6 Август, 2024 14:04 1 421 35

Залагането върви: Новите избори - на 13, 20 или 27 октомври

  • избори-
  • парламент-
  • цик-
  • румен радев

За седми път ще ходим до урните

Седмите парламентарни избори за последните три години ще се проведат през октомври. Това се случва след окончателното и неуспешно приключване на процедурите по излъчване на редовно правителство от този парламент.

Датата зависи от бързината, с която държавният глава Румен Радев ще изпълни процедурата по назначаване на служебно правителство. Трите възможности са 13, 20, или 27 октомври.

Президентът издава указ за насрочване на изборите два месеца преди определената дата, като едновременно с това назначава служебно правителство, припомня БНР.

С връщането на третия мандат за съставяне на редовно правителство като неизпълнен, се задейства следващата точка от член 99 на Kонституцията, която казва, че президентът след консултации с парламентарните групи по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. Служебният премиер се назначава измежду 10 от хората, които са на висши държавни позиции. Дотук е ясно, че председателят на парламента Рая Назарян отказа на Радев да е служебен премиер във вчерашния ден.

Но също тогава Димитър Главчев, който е настоящ в качеството си на председател на Сметната палата, потвърди публично, че ако президентът му предложи да остане като министър-председател, ще се съгласи. Няма информация дали Радев вече е разговарял с Главчев по темата.

По т.нар. домова книга възможни премиери са и заместник-председателите на Сметната палата Горица Грънчарова – Козарева и Тошко Тодоров. Двамата обаче от 2022 година са с изтекъл 7-годишен мандат. Избрани са на този пост през 2015 година, а Грънчарова- Козарева в момента изпълнява правомощия на председателя, докато Главчев се завърне като титуляр.

Народното събрание така и не избра омбудсман и негов заместник, след като Диана Ковачева замина като съдия в Страсбург, а заместничката ѝ подаде оставка и парламентът я освободи.

Сред възможните премиери остават управителя на БНБ или подуправител, но още в края на март тази година Димитър Радев публично оповести мотиви за несъвместимост, след като тогава бе поканен от държавния глава на разговор. Освен че не е добра идея банката да се въвлича в политиката, той изброи правни аргументи за това, че не може представител на БНБ да поеме поста.

"Има колизия с европейското законодателство. Управителят на Централната банка и неговата роля са изрично дефинирани. Не могат да се съвместяват тези длъжности", каза тогава Димитър Радев.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    16 4 Отговор
    И ко ша избираме - бат боко или бат боко?

    Коментиран от #5

  • 2 Кой

    14 1 Отговор
    пък е тръгнал да залага ?
  • 3 от село

    20 1 Отговор
    Нови избори със стари библиотекарки -НЕ СТАВАТ !!!!
  • 4 Тома

    23 1 Отговор
    Винаги се чудя за какъв ч.еп ги правят тези избори като едни и същи влизат в парламента от повече от 20 години

    Коментиран от #12, #33

  • 5 оня с коня

    13 7 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    Вие няма нужда да избирате бат Бойко,щото НИЕ - ТВЪРДИЯТ МУ Електорат вече сме го избрали и вместо вас.А ако чакаме вас- гъбарите да го изберете,жална й майка на БГ!

    Коментиран от #10

  • 6 Бах

    18 11 Отговор
    И пак ще е същото . Само президентска република начело с Румен Радев и да идват руснаците по скоро
  • 7 Бах

    11 13 Отговор
    И пак ще е същото . Само президентска република начело с Румен Радев и да идват руснаците по скоро
  • 8 Значиии,

    8 4 Отговор
    ако искаме да следваме правата линия на господарите,като погледнем от наша гледна точка,то изборите в България следва да са след изборите в сащ!За да не се налага пак да правим корекции!/Като имаме впредвид,че властта в сащ ще се смени на 90%!!!Само Възраждане...може да върне България в правилния път на развитие!!!
  • 9 И на

    8 1 Отговор
    какво залагат ? Двойка или тройка с гарнитура и една бира !
  • 10 провинциалист

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Значи си избрал мутренизацията да продължава.

    Коментиран от #16

  • 11 да да

    4 0 Отговор
    Точно на 32 !
  • 12 провинциалист

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тома":

    Иначе няма да е демокрация. При стария режим с изключение на 20-те партии в парламента беше същото и се водеше тоталитаризъм.
  • 13 Гошо Тарабата

    5 3 Отговор
    Слава на БКП и КПСС!
  • 14 Реалист

    12 0 Отговор
    Седми , осми , ако трябва и всеки месец , докато не се изхвърли от политиката борисовщината и Кой . Пречат на всички . Завладяли са Държавата . Държат на каишка цялото чиновническо войнство барабар с родата им . Никой не ги иска , но те стискат със зъби властта и паричните потоци . Това е истината .
  • 15 12340

    3 0 Отговор
    Чобан Петре от БНБ е казал "да, ама ша видим!" :))
  • 16 оня с коня

    2 6 Отговор

    До коментар #10 от "провинциалист":

    Няма никакво значение как определяш Избора ми- след като ПРЕОБЛАДАВАЩАТА ЧАСТ от Народо-населението гласува за Борисов/Видно от резултатите на Изборите/,значи ТАКА ТРЯБВА.Затова и е казано:"Глас Народен - глас Божи".

    Коментиран от #19, #20

  • 17 Бегай

    6 1 Отговор
    Който ходи да гласува за тия убитаци е луд!
  • 18 Анонимен

    6 0 Отговор
    След като няма да гласувам ми е все едно кога ще са изборите. Мисля,че единствените, които се интересуват от избори са партиите. На народа вече не му пука.
  • 19 456

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "оня с коня":

    Ако гласуваха всички можеш да кажеш глас народен, глас Божи, но гласуват само около 25% от населението, а това не е цялото население. Затова не е виновен Боко, че печели, а другите 75% който ходят за гъби.

    Коментиран от #22

  • 20 провинциалист

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "оня с коня":

    Искаш да кажеш, че преобладаващата част от корпоративния вот си топли местенцата, имитирайки ходене на избори.
  • 21 Лост

    4 0 Отговор
    26-ти е Димитров ден и не трябва да са на 27-ми.
  • 22 оня с коня

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "456":

    Според статистиката Избир. активност е около35%/не помня точно колко беше/,ти обаче ги смъкваш на 25%И пак си е промоция,щото утре може да отидеш и на 15%:)Колкото до оспорването ти на израза "Глас народен..."- ако имаше поне 1 познат Студент-първокурсник по Право или пък Комшия - пенсиониран Адвокат щеше да ги попиташ какво пише в Закона по въпроса с Негласуване и изобщо с НЕреагиране на Държавни и Общински Мероприятия.А там ясно и категорично е дефинирано понятието "МЪЛЧАЛИВО СЪГЛАСИЕ",което значи че щом Гражданинът не реагира на Държавни и Общински Мероприятия по съответния Законосъобразен път,значи Е СЪГЛАСЕН с Администраторите.

    Коментиран от #26

  • 23 Война

    1 0 Отговор
    Избори до дупка
  • 24 Аз съм

    2 0 Отговор
    Не знам какви са тия напъни за избори,тия не им ли е ясно,че сега ще идат още по-налко да гласуват,поради факта,че не виждат качествени хора готови да ни управляват!!
  • 25 Оператор на права лопата

    1 0 Отговор
    Като знам какви са мудни - залагам 5 фалшиви лева, че ще са на 27 октомври.
  • 26 провинциалист

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "оня с коня":

    Избир. активност е около35% - това при гласували по списъци примерно към 6,7 милиона от население преброено при последното преброяване примерно към 6,5 милиона ли?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 🍊🍋🇧🇬

    1 4 Отговор
    все ми едно, ходете да гласувате, айде, ррр…, овци загубени…
  • 29 БгТопИдиот🇧🇬

    3 0 Отговор
    К зояк да посочат "правилните" "народни" избраници и да се престане с този фарс наречен "ИЗБОРИ"
  • 30 Никога повече за Възраждане, БСП и ГЕРБ

    1 3 Отговор
    Които спират работата на общинския съвет във Варна
  • 31 Киро

    4 0 Отговор
    Няма отърваване от Боко и мутрите! Превзеха държавата ,земята ,хората по селата са стресирани , кметовете им са по далавери , присвояват имоти ,трупат пари , измислят и устройват техни хора по програми, без да вършат никаква работа!! Справка границата за Сърбия гр. Трън и околните села !! Те са нагли мутри необразовани !! Прокуратура няма !!
  • 32 ДРД

    1 3 Отговор
    Хич не ме интересува кога са изборите. Същите муцуни ще са кандидатите. Аз читава партия не виждам. За кого да гласувам? Да избирам между лошо и по-лошо не ща. Ама щели да ме управляват следващите години. Ами видях, че всички управляват по един начин: НЕКАДЪРЕН и силно НАВЕДЕН. Да си се избират, значение няма никакво кой къде е. Не ги гледам, не ги слушам, не ги и критикувам.
  • 33 Хмм

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тома":

    Субсидията от няколко милиарда джобни пари които получават от избирателите на които са да ли 50 лева на платена глава глас. Бизнеса е доходен както за малките партии така и за големите. Именно за това всяка година зачестяват изборите..
  • 34 Павел пенев

    1 1 Отговор
    От тези три дати ще бъде избрана тази, която отговаря на турския байрам за да имат читаците привидния повод да идват и да гласуват у нас и в Турция. Наблюдавайте какво ще направи отново Радев.
  • 35 Демократ

    0 1 Отговор
    Ако има избирателен закон,който гарантира честни избори и зачитане свободното право на глас на всеки българин по света и у нас, ако депутатите се избират от избирателите, а не от мафията и нейните партии, ако има честно избран парламент, което е характерно за демократичните държави, хората ще гласуват за своите избраници. 35 г. не е имало нито веднъж честни избори и след псевдодемокрацията, създадена и ръководена от ченгетата така,че парите,властта и контрола над всичко да е в БКП партийната номенклатура и ДС-КГБ мафията на задкулисието, хората няма да гласуват. Като няма правосъдие и разделение на властите и свобода на избор и свободен пазар в Парламента ще определят съдбата на българския народ престъпниците, които трябва да са в затвора. Това трябва да се казва на хората и това е задачата на аналлизаторите, за да знаят истината. Виновни за българската трагедия са тези управници, не ЕС и НАТО. Те откраднаха милиардите, отпуснати от ЕС за развитието на България. Те мечтаят за диктатурата на Живков и са свързани с Кремъл и не пускат България да е свободна и демократична. Справка -Румъния, ще й дишаме праха и ще пеем " кога ще ги стигнем румънците".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове