27 Юли, 2024 17:32 1 801 28

Валентин Радев: Между сградите с пиротехника трябва да има бетонна стена и пръст. Край Елин Пелин няма такова нещо

  • валентин радев-
  • сгради-
  • пиротехника-
  • бетонна стена-
  • пръст-
  • елин пелин

„Нещо не е спазено въпреки високата технологичност. Според мен става въпрос за човешка грешка. Дали на доцента, дали на тези, които са му донесли изделията, може и самите изделия да са били дефектни”, поясни бившият вътрешен министър

Валентин Радев: Между сградите с пиротехника трябва да има бетонна стена и пръст. Край Елин Пелин няма такова нещо - 1
Снимка: NovaNews

Между сградите, в които се съхраняват пиротехнически изделия, трябва да има бетонна стена и след това пръст. Оказа се, че при взривените хранилища край Елин Пелин няма такова нещо. Не са изпълнени изцяло предписанията. Това обясни в в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Nova News бившият министър на вътрешните работи и експерт по боеприпаси Валентин Радев.
„В ръцете на починалия колега е гръмнало изделие от тези, които са подготвяли. Обгаря него и дъщеря му. Тя дори е била изхвърлена от ударната вълна. Синът на собственика на складовете е бил там, защото е закарал починалото момиче”, поясни експертът.
По думите му много трудно Следствието и Прокуратурата ще успят до стигнат до истината.

„Нещо не е спазено въпреки високата технологичност. Според мен става въпрос за човешка грешка. Дали на доцента, дали на тези, които са му донесли изделията, може и самите изделия да са били дефектни”, поясни Валентин Радев. И допълни, че е възможно количествата пиротехнически изделия да са били повече от допустимото.

Той бе категоричен, че в складовете не са се съхранявали боеприпаси.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Оставка

    21 1 Отговор
    на министъра и съветника му , пенсиониран пожарникар !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българка

    28 1 Отговор
    Какъв фоерверк може да избухне и предизвика такава ударна вълна, че да бъде изхвърлено момичето. Та това си е взрив, а не пиротехника........

    Коментиран от #9

  • 6 да де

    26 0 Отговор
    Нещо не се връзва как хем обекта е перфектен и технологичен хем не са изпълнени изискванията за защитна бетонна стена и насипа с пръст.

    Коментиран от #10

  • 7 Всички медии

    23 1 Отговор
    Пишат и говорят само за доцента, дъщеря му и сина на собственика! Но никои нищо не казва за другия човек! Никои не се по интересува, кой е той! Все едно не е бил там при другите загинали. Явно не е интересен за медиите и не заслужава внимание!

    Коментиран от #15

  • 8 ууу3

    15 1 Отговор
    И КАКВО Е ГЪРМЯЛО , КАТО НЕ СА СЕ СЪХРАНЯВАЛИ БОЕПРИПАСИ ????
  • 9 да де

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Питай Хорейшио Кейн, у нас никой няма да си направи труда да търси и изследва възможни частици от взривното вещество под предлог, че всичко е изгоряло и следи няма.
  • 10 СЗО

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "да де":

    Всичко се вързва-като се знае че обекта е в България, всички знаем как се вадят разрешителни.
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор
    Най правилно е,да има на 500метра....от сградите дълбок ров с вода....зад него патичарници,а на 100метра жива охрана с автомати и кучета.....от забранените породи..оОбучени соколи да свалят дронове и тогава няма да има случайни гърмежи.Айде,че чакам пари от тенис,а то дъжд вали.
  • 12 заря

    12 1 Отговор
    само на национални празници и точка. сулю и пулю си гърми и трещи през вечер, край !
  • 13 ФАРА

    17 1 Отговор
    Клужба КОС на МВР ли е издала разрешителното за да има там такава фабрика за взривни фоеверки?
  • 14 Ще изплюят камъчето

    14 0 Отговор
    💲💲Нещо не е спазено въпреки високата технологичност.💲💲
    Нищо не е спазено. Няма как взрив в един склад за пиротехнически материали (освен ако не е в търговски обект на ДРЕБНО) да взриви останалите 4 склада (затова са различни, та като един гори, другите с построената защита да оцелеят) САМО оцелялия 6-ти склад е построен донякъде според безопасните изисквания. В гугъл картата от космическа снимка се вижда безпорядъка и термично обработени тревни площи в склада за "зеленчуци"!!!!
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Всички медии":

    А,да си чул и видял-Пазача,който е извадил момичето???Само директори показват,по надолу,йок....и ти само за топалов и джокович си чувал,а за тейлър фриц и ерджангъла,не........
  • 16 Хасковски каунь

    17 0 Отговор
    Не били боеприпаси.... Но законът и за едните и другите е един и същ. Значи са нещо като боеприпас
    Абе овчи глави слънчасъли, кажете кои са подписал акт 16 за влизане в експлоатация

    Коментиран от #18, #20

  • 17 германеца

    11 0 Отговор
    Не мога да разбера как всеки знае какво трябва да има или да не има като мерки за сигурност , но все няма виновни при подобни случаи.

    Коментиран от #22

  • 18 Предполагам

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хасковски каунь":

    че разрешителното за взривни материали е само за оцелялия 6-ти склад и само него са проверявали. Останалите "навеси за зеленчуци" са вече гръмнали.
  • 19 Абе във военните заводи снарядите

    10 0 Отговор
    Минават отвор в стените малко по голям от контура на снаряда та ако стане нещо да не се разраства взрива
    Тука в склада са приготвяли фойерферките и като е гръмнала една заготовка е довела до верижна реакция трябвало е да има отделна сграда отделна от складовете където да се окомплектоват фойерферките и ако стане нещо да гръмнат само заготовките
  • 20 Експерт

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хасковски каунь":

    Прав си , ама е военна тайна! И София да взривим пак ще е военна тайна!
  • 21 Ти да видиш

    15 0 Отговор
    Браво, много хубава заря беше, пиротехниката за Украйна се оказа голям хит , гърми като ракети за системи Град, добре сте я докарали.
    Иначе мястото е добре подбрано Радев, до гарата и до летището, извън полезрението, идеално е!
    Нощно време обаче военните самолети които кацат, товарят и излитат на летището много се чуват бе!
    Кажете им една стена да изградят и около летището!
  • 22 Запознат

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "германеца":

    Не могат да открият виновни!
  • 23 Българин

    8 1 Отговор
    Заря да има само на Нова година и национални празници.През другото време трябва да е забранена.Не да се гърми след 24ч. и по всяко време за щяло и нещяло.
  • 24 Ха ха

    6 0 Отговор
    Другият човек за когото питате е охранител.За да не сбърка в показанията си се прави на много стресиран и не говори з а случилото се
  • 25 Следварително

    3 0 Отговор
    Валка, да му имам акъла на българина, ама втория! Експерти бол, няма кой да мисли!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Златан СТОЙКОВ

    4 0 Отговор
    МАФИЯ ,ЗАЩО МИ ИЗТРИХТЕ КОМЕНТАРА !!!!
  • 28 Въ Прос

    1 0 Отговор
    Кой ще плаща щетите?
    Пак ли от бюджета?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол