24 Юли, 2024 18:07 6 171 23

Жители на кварталите „Яворов“ и „Оборище“ внасят жалба срещу предстоящ строеж на 16-етажна сграда

  • жалба-
  • протест-
  • граждани-
  • ситняково-
  • оборище-
  • строеж-
  • сграда

На 26 юли, 8 часа, пред баня Ситняково ще се състои протест срещу строеж на 16-етажна сграда, одобрен без обществено обсъждане

Съществува градоустройствена заповед САГ24-РА53-439 от 13.06.2024г., с която Главният архитект на Столична община Здравко Здравков е одобрил проект за 16-етажна сграда с височина почти 50 метра на ъгъла на ул.Хан Омуртаг и бул. Ситняково, в район със застрояване 4-5 етажа.

Проектът е минал без обществено обсъждане. Липсата на комуникация с живущите наоколо е силно притеснителна, защото те ще бъдат пряко засегнати от осъществяването му.

„Баня Ситняково“, впоследствие фитнес „Атама“ е обект, който е част от културата и паметта на квартала. Посегателството върху него и преустрояването му в смесена многофункционална зона на 50 метра височина е пагубно за квартала - прецедент, който след себе си ще доведе нови. Допускането на една нова сграда с различна височина и стил в центъра на София заплашва както останалите сгради, така и паметниците на културата в целия район.

Събираме се да изразим недоволството си на 26 юли, петък в 8 часа сутринта, на място пред баня „Ситняково“

Внесли сме:

  • Жалба, подписана от 277 души в Столична Община за кмета на София господин Васил Терзиев и за Комисията по устройство на територията – вх. No СОА24-ГР94-3821:

"До

Васил Терзиев, кмет на Столична община,

гр. София, ул. "Московска" № 33

Гл. арх. Здравко Здравков, НАГ към СО

гр. София, улица "Сердика" № 5

Комисия по устройство на територията, архитектурата и жилищната политика

Столична община,

Гр. София, ул. "Московска" № 33

Трайчо Трайков, Кмет район Средец,

гр. София, ул. Леге № 6

Милена Алексиева, Заместник-кмет район Оборище,

гр. София, бул. Мадрид № 1

Ж А Л Б А

от жителите на кв. Яворов и граждани на София

ОТНОСНО:

заявление с вх. № САГ23-ГР00-2827/29.11.2023 г. от „АТАМА УЕЛНЕС ЕНД СПА“ ООД за проект с подробен устройствен план (ПУП) - изменение на план за застрояване (ИПЗ) и работен устройствен план (РУП) за поземлен имот с идентификатор 68134.408.329 по КККР.

Уважаеми г-н Терзиев, Гл. арх. Здравков, г-н Трайков, г-жа Алексиева, Господа,

От името на долуподписаните жители на кв.Яворов, изразяваме своето несъгласие с одобреното ново застрояване за УПИ VII-„за обслужване“ (ПИ с идентификатор 68134.408.329), кв. 150, м. „Подуяне-Център“, район „Оборище“, познато в квартала като бившата баня Ситняково.

Проектът е одобрен без обществено обсъждане на база на тълкувание на Закона за устройство на територията, според което единственото заинтересовано лице е инвеститорът “АТАМА УЕЛНЕС ЕНД СПА“ ООД, по чиято инициатива се изменя ПУП.

Макар да не е нарушен законът, намираме за възмутителен начина, по който тихомълком бива одобрен подобен строеж, който ще промени по кардинален начин нашия квартал и ще постави прецедент за подобни проекти в цяла София.

Реализирането на планираната 16-етажна сграда ще има значително въздействие върху градския силует и в частност този на кв.Яворов и кв. Оборище, в които преобладава ниско строителство.

Смятаме, че изпълнението ѝ ще се отрази пагубно и на трафика в кварталите Яворов и Оборище, който отдавна е твърде голям за капацитета на малки жилищни квартали като нашите.

Не на последно място, събарянето на сградата посяга над културното наследство и памет не само на квартала, но и на цяла София. Абсолютно недопустимо е сграда със статут като този на банята да бъде съборена в името на нечии бизнес интереси.

В заключение, ние, долуподписаните жители на кв. Яворов и кв. Оборище настояваме да бъде прекратена всякаква работа по планирания проект, докато не бъде подложен той на наложително обществено обсъждане и преработен в съответствие с обкръжаващите го сгради.

Дата 24 юли 2024 г."

  • Копие на жалбата при кмета на район Средец господин Трайчо Трайков
  • Копие на жалбата в НАГ за господин гл. арх. Здравко Здравков
  • Искания по ЗДОИ до НИНКН, вх. Номер 9400-106-80, за получаване на тяхното становище по случая
  • Искания по ЗДОИ до кмета на Столична Община, с които да предостави становищата на инвеститора за справяне с трафика- Писмо, жалба №55716/ 23.07.2024
  • Искания по ЗДОИ до СОС - Писмо, жалба №55719/ 23.07.2024


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дам

    18 1 Отговор
    Онзи Кочо нали вика, че никой не строи вече.
  • 3 Червената Василка

    17 2 Отговор
    Сори м.а.йни, вече зех рушвета.
  • 4 Жоси

    28 2 Отговор
    Архитекта на въжето.
  • 5 пламен

    30 3 Отговор
    Защо още лицето Здравков е главен архитект

    Коментиран от #17

  • 6 Вечно недоволният добитък !

    6 15 Отговор
    Квичи, скимти, чака спасител и изпитва радост когато спъва чуждите работи ..Дерзайте Евразийци...!
  • 7 И защо да няма висока сграда там ... ?!

    4 18 Отговор
    Това е Шумен и мръсен булевард...Кои са тия дето подписват каквото им падне, не схващат ли, че са шаранчетата на кукичката на поредните рекетьори ?!
  • 8 ДрБр

    9 6 Отговор
    И какъв е проблема?
  • 9 Тези

    8 17 Отговор
    от "Оборище" , или поне 90 % от тях да се връщат , както и потомците им , по селата си !
  • 10 ДрБр

    7 6 Отговор
    Банята е най красивата сграда в София!
    Спасете я!
    Шъ ривъ!
  • 11 хххх

    6 12 Отговор
    Вместо да отидат на протест пред МС срещу продажното правителство, което раздава парите им на украинци, те решили да се жалват срещу законен строеж.
  • 12 Иван Иванов

    4 22 Отговор
    Прави Впечатление че повечето ВЪЗРАСТНИ пенсионери Софиянци по цял ден дремат отвън пред блоковете по пейките и създават тарапана навалица вместо да си купят някое Къще на село да се занимават със зеленчуци и плодове те се възмущават че се застроявало Расте но Не старее Соф. Асвалт и Бетон
  • 13 Сандански

    3 15 Отговор
    Вие сериозно ли ревете?
    Сердика мола къде е? Него обсъждахте ли го или прибрахте парите от неустойката и си мълчите? Скай Сити?

    В Яворов и Оборище има точно 5 къщи хубави на ул. Оборище, всичко останало прилоча на коптор. Неподържано и грозни сиви мазилки.
  • 14 искахте промяна

    5 2 Отговор
    получихте я

    Да се готвят съседите на Феята и на ресторанта Ропотамо.
    За ропотамото щяха да вдигат 33 етажен билдинг със собствен изход на булеварда.
  • 15 Евротйз

    6 2 Отговор
    А къде бяха протестиращите, когато построиха мол "Сердика", който също е по-висок и се отличава значотелно от околното строителство?
  • 16 Сър Ник - коуч и инфлуенсър , блогър

    11 1 Отговор
    Гл. архитект Здравков става все по вреден за София!!! Градът заприлича на нащърбено чене на възрастен ром.
    За съжаление нямаме читави архитекти ( честни) по градско планиране. Жал ми е за София!

    Коментиран от #23

  • 17 защото

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "пламен":

    има да прави още поразии.
    Петър Диков / предишния , ряпа да яде.

    А вижте как златния век израстна без проблем
    а сега се прави първата в Европа еко био, веган, зелена, озеленена и тн сграда до басейна

    Промяна ли
    Спаси ..... кой

    Да идва Шишков
    Той поне разсмиваше през сълзи с ядките в телевизиите
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Граматик

    0 2 Отговор
    Та главният архитект на София си е оправил далаверата, а вие му се жалвате?! Терзиев интересно,защо го държи? Сигурно и на него, "нещо" ще му одобри! Ало, прокуратурата?
  • 20 А защо

    2 0 Отговор
    не се казва коя е собственичката на въпросния фитнес и какъв е бил бившия и съпруг!?
  • 21 ББПП

    1 0 Отговор
    Информирайте се! Това е било лебедовата песен на Здравков, вече е сменен.
  • 22 Здравко

    0 0 Отговор
    Що ли ми се стръва, че и Трайчо е в кириза!?
  • 23 Манивела

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Сър Ник - коуч и инфлуенсър , блогър":

    А бре аланкоолу.Здравко го изхвърлиха преди месец.Сега кинтите прибират от Спасителите,Промянките и Моряците.Ще има яко РЗП за да се навакса с кинтите.София за 4 години ще загине с тези.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове