5 Август, 2024 14:15 3 867 68

Гвоздейков: Хаос с техническите прегледи на коли няма, игнорирахме човешкия фактор

  • георги гвоздейков-
  • технически преглед-
  • автомобили

Той подчерта, че новоназначена работна група, създадена за срок от пет дни, ще направи предложение за нормативни промени

Гвоздейков: Хаос с техническите прегледи на коли няма, игнорирахме човешкия фактор - 1

Хаос с техническите прегледи на автомобилите няма, заяви пред журналисти служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който се запозна на място с работата на новата система за контрол на пунктовете за годишни технически прегледи в автосервиз в столицата.

„Заработи система за качество и игнорирахме човешкия фактор, както и възможността манипулацията на данни да се въвежда ръчно“, отбеляза министърът.

Той подчерта, че новоназначена работна група, създадена за срок от пет дни, ще направи предложение за нормативни промени. „В петък очаквам доклад, който да одобря“, посочи Георги Гвоздейков, цитиран от БТА.

Припомняме, че от 22 юли уредите в пунктовете предават данните от измерванията автоматично по електронен път към системата на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. По този начин бяха преустановени възможностите за ръчно коригиране на данните, свързани с отработените газове и спирачното усилие на автомобилите. Експерти обаче алармираха, че автомобили, предимно бензинови, масово не могат да покрият нормите.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пепи

    164 3 Отговор
    Кога ще видя проверка в бензиностанция за количествен и качествен контрол.

    Коментиран от #32, #50

  • 2 Стига

    107 4 Отговор
    Хайде къш от там. Гвоздеи на пътното платно не е добре.

    Коментиран от #8

  • 3 да де

    151 2 Отговор
    Как па не се намери една мисирка да го пита тоя измислен министър как 20 годишните опели на полицаите минават "успешно" ГТП.
  • 4 тук виждам

    100 1 Отговор
    куче касичка
  • 5 Град Козлодуй

    82 3 Отговор
    Оставка
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Данко Харсъзина

    110 5 Отговор
    Нормативните промени няма да променят нищо. Хаосът ще стане още по голям. Проблемът не е юридически а чисто технически. Тези стари щайги наречени газанализатори показват каквото им дойде а калпавият бензин съвсем скапва цялата процедура. Докато не започнат да продават бензин а не боклуци и докато уредите не преминат на метрология. хаосът ще се засилва.
  • 8 Европеец

    88 3 Отговор

    До коментар #2 от "Стига":

    Да тъпа калинка..... Прегледите трябва да се свързани с безопасността, а не с измислените зелени глупости на Урсула гинеколожката.... Самолетите да не би да не замърсяват, колко самолета летят пространството и техните газове падат направо във въздуха.. ... Ще забраняват старите автомобили, дайте пари на хората да си купят нови според вашите изисквания, все че ще го направи.... Опитайте се да забраняте самолетите както искате да забраните в старите автомобили, ама не ви стиска..... Гвоздея е тъпа калинка.... Гледах пилота който уволни ли от шеф на отряд 28.... Хубаво говореше човека и не му пука че е уволнен има хубава професия.... Но каза колко празни курсове е имало, вероятно спестяват летищни такси, но това са пари на българските да накоплатци..... И пак не ми е ясно отряд 28 има ли право да кара заместник-министърки.... А гвоздея калинка да си ходи, смешен и с бдж-то.... Въобще бг територия, уволнява и иска оставки а за неговата не мисля да я подаде калинката....
  • 9 Данко Харсъзина

    83 5 Отговор
    Вносителите на нови автомобили дадоха тлъст рушвет за да се въведе тази дивотия. Само, че заради скапания бензин и скапаните измервателни уреди тя удари именно новите автомобили. Рушвет улетел у вождух. В България дори рушвет не знаят да дадат като хората. Сега един глупак министър ще прави нормативни промени. Ми те нормативните промени нито ще променят качеството на бензина, нито ще променят скапаните уреди. Ако глупостта можеше да лети този министър заедно с целия министерски съвет щяха да са излетели в космоса.

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Няма проблем, ама и преглед няма

    53 6 Отговор
    Накратко: Таратайката е на 18 години. Карам на LPG, а катализаторът го откраднаха. Миналата година на прегледа я оцениха на Евро 3. От ауспуха излиза СО2 и Н2О. Какво стана тази година? Нещо друго ли излиза от ауспуха? В горивото няма азот, няма сяра, няма присъщите за нафтата и бензина дълги въглеводороди. Накратко карам без преглед докато... Което настъпи първо.

    Коментиран от #41, #44

  • 12 Ташунко сапа

    66 4 Отговор
    Глоздейков,купи ми нова кола или направи заплатите като белите страни и веднага сменям колата!!!
  • 13 Крум

    92 1 Отговор
    Хей гвоздей недохранен, как ще въвеждаш по ниски нива на емисии от производителя. И стига се оправдава с лошия бензин, което между впрочем е пак твоя работа да го проверяваш. Тези измервателни уреди метрология минават ли...а някакъв контрол върху цената на прегледа....как така стана по 2,на базата на какво? Ами дизелите с махнатите дпф филтри как минават прегледи? Ами измислените китайски лампи,дето ги слагат на дръгелите и дето светят в синьо тях кога бе гвоздей недохранен. А за какво за прегледи всяка година?,защо не е на 2 години бе гвоздей или ти проблем нямаш щото плющиш от държавната баница бе гвоздей!
  • 14 Не бе, Данко,

    1 27 Отговор

    До коментар #9 от "Данко Харсъзина":

    В цяла Европа е така, че даже и в Русия. Реват като магарета.

    Коментиран от #46

  • 15 Комунисти Д.Олни

    57 1 Отговор
    Народа се вози във влакове от миналия век, които се самозапалват в движение..... за тях може, понеже са държавни,а за бедния българин не може
  • 16 дон

    37 0 Отговор
    Долен ляв педал на велосипед. С което искам да кажа точно това което казвам и което всички разбират.
  • 17 ДРД

    69 1 Отговор
    Гвоздейков, унищожихте обществения транспорт в страната (северозапада най-вече) давайки на частни фирми да покриват линиите. Те пък заради обезлюдяването не могат да си пълнят автобусите и закриват линии. Малкото останали хора кучета ги яли. Много села нямат никаква връзка с градовете където има лекари, аптеки и магазини. Има села с транспорт веднъж или два пъти седмично. Но ако идеш не можеш да се върнеш. Автомобилите са стари, зареждат на селски бензиностанции дето никой не знае какво сипват. Няма шосета, има кръпки една въз друга, и дупки. Тези няколко автомобила на село минават 1000-2000 километра годишно но вършат работата на държавата която я няма. Събират се няколко човека и дават пари шофьора да им напазарува като си делят горивото. Други отиват на лекар, пак си плащат на шофьора, за аптека също. Пари за нови автомобили няма, пари дори за катализатор и за майстор също е непосилна сума. Сега ако ги спрете на какво обричате хората?
    Разбирате ли колко е зле положението извън няколко градове?
  • 18 дядото

    43 1 Отговор
    смените на кадри по горните етажи вече започна да стават по 2- 3 пъти годишно.недостига на обучени и квалифицирани специалисти води до избутване нагоре на неопитни,некадърни,но политически верни хора,които често откровено не знаят за какво са там и какво да правят.затова хората долу сме като уличните кучета- просто трябва да оцеляваме
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Брюксел

    38 1 Отговор
    Оставка бе, гВоздейков!
  • 21 Чики-Рики

    19 2 Отговор
    ......И ще ви задължим да купувате нови или електрически!....
  • 22 Тома

    38 0 Отговор
    Според този и влаковете не закъсняват с по 5 часа.
  • 23 разбирач

    50 3 Отговор
    Гвоздейков е геребераст. Гласувайте пак за герб и ще стане още по зле.
  • 24 Ами да

    8 6 Отговор
    Ама и много братовчеди и комшии по ГТП-тата! И кошници по пътищата! И това го имаме!
  • 25 ДоЦент

    48 0 Отговор
    Гвоздейков, а защо на автобусите от столичния градски транспорт са премахнати всички ДПФ филтри поради липса на средства за подръжка, ще ни отговориш ли??????

    Коментиран от #45

  • 26 Ха,Ха,Ха

    33 3 Отговор
    и като изключихте човешкия фактор некви роботи ли ще ни обслужват и ще местят колите.
    Щом е така аз ще изключа шофьорския фактор и ще пращам колата сама да си ходи на преглед пък ония да се оправят там.Не може само в България да вървим от зад на пред значи в Европа и тем подобни развити страни първо мислят за заплатите и пенсиите пък тогава вече за нови коли и вдигане на всичко тука всичко е на обратно докато не ни вземат и гащите.
  • 27 Любо

    48 6 Отговор
    Значи одобряваме изпращането на снаряди с убеднен уран за нацистите в Украйна на 100 километра от нас, но иначе сме много загрижени за екологията в България?! Я върви се разкарай, щото ако българският народ елиминира човешкия фактор като вас най-накрая ще заживее нормално!
  • 28 този гвоздейков не осъзнава ли

    36 0 Отговор
    че и той е човешки фактор и е задължително да бъде заменен със софтуер
  • 29 в големите световни градове

    36 2 Отговор
    само в един град с площ колкото софия се движат по 5 и 6 милиона автомобики а в цяла българия са по малко за какво замърсяване бълнува тоя идиот

    Коментиран от #47

  • 30 знае ли тоя

    43 1 Отговор
    само пожарите колко въглероден двуокис отделиха ,заради колегите му с гладки мозъци които оставят един малък огън да се разрасне в голям пожар и да изпепели цели гори ,като само една гора е много по ценна от всичките министри и депутати заедно
  • 31 Фактолог

    34 0 Отговор
    Преди 3-4 години столична община възложи на финландска фирма да направи подробен анализ на замърсяването на въздуха в град София.
    Оказа се,бче само 9% процента от замърсяването се дължи на автомобилния транспорт!

    Коментиран от #51

  • 32 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    25 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пепи":

    ГВОЗДЕЙ СМ00ТАН НАПРАВИ КАЧЕСТВЕНИ ГОРИВА БЕ ПОМИЯР ..ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ СЛАГА 100 ОКТАНА САМО ЗА ПРЕГЛЕДА БЕ ПОМИЯР СМ00ТАН ...ИНАЧЕ ЧЕ ТЕ ЕЛИМИНИРАМЕ БЪРЗО
  • 33 Данко Харсъзина

    37 1 Отговор
    Ако погледнете в интернет един читав газ анализатор Бош струва 12 -15000 лв. и нагоре. Тези мерят с едни щайги сглобяване незнайно къде и незнайно от кого. Дори самите мерещи на пунктовете за ГТП на идея си нямат какво показват тези "уреди". И понеже за старите коли изискванията са ниски или почти ги няма те минават без проблем. За по новите коли с евро 4 и евро 5 "уредите" ги изхвърлят. При това нямаш право на контролирано измерване в оторизирана лаборатория. Дори при дрегерите за алкохол имаш право на кръвна проба и едва тогава се счита че си пил. При ГТП една мизерна щайга дето никой не знае какво отчита и показва директно ти дерегсрира колата. Този министър е глупаво говедо. Като всички останали министри на Цар Тиква Първи Велики до сега. От онзи цървул Цветанов та до този малоумник Гвоздейков.Тиквун ги събираше по кръстовищата и единственият му критерии дали става за министър бе да няма мозък.
  • 34 Павел пенев

    29 1 Отговор
    Ти каква кола шофираш бе мухльо? През това министерство преминаха много министри,но ти си най големия некадърник. Колко катастрофи, убити и ранени има на твоята сметка. Подавай оставка и се измитай.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Бравос

    2 5 Отговор
    на Пироня !
  • 39 Данко Харсъзина

    15 2 Отговор
    На всеки му се е случвало да зареди бензин и после подава газ ама колата стои на място и не ще да ускорява. С такъв "бензин" и 5 катализатора да имаш няма как да изкараш евро 4 или евро 5. При старите трошляци няма проблем тъй като при тях изискванията са ниски. Какъвто и боклук да имаш в резервоара минаваш. При новите коли с евро 4 и евро 5 те пращат по дяволите. Каквито и нормативни промени да направи малоумния министър няма да реши нищо докато по бензиностациите продават фъшкии а така наречените "уреди" отчитат каквото им скимне без да са минали на метрология.
  • 40 Прокопи

    23 1 Отговор
    г-н министър, какво ще направим с тези петчасови закъснения с влаковете.?Че като ми спрат колата как ще пътувам бре?
  • 41 Колега в грешка си

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "Няма проблем, ама и преглед няма":

    Не познаваш явно принципа на ДВГ. Забравяш, че в горивния процес участва и въздух. Та не излиза само СО2 и Н2О от ауспуха като караш на LPG.
    И няма как да минеш прегледа ако ти липсва катализаторът ако така е конструиран автомобила.

    Коментиран от #53

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Служебното правителство

    13 0 Отговор
    и министри трябва да работят за организиране на избори. Не да правят законодателни промени, защото те не са избрани от народа, а са служебно назначени! Е как ще казва някой на народа какво да прави като той е господин никой?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Премахването на

    7 8 Отговор

    До коментар #25 от "ДоЦент":

    ДПФ филтър или катализатор трябва да се таксува с голяма глоба и спиране на МПС от употреба до отстраняване на проблема и тестови данни в допуска на производителя.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Движат се

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "в големите световни градове":

    само тези чиито замърсяване е в допуска. Останалите - не.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Чочо

    10 0 Отговор
    Игнорирайте и калпавото гориво.
  • 50 БургазЪ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пепи":

    Бил съм многократно свидетел, когато идва метеорология на бензиностанция Лукойл. От 20л на дисплея на колонката А95 сипани в мерителен съд - там отчита 19, 90-19,93 литра. При Дизела от 20л - 19,97-20.00. Така че няма да намериш нещото, което очакваш.
  • 51 СОС

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Фактолог":

    Останалите проценти от Топлофикация, ама не я спират от движение.
  • 52 Бат Сали

    9 1 Отговор
    Заводът производител дава едни данни, бюрократите от Брюксел налагат други. По-ниски от подадените.

    Коментиран от #63

  • 53 ДРД

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Колега в грешка си":

    Мерят въглеродни емисии при бензиновите или греша?
    От въздуха в горенето участва само кислорода за да има горене, Много малки количества други газове се отделят при горене на масло но те не се измерват.
    На пропан бутан се отделят основно въглероден двуокис(измерва се), водни пари и газове от горенето на масло(не се измерват).
    На бензин въглеродни емисии (не една) - измерва се, други емисии от съдържанието в бензиновата смес и маслото - не се измерват.

    Коментиран от #62

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Тити

    9 0 Отговор
    Никога няма проблеми а а Българина си е виновен да сте го видели да протестира. Миналият месец в Кения им увеличиха данъците с около 5 лева в Български пари а те се вдигнаха на протест и направо са ги пратили два метра под земята . Как ще ги стигнем Кенийците?
  • 56 граф Монте Кристо

    4 0 Отговор
    Бреееееййй,то голяма модерницзация,и за какво ,за да се спират масово колите от движение,сигурно за целта е ангажиран изкуствения интелект,който може да ти върже кусур за нищо и никакво.Доказано е че техническия фактор има минимално значение за безопасността на движение, а човешкия фактор,сиреч водача е определящо.Колите да речем се допускат само чистак нови на пътя,а водачите като са луди за връзване,и ефекта е тъкмо обратен и произшествията ще се множат.
  • 57 граф Монте Кристо

    7 0 Отговор
    Щом се стигна до такива абсурди,до такова затягане на гайките до скъсване,значи скоро системата ще рухне и всичко ще е на свободен режим и такива п рищявки с въглеродния двуокис напълно ще отпаднат и всякакви абсурдни и церберски щения и тормоз за хората.
  • 58 граф Монте Кристо

    3 0 Отговор
    Взятките свързани със законността на мпс стават непосилни за все повече хора,това не може да продължава така,каквае целта ,да останат на пътя само от милионер нагоре ли,сякаш останалите ще се примирят да бъдат спешени масово и да пъплят като мравки пешком или с велосипеди,като китайците преди 50 години.
  • 59 граф Монте Кристо

    10 0 Отговор
    Начините за нанасяне на размазващи удари от страна на брюкселската ббюрокрация са ограничени само от въображението им,утре могат ще измислят каквото им щукне,и какво,изпълнявай,скачай за олимпийски рекорд,хвърляй пари не вятъра и така ,докато останат самомилионерите с автомобили и ревящи мотори да форят по пътищата на воля.
  • 60 Ний пък

    7 0 Отговор
    Ще те игнорираме тебе и другите слуги на ге.....йвропата ......
  • 61 Анонимен

    5 0 Отговор
    Слуги на еврогейските джендъри.Урсула да мисли за домочадието си ,а не за европейските граждани .
  • 62 В горенето колега

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "ДРД":

    В горенето на горивната смес, колега участват и т.н. инертни газове в състава на въздуха. Като азота е 78%. Та при това налягане и температура по време на горивния процес в ДВГ този инертен газ образува доста отровни съединения. Това рядко се споменава и фокуса е в саждите и СО2, макар че СО е много по-вреден за здравето ни.
    Това важи и така добре рекламираните ДВГ на водородно гориво. Щели да изпускат само водни пари. Това е така когато се гори водород в кислородна или въздушна среда. Но в ДВГ горенето е при високо налягане и температура а това променя всичко.
  • 63 Точно в обратния ред

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Бат Сали":

    Изискванията се публикуват и производителя трябва да ги изпълни. Иначе не може да си продава стоката.
    А пък ги и хванаха в големи фалшификации съвсем наскоро.
  • 64 дядо йоцо

    3 0 Отговор
    АЛО ГВОЗДЕЙКОВ С КАКВИ ГОРИВА КАРАМЕ МОЖЕ ЛИ АВТОМОБИЛИТЕ В ГЕРМАНИЯ ДА СА ОК А БЪЛГАРИЯ ДА НЕ МОГАТ ДА МИНАТ НА ГТП ВДИГНАХТЕ ЦЕНИТЕ ВКАРАХТЕ БЕСМИСЛЕНИ СТИКЕРИ СЕВЕТВАТЕ СЕ С ДУНЕВ КОЙТО ГОВОРИ ГЛУПОСТИ.............МОЛЯ СЛЕЗТЕ НА ЗЕМЯТА.......
  • 65 ОНЗИ

    1 0 Отговор
    КАК МИНАВАТ ВОЕННИТЕ БЕНЗИНОВИ КАМИОНИ НА ПРЕГЛЕД ЗАВЧЕРА КАРАХ ПО ЕДИН ЗИЛ В СОПОТ 15 МИНУТИ ПОРАДИ ТРАФИКА ТОИ НИ УДУШИ. НЕЩО ДА КАЖЕШ г-н МИНИСТЪР. ХА ХА ХА
  • 66 От София

    0 0 Отговор
    За съжаление, никой не казва нищо за крадците на катализатори и фирмите, които ги изкупуват??!
  • 67 Гошо

    1 0 Отговор
    Мъдqpaтора е ХОМОзом
  • 68 ПЧЕЛАТА

    1 0 Отговор
    СТИГА ДОИХТЕ ТОЯ НАРОД ......----- ГВОЗДЕИКОВ КОЛКО КОМИСИОННИ ЛАПНА ЗА СТАРИТЕ НЕМСКИ ВАГОНИ. .ВСИЧКИ ВИДЯХМЕ КАК ВЪРВЯТ НАЗАД. С УЖ РАЗБИРАЧА ДУНЕВ СПРЯХТЕ КОЛИТЕ НА ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРИЦА ОТ ДВИЖЕНИЕ .ДУНЕВ ИМА МАШИНА ДА ЧИСТИ КАТАЛИЗАТОРИТЕ ...ПЪЛНА ИЗМАМА ...ЗАСРАМЕТЕ СЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ СПРЕТЕ СЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове