11 Август, 2024 13:48 2 366 62

Нинова: Трябва да има индустрия - какво прави държавата за индустриалните зони?

  • корнелия нинова-
  • индустрия-
  • проекти

Защо благодатен регион като Благоевград не е включен в одобрените проекти за изграждане на индустриална зона

Нинова: Трябва да има индустрия - какво прави държавата за индустриалните зони? - 1

Защо благодатен регион като Благоевград не е включен в одобрените проекти за изграждане на индустриална зона, обърна се с въпрос към икономическия министър Корнелия Нинова, която е депутат от региона.

„Защо в одобрените проекти за изграждане и модернизиране на индустриални зони не е предвидено изграждане на такава зона в региона на Благоевград? А той е изключително благодатен – заради близостта с Гърция, Македония, трансгранично сътрудничество между общините, възможности за развитие на икономика, бизнес, университета в Благоевград, където има млади кадри. Аз съм депутат от Благоевград и искам да защитя възможностите на хората, живеещи там, да имат добра инфраструктура, да имат работни места, да има развитие на производство“.

Този въпрос към служебния икономически министър Петко Николов постави народният представител от „БСП за България“ Корнелия Нинова в питането си за политиката на държавата по отношение на индустриалните зони у нас по време на парламентарния контрол.

Тя добави: „Защо при планирането на зоните този региона на Благоевград се пропуска? И има ли планове и възможност да се направи нещо за моя избирателен район, тъй като Община Благоевград вече има такъв план, има одобрен План за първа индустриална и хай-тек зона, след 2 години работа по толкова важна тема за града, разрешението на строеж е факт, всеки може да го види, има терен, разрешение за строеж, разбира се, няма достатъчно финансиране да се открие такава зона. Конкретно: планира ли се нещо и ако не – какво можем да направим за развитието на този благодатен район?“ обърна се към икономическия министър Нинова.

От отговора му стана ясно, че такава зона в Благоевград не се предвижда на този етап, но той обеща да проучи възможностите и информира Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова постави въпроса за изграждане на индустриална зона в Благоевград, след като от отговора на министъра стана ясно кои са одобрените за финансиране проекти: „Както разбирам от отговора ви - очертават се две линии на работа по отношение на индустриалните зони – едната линия е по Национална компания за индустриални зони, където се работи по Божурище, Бургас, Видин, Русе, Плевен, Доброславци, Стара Загора и Аксаково, както казахте. Втората линия обаче е одобрените вече проекти по ПВУ – Индустриален парк Бургас, Търговище, Технологичен парк Свищов, Индустриален парк Русе, парк „Балкан“ в Ловеч, „Мадара“ в Шумен, Индустриален парк Сливен, Индустриална зона „Загоре“ в Стара Загора, Индустриален парк „Рожен 41“, Оператор на Индустриален парк Шумен. Това са одобрените проекти по ПВУ за 207 млн. лв.“, посочи народният представител от „БСП за България“.

Корнелия Нинова бе категорична: „Развитието на индустриалните зони в България е въпрос, който касае демография, образование, младежка политика, регионално развитие. Една разумна стратегия за изграждане на индустриални зони означава и привличане на чуждестранни инвестиции, като цяло подобряване на качеството на живот. Разумна стратегия за изграждане на индустриални зони – защото това е политика, която изисква време, изисква визионерство, много последователност и общи обединени усилия на различни институции“, подчерта лидерът на БСП в оставка, като обаче постави проблема, представяйки хронологията:

„Г-н министър, сигурно знаете, от 2015 г. има една стратегия за развитието на индустриалните зони – един доста сериозен документ, който изглежда вече е остарял, аз съм подготвила и няколко карти за местата на индустриалните зони, поне засега в България както са, защото, регионалната политика по отношение на индустриалните зони може да подобри много състоянието на изоставащите райони. 10 април 2023 г.: По програма „Развитие на регионите 2021-2207“ започват инвестиции по „Растеж за общините и регионите“ и това е едната линия на финансирането на изграждане на индустриални зони. Това са интегрираните териториални инвестиции, те предвиждат финансови инструменти и комбинирано финансиране, както европейско, така и българско. Това е април 2023“, посочи Корнелия Нинова и продължи:

„Юни, 2023 г. държавата отваря Програма за развитие на индустриалните зони по Плана за възстановяване и устойчивост вече – т.е. втора линия на финансиране на изграждане на индустриални зони. Там бюджетът е 212 милиона, като там се очаква поне 5 индустриални зони да бъдат вече стартирани, с довеждаща инфраструктура, вътрешна, външна, реконструкция и т.н. Юни 23.

Юли 2023, г. Министерството на икономиката тепърва обявява, министър Богданов – разработваме стратегия за развитието на индустриалните зони в България. Не знам какво означава това, отдавна има няколко такива стратегии. На 29 март 2024 г. вече Европейската комисия одобрява финансиране на проекта на икономическото министерство за развитие на индустриалните зони.

И стигаме до днешни времена: Общо 11 индустриални парка ще бъдат финансирани с близо 207 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост, това е съвсем прясно от 12 юни 2024 г.“, посочи Нинова.

По думите ѝ тя поставя този въпрос, защото се работи по различни документи, на основание на различно финансиране, отговарят различни институции, включително и две министерства. Банката за развитие е включена в това, европейски механизъм за финансиране, държавно финансиране от бюджета. Зоните могат да бъдат държавни, общински, частни или смесени.

„Затова, питането ми е: В този целият хаос какво е актуалното състояние на политиката на България по отношение на изграждане на индустриалните зони и паркове? Колко има, колко са стартирали, какво предстои, по какъв от всичките тези механизми на финансиране. Защото, всички знаем, а и аз от опит знам, когато настъпи такъв хаос в една политика - обикновено не става нищо. Не съм за изключителната централизация, както някой ме обвини, но все пак трябва да има координация между различните институции, различните начини на финансиране, иначе отново нищо няма да стане. А тук става дума за европейска власт, централна българска изпълнителна и местна власт“, посочи Нинова, която като министър на икономиката и индустрията в кабинета „Петков“ заложи сериозна програма и политики за реиндустриализация и изграждането на такива зони.

„Дано политическата нестабилност, честите избори и смяна на правителства, да не прекъснат една, общо взето, последователна политика в Министерството на икономиката и дано има повече индустрия“, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП в оставка.

И подчерта: „Нашата категорична позиция е да има реиндустриализация на страната, защото без производство нищо не може да се направи. Знам, че големият проблем за тези производства са кадрите. Така ,че обвързването на образованието с икономиката е друг важен стратегически въпрос, за който също се иска държавническо отношение, редовно правителство и политическа стабилност“, заключи Корнелия Нинова.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    36 5 Отговор
    Да пита Костов за Масовата Гепизация и ликвидация на Всичко!

    Коментиран от #3, #56

  • 2 Кинти

    33 3 Отговор
    Тя от първо лице има опит в това.Все пак от 28 годишна е импексова шеф.Що се отнася до държавата тя разпродава унищожава,а тези които са останали ги дъни с данъци,репресира ги,внася чужда стока и подбива пазара на местните,тръска ги за пари по ИЗБОРИТЕ.

    Коментиран от #57

  • 3 А Ние,като Народ...!

    25 4 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Кога ще изправим до стената унищожителите на Държавата ни като-
    Иван Костов ,Филип Димитров,Бойко Борисов,Ахмед Доган...Пеевски...!

    Коментиран от #5, #20

  • 4 Град Козлодуй

    24 6 Отговор
    Моля та от Вас СДС бившите БКП и Иван Костов започна Икономическото Унищожаване на Икономиката и Индустрията в Бг
  • 5 ТаУмВзе

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "А Ние,като Народ...!":

    Веднага след Никога, щото не сме Народ отдавна! Последна Национална Катастрофа е, без да сме нация де.
  • 6 Абсурдистан

    24 4 Отговор
    Какво направи Нинова и ретроградната и безродна партия за индустриалпите зони?
  • 7 Индустрия и приватизация

    12 3 Отговор
    Успоредно , за такива като Курнела.
  • 8 Абе, другарке,

    24 4 Отговор
    "Ще строим завод"?Едно полезно нещо не е свършила г-жа лъжа, иначе много ги разбира нещата.Защо нейното чаве е в америка?Нека да гради светлото бъдеще тук.
  • 9 Каква индустрия?????

    14 3 Отговор
    Всички за това говорят. Няма нито хора, нито кадри за индустрия. Нищо де... ще си вкараме и хора и кадри от Индия.
  • 10 И кой ще бачка ма, в тая "индустрия"?

    19 9 Отговор
    нема ора. Комунягите изгониха ората още 1990 г.
  • 11 Демагогиите на един политически провалил

    20 4 Отговор
    Крушовица плещи. От Техноимпекс колко милиона $ има?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ами, прави каквото

    10 4 Отговор
    Ти направи- тотална бъркотия, до шия !
  • 16 Майора

    19 3 Отговор
    Корнелке ти отдавна имаш опит в тази насока , на 28 годни приватизира “Техноимпекс”! А щом говориш по тази тема върни парите , които заедно с РМП от Костов откраднахте и нещата ще се оправят!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Како ма....

    5 2 Отговор
    Трябвало да станеш депутат от района на Казанлък и Сопот, това са благодатните райони, там е гювеча.
  • 19 Доколкото разбирам

    9 2 Отговор
    ще се наложи създаване на алтернативна БСП. Как ще си разделят петтях процента, които им остават ще е основната интрига на този турски сериал. Интересно коя от двете ще е "Столетницата" ?
  • 20 И..........

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "А Ние,като Народ...!":

    Радев.....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сиси

    11 3 Отговор
    Ти като беше в управлението, точно в ресор икономика, какво направи? Нищо. Всички инвеститори заобиколиха нашата държава и в Румъния. Когато откриете причината затова, ще си отговорите на въпросите сами. На хората не им трябват складове и терени под наем за да ги изнудвате след това, а да си инвестират парите в сигурен бизнес и да има кандидати за работа с реално взети изпити и дипломи. Вече не знам кой подред завод с инвестиция от над 500 мил. евро откриват в Румъния и то не в Букурещ, а в останалите градове, защото една държава не е само столицата.
  • 23 Ха сега де...

    15 5 Отговор
    Какво прави държавата?!? За коя държава става въпрос? Един от най дълго присъствалите в политиката и парламента да пита какво "прави" държавата вече е върха на нахалството.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Стига ни

    13 5 Отговор
    я показвахте тази бракуваната ! Индустрията я интересува до толкова ,че да извърши някоя приватизация на нещо апетитно!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Я по кротко!

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Какво си се разкрещял? Писането с главни букви не те прави по умен!
  • 28 Миииии

    11 5 Отговор
    Нинова като бяхте на власт да бяхте направили индустриални зони.
  • 29 инж. Ганчо Илков

    10 7 Отговор
    Въпросът с Индустриалните Зони? Болшевишкият Комунизъм насилствено създаде Силна Държавна Власт с изключване на Частната Собственост и Личната Предприемчивост. Промени Манталитета на Българина. Направи го тих и скромен, в очакване Партията Държава Планово да Решава Петилетните Планове единствено с Партиен Интелект. За Местната Власт понятията Индустриална Зона, Общ Устройствен План, Много Функционален План за Стопанисване на Гората, Инженерна Екология, Извличане на Енергия и БИТОВИ Материали от Отпадъци (Билогични и Строителни), бяха и все още са Табу. Нинова по Болшевишки обвинява Държавната Власт в неразбиране влиянието на Индустриалните Зони относно приноса им в Развитието на Икономиката. Тук има определено Право, но такава е Основата на Олигархичната не Пазарна Икономика, която я създаде предишната, т.е. Тоталитарната Политическо Икономическа Система. Системата, която Другаря Тодор Живков определи като НЕДОНОСЧЕ.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Стар Комунист

    11 0 Отговор
    У нас няма чужди фабрики, щото ако ни усетят колко сме прости, ще ни откраднат бурканите от мазето.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Щастливците от СОЦА🇧🇬

    7 2 Отговор
    А ма нали това беше целта махане на държавата и пускане на САЩ и други капиталистите да завладеят българските фирми и да изгонят работниците и да започнат да печелят на гърба на българина и неговата земя без война ни завладяха с продажниците българомразци от неха ни майка БЪЛГАРИЯ🇧🇬 сега кой знае колко години или векове ще сме поробени българското племе той е свикнало
  • 35 другарката пита

    11 2 Отговор
    Ко стаа с военните заводи???кой ги дои сегя?,?
  • 36 на село

    4 4 Отговор
    Нищо не прави,какво да прави?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ти какво правиш пут*о заспала 10 г си

    12 7 Отговор
    В парламента начело на бпс освен да крадеш и да служиш на Русия друго не можеш
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Мнение

    10 5 Отговор
    Тази върла националистка която погубил БСП, кога най-после ще я изхеърлят от БСП?? Какво чакат още!
  • 42 другарко нинова

    11 1 Отговор
    Сана ти в държавна банка ли работи в загнилия запад? Комшията от третия етаж пита.
  • 43 Курнелия

    9 2 Отговор
    Внасяме боклуци от Китай ,вдигаме учителските заплати и вземаме заеми .
  • 44 хе хе

    5 3 Отговор
    Корнелия Нинова не може да бъде кандидат за депутат заради уставните ограничения, които сама наложи. Това каза по БНТ временният председател на БСП Атанас Зафиров, който обясни, че и Нинова е настоявала в листите да бъдат включени "нови, млади лица, които да покажат нещо ново в партията и по този начин да покажат, че разбират повика за промяна на обществото".

    Нинова е народен представител от парламентарната група на БСП в XLI, XLII, XLIII, XLIV, XLV, XLVI, XLVII и XLVIII Народно събрание.

    Нинова и съмишлениците й в партията саботирали централата и не желаели обединение на левицата. "Много ми се иска тази тема вече да е приключила в БСП. Няма проблем в БСП и няма хора, с които искаме да се разделяме. Но това медийно говорене за това как в БСП се е случил някакъв преврат, как някаква група от хора искали да обсебят партията и да я тласнат в някаква неправилна посока, показва, че има хора, които не желаят това обединение да се случи", заяви Зафиров и повтори, че става дума за "открита форма на саботаж".

    "Най-нормалното е да има някаква мярка за въздействие, тъй като подобни действия създават смут", заяви временният лидер.

    Зафиров потвърди, че субсидията на БСП в момента е спряна заради съдебно дело, което пречи на партията да изпълнява нормалните си административни функции.
  • 45 Хейт

    16 3 Отговор
    След 35 години ли се присети бе, Корни? Вашите хора десетилетия наред бяха в бордовете на директорите, участваха в разпарчетосването и ликвидацията на предприятията. Пък сега изведнъж нямаме индустрия? Не остана какво да разкостим и да ограбим?
  • 46 Катон

    11 1 Отговор
    Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
  • 47 Гуню Простия

    12 1 Отговор
    Разследване на приватизацията на Булгартабак.
  • 48 Госあ

    10 2 Отговор
    Защо приватизира активите и фалира Техноимпекс, краварке ?!
  • 49 Готин американец или просто Киро

    12 2 Отговор
    То бива наглост ...нали точно ти закри повечето заводи в България ..под диктовката на другаря Костов ...аре бегай у Америка при синчето ..нагло същество такова

    Коментиран от #50

  • 50 Почти ми дреме

    5 2 Отговор

    До коментар #49 от "Готин американец или просто Киро":

    Тези подлоги на чужди интереси явно ни проверяват паметта
  • 51 Какати филка

    4 2 Отговор
    Оставка другарко оставка !
  • 52 курнело

    5 2 Отговор
    спри да крадеш и да лъжеш нон стоп!!!
  • 53 Евроатлантичката Нинова

    5 0 Отговор
    за каква индустриализация говори. Плановете на МВФ, СИФ, СБ, ЕС са деиндустриализация, устойчив растеж в превод нулев, дигитализация, цифрово евро, цифров концлагер, ядене на синтетика месо и бръмбари, ГМО-необозначено на етикети. Министерство на истината тотална пропаганда, влязло сила от 2023 ЕС, и задължителна ваксинация на деца с непреминали изпитания ваксини, лекарства с изтекъл срок ЕС 2 здравни регламента и СЗО. Тичайте към цифровото евро, и не се правете, че не знаете, защото НС гласуваха ЗАКОН БНБ, за работни групи Дигитализация към ЕЦБ.
  • 54 Последният истински

    6 0 Отговор
    български политик беше Виденов. На който му спретнахте вътрешнопартиен преврат БСП и ДПС червената олигархия. Единодушно избрахте със СДС ВИНОВНИКЪТ за Финансовата Банкова Криза Тодор Вълчев, от 1991 до 1996 г. шеф на БНБ напуска малко преди фалита на банките, отворил безобразно количество банки. Вербуван в Берлин. Член на Римски клуб. Участвал в План Ран Ът. След което бяга при щерка си в Швейцария.
  • 55 Тяя нямаше куража да каже ние сме за

    6 3 Отговор
    Росия и унищожи партията
  • 56 Ръсел

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Степента на чувството е обратно пропорционална на фактите – колкото по-малко знаеш, толкова повече се палиш.
    .
  • 57 Ръсел

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кинти":

    Обстоятелството, че дадено мнение се споделя от много хора, не означава задължително, че не е съвършено абсурдно.
  • 58 АХА...

    4 0 Отговор
    ТАЯ КРАДЛИВА И ЛЪЖЛИВА ВЛАШКА ЦИГАНКА Я БИВА САМО АКЪЛ ДА ДАВА !!!!!!!!!!.....
  • 59 безпартиен

    1 0 Отговор
    , Президент Депутат, министър,кмет НЕ ТРЯБВА да бъдат лица със СМЕТКИ В ЧУЖДЕСТРАННИ БАНКИ,лица на които ДЕЦАТА ИМ УЧАТ, ЖИВЕЯТ И РАБОТЯТ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ, лица ИМАЩИ И ИМАЛИ ДРУГО ГРАЖДАНСТВО ОСВЕН БЪЛГАРСКО!!!!!Много е лесно да се приеме защото това го иска НАРОДЪТ а не ПОЛИТИЦИТЕ!!!!
  • 60 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Е, Нинова, защо не завършиш технически ВУЗ, стани ИНЖ. и развивай индустрия в "индустриалните зони" ...
  • 61 Болярин

    2 0 Отговор
    Г-жа Импексова била загрижена за индустрията на България - за да има пак какво да опоска !
  • 62 Корни

    1 0 Отговор
    Тая кифла пита държавата какво прави?! Какво ти пречи другарке, развий си индустриален бизнес - нали държавата беше лош стопанин! Тая мантра я подхвана мавъра Костов!!! И понеже всички "бизнесмени" са некадърни, дай да смучем от държавата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове