5 Август, 2024 17:28 6 721 53

Важна новина за всички шофьори

  • кат-
  • мвр-
  • камера-
  • скорост

За първите седем месеца на тази година за нарушения на скоростните режими са издадени 788 892 електронни фиша

От днес, 5 август, до 11 август, на територията на цялата страна е в ход специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими. Тя е част от календара на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – Родпол (ROADPOL), като аналогични проверки се извършват във всички страни-членки на европейската мрежа.
Това съобщават от пресцентъра на МВР

От началото на годината до края на месец юли на територията на страната са настъпили 3993 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 244 и са ранени 4948 участници в движението по пътищата. Спрямо същия период на миналата година тежките инциденти са с 236 повече, но загиналите са по-малко с 43, а ранените са с 20 по-малко.

От всички тежки катастрофи 94% са предизвикани поради допуснато от водача нарушение. От тях поради несъобразяване на скоростта са настъпили 910 произшествия, при които са загинали 57 и са ранени 1151 участници в движението по пътищата. Спрямо същия период на миналата година, тази година тежките пътнотранспортни произшествия по тази причина са по-малко с 47, загиналите - с 32, а ранените - с 218.

За първите седем месеца на тази година за нарушения на скоростните режими са издадени 788 892 електронни фиша.

Намаляването на скоростта е добра идея и мисля, че ще работи в правилна посока, каза служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по повод предложението максималната скорост по магистралите у нас да стане от 140 на 130 км в час.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    26 8 Отговор
    Шофирайте разумно и на Добър Път
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Истината е тая

    25 51 Отговор
    Максималната скорост по магистралите у нас да стане от 140 на 120 км в час!

    Коментиран от #8, #24

  • 4 Най

    33 2 Отговор
    Грубо око 40-45мил. За държавата.И хрантутниците във властта.
  • 5 да де

    46 3 Отговор
    След BMW-тата ще събират за Поршета
  • 6 Калин беемвето

    28 2 Отговор
    Ще има за ниви беемвета 👏🏻
  • 7 коци

    12 24 Отговор
    пенсионерите обират вси4ки леки служби на работещи пенсионери отнемане на половината пенсия в полза на безработните

    Коментиран от #9, #17

  • 8 Петър

    21 40 Отговор

    До коментар #3 от "Истината е тая":

    Точно така, 120км.ч. максимална скорост на автомагистрала е повече от достатъчно за България, в Испания също е 120км.ч.

    Коментиран от #11, #12, #21, #32

  • 9 Така е

    18 12 Отговор

    До коментар #7 от "коци":

    А също така се радват на ежегодно увеличение и на заплатите, и на пенсиите, средно около 6890 лв. към момента. Били обаче незаменими, нямало кандидати разбираш ли, ценен кадър, по Сталински
  • 10 Аман от този рекет

    35 1 Отговор
    Докато се занимавате с рекет, на пътя загиват хора!
  • 11 Капитана

    36 11 Отговор

    До коментар #8 от "Петър":

    Точно така, заради некадърници като теб трябва 120 да го направят, защото възможностите им се простират до толкова и капацитета им е силно ограничен.

    Коментиран от #19, #23, #48

  • 12 И какво ще решиш с това

    36 1 Отговор

    До коментар #8 от "Петър":

    Има смисъл да правиш нещо, ако решаваш проблем! Същото е с тия камери! Безсмислени милиони за тях, вместо да се вложат в проблемите на пътя!
  • 13 Евро мевро

    48 1 Отговор
    "Контролират" на места, където и с 200 да с движиш не е проблем, но има знак хранилка 60 при 4 платна и аварийна лента, а в селата не са се показали.
  • 14 Дай на 30

    30 2 Отговор
    Намелете на 80, че електричкте не могат да излязат от София и на Пловдив спират.
  • 15 Закон да видеонаблюдението

    21 0 Отговор
    В другите страни, като е 120 или 110 ограничението, като че ли всички карат с толкова. Когато законодателите и сружителите на КАТ не си вършат работата, обвиняват шофьорите. Съдебната система и застпахователите, също са за бой.
  • 16 оня с коня

    23 8 Отговор
    След като бат Бойко направи макс. скорост 140,възмутен съм че тия след него искат да намаляват скоростта и да ни изравняват с разни други Джендърски Държави.Лично аз възприемам 140 км като "Почетна скорост" и символ на Българския СУВЕРЕНИТЕТ,а колкото до това дали ме засяга Пряко - не,ни най-малко защото с колкото е да мина покрай Камерите,Антирадарът ми ги занулява.карайки ги подигравателно да пеят "А мнеее -всьо равно"...И те го слушат!:)

    Коментиран от #33, #35, #39, #45, #49

  • 17 Кажи искаш ли?!

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "коци":

    А не искаш ли да ти насадим бор в задният ти двор?!
  • 18 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    32 1 Отговор
    Че тя - магистрала тракия не става и за 90 км/час, а ще намаляват на 130!Ама вземете я оправете и няма да има проблем и при 140 км/час, вместо да ги намалявате! Давате пари само за камери и джаджи за тормоз на шофьорите, ами дайте ги за ремонт на пътищата!
  • 19 Петър

    3 14 Отговор

    До коментар #11 от "Капитана":

    Вервай ми, че относно шофирането, съм в пъти по кадърен от теб. Ти можеш ли да шофираш автобус "Икарус" или камион Мерцедес или пък мотоциклет Квазаки "Нинджа"?

    Коментиран от #34, #46

  • 20 ха ха

    5 0 Отговор
    пак ли ретроградния меркурии ще ни мори с идиотии
  • 21 Грую

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Петър":

    Епа състоянието на некои участъци по магистралите позволява само 90 км/ч.
  • 22 На вниманието на МВР!

    14 2 Отговор
    Шофьорите продължаваме безсрочната акция по неплащане на тъпите ви глоби! Все някога ще ви изгорят сървърите или някой ще ги хакне и ще ни освободи!

    Коментиран от #28

  • 23 Майор Вихър

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Капитана":

    Я кажи нещо за твоя капацитет. Колко дигаш с гоУфо?
  • 24 Милен

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "Истината е тая":

    Никаква разлика, тия дето не спазват ограничението от 140 няма да спазват и ограничението от 120, просто ще се повиши броят на хората които не спазват ограничението на скоростта и ще има пари за нови бмв-та за милиционерите.
  • 25 Дедо Пене

    8 0 Отговор
    Марче, не си учила английски и транскрипцията на road се чете роуд. Каква жърналя си дедовото?
  • 26 Не забелязвате ли?

    18 0 Отговор
    Не забелязвате ли, че болшинството катастрофи със смъртни случаи не са на магистралите и ограничението на макс. скорост там няма да промени нещата? Водачите се пребиват при неправилно, най-често неумело изпреварване, напускане на пътя вследствие на лоша преценка за скоростта и треакторията на автомобила и често поради неумение да предскажат или реагират в нестандартна ситуация. Това са умения и навици, които могат да се преподават и тренират и затвърждават в първоначални, а после в опреснителни курсове. Спадането на скоростта ще дойде като следствие. Какъв е смисъла да закова стрелката на 90, след като предприемам опасно изпреварване при скорост 60 или не мога да преценя, че в този завой трябва да влезна от ей онази точка с макс. 50 км/ч.

    Коментиран от #30

  • 27 ЧОЧО

    9 2 Отговор
    Акция с цел да могат да на спират законно.Сто процента съм сигурен ,че в Европа никъде няма такова нещо,акция за скорост.От опит го знам.

    Коментиран от #37

  • 28 Експерт

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "На вниманието на МВР!":

    Не си прав, защото за шест несеца са събрали над 6млн.лв. от глоби за скорост!!!
  • 29 Диамантената ръка

    14 1 Отговор
    Най после откриха причината за катастрофите, 10 км/ч разлика и всичко ще е наред... По тая логика я направете 70-80, тогава сигурно ще е още по добре. Нито скоростта убива, нито пистолета, а този в когото са. Проблемът е във пътищата, водачите, състоянието на мпс, гумите.
  • 30 Милен

    12 0 Отговор

    До коментар #26 от "Не забелязвате ли?":

    Ние го забелязваме, ама има едни чиновници дето постоянно симулират активност и се чудят каква простотия да измислят. За тях не е важен резултатът, а стремежът им да се изтъкнат колко са "активни".
  • 31 Николай

    17 0 Отговор
    Снощи колегите в насрещното ме предупредиха за засада с камера. Започнах да карам на равен широк сух път с 15км.ч. Ограничението беше 30км.ч. Сто метра преди камерата намалих на 10км.ч. Нямате представа какви физиономии придобиха двамата дебила в полицейския автомобил. Вече така ще ги лекувам. На такива измислени хранилки ще карам така.
  • 32 Дон Отворко

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Петър":

    В ГФР като половината магистрали нямат ограничение да не би германците да се избиват?
    18% от книжките в България са купени!!!
  • 33 да бе

    4 7 Отговор

    До коментар #16 от "оня с коня":

    Знаеш ли колко пъти ще забиеш полицейска камера? Не повече от два пъти. После едни злобари с качулки ще те извлекат от вас от леглото. И наистина ще е както по-филмите.
  • 34 Капитана

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "Петър":

    Това напълно обяснява положението ти за коментара. Карането на камиони може да ти даде добра пространствена оценка за габаритите на МПСто, но това не ти дава предимство при нужда от бързи реакции или адекватно поведение при случки. Свикнал си да дремеш в камиона с 90-100км и всички останали да искаш да се съобразяват с тази скорост, защото така ти е угодно и точно заради това ниската скорост те успива и те прави по малко ангажиращ към околната среда.
    Относно мотора няма с какво да ме трогнеш, защото аз карам мотори...
  • 35 Експерт

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "оня с коня":

    Какъв е този антирадар, ве гявол? Да не си открил Америка? Тива е радар-детектор!!!
    Ако имаше антирадари то изстребителите щяха да ги ползват и нямаше да ги засичат от противовъздушната отбрана!!! С М Е Ш Н И К!
  • 36 ДРД

    7 0 Отговор
    Дано навсякъде са с камери дето снимат. Преди време пътувам за морето рано сутринта. Не на магистрала. Две коли профучават покрай мен явно гонейки се, на прав участък и хоп катаджия с радар пред тях. Тия не спряха на стоп палката и си заминаха и естествено мен ме спряха. Знам ли с колко карам и т.н. Казвам им за двете коли а те ми обясняват да не се отварям много и го отнесох аз. Платих си за да не се занимавам с полицаи и съдилища на 200 километра от нас. Та затова ако ще ме спират да е с такива устройства дето снимат.

    Коментиран от #38

  • 37 Въобще нямат за цел да те спират

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "ЧОЧО":

    Да си губят времето да те проверяват. В информационната система на МВР има всичко за теб. Изпращат ти честитката за глобата. В КАТ София има една стая с компютри. Преди бяха 8 човека, сега не знам. По цял ден гледат избрани кадри и пишат глоби.
  • 38 За коя година говориш?

    7 0 Отговор

    До коментар #36 от "ДРД":

    Полицай с радар в ръка не съм виждал от 20 години.

    Коментиран от #40

  • 39 ДРД

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "оня с коня":

    Новите камери не са на принципа на доплеровия ефект. Няма излъчване. Софтуера на камерата смята преместването на изображението от пиксел до пиксел и показва скоростта.
    За доплеровите радари ти трябва устройство което активно да излъчва на честотата на радара за да го "забиеш" което е много съмнително. А пък ти имаш пасивно устройство радар-детектор. После се явиха лазерните радари на принципа на лазерната рулетка, смятат скоростта по скъсяването на разстоянието.
    Сега при камерите е по-добре. Има и тарикати дето си слагат други номера върху техните и не спират на никого.
  • 40 ДРД

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "За коя година говориш?":

    Около 10 години, може и повече, преди В.Търново. Още имаше СИ банк, там платих с намаление. Това ми е и единственото нарушение за 30 години.

    Коментиран от #43

  • 41 Павел пенев

    5 0 Отговор
    При тази стряскаща статистика, гвоздея Георги да подава оставка и да си ходи на село или да си открие фирма за ГТП. Нищожество.
  • 42 Шафиор

    3 0 Отговор
    На някои шофьори и 100 км/ч. са много!
  • 43 За коя година говориш?

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "ДРД":

    С каква цел ги вадиш тези претоплени манджи? Още ли си с онзи акъл от преди 10 години? Време е да пораснеш.
  • 44 Пушач на цигари без филтър

    8 0 Отговор
    Накупиха камери за милиони, нащракаха глоби за милиони, а народа както си кара пиян и се трепят като пилци си продължава все така. Кога най-после като в една нормална организация ще се появи някой, който ще тегли чертата и ще пита “защо бе пичове, защо похарчихте едни милиони, а резултат няма?”
  • 45 радист

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "оня с коня":

    Мини с антирадара в Гърция. 2000 евро е само глобата, а може и да се разделиш с файтона си.
  • 46 Аз съм Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Петър":

    Карам таксиметър. И след като се изпифая, всичко хубаво ще ви пожелая.
  • 47 Шаран БГ

    1 2 Отговор
    Максималната скорост на българските автомагистрали трябва да бъде 120 км/ч !!! Качеството на настила на много места е под всякаква критика, оградни мрежи и маркировка не навсякъде са изрядни. Поддържането на една АМ е изключително важна и отговорна работа. След което следва превантивния контрол, който е фалшив !!
    Защо е нужно да има "специална операция" от .. до...., когато тази дейност трябва да бъде непрекъсната 13 месеца в годината и не по просташки, хайдушки, от страна на държавата начин !!
    Това с електорнните фишове е долна работа !! Получаваш фиш за нарушение след 5-6 месеца !? Не можеш да си спомниш кога и къде е било. Още по малко имаш право на възражение, оправдание и защита някаква. Даже при скорост по-голяма от разрешената с 3-4 км/ч ти "лепят" 10 км/ч в час по- вече със съответната глоба и.........край престъпнико - плащай !! През това време е напълно възможно да си извършил още 2-3-4 подобни нарушения. На първо място е прихода към хазната, а гражданина - кучета го яли - да плаща !? Защо сърбите не работят така подло. Спира те полицейската кола и плащаш глобата ВЕДНАГА, НА МЯСТО !! И това ти е като "обица на ухото" – друг път едва ли ще сториш същото нарушение........
    Нали се похарчиха камара пари за нови полицейски автомобили. Още ли не са оборудвани и какво е им оборудването ??
  • 48 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Капитана":

    И на най-добрият шофьор, като му се скъса болт и колата му отива у трънака. Нямаме пътища за високи скорости. С тези кръпки навсякъде е опасно да се кара дори със 100.
  • 49 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "оня с коня":

    С този си пост доказа, че дори нямаш книжка, камо ли да караш с антирадар.

    Коментиран от #50

  • 50 оня с коня

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Гост":

    Ще отговора на тебе,ама да слушат и другите: Като напиша че си карам с кеф БМВ-то ,злобарите започват да квичат че Колата ми е била "виртуална".като напиша че имам Антирадар,започват да ме кандардисват че съм имал Радар-детектор.Ама зАпрете се бе- написал съм "Антирадар" и ходих специално до София да ми го монтират - процедурата е цял 1 Ден защото се окабелява колата от Предния до задния номер и по фактура само Труда струва 400лв- не питайте за Общата стойност!А е казано че "Кеф цена няма" и резултатът е категоричен - преди Актовете за скорост ми вървяха като на Бясно куче тоягите,сега...няма никой,само Гробна тишина..Колкото до това че според тебе съм нямал книжка- ами аз САМО на заден ход имам повече километри от тебе бе "еди какъвси":)

    Коментиран от #52

  • 51 андрей от тв.

    6 0 Отговор
    и като сложихте камерите намаляха ли катастрофите проста държава......................
  • 52 Поклон на кон

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "оня с коня":

    Уууууу, чак до голямата "Со-фи-я". Ти си цар, батко! Половин плеяда нобелови лауреати се прекланят пред гения на твоято изобретателност и умения с меча на словот.

    Коментиран от #53

  • 53 оня с коня

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Поклон на кон":

    Знам че се прекланят защото "Ученото си е пак Учено" и докато тия кандидат-нобелисти са са скиторили из полето да ловят Паяци с Восък вързан на Връв,аз съм държал Дебели книги в ръцете си- подчертавам:Може и да не съм ги чел,но съм ги държал!А ти вземи да прочетеш поне "Винету" че кат те гледам,акълът ти е като на Колибри.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове