4 Август, 2024 13:39 1 288 28

Любомир Каримански: Влизането ни през юли 2025 г. в еврозоната не е реалистична цел

  • левон хампарцумян-
  • любомир каримански-
  • банкер-
  • финансист-
  • евро-
  • еврозона

Ако има амбиция това да стане в средата на другата година, по-добре да бъде дефинирано, каза Левон Хампарцумян.

Любомир Каримански: Влизането ни през юли 2025 г. в еврозоната не е реалистична цел - 1
Снимка: Нова телевизия

Влизането ни през юли 2025 г. в еврозоната не е реалистична цел. Това смята финансистът Любомир Каримански.

Той и банкерът Левон Хампарцумян коментираха темата в предаването „Събуди се” по "Нова телевизия".

„Причините са много. Първо в конвергентните доклади има доста повече бележки като допълнителни фактори към 4-те основни критерия. Един от факторите е свързан с конкурентоспособността на нашата икономика. Но и нашите асоциации на бизнеса казват, че не са готови за тази дата. Не бива да се фиксираме върху датата. Трябва да ни интересува темпът на нарастване на възнагражденията може да доведе но нарастване на производителността в икономиката”, каза Каримански.

Според Левон Хампарцумян трябва да се направи всичко възможно за по-бързото ни влизане в еврозоната.

„Ако има амбиция това да стане в средата на другата година, по-добре да бъде дефинирано”, каза Левон Хампарцумян. „Да, някои не са готови, но те няма да са готови и след 10 години – предприятия с ниска степен на автоматизация, със зле обучен персонал – нямат голяма перспектива и с евро, и без евро”, коментира банкерът.

„Има един феномен в маркетинга – предложението поражда търсене. Влизането в еврозоната има и дисциплиниращ ефект. В един момент ще се окаже, че едни хора – в администрацията, в бизнеса, не им е мястото там където са”, каза Хампарцумян. Според него нивото на живот в няколко града в България е средно европейски. „Това, че има места, където хората живеят примитивен живот, е проблем на развитието на държавата и на управление и много други неща. Администрацията трябва да бъде бутана от общественото мнение. Ако не стане, поне да знаем, че сме опитали”, каза Хампарцумян.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евроренде

    22 3 Отговор
    Всичката я Мара втасала до €врото опрела !
  • 2 истина ти казвам

    13 1 Отговор
    И двамата немат интерес от това! До като не се изпере параляка от дюшеците и тия не си вземат процентите!
  • 3 оня с коня

    11 21 Отговор
    Влизането ни в Еврозоната е ВЪПРОС НА ЧЕСТ за България,отделно че ще ни отдалечи ОЩЕ ПОВЕЧЕ от Руската намеса във вътрешните ни работи и сентенцията "Курица не птица и Болхария не зад граница" закономерно ще бъде забравена.

    Коментиран от #6, #17

  • 4 Европеец

    9 19 Отговор
    Да го приемаме това евро най-после като в нормалните европейски страни. Времето на левчето му мина.

    Коментиран от #8, #18

  • 5 С две думи

    12 3 Отговор
    Всички в БНБ са за махане 😂
    Една задача не могат да изпълнят 10 години😤
    А банкерите на Хампарцумян си прибират комисионна и им дреме на шапките 😂
    А обикновените българи - да плащат 🧐
  • 6 питам си

    16 4 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    От кога въпрос на чест е влизане в някаква неясна общност, в която ние няма да имаме права, а само зеадължения????? Наква чест бе за останалите държави от тази зона - да помагат и да наливат пари на гърчолята, които освен да се излежават и наливат с узо - за нищо не стават. Не може едни да работят - други да си карат айляк.....
  • 7 мани беги

    4 10 Отговор
    гастербайтерите не искат да минем в еврозоната, защото вече няма да могат да умножават х2 и да се големеят у нас, надигайки спекулата и инфлацията ...
    всички в туристическият бизнес не искат да сме с еврото, понеже трудно ще са конкурентноспособни, а искат само те да грабят евраците на европейците и да си умножават х2 печалбата, а на робите си да подхвърлят мижави лв.
    престъпниците, които имат скътани лв. не искат да минаваме в евро, понеже ня как да си изперат мръсните лв.
    пишман патриотите русороби подлоги не искат евра, те си искат да са мизерници с лв. и с рубли ...
    някои политици не искат да сме в еврозоната, защото ня могат да крадат евра и да си удвояват имането, и ще бъдат в пряко финансово подчинение към запада ... западняците си благоденстват с една от най-силните валути в света и си го обикалят, а ние сме си въшльовци с кирливия лев и гнием в тоя кенеф
  • 8 2020

    19 4 Отговор

    До коментар #4 от "Европеец":

    Според теб - Швейцария, Великобритания, Швеция, Норвегия, Дания, Чехия, Унгария, Полша - не са нормални държави - така ли да разбирам???

    Коментиран от #11, #28

  • 9 Васил

    2 5 Отговор
    И през 2030 няма да сме в Еврозоната дикато има такива мафиоти като Боко и Шиши
  • 10 Майора

    8 6 Отговор
    Личният финансист на Слави се изказа неподготвен! Можехме заедно с Хърватия да влезем в Еврозоната ако не беше свален кабинета на Борисови в последствие Василев не беше теглил големи заеми и нарушил процента! Но яно и сивият сектор има интерес да не влезем защото ще се осветлят далаверите му!
  • 11 Европеец

    4 8 Отговор

    До коментар #8 от "2020":

    А жалкото левче може ли да се сравни с техните валути. Добре, че е валутния борд да го държи на изкуствено дишане. Да приемем най-после еврото и да знаем, че имаме стабилна валута.

    Коментиран от #12, #14

  • 12 1994

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Европеец":

    "Жалкото левче,жалката крона,жалкия франк" .. все да сме набутани между шамарите. Много по-добре сме да не сме тясно обвързани с разпадащият се ЕС

    Коментиран от #13

  • 13 Европеец

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "1994":

    ЕС въобще не се разпада. Единствено бе напуснат от британците за което та съжаляват. Останалото са празни приказки на разни копейки които същевременно обичат да лапат от еврофондовете.

    Коментиран от #20

  • 14 Стенли

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Европеец":

    А ти откъде знаеш колко е стабилно еврото та в еврозоната има държави като Гърция и Италия с по триста милиарда дългове

    Коментиран от #15

  • 15 Европеец

    1 8 Отговор

    До коментар #14 от "Стенли":

    Това са измислици на копейките. Еврото е стабилно.

    Коментиран от #19

  • 16 Гост

    10 1 Отговор
    Не е реалистична - продажна е. Всяка независима държава се стреми да има собствена монетарна единица и финансова политика. Вие искате да задраскате нашата и да я подчините на чужда.
  • 17 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    В България, най-голямата външна намеса е откъм Б0сф0ра. Но вие, Киряците на бея, винаги ще я прикривате зад измислената ви руска намеса.
  • 18 Гост

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Европеец":

    Това с еврото и цялата истерия покрай субсидиите и солидарното изплащане на дългове, все повече заприличва на съвета за ик0н0ми4еска в3аим0п0м0щ.
  • 19 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Европеец":

    Стабилни са само дълговете му.
  • 20 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Европеец":

    Чакай де, чакай още малко. Има още време самкциите да дозаработят. Засега вървите по инерция, но и въпреки нея пак се усеща забавянето.
  • 21 Европа е стабилна щото европейците

    3 0 Отговор
    Не могат да емигрират никъде
    Работят и имат отпуска да отидат до Гърция Италия Испания през лятото и до алпийските курорти през зимата ако влезем в еврозоната от 400 млн европейци ще дойдат няколко милиона милиона европейци и ще окупират хотелите и ще дойдат с свой персонал да ги обслужват и за няколко години ще ни асимилират затова ни приеха във въздушния Шенген да ни предпазят от нашествие по суша
  • 22 корейски вон

    7 0 Отговор
    Защо политиците ни постоянно ни тикат там, където не искаме! Защо Дания, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция не бързат да въвеждат Еврото, въпреки че са много по-подготвени от нас? КОЙ решава, че ние трябва да си сменим валутата през 2025 г.? ЗАЩО не беше допуснат РЕФЕРЕНДУМ, въпреки събраните подписи? Що за ДЕМОКРАЦИЯ сме, щом политиците ни се страхуват от референдуми?
  • 23 Хампарцумяне,

    4 0 Отговор
    ти можеш да опитваш , ако става въпрос за личния ти бизнес, но да хвърлиш цял народ в бездната на еврозоната и да третираш това като опит е за нали се сещаш за какво. Ти не четеш ли какво става с тази зона и какви са прогнозите за нея. Спри докато е време да дразниш и хвъряш в паника бедните , благодарение и на тебе, българи.
  • 24 Сергей

    1 1 Отговор
    Vатите са натиснали агентурата да задържа лихвите и да помпа инфлацията и имотния балон.По нататък всеки нормален знае какво следва

    Коментиран от #25

  • 25 Стенли

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Сергей":

    А защо ватите не е ли евроатлантиците
  • 26 Към коментар # 11 европиеец

    3 0 Отговор
    Какъв европеец си ти, бе? Миришат ти краката. Миеш ли си зъбите поне, защото по официална статистика 70 процента тук не го правят. Само еврото ни липсва.
  • 27 Българи

    5 0 Отговор
    ТОЗИ ПАК ЛЪЖЕ ТИХОМ МЪЛКОМ ВДИГНАХА ЦИНИТЕ НА ВСИЧКО И ЯКО СЕ ВКАРВАТ ЗА ЕВРОТО СЕГА ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА ЩЕ ОГРАБЯТ БЪЛГАРИТЕ И ПОСЛЕ ЩЕ НИ ЛЮСНАТ В БЕЗ НАТА НА ЕВРОТО ДА ПЛАЩАТ НА ЛАПАЧИТЕ ОТ ЕС А НАРОДА БЪЛГАРСКИ ДА ТЪНЕ В БЕДНОСТ И МЕЗЕРИЯ 🇧🇬 ДЕМОКРАТИЧНО ВИ ЗАРОБИХА
  • 28 Информираи се

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "2020":

    Преди да пишеш три от държавите не са в европейския съюз
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове