22 Юли, 2024 10:25 1 022 31

Атанас Запрянов: Двата хеликоптера работят в района на с. Воден. 60 души от поделенията в Безмер и Кабиле са там

  • атанас запрянов-
  • два хеликоптера-
  • село воден-
  • 60 души-
  • терен

Служебният министър на отбраната посочи също така, че с повишено внимание се следи ситуацията в Гърция, като Министерството на отбраната има готовност да задейства модула в Благоевград, ако бъде поискана помощ

Атанас Запрянов: Двата хеликоптера работят в района на с. Воден. 60 души от поделенията в Безмер и Кабиле са там - 1
Снимка: bTV

Има готовност в гасенето на пожарите да се включат 440 военнослужещи от 15 формирования в Южна България и 7 формирования в Северна България. Това каза в предаването „Тази сутрин“ генерал Атанас Запрянов, служебен министър на отбраната.
„Тази сутрин двата хеликоптера работят в района на село Воден. Също така на терен са 60 души от поделенията в Безмер и Кабиле. Те работят там с техника“, посочи той.

Служебният министър на отбраната посочи също така, че с повишено внимание се следи ситуацията в Гърция, като Министерството на отбраната има готовност да задейства модула в Благоевград, ако бъде поискана помощ.
„Нашите възможности не са безгранични, но няма нито един случай на поискана и отказана помощ. Участвали сме в гасенето на всички пожари досега и ще продължаваме да го правим“, каза още генерал Запрянов.

Той припомни, че на Съвета по сигурността в Министерски съвет, на който присъстваха и лидерите на политическите сили, е било дискутирано създаването на специално подразделение за гасене на пожари (подобно на HEMS за бърза помощ по въздуха).
„Това е добър проект, които обаче изисква време и ресурси. В тази ситуация, в която се намираме в момента, срочната алтернатива за един служебен министър – като мен, е да се опита да доставим още два комплекта за оборудване на съществуващи хеликоптери, който да могат да се включват в гасенето на пожари“, уточни той.
Генерал Запрянов обясни също така, че един хеликоптер може да достави 2 тона вода с едно загребване. Когато работят два хеликоптера, това са 4-5 тона вода. А ако на терен са четири, това значително увеличава ефективността при гасенето на пожарите.
Служебният министър коментира също така окомплектоването с екипажи на ВВС. Той поясни, че това, което МО прави в спешен порядък, се вписва в това, което президентът Румен Радев направи като коментар през почивните дни.

„Имаме програми по които подготвяме във Висшето си военновъздушно училище личен състав. В петък ще завършим поредния випуск летци. Не мога да кажа, че ние сме в криза с подготовката на кадрите. По-големият проблем е в задържането на хората“, уточни той.
Служебният министър на отбраната смята, че след увеличаването на заплатите от началото на 2025 г. ще е стимул за хората да останат в редиците на армията.

„Към момента броят на пенсиониращите се и на тези, които започват работа в армията, е изравнен, но все още не сме постигнали тенденцията за повече започващи, отколкото повече напускащи“, посочи той.
Генерал Запрянов посочи още, че до края на 2025 г. в България ще дойдат всички осем изтребителя F-16. „Това създава проблеми тук – да бързаме със завършването на инфраструктурата, но се надявам да се справим“, поясни той.

Той коментира и помощта за Украйна, като каза, че за последния пакет сме получили 60 млн. евро компенсации. Средствата се насочват към модернизация на армията ни. Техниката, която България изпраща, се оценява по остатъчна стойност и тя се заявява пред ЕК, допълни още служебният министър на отбраната.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дъртия

    29 0 Отговор
    нали оня ден главанака каза, че пожара е потушен и ще докарат фургони душегубки за хората.

    Коментиран от #4

  • 2 Краварски ненормалник до като щедро

    32 1 Отговор
    Раздаваше на фашистите от Укрия да бе свършил нещо и за България! Срам и позор сте!

    Коментиран от #21, #26

  • 3 няма учения за борба с пожарите

    18 0 Отговор
    като стане и е ад . водоноски пръскат улиците , а на по отдалечено 3-4 часа докат се замъкне с маркуча всичко е изгоряло . седянка цял ден . и виетнам и камбоджа по-добре гасят и по-навреме . тук само за украйна филми . Да .
  • 4 И той

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "дъртия":

    ли като Банкянския си началник , истината за нищо не я брои !
  • 5 Сандо

    16 0 Отговор
    А от американските бази няма ли да помогнат?Всъщност едно малко огнище около Ново село ще бъде добра проверка за способностите на "партньора"!
  • 6 Пратил 60 души, моля ви се!?!

    17 1 Отговор
    Изкукуригал т--ърто--фел нацистки....с 60 души само пожара от Гърция, който идва не може да спреш бе, дмешнико...А пожарите идващи от Македония, новия в централния Балкан и тепърва кладите почват....неадекватния, който поставя живота на всички българи и на всички животни и на горите ни в тотален риск от унищожение....вижте му безпомощната мутра...
  • 7 az #СВО

    17 1 Отговор
    Запрянка, съвсем скоро пожарите ще са най-малкия ти проблем, защото руснаците ще ти представят сметката за бивша Украйна....

    Настават наистина забавни времена, в които всеки ще трябва да си изсърба надробеното!
  • 8 редник

    13 0 Отговор
    /Генерал Запрянов обясни също така, че един хеликоптер може да достави 2 тона вода с едно загребване./

    Булгария ще изгори, но няма да поискат помощ от Русия - та два самолета "Бериев 200" ще помогнат за бързото справяне с пожарите...
    "Бериев 200" излива 12 000 л вода на заход, а "Ил "76" - 49 000 л!!
  • 9 БЪЛГАРИН 🇧🇬

    15 0 Отговор
    Г-н министъра не знае, че вече няма поделения, а военни формирования. :-)
  • 10 Смешно, но пък за това – демократично

    11 2 Отговор
    При 200 000 армия, отделиха само 60 ШЕСТЕДЕТ наемника !!!
  • 11 ЛЕЛЕ

    17 0 Отговор
    тоя министър направо цялата ни армия е изпратил сега ако ни нападнат кво правим?
  • 12 Слаб 2+

    14 0 Отговор
    60 души ?!?!? 60 души от нашето поделение излизахме да метем улиците на града при някой празник навремето.Тия се подиграват с нас бе не ги ли виждате ?

    Коментиран от #23

  • 13 Булба67

    13 0 Отговор
    Значи я докарахме до,,2 хеликоптера и 60 души " ,за армията ли става дума??
  • 14 🍊🍋🇧🇬⚽️

    3 0 Отговор
    Ами ето ве, чоджум:
    учете се как се прави пресконференция, сводки а не Министъра на МВР като черен гологан да стърчи насред опожареното и Киро “кривата уста” голяма уста да си правят Selfi - та.

  • 15 Въпроси

    5 1 Отговор
    Американската мумия се оттегли а тази българска мумия -генерала сързочник кога?
    Само в българската армия има генерали свързочници.
    Единия си отиде ,а този кога?

    Коментиран от #28

  • 16 Слави

    4 0 Отговор
    Като забранят да се изсичат изгорели/обгорели дървета и ще спрат и пожарите.
  • 17 така е

    5 1 Отговор
    Изборите в България струват между 80 и 100 милиона лева. Колко противопожарна техника можем да купим с парите за едни избори? Мислете с главите си.

    Коментиран от #20, #22

  • 18 БСП за България и Радев

    1 1 Отговор
    До къде стигнахме...изостанала и незначителната нацистка Чехия да праща два хеликоптера и да спасяват селата и градовете в България. Само другарят Путин ще ни оправи
  • 19 местни те от малцинствата да гасят

    3 0 Отговор
    да викат още от бургас , ямбол, хасково . вдигат им соцялни и пенсии , а софииски доброволци да им гасят стърнищата дето подпалили . нищо няма да угасят .

    Коментиран от #25

  • 20 Последния Софиянец

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "така е":

    Абе пич, читавите хора отдавна са се евакуирали от България. ГЕРБ и ДПС, с любезната подкрепа на Харвардските измекяри направиха така конституцията, че служебното правителство е тяхно и им е все тая дали ще има избори или не. Нищо вече не може да се промени в България. Най-много ПП да се разберат накрая със статуквото да крадат отново заедно
  • 21 Билаила Мюн

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Краварски ненормалник до като щедро":

    В голяма грешка си, защото тези хора се гордеят със себе си, защото са постигнали това за което са сложени там! . Срам и позор са тези, който ги оставят да безчинстват ! Разбираи редовия българин,който се е скрил в миша дупка от страх и да не се мине крой дребни сметки без кръчмаря.
  • 22 Дедо Гошо

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "така е":

    А колко противопожарна техника можехме да купим, ако не бяхме дали около 2 млрд. лева на Украйна? А колко линейки можехме да купим?А колко щяхме да спестим ако бяха купили Дачии, вместо БМВ-та на куките?
    ЗАТОВА: Събирайте капачки.

    Коментиран от #31

  • 23 Мокрия

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Слаб 2+":

    Тъпан не е работа на военните да метат улиците

    Коментиран от #27

  • 24 БгТопИдиот🇧🇬

    5 1 Отговор
    Краварска подлога Танас не му дреме да добитъка на Територията.
  • 25 Отец Нафарфорий

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "местни те от малцинствата да гасят":

    Така е.И да питам, ЗАЩО младежкото движение на ДъПъСъ се е заело да защитава Амет Доан, вместо да отиде да гаси пожарите?!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Въпроси":

    А КОЙ ДА ПОСТАВИМ ....,.............. ТАКЪВ КАТО ФАШИСТА МУНЧО БРАДАВИЦАТА ЛИ ? ? ? .....................
  • 29 Танасееее,ако бе малко по в

    1 0 Отговор
    час а не да носиш куквича хралупа на раменете щеше да знаеш,че при тази температура не малка част от тези 2 тона вода които носи хиликанзера ще се изпари преди да стигне до земята,а от хората очевидци да си бе направил извода за къв ад е щом казваха,че за първи път виждат да гори и пръстта,та тези 2-4 тона не стигат до никъде. А,модерните гъзарски западни пожарни автомобили са за гъзария,а не за работа. И както казва един познат искам си ЗИЛ-а за да си върша работа.
  • 30 хххх

    1 0 Отговор
    Мръсен дърт фашист! Подавайте оставка!
  • 31 дал си

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Дедо Гошо":

    14 милярда.ха ха ха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол