5 Август, 2024 03:22 5 253 206

5 август 1998 г. Умира най-дълго управлявалият политик в България за ХХ век

  • тодор живков-
  • репресии-
  • комунизъм-
  • социализъм-
  • бкп-
  • перестройка

Същият ден премиерът Иван Костов обяви, че сменя парите

На 5 август 1998 г. умира Тодор Живков. Същият ден властта обяви, че сменя парите.

Той е председател на Държавния съвет на НРБ (1971-1989), първи секретар (от 1954 г.) и ген.секретар (1981-1989) на ЦК на БКП. С решение на ЦК на БКП е изваден от състава на ЦК на БКП (8 декември 1989 г.); изключен от БКП (13 декември 1989 г.).

На 4 септември 1992 г. Върховният съд на България му налага 7 години затвор за незаконно раздаване на пари за представителни нужди на държавния апарат, за жилища, коли и др. Осъден да върне на държавата 21 010 380 лв.

На 9 февруари 1996 г. Общото събрание на наказателните колегии на Върховния съд признават на Живков статут на бивш държавен глава и прекратяват делото срещу него.

Лишеният от особена харизма или високо образование Тодор Живков се оказва един от най-дълго управлявалите комунистически лидери - 33 години. Човек от народа, който обича прости народни ястия и да играе хоро, Живков не дразни с излишен лукс, отбелязва izzi.bg.

Той предпочита да отстранява противниците си внимателно, без да си създава врагове. Още щом идва на власт, всички лагери в страната са окончателно закрити. Съперниците му биват изпращани на добри служби далече от властта. Това е и една от причините да няма силно недоволство срещу неговата личност.

От 1956 г. Тодор Живков поема ръководството на БКП, а министър-председателският пост е зает от Антон Югов. Постепенно Живков успява да отстрани съперниците си за властта – първо Георги Чанков, след това Вълко Червенков и други. В края на 1962 г. той успява да овладее и министърпредседателския пост. Подкрепен от Москва, пътят към едноличната му власт е открит.

На 16 май 1971 г. чрез референдум е приета нова конституция на НРБ.

България е обявена за социалистическа държава, в която БКП има ръководна роля, а начело е Тодор Живков.

През 80-те години на миналия ХХ век плановата социалистическа икономика на България изпада в криза. От пазара изчезват стоки и храни, въведен е режим на тока. Недоволството в обществото расте.

През 1985 г. новият съветски лидер Михаил Горбачов обявява програма за реформи, наречена „перестройка“. Тя е насочена към смяна на старите комунистически лидери в социалистическия блок в Източна Европа. През 1984 – 1985 г. режимът принуждава българските турци да сменят турско-арабските си имена с български. Започва кампанията „Възродителен процес“. Нейната кулминация е през 1989 г., когато над 300 000 души са прогонени насилствено в Турция.

Началото на 80-те години на миналия ХХ в. възниква в Русе екологично движение за чистота на въздуха. Натрупаните проблеми и недоволството принуждават комунистическата върхушка да свали Тодор Живков на 10 ноември 1989 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 33 години или 3 мандата

    80 34 Отговор
    Икономическата криза по това време е световна, просто в "плановата социалистическа икономика" се усеща с известно закъснение.

    Коментиран от #182

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Уса

    185 41 Отговор
    Колкото мразен толкова и обичан,но в пъти по-добър и родолюбив от сегашните жендъри

    Коментиран от #65

  • 4 12340

    95 16 Отговор
    1986-1998 г. ушите му търка Бойко Борисов.
  • 5 Бекапе

    53 123 Отговор
    Бекапе с закон е обявена за ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ,.от 1944 до 1989 са избити без съд над 200 000 хиляди души...по данни на ЦРУ...да живее СЕСЕСЕРЕ...

    Коментиран от #18, #58, #113, #200

  • 6 СЕЛЯНИН

    71 21 Отговор
    А в Румъния, дори не съдиха Чаушеску...от упор.

    Коментиран от #7

  • 7 Софийски

    65 46 Отговор

    До коментар #6 от "СЕЛЯНИН":

    То това беше грешката, днес България щеше да е друга.

    Коментиран от #137

  • 8 Артилерист

    79 13 Отговор
    Дългогодишният престой на Т.Живков, като пръв партиен и държавен ръководител, се дължи на умело отстраняване на потенциалните съперници и лавиране между представителите на партизанските отряди. Той е простодушен и удобен на посредствените нагаждачи. До към 1970г. страната е в прогрес, животът на хората е добър, но в обществото настъпва разделение на охолни заслужили и обикновени граждани. Това води до спад на строителния ентусиазъм и застой в развитието на страната. Около 1985г. страната вече е в регрес и на искането на Горбачов за смяна на ТЖ, той заявява пред съветския посланик, че най-голямата му вина е, че не си е подготвил заместник.
    Според мен, най-голямата вина на ТЖ и хората около него е, че шуробаджанащината стана ръководен принцип в управлението на държавата и там бяха УРЕДЕНИ некадърните деца, родата и приятелите на номенклатурата. Имало е много умни хора, които са анализирали причините за кризата и са давали своите предложения, но самодоволните посредственици не са им обръщали внимание, защото е трябвало да признаят вината си, да се самоотстранят и да дадат път на способните.
    Партията беше масова, но по същество беше обезличена. Ръководните предатели смениха името й, отказаха се от идеологията й, предадоха верните й последователи и обрекоха страната на разграбване и разруха...

    Коментиран от #11, #35

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Рият дъното, разбиват страната, летеца

    62 14 Отговор

    До коментар #8 от "Артилерист":

    Прав си, така си нареждаха децата, тези хрантутници на БКП, така са се овързали като черва няколко човека, че и сега управляват внуците и правнуците им. Непосредствени и некадърни, явен пример - софийското ухо, не може да управлява София.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Коко

    25 38 Отговор
    Нищо вярно няма в тая статия.Освен две дати.
  • 17 az #СВО

    54 12 Отговор
    Този материал е пример за пренаписване на историята!
  • 18 Третия свят

    70 14 Отговор

    До коментар #5 от "Бекапе":

    От 1989 до сега, страната са напуснали над 4 милиона, повечето - завинаги. Има още време и бройката на "избитите без съд и присъда" да бъде достигната.

    Коментиран от #20

  • 19 Извадка

    106 13 Отговор
    Само да погледнем представянето ни на Олимпиадата сега , сравнено с това по Живково време . Това важи във всички области и сфери. Десет златни медала в Сеул , още една кофа сребърни и бронзови. Някои толкова се уплашиха , че спряха щангистите ни , и там още десетина медала. Малка България щеше да е в тройката на световният спорт . Някой сега може ли да си го представи?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ИЗБЯГАХА ШОТ НЕИЗКАТ ДА СЪРБАТ

    46 10 Отговор

    До коментар #20 от "ДА БЕ ЩО ИЗБЯГАХА ОТ СВОБОДАТА":

    ТВА ДЕТ СА НАДРОБИЛИ С МИТИНГИ С ПРОТЕСТИ....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Антонинус Пиус

    31 79 Отговор
    "Благодаря" на БКП (вкл. на бай Тошо) за:
    - трите фалита на България, за това, че искаше да сме 16-та република на СССР, за това, че някои бяха по-равни и обикновено се назначаваха най-некадърните, но най-верни на Партията и Живков; за премълчаването на радиацията от Чернобил при доброволната първомайска манифестация, докато той и висшите партийци са рупали вносни зеленчуци; за жителството, не позволяващо работа в друг град (довело до фиктивни бракове на роднини); за купуването на дрехи няколко размера по-големи, които да се носят няколко години, защото нямаше в магазините, а бяха ниски пенсии и заплати; за постоянното им кърпене след това; за дългите опашки за всичко (нашите чакаха с часове); за това, че 1939 г. БВП на човек на България беше почти колкото на Италия, а 1989 г. бяхме далеч назад; за това, че ни пазеха да не напуснем рая; за двата вида сирене, кашкавал, трите вида хляб; за полупразните магазини и скапани стоки, които никой не искаше и който можеше ходеше до Корекомите за да напазарува западни дрехи, шоколади и т.н.; за живачните пломби и термометри; за скапаните машини на зъболекарите; за Народния съд, избил десетки невинни; за подменената ни история; за това, че през 80-те българите почнаха да намаляват и се раждаха по 1-2 деца в повечето семейства вече; за режимът на ток, макар с АЕЦ, ТЕЦ-ове и Вецове; за умрелите бригадири (справка в Историческия музей в Димитровград); за изпращането в концлагерите в Белене и Скравена за разказване на по

    Коментиран от #127

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Антон

    23 30 Отговор
    Експериментът "социализъм"
    Един професор по икономика заявил, че никога преди не е късал студент, но наскоро скъсал един цял клас. Този клас настоявал, че социализмът работи и ако бъде приложен никой няма да бъде беден, както и никой няма да бъде богат, голямо равенство.
    Професорът казал: "Добре, ще направим един социалистически експеримент. Всички ще получат усреднени оценки - средно аритметично от сбора на всички ви, така че никой няма да бъде скъсан, но и никой няма да бъде отличник.
    След първия изпит оценките били изравнени и всички получили петици. Студентите, които учили съвестно били разочаровани, а тези, които не учили били щастливи. Когато наближил вторият изпит, студентите, които учили малко този път учили още по-малко, а тези, които преди учили съвестно решили, че сега това няма особен смисъл и те учили по-малко.
    На втория изпит всички получили четворки! Никой не бил щастлив.
    След третия изпит всички получили тройки.
    Докато се провеждали изпитите, оценките никога повече не се покачили, защото караниците и обвиненията довели до омраза и никой не искал да учи заради другите.
    За тяхна изненада на следващия изпит ВСИЧКИ БИЛИ СКЪСАНИ. Тогава професорът им обяснил, че социализмът също се проваля, защото когато наградата е голяма и усилието за постигането й е голямо, а когато правителството отнеме наградата никой няма да опита да я получи. Толкова е просто.
    Петте извода от този експеримент:
    1. Не можеш със закон да направиш бедния богат, без

    Коментиран от #28, #63

  • 26 Валентин

    22 42 Отговор
    Открит лист до калотино и само за проверени хора лагери нямаше. Но БЪЛГАРИЯ беше лагер

    Коментиран от #74

  • 27 така, че

    24 41 Отговор
    една партия дошла на власт с преврат след окупацията на страната ни,.тези същите, които не са построили и една църква в православна България,но взривили църква в православна България, където избиват стотици православни, деца , възрастни,жени....намиращи се в храма . нека не забравим, че все още сме в техни ръце,в ръцете на техните деца и внуци
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Представи си

    17 1 Отговор

    До коментар #22 от "Антонинус Пиус":

    Кораба е в скалите . Хората не повръщат , а се давят. Някои се спасяват с малкото лодки , и с бижутата от сейфа.
  • 30 Политик ?

    33 59 Отговор
    Правешки цървул , престъпник , неграмотник с тъмна биография и дела ! Никакви християнски и човешки ценности у него и шумкарската му шайка ! Единственият му ученик - един пожарникар от Банкя , а наученото от него е видно от цяла България и света !

    Коментиран от #176

  • 31 БСП милиардерите

    54 4 Отговор

    До коментар #9 от "Град Козлодуй":

    Ние ограбихме всичко изградено от народните маси. От отявлени комунисти, станахме върли капиталисти.
  • 32 Що ли нема соц

    18 34 Отговор

    До коментар #10 от "яжте му банана на тато ся":

    Никъде по света.....

    Коментиран от #56

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 плача от радост

    32 55 Отговор
    Ако този още ни управляваше, щяхме да сме една Северна Корея. Щяхме да си обличаме дрехите с кръпки, щяхме да се редим на километрични опашки за най необходимото, щяхме да сме затворници в собствената ни страна

    Коментиран от #122

  • 35 Много приказки

    26 30 Отговор

    До коментар #8 от "Артилерист":

    Социализъм,който никога не са състоя а се превърна в тоталитаризъм.

    Коментиран от #199

  • 36 Чао Тошо

    18 30 Отговор
    Чао соц
  • 37 Комунизъм в България нема

    28 9 Отговор
    Комунисти колкото щеш
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Фес

    20 40 Отговор
    Да гори в АДА.Амин
  • 41 Ричард Естес

    84 19 Отговор
    Каквото и да се говори за Т. Живков , добър и лош , ГОЛЯМА част от това , което виждаме в България е направено по неговото време - училища , градини , ясли , жилищни комплекси , болници , поликлиники , стадиони , спортни зали , заводи , предприятия , ПЪТИЩА !

    Коментиран от #49

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Болярче

    57 1 Отговор
    Сега ни управлява прислугата на бай Тошо.Това обяснява всичко.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Бай Тошо

    22 25 Отговор
    Социализмът другари и другарки се оказа едно недоносче.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Че на Запад

    16 23 Отговор

    До коментар #41 от "Ричард Естес":

    Не направиха ли училища, градини, МАГИСТРАЛИ., за същия период

    Коментиран от #59

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Че на запад

    13 9 Отговор

    До коментар #48 от "Баба Кина":

    Три пъти ли са по бедни от нас.....
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Щот си доста ограничен за

    11 13 Отговор

    До коментар #32 от "Що ли нема соц":

    да го видиш.
    Виж скандинавските държави.
  • 57 ЖИВЯХ 30г. ПРИ ЖИВКОВ

    22 35 Отговор
    Да те пуснат да пътуваш на запад при правешкия ръководител…абсурд, българина масово ходеше да реже дърва в Коми СССР за 600 рубли месечно…ако има късмет вземе, че купи боклук наречен Лада, западни дънки на черно (извън кореком) струваха една заплата, връх на всичко маратонки Ромика 42 лева, при средна заплата 170 лв, искаш да си купиш жилище…имах две деца…абсурд…в жилището на родителите ти има свободна стая…живей в нея със семейството си…кола искаш отвратителната лада…чакай 15г минумум ред и плати 1500лв вноска и ще я получиш…вероятно. АБСУРДНО ВРЕМЕ, АБСУРДНИ ДЪРЖАВНИЦИ, които могат да те вкарат в затвора за един виц.

    Коментиран от #61

  • 58 уйко калеко

    33 7 Отговор

    До коментар #5 от "Бекапе":

    ЕДВА ЛИ СА 200 000 ДУШИ УБИТИ ПРЕЗ ПЕРИОДА КОЙТО ПОСОЧВАШ.Например НАРОДНИЯТ СЪД издава 2730 смъртни присъди .Наистина комунизма не е най хубавата идеология .но все пак трябва да се придържаме към историческата истина.
  • 59 Направиха, ама на Запад

    24 4 Отговор

    До коментар #49 от "Че на Запад":

    Тук никой нищо не направи.
    Или се направи една хилядна от това което можеше да се направи.
  • 60 ПРЕХОД

    40 12 Отговор
    ЧОВЕКА КАЗВАШЕ - ТОВА ДЕТО НИЕ ПОСТРОИХМЕ ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ГО БОЯДИСА.
  • 61 А сега вече има банани

    44 7 Отговор

    До коментар #57 от "ЖИВЯХ 30г. ПРИ ЖИВКОВ":

    И децата ти може да с купят жилище от раз.
    Панелка, с по-лошо качество от социалистическите, за 200 хиляди евро.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Факти

    12 30 Отговор

    До коментар #25 от "Антон":

    Перфектен коментар. Социализмът е една измама. Той уж трябва да осигурява справедливост, а всъщност води до обратното. Не е справедливо всички да получават поравно. Справедливо е всеки да получава заслуженото. В природата има конкуренция и това гарантира, че здравите гени ще продължат напред. Социализмът е неестествен и върви срещу природата и еволюцията. Затова се провали и се саморазпадна. За жалост за половин век той така свали нивото на народа, че още не можем да се съвземем.

    Коментиран от #67, #72, #79

  • 64 РАЗБРАЛ

    18 2 Отговор
    Сега нали е олимпиада. Ето кой е направил българския спорт.
  • 65 ИСТИНАТА!

    29 6 Отговор

    До коментар #3 от "Уса":

    Не можем само боядиса това ,което той направи...!

    Коментиран от #84, #186

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Софиянец

    31 5 Отговор

    До коментар #63 от "Факти":

    А сега смени социализма с демокрация и перфектно ще опишеш днешните събития под западния ботуш!

    Коментиран от #91

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 !!!?

    37 4 Отговор
    След него само безродници управляват България с подкрепата на коварния запад, който разграби всичко построено през тези години!
    От независими и силна държава се превърнахаме в колония, която само обитаваме!

    Коментиран от #81

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Еретер

    12 19 Отговор
    Другарят Тодор Яшаров Замфиркьов, правешки циганин, каза, Другаре, социализама се оказа едно недоносче.
  • 74 Феликс Дж

    17 5 Отговор

    До коментар #26 от "Валентин":

    Да, имаше Гранични войски, а не паянтова ограда и без Шенген нямаше НИКАКВИ спортисти по висок скок, 100 м спринт и кросове на дълго разстояние от границата навътре в страната. Всяка майка граничар не ражда.

    Коментиран от #86

  • 75 И да триете!

    35 10 Отговор
    Не можете да изтриете спомена на хората,че при Бай-Тошо живяхме много по-добре, отколкото сега при Бай-Дън...!

    Коментиран от #204, #205

  • 76 Трябвало е

    5 22 Отговор
    по рано да приключи и да отърве България от присъствието си !
  • 77 Феликс Дж

    3 1 Отговор

    До коментар #62 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Това е позицията на БРП (к-комунистическа).
  • 78 Сибирският бръснар

    14 9 Отговор
    Живков се оказва много одиозна фигура. Никак не е случайно, че този на пръв поглед ограничен човек, управлява страната ни най-дълго. Но и най-плодотворно за България! Тато е незаконен син на Фердинанд и така брат на цар Борис. Родовите му белези са очевидни. Борис е бил посветен от баща си за Тато, че му е брат. Царят решава да го постави под постоянен надзор, да му помага скрито и без луксове и да не го осветява като роднина, като кандидат за престола. Най-вероятно звездната кариера на полицая Гешев е обусловена от личната и тайна заръка на цар Борис, лично и единствено да следи живота на Тошо, да го насочва в безопасна посока и го пази от остри политически сблъсъци, от криминални прояви. Гешев е имал по този повод пряк и неограничен достъп до двореца. След 9-ти западните династични хиени в Лондон и Вашингтон очевидно са знаели за тайните с потеклото на Тато и те не са пречели за изкачването му в партийния елит и на държавни постове. Династията тайничко си то е приемала, че той под друга биография, като техен член, всъщност отново управлява тяхното царство. И в действителност Тато хитро се възползва от това, запознат с истинското си потекло, като патриотично изработва три Българии, които неговите врагове и безродници, все още не могат да разграбят.
  • 79 Госあ

    5 2 Отговор

    До коментар #63 от "Факти":

    Еволюцията не е междувидови и вътревидови войни, а генетична рекомбинация и дрейф. Вече десетилетие откакто японеца Кимура изхвърли лакърдиите на дарвин, но вие продължавате да си ги предавате от уста на уста. Напротив, еволюцията е кооперация, от молекулярно ниво до първите родово-общинни строеве на човека. Кооперативност и процесивност - понятие което се дава на т.нар.” молекулярна фабрика” за транскрипцията на ДНК. Още нещо, лозунга “от всеки според възможностите, на всеки според потребностите” идеално обобщава хомеостазата и енергийния метаболизъм на клетката. Та така.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    13 3 Отговор

    До коментар #71 от "!!!?":

    Ние ограбихме труда на народните маси в България. От отявлени комунисти, станахме върли капиталисти. Приватизацията ни направи милиардери.

    Коментиран от #89

  • 82 123456

    19 2 Отговор
    Началото на 80-те години на миналия ХХ в. възниква в Русе екологично движение за чистота на въздуха. Натрупаните проблеми и недоволството принуждават комунистическата върхушка да свали Тодор Живков на 10 ноември 1989 г.
    - направо избихте и последната риба ...
  • 83 Роки

    6 11 Отговор
    Комунизма е една секта
  • 84 БАШ ИСТИНАТА

    7 24 Отговор

    До коментар #65 от "ИСТИНАТА!":

    Кой ша боядисва грохнали панелки, фалирали димящи комини и половинчати магистрали. На запад за същото време хората сътвориха една мирна и просперираща цивилизация, много по богата и уредена от СОЦИАЛИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ.
  • 85 БКП ПАРТИЕН СЕКРЕТАР

    15 1 Отговор
    Станах капиталист на гърба на народа.Децата ми се изучиха на Запад, натрупаха капитал и днес се връщат като инвеститори е България. Комунистическите отрочета пак ни управляват.
  • 86 Никси

    1 1 Отговор

    До коментар #74 от "Феликс Дж":

    и Танкист също !!!.
  • 87 БАЙ ТОШО

    9 3 Отговор
    СоциализЪма е недоносче...тогава комунизЪма какво е????
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Никси

    16 2 Отговор

    До коментар #81 от "БСП МИЛИАРДЕРИТЕ":

    искаш да кажеш СДС МАРОДЕРИТЕ заедно с шайката на Иван Костов!!!.

    Коментиран от #93

  • 90 Нека да пиша

    9 16 Отговор
    Здравей Тато правешки простакоооо.
  • 91 Дядо Петко

    10 20 Отговор

    До коментар #67 от "Софиянец":

    Сега не сме под западен ботуш. Сега сме свободни да се оправяме сами, но социализмът така ни осакати, че едвам кретаме. Ако искаме можем да излезем от ЕС и НАТО и никой няма да ни спре. Ние сами сме избрали да сме членове, защото алтернативата я знаем от опит и е много по-зле. Това не е СССР, който при всеки порив за независимост пращаше танковете. Помниш ли когато войската ни замина под съветско командване да мачка мирните хора в Прага? Едва ли, защото си прекалено малък. Всички вие, които се кланяте на Русия, сте някакви младежи, които ви купуват за джобни пари да сипете пропаганда в интернет. Не сте живяли по комунизма и не знаете какво беше. Сега е много по-добре ако обаче си умен, способен и работлив. По-зле е само за глупавите и мързеливите, които заслужено получават по-малко. По социализма получаваха същото като умните и работливите и им беше много добре. Слава Богу, че тази извратена система се разпадна.
  • 92 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    13 2 Отговор
    Приватизираме България. Ограбихме труда на народните маси. Набързо са пребоядисахме в демократи. Станахме депутати и министри. Прегърнахме Западните ценности и загърбихме диктатурата на пролетариата. Обрахме спестяванията на народа и създадохме ОФШОРНИ фирми. Изнесохме милиарди левове зад граница. Живеем в лукс и охолство и ЗАДКУЛИСНО определяме бъдещето на България.
  • 93 Че всички те

    13 0 Отговор

    До коментар #89 от "Никси":

    Са ПРЕБОЯДИСАНИ КОМУНИСТИ.....ОГРАБИЛИ НАРОДА ЧРЕЗ ПРИВАТИЗАЦИЯТА.

    Коментиран от #96, #103

  • 94 Никси

    14 6 Отговор
    поне на гола поляна ни построи Държава !!!.

    Коментиран от #129

  • 95 СОЦИАЛИЗМА СЕ СРИНА

    18 1 Отговор
    Икономически, без нито един изстрел.....когато "СВАЛИХА ТАТО" никой ДРУГАР не го защити. Всички които се ОБЛАЖИХА от управлението на Тато се скриха като мишки....типично по комунистически.
  • 96 Никси

    8 2 Отговор

    До коментар #93 от "Че всички те":

    става точно въпрос за Комунисти а не за Социялисти , правиш ли разликата, какво е Социялна Политика и какво е Комунистическа Политика , хората с увреждания СОЦИЯЛНИ ПОМОЩИ ЛИ ВЗИМАТ ИЛИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПОМОЩИ ??? ММММ КВО ЩЕ КАЖЕШ, нещо ви е сбъркано мисленето май КВО Е БСП И КВО Е БКП ? !!!.

    Коментиран от #99, #139

  • 97 Пловдивчанин

    7 17 Отговор
    Помня, че режим на тока имаше по бай-тошово време, абсолютно всяка зима, навсякъде, дори и в столицата без значение каква е метеорологичната обстановка. В магазините "плод-зеленчук" имаше една постоянна натрапчива миризма на развалено, доларовата равностойност на залпатите по реалния курс тогава беше по-малко от 40 долара, цената на телевизор, и то на някакъв съветски боклук беше над 800лв. а за автомобил се чакаше по 15 години, след което се сдобиваш не с истински автомобил, а със някаква съветска пародия на такъв. Това помня от бай Тошо. Радвам се, че никога няма дяа се върне.
  • 98 😆😆😆

    7 10 Отговор
    Добър комунист е само мъртвия комунист 🤣
  • 99 БСП = БКП

    9 2 Отговор

    До коментар #96 от "Никси":

    Легна ли си комунисти, събудили се социалисти.....за една нощ се отказаха от Комунизма и почнаха да градят ОСНОВИТЕ НА КАПИТАЛИЗМА.
  • 100 Спомен от бай- Тошовото време

    8 16 Отговор
    Спомен от един социалистически концлагер окупиран от СССР, където не ти разрешаваха да пътуваш свободно дори до пограничните райони, камо ли до западните дъртжави извън соц. блока и те караха да работиш за без пари. Тогава не можеше да отидеш за уикенда до Брюж на по бира с приятели до Италия да гледаш някой футболна среща или на море в Гърция. Сега повечето млади хора могат да си позволят да пътуват където и когато си поискат, без да искат разрешение от "партийния комитет". Чакаше се за автомобил по 15 години и накрая трябваше да купиш някакъв съветски таралясник, който се разваляше през 2 дни. Заплатите бяха по 120лв. на месец което се равняваше на по-малко от 40 долара ! Лекарите получаваха по-малки заплати от простите сервитьори ! Тази мизерия няма никога да се върне, СССР фалира и умря, правешкия селяндур също !

    Коментиран от #206

  • 101 Децата на СОЦА

    17 8 Отговор
    Вечна му памет ! Тошо Тошо при тебе уж беше лошо АМА СЕГА Е УЖАСНО. ОЩЕ ПО ЛОШО ☹️ по соца имахме свободата да живеем на воля всеки имаше работа задължително образувание безплатно и качествено здравеопазване силна качествена храна и чиста вода и евтин ТОК пей сърце щастлив живот ❤️❤️❤️❤️❤️❤️🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️

    Коментиран от #104, #118

  • 102 Дефицита на стоки

    6 11 Отговор
    По магазините, опашките пред магазините, привилегиите за БАШДРУГАРИТЕ, кражбите от "социалистическата собственост" бяха яркото лице на социализма.....
  • 103 Никси

    11 2 Отговор

    До коментар #93 от "Че всички те":

    това ми е ясно че същите тия цървули от БКП- станаха големите Демонократи у СДС-то и още не си го признават , а иначе плюят ли плюят по онзи който им построй Държав и тия дойдоха да се насадят на Готови лай......на , ограбиха всичко построено от бай Тодор и затриха със закон !!!.

    Коментиран от #105

  • 104 И сега има работа за всеки

    4 13 Отговор

    До коментар #101 от "Децата на СОЦА":

    Но може да живееш без да работиш. И сега може да се образоваш ако искаш, дори и в чужбина. Днес може да почнеш "свой" бизнес, без някой комунистически партиен секретар да те "напътства". Безплатно образование и здравеопазване никога не е имало....плащахме го всички нива чрез данъците си...

    Коментиран от #106, #111

  • 105 БКП КОМУНИСТИТЕ

    10 2 Отговор

    До коментар #103 от "Никси":

    Ограбиха България. Приватизираха всичко и станаха "РОДНИ КАПИТАЛИСТИ"

    Коментиран от #108, #112

  • 106 Никси

    3 0 Отговор

    До коментар #104 от "И сега има работа за всеки":

    нали с бизнеса можеш и не тогава партиен секретар ти е пречил като на бизнесмена Илчовски зърнопрйзводителя , на който искаха да му заграбят бизнеса и той им показа среден пръст на всичките пребоядисани Партийни Секретари !!!.
  • 107 Тодор Живков си беше български цар

    6 3 Отговор
    Подкрепян от Москва
    Така както Стамболов кани Батенберг и Фердинанд така и Живков е цар ама български четвъртото българско царство
  • 108 ТОЧНО ТАКА!

    10 1 Отговор

    До коментар #105 от "БКП КОМУНИСТИТЕ":

    Най-яркото доказателство-
    Дъртата Комуняга с червеният партиен билет в джоба,разтриващият ушите на Др.Т.Ж...-
    Другаря- Бойко Методиев Борисов...!

    Коментиран от #115

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 По времето на Живков

    9 2 Отговор
    Русия беше най голямата колония на България а също и социалистическите страни подпомагани от СССР
  • 111 НАЛИ!

    13 2 Отговор

    До коментар #104 от "И сега има работа за всеки":

    А имаше ли тогава "райски газ" и наркотици в училищата за децата ни...?!
    Ох каква мъкаа...- нямаше...😣😥😣!

    Коментиран от #120

  • 112 Никси

    8 2 Отговор

    До коментар #105 от "БКП КОМУНИСТИТЕ":

    е така де , аз това имах в предвид Комунягите от СДС Пребоядисаните като Иван Костов и Компания Бъдеще за България Фондацията , с Мутренските Години , с Приватизацията , с Ембаргото в Сърбия , с девалвацията на лева срещу долара ,с Пенсйонната Реформа, с Унищожение на Армията и Селкото Стопанство и Икономиката ни като цяло ,то е много за разказване , ама тия пак нема да признаят ГОТОВАНЦИТЕ !!!.
  • 113 Павел пенев

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бекапе":

    Само че по закона на фашизираните демократи, които скоро ще бъдат изхвърлени на бунището на историята,заедно с такива писатели като тебе.
  • 114 батко

    12 5 Отговор
    много арно си беше .
    имаше Ред , Сигурност,БЕЗПЛАТНО
    Здразеопазване,,качествено Образование....и прочие .... всички страни в света ни се възхищаваха и уважаваха!.

    Коментиран от #116

  • 115 Че то освен комунисти

    4 7 Отговор

    До коментар #108 от "ТОЧНО ТАКА!":

    Други нямаше. Комунистите избиха останалите или ги пратиха в лагерите....и всички управляващи след това са от люпилнята на...БКП.

    Коментиран от #123

  • 116 Затова ли

    3 8 Отговор

    До коментар #114 от "батко":

    Като "падна Тошо" над милион българи, главно млади напуснаха веднага комунистическия рай.....

    Коментиран от #124

  • 117 Превръщаме се в американско гето

    16 3 Отговор
    АКО НЕ БЯХМЕ ЖИВЯЛИ В СОЦА ДЕМЕК НРБ🇧🇬 😍 НЯМАШЕ ДА ИМА НИЩО ЗА КРАДЕНЕ И ПРОДАВАНЕ ХОРАТА ЩЯХА ДА ЖИВЕЯТ БЕЗ ДОМОВЕ /сега ги преватизиратзапазената американска марка КЛОШАРИ /имахме ЦУМ поне носихме нови дрехи и обувки а НЕ СТАРИТЕ ДРЕХИ на умрелите европейци за ХРАНАТА ТЯ БЕШЕ НАЙ ЗДРАВОСЛОВНА ТА. И НАЙ СЛАДКАТА С КОЯТО ЧОВЕК ЖИВЕЕ ЧАООО ХУБАВИ СПОМЕНИ ЩАСЛИВИ СМЕ ЧЕ ГИ ИМАМЕ😂

    Коментиран от #119, #125

  • 118 Голем смех(поздрави от Австрия)

    6 10 Отговор

    До коментар #101 от "Децата на СОЦА":

    Мухахахахахах :) Работил за 120лв. на месец ама всичко му било безплатно :) хахахахахахахаха :) Плащал си си го в петорен размер и са ти хвърляли трохи, колкото да не умреш от глад, ама ти било много хубаво, а ? :) хахахахахахаахахахаха
  • 119 Пловдивчанин

    4 7 Отговор

    До коментар #117 от "Превръщаме се в американско гето":

    Без домове ? Що така бе, щот преди тва не е имало панелки ли ? Знаеш ли през последните 10 години колко жилища се построиха в Пловдив ?
  • 120 Имаше и наркотици

    4 7 Отговор

    До коментар #111 от "НАЛИ!":

    И проституция при соца...дълбоко завоалирани или само по висшите етажи на БКП управляващите.

    Коментиран от #131, #135

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Дедо Стоян

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "плача от радост":

    Не те знам какво си..., но си в дълбока заблуда!
    Освен четене трябва и мисъл да имаш, а не само повторение на заучени фрази.
  • 123 От "Комунистите" се Очаква

    3 0 Отговор

    До коментар #115 от "Че то освен комунисти":

    От "Комунистите" се Очаква Да е Все Така! От Комунистите не е Известно! Такивап Нямаше! Няма и Днес!
  • 124 Българин

    6 6 Отговор

    До коментар #116 от "Затова ли":

    Преди това не можеше, самия правешки селяндур се бъзикаше, че ако отворят границите ще остане сам да си строи социалиЗАма :)
  • 125 СТИГА БЕ

    5 11 Отговор

    До коментар #117 от "Превръщаме се в американско гето":

    ЗА СЪЩОТО ВРЕМЕ ТИЯ НА ЗАПАД ДА НЕ СА УМРЕЛИ ОТ ГЛАД.....БЯХА МНОГО ПО РАЗВИТИ ОТ НАС....ЗАТОВА БКП КОМУНИСТИТЕ НЕ ПУСКАХА НИКОЙ ДА ОТИДЕ НА ЗАПАД, ДА НЕ СТАНЕ "РОБ" НА ЗАПАДНАТА РЕАЛНОСТ.

    Коментиран от #128

  • 126 Тод от жив

    3 1 Отговор
    Търси се
  • 127 Павел пенев

    9 6 Отговор

    До коментар #23 от "Антонинус Пиус":

    Чудно е как си останал жив при тази описана от теб картина. Но сега при райската демокрация е друго- всичко цъфти и връзва.
  • 128 Имаше Кореком

    2 3 Отговор

    До коментар #125 от "СТИГА БЕ":

    Корекция на Комунизма
  • 129 На ЗАПАД

    4 3 Отговор

    До коментар #94 от "Никси":

    Хората кво построиха......два пъти като нашата държава.

    Коментиран от #153

  • 130 КОРЕКОМИТЕ ПРИ СОЦА

    5 3 Отговор
    Мечта за народните маси...
  • 131 Отклоняваш въпроса!

    7 3 Отговор

    До коментар #120 от "Имаше и наркотици":

    А в Училище ,имаше ли "райски газ" и наркотици...?!?!

    Коментиран от #141

  • 132 Така Така

    5 4 Отговор
    Единственият,който можеше да управлява добре тази държава.Преди и следнего само некадърници

    Коментиран от #140

  • 133 При соца станахме 9 млн българчета

    13 4 Отговор
    Ако демокрацията е хубаво нещо трябваше да сме над 10 милиона вече

    Коментиран от #136, #143

  • 134 БАЙ ТОШО СИ БЕ

    7 10 Отговор
    Недодялан несретник и бе много удобен за КОМУНИСТИЧЕСКАТА върхушка......народа се гърбеше от бачкане, другарите управници трупаха пачки и си ходеха на Запад.....
  • 135 Никси

    4 1 Отговор

    До коментар #120 от "Имаше и наркотици":

    е да може да е имало но по скрити тайни клубове , а не като сега по всички почти заведения ,Дискотеки , Ресторанти , Казина , Игрални Зали, Фитнеси и тем подобни , дори и в Затворите също ,у тоя разграден двор всичко може да се случи и да има , но само едно не може да се случи !!!.

    Коментиран от #138

  • 136 Като не те пускат

    7 7 Отговор

    До коментар #133 от "При соца станахме 9 млн българчета":

    Да излезеш от България и 19 милиона щехме да станем...бяхме затворени като овце в кошара....
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Никой не те кара насила

    3 3 Отговор

    До коментар #135 от "Никси":

    Да се друсаш.....всеки носи глава на раменете си.....при соца друг мислеше за нас..
  • 139 Социалните помощи Щеги гледаш през Крив

    6 2 Отговор

    До коментар #96 от "Никси":

    Социалните помощи Ще ги гледаш през Крив Макарон! Защото те зависят от Власт имащия - Управляващия Феодал! А Не от Закона! Това е Демокрацията Днес! Все пак трябва да има какво да се Краде! Или Присвои по някакъв Начин!

    Коментиран от #159

  • 140 АМИ ТОГАВА

    7 1 Отговор

    До коментар #132 от "Така Така":

    ЩО КОМУНИСТИТЕ СВАЛИХА БАЙ ТОШО???
  • 141 Имаше....цигари

    4 3 Отговор

    До коментар #131 от "Отклоняваш въпроса!":

    По опасни от райския газ..
  • 142 При бай Тошо

    6 6 Отговор
    Гледахме КОРЕКОМИТЕ и не вервахме на очите си.....западни стоки да си купим, малко и ние да се зарадваме или похвалим...

    Коментиран от #146

  • 143 Реалист

    6 2 Отговор

    До коментар #133 от "При соца станахме 9 млн българчета":

    Важно е качеството (на живот) не количеството (население

    Коментиран от #151

  • 144 Сега сме разделени с управляващи

    6 1 Отговор
    Васал еничар русофил и хъш

    Коментиран от #147

  • 145 ВЕРНО ЛИ

    6 2 Отговор
    Тошо са криел като партизанин, ама никой не го търсел

    Коментиран от #150

  • 146 🇺🇲 статуята на свободата

    7 0 Отговор

    До коментар #142 от "При бай Тошо":

    Гузно слушане на упадъчна западна музкика...шшшшт...тихоо
  • 147 Така е по целия свят

    4 0 Отговор

    До коментар #144 от "Сега сме разделени с управляващи":

    Нищо по добро не е измислено от хората....
  • 148 Ям банани с авокадо

    5 5 Отговор
    Тошо полу проводника🤩🤡🍌🍌
  • 149 Сесесере

    4 1 Отговор
    Баце бойку от бай тоша се е учил на сценария и сценично поведение да наложи мутро капитализма на нелустрираните дс другари
  • 150 Пародия на държава

    3 3 Отговор

    До коментар #145 от "ВЕРНО ЛИ":

    Както и повечето т.н. заслужили борци
  • 151 То затова всеки гледа да има повече

    5 0 Отговор

    До коментар #143 от "Реалист":

    В 400 милионна ще се загубим като народ ще ни асимилират великите сили

    Коментиран от #164

  • 152 Еркеч

    3 1 Отговор
    Ела, ела, дядо Тотьо, правешки охранен котьо.
  • 153 Никси

    7 2 Отговор

    До коментар #129 от "На ЗАПАД":

    кой хора ? тези от Соц Лагера ли ? , Чехословакия , Унгария , Сърбия , Хърватия , Полша , Румъния ,Източна Германия ГДР-то , ей верно много построиха благодарение на ООН и СССР , страшно строене е било , при наз нищо , не сме строили Заводи , не сме строили АЕЦ и Енергетика , Не сме имали Селско Стопанство , даже и Армия не сме имали , оооо я да видим Язовирите и Водоемите също ги нема Релсови Пътища за Влаковете , Корабостройтелниците Варна и Бургаз ,Кремиковци , Червени Могили а това Блокове , Централни Гари , Летища къде бе братче това си е било лукс даже , за НДК да не говорим и Черноморските Курорти , е няма бе , няма нищо не било построено , щото нещастниците още крадът и до ден днешен , щото ние нищо не ни било построено , на където и да се обърнеш немаше нищо бе една гола поляна , а чакаи имаше само Корекоми по всички кюшета на където и да се обърнеш , да но на запад не дойде Конспирация Ранът , а тук дойде , е това е разликата , и пак едни като ги натиснеш по мазола започват да подскачат че не е вярно било , нищо не е било приватизирано и всичко в държавата е окей , работи на Макс с младите избягали хора на Запад и одвът Океана , така е , в тоя сегапния Разграден Двор нищо не е имало , ЩОТО СЕГА ИМАМЕ ВСИЧКО И БАНАНИ ДАЖЕ ПО МАГАЗИНИТЕ И ШОКОЛАД ТОБЛЕРОН И ДЪВКИ ТУРБО , с Грамофнните Плочи и Телевизор Рубин Хъ , ти да видиш !!!.

    Коментиран от #157

  • 154 СЕВЕРНА КОРЕЯ

    3 1 Отговор
    Екзотичния остров на соца в целия свят.....

    Коментиран от #155

  • 155 Куба

    2 1 Отговор

    До коментар #154 от "СЕВЕРНА КОРЕЯ":

    Нагледен Пример за "победата" на народната революция 🤩🤡

    П.с. добре че Маями им е наблизо

    Коментиран от #158

  • 156 абе,

    10 2 Отговор
    Тодор Живков беше съветска марионетка и то от най-раболепните,нищо друго.Живях тогава,живея и сега.Всеки строй си има плюсове и минуси,но при нас за огромно съжаление демокрацията не се състоя защото 10 ноември 1989г беше поредния комунистически преврат който (другарите) се преоблякоха, откраднаха парите на народа и се провъзгласиха за капиталисти,защото бяха пуснали огромни отровни корени в цялата държава.Затова сме и на дъното.(Другарите) са интернационалисти,тях не ги интересуват българите и България.Направиха си разклонения от партиики същите тунечдци като тях готови да продадат род и родина за собствено благополучие.Абсолютно падение вече 34 години сме окупирани от политикани безродници.

    Коментиран от #161

  • 157 В ЗАПАДНА ЕВРОПА

    4 1 Отговор

    До коментар #153 от "Никси":

    ГФР, ФРАНЦИЯ, ИТАЛИЯ, ИСПАНИЯ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, БЕЛГИЯ, ХОЛАНДИЯ и т.н. не се ли строеше. Не правиха ли магистрали, язовири, ядрени централи, мерцедеси, училища, заводи, болници, жилища....май не сме били по добре от тях......щото след падането на Тошо, бая българи се отправиха там да живеят....що ли????

    Коментиран от #165, #167

  • 158 То от 223 държави признати

    4 2 Отговор

    До коментар #155 от "Куба":

    От ООН, май само Северна Корея е единствената социалистическа...Що така бе другари комунисти....
  • 159 Никси

    4 1 Отговор

    До коментар #139 от "Социалните помощи Щеги гледаш през Крив":

    аз помощи не взимам за мене си и първо ти преведох пример с БКП и БСП , а кой какво че гледа през крив Макарон може па и ти да гледаш нещо друго през кривия Макарон , нищо няма случайно сервирано днес в тая Бананова Държава , докато си гледаме на другите в паниците все ще си гледаме кривите макарони , но още по лошо е когато те гледат децата ти с Бинокъла от Обратната му Страна , а сам си ,адай въпроса , ЗАЩО ? !!!
  • 160 СоциализЪма и комунизЪма

    4 5 Отговор
    Умреха практически. Останаха само по книгите на философи и политици.....РЕАЛНИЯТ ЖИВОТ е непобедим и е доказано че винаги ша има бедни и богати, можещи и неможещи, силни и слаби.....

    Коментиран от #163

  • 161 Сесесере🤢🤮

    3 4 Отговор

    До коментар #156 от "абе,":

    блатарите от мацква са най големия враг на България ама ганю анцуга и другари със затихващи функции не мислят така
  • 162 ЕКСПЕРИМЕНТЪТ СОЦИАЛИЗЪМ СЕ ПРОВАЛИ

    5 3 Отговор
    С гръм и трясък....жалко че много кръв се проля за това и то безмислено.
  • 163 скучно и точка.

    4 0 Отговор

    До коментар #160 от "СоциализЪма и комунизЪма":

    Наивници които смятат противното винаги ще има НО важното е бройката им да продължава да намалява с течение на времето
  • 164 Лошите ни мислят лошото

    3 1 Отговор

    До коментар #151 от "То затова всеки гледа да има повече":

    Кога това???

    БЪЛГАРИЯ Е ВЕЧНА!!

    Сега може и да имаме демографски проблеми но пък в бъдещето съм сигурен че ще се оправим и пребъдем🌐
  • 165 Никси

    3 1 Отговор

    До коментар #157 от "В ЗАПАДНА ЕВРОПА":

    Имаше държави по близо до запада в Соц Строя който първо те не можаха да се доберат до самия запад ем си граничат заедно , макарче си търгуваха с тях , а за наз нема да говорим в кой цирк на ефира се намирахме , защото до някъде ни беше сбъркана политиката , може би Бай Тодор си е мечтал за такова нещо като например да бъдем на двата Фрнта с Русия и със Запада но великите сили или наще туземци в Комунистическия Парламент не са му позволили това да се случи , а много щеше да е лесно и просто , имай се със Русняците но си гледай Пазарите на Запад , едните ти дават суровини готови , ти само трябва ше да изнесеш готовата продукция на Запад и да печелиш кинти и да стане един кръговрат както направи Тито със Сърбия , е да ама не Назбъркаха нещата КОНСПИРАТОРИТЕ НАЙ ВЕЧЕ ,И СЕГА КАТО СМЕ В ЕВРОПА ТА КЪКВО ПРАВИМ В МОМЕНТА С ИКОНМИКАТА НИ ? ИМАМЕ ЛИ КРУПНИ ЗАВОДИ КАКТО БЕШЕ ПРЕДИ ? ИМАМЕ ВЪШКИ И ГЪДЕЛ МЕЖДУ УШИТЕ И ЯДЕМ БАНАНИ ДА ПОДЧЕРТАЯ !!!.

    Коментиран от #166

  • 166 ЗАВОДИ СЕГА НЕМАМЕ

    0 2 Отговор

    До коментар #165 от "Никси":

    Ама пенсиите и заплатите растат, а уж нямаме икономика.....

    Коментиран от #169

  • 167 Никси

    4 0 Отговор

    До коментар #157 от "В ЗАПАДНА ЕВРОПА":

    ПРОДЪЛЖЕНИЕ; ТУКА ИНИЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВИМ В ДЕМОКРАЦИЯТА И ТО МНОГО ПРЕДИ ЗАПАДА , АКО НЕ СЕ КРАДЕШЕ ПРЕЗ ТОЗИ 34 ГОДИШЕН ПРЕХОД , ЩОТО И В МОМЕНТА СЕ КРАДЕ И ПРОДЪЛЖАВАТ С КРАЖБИТЕ , ТОЧНО ЗА ТОВА , И ТОВА БЕШЕ НАЙ ГОЛЯМАТА ГЛУПОСТ ВСИЧКО ПОСТРОЕНО В СОЦА , НЕ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ БАРА И ПРИВАТИЗИРА , ЗАЩОТО НАРОЧНО ГО УНИЩОЖИХА ЗА ДАЗАБОГАТЕЯТ ЕДНИ ХОРА НА ГОТОВО , С ЧУЖДА ПИТА НАПРАВИХА ПОМЕН , ТЕ ТАКА СЕ ПОЛУЧИ В ДЪРЖАВАТА НИ !!!.

    Коментиран от #173

  • 168 Георги Илиев Митев

    3 0 Отговор
    Най-лошото е, че и до ден днешен нито един български политик няма желание за демократични промени и промяна в ценностната система на постоянно живеещите на територията на Република България в добрият смисъл на думата .

    Коментиран от #172

  • 169 Никси

    3 0 Отговор

    До коментар #166 от "ЗАВОДИ СЕГА НЕМАМЕ":

    докато ти дават пари от Европа ще е така , но секнат ли ти кранчето , ще се ловиш за палците на краката с не приличната стойка Ге-образ защото безплатен обят няма !!!.

    Коментиран от #171

  • 170 Бай Тошо си бе

    8 4 Отговор
    Правешки хитрец.....оправи си Правец. Построи си магистрала до там все едно, че след това НЕ Е БЪЛГАРИЯ.Обгради се със свои хора на които даваше благинки /апартаменти, коли, софийско жителство/, целуваше се с Брежнев уста в уста / пък викат че нямало обратни/. И правеше конгреси и конференции за възхвала на партията и соца......

    Коментиран от #175

  • 171 НАТО ни брани, ЕС ни храни

    1 3 Отговор

    До коментар #169 от "Никси":

    Затова сме в ЕС.....да ни хранят, даже и чужденци да бачкат за нас.

    Коментиран от #180

  • 172 Какво значи демократична промяна

    1 1 Отговор

    До коментар #168 от "Георги Илиев Митев":

    Не се разбра.....
  • 173 Че къде по света

    1 1 Отговор

    До коментар #167 от "Никси":

    Има 100% държавна собственост......че нещо не се разбра...

    Коментиран от #203

  • 174 Диктатура на пролетариата при соца

    4 3 Отговор
    Не е ли като диктатура на комунистически управник
  • 175 Никси

    2 0 Отговор

    До коментар #170 от "Бай Тошо си бе":

    е па и то е сега така , бегаи прави на Боко тутурутки и ти ще получиш награда , спомняш ли си кога Рашков го арестува , кои беха там пред къщата му , всичките тутуруткаджии/ки , те за това са и облагодетелствани , Баджанака на Радев и той може да е благодетелстван от Кака Кури , сигурно и той е свирил на нейната Басфлигорна Гошето Свиленски, не врвам да е обратното , що ти е чудно всичко това , на всекъде е имало тутуруткаджии и все ще си има , това е от както свят светува !!!.

    Коментиран от #177, #178

  • 176 Европеец

    4 3 Отговор

    До коментар #30 от "Политик ?":

    Не политик,а голем държавник.....45 години съграждане,35 години рушене на държавата.....

    Коментиран от #179

  • 177 БОКИЧА

    2 0 Отговор

    До коментар #175 от "Никси":

    Стоя едно денонощие в ареста. Никой не повдигна обвинение......после Бойко ги би на изборите пак....и сега си е депутат.....бай Тошо го опраскаха за седем години и лежа известно време в кауша. После го помилваха и го пратиха в една вила.....
  • 178 ЧУДНО, ЩО ДРУГАРИТЕ КОМУНИСТИ

    4 0 Отговор

    До коментар #175 от "Никси":

    Не отидоха да ОТЪРВАТ БАЙ ТОШО....

    Коментиран от #184

  • 179 Я ми обясни.....

    2 0 Отговор

    До коментар #176 от "Европеец":

    Как съградено, само се разпадна......
  • 180 Никси

    2 2 Отговор

    До коментар #171 от "НАТО ни брани, ЕС ни храни":

    ти пополека да се не задавиш с храната , че наднорменото тегло води до болести , айде по полека ти , че откакто сме в Европа и Нато нищо не се е променило , нито техника военна , нито заплащане на воените ни платени "уж" военно служещи и Какви заводи имаме до момента че не те чух добре от Запада ? които заводи една част отидоха в Китай а другата в Русия , и тия където викаш че ни хранили , не бе братле , те по скоро ни определят държавата като Тоалетна Чиния на Картата , Забравихте ли ? , сега най хубаво те храни конспирация Ранът , от такова преяждане може да пукне човек , всека вечер от кюфтета и пържоли , ти да видиш , щото има хора нема и какво да сложи на масата , но наз Европа ни била хранила , щото все има едни къде още и по кошовете ровят , а чакай забравих , сигурно да си дояждат че паржолите и кюфтетата са им били малко , верно си е че Европа ни храни а Нато ни дундурка та даже у тиган ни вози по пързалката обаче , ама напълно си прав , малей япа как не се сетих обаче че може и у кюфтетата да има по некой заврен Биткойн , аааа къде ти бил ключа от палатката , в сутиена на Парижката Света Богородица и ти за това си го откраднал и си се нахранил , е да ама кво да кажат тези по кофите и бедните пенсйонери , яжте , пуцайте до насита и преяждайте , пък другите кучета ги яли !!!.
  • 181 ИВАН

    0 2 Отговор
    Ладата не беше по лоша от тогавашните западни боклуци, а сега като превърнаха златната българска земя в автоморга цъфнахме и вързахме под американски ботуш.

    Коментиран от #185

  • 182 Вярно е!

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "33 години или 3 мандата":

    Това е разликата. Тогава по време на кризата фалираше държавата, а сега фалират хората, индивидуално и лично, а държавата остава.
  • 183 БЕДНИ ПЕНСИОНЕРИ ЛИ

    0 0 Отговор
    Те взимат по големи пенсии от работещите ...има всичко за всички по магазините....ама требе да се бачка....соца не ни научи май да бачкаме, а да се оплакваме.....
    Армията ни е малка, но що ли ни е по голяма.....при соца имахме 120 000 щика, пазещи комунистическия режим и пак не го опазиха....поне едно конфликтче със съседите да си бяхме спретнали, да оправдаем парите на народните маси....сега сме НАТО....и с малка армия, се чувстваме застрашени...

    Коментиран от #187

  • 184 Никси

    1 0 Отговор

    До коментар #178 от "ЧУДНО, ЩО ДРУГАРИТЕ КОМУНИСТИ":

    щото са идйоти за това , всеки искаше да му седне на к...ра , опаа на трона за това и да командва , например Пешето Младенович , ДА ДОЙДАТ ТАНКОВЕТЕ ИЛИ СТАНКО ТОДОРОВ ИЛИ СТАНКО С ТАНКО , те текива разни другари и другарчета и другия който най много искаше да седне на ку..а опаа пак се убърках беше Андрейчо Луканов , да даде едни куфарчета на едни дами и господа и да ги назначи за Мильонери , да ама му видеа сметката ина него, после видеха едни че нестава от тая цялата работа и си назначиха Жельо Войвода да ги слушка !!!.
  • 185 Лада или мерцедес

    1 1 Отговор

    До коментар #181 от "ИВАН":

    Що ли партийните и държавни величия не се возеха в лади...а се в ...мерцедеси....
  • 186 Човекът пое вината, а не потърси

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "ИСТИНАТА!":

    изкупителни жертви, както сегашните, които поемат вината и се оттеглят в скъпите си офиси за доосребрят връзките и това, което не са успели да изтъргуват, като влияние по време на мандата си. Сеагшната власт е много по-престъпна от предишната, която изпъди няколко стотин хиляди българи мюсюлмани, като се опита да им смени имената за разклика от сегашната , която изпъди над два милиона трудоспособни граждани на държавата чрез икономически репресии върху "лош човешки материал", който в други държави се оказане чак толкова лош ами даже напротив.
  • 187 Никси

    1 0 Отговор

    До коментар #183 от "БЕДНИ ПЕНСИОНЕРИ ЛИ":

    кой взимат пенсии високи , тези Генералите и Адмиралите и тези по мините къде са работили , ама вече от тях ги няма повечето и другите бивши пилоти , да не мислиш че некой пенсйонер дето е бачкал у завода в кабелажа с 150 лева заплата и 50 лева аванс , взима голема пенсия , само това не си мисли !!!.

    Коментиран от #190

  • 188 Бай ТОШО

    1 0 Отговор
    Позорно изоставен и извергнат от ДРУГАРИТЕ КОМУНИСТИ, на които раздаваше безброй блага за охолният им живот и благоденствие.
  • 189 Никси

    1 1 Отговор
    ВИЖТЕ СЕГА , ТУКА НЕМА ДА ВИ СЕДИМ НА ПОЛУАМБРЯЖ И НА ВСЕКИ ДА ВРЪЩАМ ОТГОВОР , ДО ТУК С ВЪПРОСИТЕ ЧЕ
    МОГО ЩЕ ЗАДЪЛБОЧИМ НЕЩАТА , АДЕ ЧЕ И Я СИ ИМАМ РАБОТА ДА СВЪРШИМ , ВИЕ ГО БЪРНАХТЕ КАТО ПЕТЪЧЕН ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ И ДЕБАТ Е ....ТИ , АДЕ ЧАО !!!.
  • 190 Средната пенсия в БГ И 840 ЛВ

    1 1 Отговор

    До коментар #187 от "Никси":

    Пенсия се главно за вноски в НОИ и трудов стаж....бачкал си като луд на ниска заплата...ша вземеш ниска пенсия....не сега да се оплакваш.....
    Сега може от далавери да си внасяш пари за пенсия, без да бачкаш....и при определен трудов стаж, ша вземеш такава пенсия, като оня дето 40 години са а гърчил за ниска заплата.....такъв е живота....

    Коментиран от #202

  • 191 Бай Тошо

    5 0 Отговор
    За конгреси, пленуми, конференции, манифестации, паметници и тем подобни е похарчил милиарди НАРОДНА ПАРА за възхвала на комунизЪма
  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Само предлагам

    1 0 Отговор
    А трябваше на 9 септември
  • 198 404

    1 0 Отговор
    Венциту сън не е видел да я пусне тая статия в 3 часа сутринта!
  • 199 Артилерист

    3 4 Отговор

    До коментар #35 от "Много приказки":

    Социализмът в България в голяма степен се състоя. Той изведе бедна, изостанала, едва кретаща селскостопанска България сред първите 30 развити във всяко отношение държави. Той се провали по редица външни причини, но най-вече заради изпадналите в неспособност да го развиват български ръководители. Но той обезателно ще се върне. Това е исторически предопределено.
  • 200 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бекапе":

    По Дани на ЦРУ, значи е супер лъжа.
  • 201 Кубрат

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Град Козлодуй":

    Това е първия златен век.другия е някаква измислица както антична Гърция.
  • 202 Никси

    1 0 Отговор

    До коментар #190 от "Средната пенсия в БГ И 840 ЛВ":

    напротив , нищо не се оплаквам през целия ми трудов стаж съм усигуряван на върху брутните ми заплати има даже в една мина категория за пенсия , но още не е дошло времето да се пенсионирам редовна пенсия , 10 първа категория +15втора сумарно и трета категория е едва 3 години , в казармата се води трудов стаж но няма категория , нищо че 72-ката тежи цели 41тона с пълно бойно снаражение и зареден с външна и вътрешна група с гориво до горе+два варела с по 200 литра нафта с 41 снаряда и заряда, а иначе в Ной ми искаха и военната книжка когато да ме пенсионират по болест , каквото такова е !!!.
  • 203 Никси

    3 0 Отговор

    До коментар #173 от "Че къде по света":

    има бе , в Русия , Китай , Корея, Япония , Монголия всичко е държавно !!!.
  • 204 Ти говори за себе си

    2 1 Отговор

    До коментар #75 от "И да триете!":

    И кой те е упълномощил от мое име да казваш "живеехме". Живуркахте си мижитурките и доносниците, ама дойде времето да се видите колко струвате. Поживяхте си при правешкия, сега дойде ред да плащате с лихвите.
  • 205 коми терористи

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "И да триете!":

    Няма нормален човек който да иска да се върне този мракобесен режим.
  • 206 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове