29 Юли, 2024 10:52 3 130 28

Свидетел от Елин Пелин: За мен имаше бездействие

  • кирил тодоров-
  • свидетел-
  • елин пелин-
  • пожар-
  • взрив-
  • пиротехника-
  • фоерверки

Складовете и Гара Елин Пелин не се делят от абсолютно нищо

Свидетел от Елин Пелин: За мен имаше бездействие - 1
Снимка: бТВ

Свидетелски разказ и среща с човек от Елин Пелин , който попада минути след първите експлозии на мястото на инцидента . За оказването на първа помощ на ранените, способността да запазиш хладнокръвие в ситуация на огромен шок и работата на първите екипи на терен, той разказва неговата история за експлозията в склада за фойерверки, отнела 4 човешки живота.

„Искам първо да изразя искрените си съболезнования към близките на починалите. Аз бях в София, мой приятел, който живее до Гара Елин Пелин ми се обади, видимо притеснен и заекващ, че има някакъв пожар там. Той ми звънна към 18:17 ч., а аз в 18:40 ч. вече бях на имота, а пожарът и фойерверките се виждаха от магистралата“, каза Кирил Тодоров, който е свидетел на взривовете.

Той има къща, която е първата по линията между Гара Елин Пелин и Елин Пелин.

По думите му той се е обадил на 112 още при получаването на обаждането от приятеля му, докато е бил в столицата - това би следвало да е около 18:20 ч.

„Аз виждам пожара в полето докато карам и решавам да продължа напред и се надявам, че някъде там ще има пожарни. Имаше сериозен дим. След това завих от пътя и видях два черни обекта – предполагах какво са. Срещу мен имаше група пожарникари с маски – без автомобили, но пеша, минимум 4 души бяха. Двата черни обекта лежаха на земята, пожарникарите отидоха до тях – оказа се, че това са мъж и жена, доцента се изправи – той беше подвижен, аз размених няколко приказки с пожарникарите докато стоя в колата и се разбрахме да ги кача в колата и да ги пренеса до някъде. Доцентът се качи в колата, а дамата я изнесоха на носилка“, спомня си още Кирил Тодоров.

„Имаше задръстване на моста, по който се преминава, не съм сигурен от адреналина дали имаше полиция – сигурно е имало. С много мои съседи стояхме и наблюдавахме пряко не на пътя, където са другите хора, а вътре в полето, точно перпендикулярно на пътя“, казва още той.

Отначало Кирил Тодоров не се притеснява силно от взривовете, докато не чува последвалите избухвания.

„Складовете и Гара Елин Пелин не се делят от абсолютно нищо. Те са едно поле, което ако тръгне да гори съвсем спокойно може да стигне до селото. Аз тръгвам с автомобил успоредно на главния път, карам през полето - пътя абсолютно с лек автомобил може да се мине. По пътя обаче нямаше никой – нямаше полиция, нямаше линейки, това предполагам беше около 19:00 ч.“, казва още той.

Той споделя още, че в колата не е говорил с доцента, като по този начин се опитал да съхрани и себе си, и него.

„Продължих към главния път – там имаше минимум 2 линейки с 2 пожарни. Дамата от линейката ме пита дали има още ранени – аз ѝ казах, че имаше още една жена и я информирах, че доцентът е единственият човек, който може да даде информация – има ли още хора, или няма", казва той.

„Връщам се към моята къща след това, за да организирам нещо, след като няма никаква организация – няма военни, няма пожарна, никой няма там. Аз веднага звъннах на приятели да дойдат с пожарогасители, с лопати, ако стигне огъня до нас и можем да го спрем – да го спрем, ако не – изгаряме. Казах на пожарните, че аз съм минал с кола от там – сигурно е опасно, но може да се мине, а може и да се заобиколи и да стигнат докъдето те преценят. Могат да спрат пожара – ясно, че не могат да влязат с кола вътре, но могат да спрат пожара а не стига до къщите. А и хеликоптерът не знам къде беше“, казва още той.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вярвам ти

    19 29 Отговор
    Tоя уж бил във Cофия приятел му се е обадил ( долетял от Cофия ) и станал топ свидетел на Босфор ТВ

    Коментиран от #13

  • 2 Българка

    56 10 Отговор
    От разказа на този мъж разбирам, че почти през първия критичен 1 час е имало хаос, липса на организация. А доста по-късно Калин Стоянов и Главчев са отишли за снимки и фалшива загриженост. ТеА двамцата не са манекени , чиято задача е да дефилират показно пред камерите
    Оставка!

    Коментиран от #3, #8, #11, #14, #15

  • 3 Европеец

    26 6 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    За първи път ще се съглася с твой коментар.....
  • 4 разписано е на сайта на пожарната

    6 3 Отговор
    при пожар , отивай на безопасно място , 2. сигнал на 112 , 3. чакаш . тук е имало запалване и бумтене преди първата голяма гъба . има и 4 умрели плюс един свидетел, един бодигарт , а може и още 1-2 . нито да гасиш , нито да изнасяш ранени . това е . с каска и маркуч е същото . ни да рипаш в гърмежите - това не е гръм а пиратски трясък . 1 час се туткат . с тръмп беше по-бавно . 8 последователни от стара армейска . седят и гледат . един се качил бил на покрива а цайса сочил с карабината и полисмана се е самосезирал и алармирал лумпените . ама бавят се . 2 минути е на филм . слаба ракия . самолет , цистерни с вода .
  • 5 Събрахме се ... вече явно 🐖🎃

    26 2 Отговор
    Никой не очаква действия от пуделите на пеевски-борисов калинчо калинката и главоча главчев .
  • 6 Гиби

    19 6 Отговор
    Тоя доцент вдигна всичко във въздуха и накрая ще го изкарат герой

    Коментиран от #9

  • 7 43234

    8 17 Отговор
    минмум двама , минимум четирима.. този дори не е видял колко много екипи има на мястото, но реве че не са гасили в посока неговата къща, а с другите наоколо квото ще да става.
  • 8 Сила

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Е ококорения требва първо да пита жена си и тъста .....къде го търсиш в такъв екшън !!! Докато дойде от мултиплекса ......
  • 9 4353

    10 10 Отговор

    До коментар #6 от "Гиби":

    "чернер обект" целия овъглен става и се движи, накрая в болницата са го ликвидирали да не пропее какво е имало в склада.
  • 10 Боруна Лом

    14 11 Отговор
    ТОЗИ,,,СВИДЕТЕЛ,,,, НЕЩО МНОГО АДРЕНАЛИН Е ПОЕЛ, ?
  • 11 🍊🍋🇧🇬

    16 5 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Коментарът е точно в десетката!!

    “ От разказа на този мъж разбирам, че почти през първия критичен 1 час е имало хаос, липса на организация.”

    :( Да го охарактеризираме и кажем по простичко и по нашенски , “спасявайте се кой както може”, “всеки сам да си преценя”?

    С две думи това е Българската Държава, на книга я има, в действителност взима такси и данъци от Българските Данъкоплатци но Реално когато трябва да действа (БГ Държавата) я няма никаква!

    Хора като господин Кирил Тодоров са истинските герои, в случаят.

    Респект и уважение за действията на Кирил Тодоров и оказаната помощ на пострадалите.
  • 12 Големанов

    7 17 Отговор
    всички дето вярвате на този "свидетел" я си спомнете репортажите по ТВ на живо в колко започнаха и как много ясно се виждаха и полиция и пожарни. ама защо неговата къщо ли„ч;но не била навестена от пони 5 поражарникари...
    А шефа на МВР и Главчев отидоха там по-късно. но и какво да правят първи на мястото ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 🍊🍋🇧🇬

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Във всяка една кризисна ситуация:

    “Първият Час е така наречен Златен Час” в този “Златен Час” могат да бъдат спасени човешки животи, спрян огънят от разпространение, евакуирани граждани от мястото на Събитието?
  • 15 Естествено

    12 6 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Да има хаос такава трагедия не се случва всеки ден Слава Богу. Нормално е да не са подготвени за такива ситуации. Вие ако бяхте там сигурно щяхте да сте от първите избягали. Не съдете без да сте били там! Да се седи пред телевизора и да се дава акъл е лесно! Но е съвсем различно да си там на метри от взривовете с опасност за живота си.
  • 16 🍊🍋🇧🇬

    10 0 Отговор
    И още нещо да добавя, всяка една “кризисна ситуация е изпитание за “Системните Държавни Служби”, тогава е ясно има ли ги на терен или не и какво са свършили?
  • 17 Граматик

    11 2 Отговор
    Този нещо ни лъже! Не е видял Екскурзианти на държавна издръжка! Министър председател, министър МВР, областен управител?! А видяхте ли, че склада е насред плодородно поле, засято с култури? Кои разреши да се строи в тази плодородна земя?????Прокуратурата - и.ф.????
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ничия земя

    22 1 Отговор
    Щом доцентът е бил в колата на момчето е ясно колко бързо действат институциите, какво повече дрънкате врели-
    некипели...
    Пет дни медиите го наричат охранител, Боже, Боже...
  • 20 т534я

    7 7 Отговор
    Едно е да горят треви и да ги поливат на спокойствие, съвсем друго е гърмят някакви складове в които не се знае какво има, така че не трябва да се обвиняват първите пристигнали екипи! А този герой с ризката от сватбата на братовчед му ходил да им досажда да гасят черните пътища към неговата колиба....
  • 21 факт

    17 2 Отговор
    Много пропуски има и по разследването. Собственикът не беше задържан веднага, а го щадяха и му съчувстваха, защото синът му там и бил разстроен. Според Калин Стоянов не било коректно да го притискат в този момент? Така пропуснаха да изземат терефоните на собственика на фирмата, да направят оглед в офисите и дома, където можеха да открият сървърите на видеонаблюдението. После се оказа, че телефонът на собственика не бил свързан с камерите, а сървърът бил вътре в складовете. Така се преустанови всякаква възможност да се узнае какво точно се е случило във фаталните минути преди инцидента. Тези пропуски не могат да са случайни, просто не е трябвало да се разбере какво се е случило, защото не е за казване какво точно се е съхранявало в складовете.
  • 22 Фибата

    4 7 Отговор
    Нещо не се връзва! Кирил каза, че бил отишъл да си прибере кучетата, а къде тогава е качил доц. Шишков? Най-зловещите взривове бяха между 18.50 и 19 часа. Гледах на живо по БНТ в Още от деня! В 18.20 му се обадили, след 20 минути се върнал в имота си и 15 минути разсъждавал! Ако е вярно, той нямаше да е жив, дори движейки се през нивите!
  • 23 Забрана

    4 1 Отговор
    В такава ситуация нито да защитиш, нито да упрекнеш. Ако бяха влезли пожарникари и в последващите взривове бяха загинали, щеше да има кой ги вкара и защо ги вкара, като не са влезнали - бездействат. Като не гори нищо извън цеховете, какво да гасят?! Или да мокрят тревата, за да не бездействат?! Всеки, в България, стана експерт на думи, действия отсреща няма... Като заключение - тия безсмислени, замърсяващи въздуха и шумни пиратки и фойерверки, най-добре да се забранят, освен тържествената заря и ще живеем с един проблем по-малко!
  • 24 Очевидец

    1 4 Отговор
    Тоя пък се извъди Голям Герой
  • 25 нормално е 1 час закъснение на пожарната

    4 2 Отговор
    помним 3 гъби . Това значи нещо с голяма енергия се възпламенява . 3 пъти . 3 склада . в 1 неможе 2 тежки детонации да има . въглените дето са може да е след друг взрив . на друг склад . последователността е друга . това е логиката . гърми, бумти и тогава започват да бегат . бодигарда с шишковите , 2 остават след 2-3 взрив - въглените . последния е сигналиста - дете . аз ако бях нямаше да дръпна шишковите а сина на милионера и 2 въглен . как е решил . бетонирания не се е мъчил . сина явно е бил мръсен . богат тате - кола , наркотици , пиратки, сватби . Да .
  • 26 инспектор Стрезов

    5 0 Отговор
    Чий е мистериозния труп на евентуално 60-годишния? Няма ли си име, няма ли си близки? Не се ли води изчезнал? Той ли е "кълбовидната мълния" или "статичното електричество"? Защо този човек умишлено липсва във всякакви коментари? Обявете предполагаемо име пък после ни мотайте с ДНК експертизи.
  • 27 дядото

    2 0 Отговор
    гледах го сутринта по бтв.ако е така ,станалото най-малко е скандално,но какво от това,на кой му пука.
  • 28 Евалата

    5 0 Отговор
    Този "преби" министъра и служебния премиер. Чест, че излезе и разказа това, което е видял, защото много други ги е страх. Лошото е, че сега ще го погнат всякакви институции, защото урони никаквия имидж на разни политически хрантутници, както се случи с Иванчева. Да, видя се, че нямаше никаква организация и гледаха пиротехниката като на Нова година с кеф. Явно знаят колко души е имало в склада, щом самият доцент е бил на собствен ход, и вероятно е казал на полицията. Не е редно, такива складове да има толкова близо до населени места, дори и те да са села. Показа, колко са некомпетентни от служебното правителство. Направо оставка!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове