутат вероятно и кредитите на безперспективните болници.И никога няма да ги съберат както тия от Магнита,Ментата,Вълка и на още много мутри като тях,които си купува с кредити имоти в Гърция Това грабене ще спре само със закриването и.И ти само предлагаш глупости комунистически като това да се изплащат авансово на държавните служители заплатите за пенсиониране.Най-голямата глупост,но обслужва вас и ваши хора Ами тия служители заковани ли са на тази работа до пенсия?Ами може някой да умре и т.н.Тежко обременен и безполезен си ти ловец ли беше и рибар ли ?Глупости само от вас и лобита защитавате .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Какво

    4 0 Отговор
    Разбира от иновации един комсомолски секретар?Ама това са комунистическите номенклатурни кадри като Станишев.Може да си тъп,но щом си комунист навсякъде могат да ти намерят работа.Безпартиен ли си ще гладуваш да ти дойде акъла в главата,че само партийците имат право на живот и привилегии.И сега е същата работа по общини и навсякъде..Диктатурата щеше да е на пролетариата,демек народа,а той няма думата от бойковите чакали и олигарси олигофрени и Пеевски те мутропитеци и ДС агенти.Като не ходите на избори е такива комсомлчета ще ви довършат.Тях ги интересуват капитали,да загръснат голямата пара,а вие ще стоите с отворена празна уста.
  • 9 Последният да пусне водата

    0 0 Отговор
    Росенчо, и на следващите избори резултатът ще се същият! Причината вече 35 г. сте всички вие - т.н. "политически елит"!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ???????????
  • 13 ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ

    0 0 Отговор
    На някой му се иска да е вечният служебен министър...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол