13 Август, 2024 04:50 2 615 59

Европа ни смъмри за приетия закон против "пропагандата" на ЛГБТ+

  • закон-
  • лгбт-
  • майкъл о'флеърти

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти призова президента Румен Радев да не го подписва

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти заяви, че е "дълбоко обезпокоен" от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата и призова президента Румен Радев да не го подписва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Дълбоко обезпокоен съм от закона за забрана на т. нар. ЛГБТИ "пропаганда" в училищата, приет наскоро от българския парламент, заяви Майкъл О'Флаерти в социалната мрежа "Екс". Призовавам президента Радев да не го подписва. Властите трябва да се борят с дискриминацията и враждебната риторика срещу ЛГБТИ хората, включително в навечерието на изборите, допълни О'Флеърти.

Избирателите в България, страна член на Европейския съюз, изпаднала в сериозна политическа нестабилност, ще гласуват през есента за седми път от 2021 г. насам. Бивша комунистическа страна, където общественото мнение е до голяма степен враждебно към общността ЛГБТ+, България не разрешава нито браковете, нито гражданските съюзи между хора от един и същи пол, отбелязва АФП.

Миналата сряда българският парламент забрани "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата, като прие с голямо мнозинство поправка, внесена от проруската крайнодясна партия "Възраждане", посочва АФП.

Текстът прави незаконно "насърчаването" на "нетрадиционна сексуална ориентация" и на полова идентичност, "различна от биологичната", по подобие на унгарски закон, който беше остро критикуван от Брюксел. Вносителите на закона обосноваха необходимостта от бързи законодателни действия с "недопустимото нормализиране на нетрадиционната сексуална ориентация", извършвано според тях от настоящата "пропаганда", пояснява агенцията.

Според Деница Любенова, адвокат на ЛГБТ+ асоциацията "Действие", обаче те са се "възползвали" от "културната война" около Олимпийските игри в Париж, за да прокарат тази реформа, допълва тя.

Православната църква остро е разкритикувала церемонията по откриването, на която бе отредено място на сексуалните малцинства. България разкритикува също участието на алжирската боксьорка Имане Хелиф и тайванската боксьорка Лин Ю-тин, като заяви, че те представляват "другия пол", отбелязва още АФП.

Вчера БТА съобщи, че над 7000 души искат от президента да наложи вето върху законовите промени, забраняващи пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация.

Общо 7 038 подписа от граждани и 76 неправителствени организации бяха внесени днес в администрацията на президента, с искане държавният глава Румен Радев да наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Инициативата е на Фондация „Будителките“ и Младежка ЛГБТ организация „Действие“.

Както съобщи наскоро БТА, евродепутатът Радан Кънев („Демократи за силна България“/групата на Европейската народна партия) ще предприеме действия за оценка на съответствието на измененията в Закона за предучилищното и училищно образование с правото на ЕС.

Моят личен ангажимент е още в началото на следващата сесия на ЕП да предприема подходящи действия пред Европейската комисия за оценка на съответствието на законовите изменения с правото на ЕС и пред Европейския парламент, в т.ч. групата на ЕНП, за оценка на политическите ефекти на приетото законодателство, написа във "Фейсбук" Кънев във връзка с измененията в Закона за предучилищното и училищно образование.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Грую

    121 2 Отговор
    Европата в слупая може да направи както ветъра
  • 3 Хаха

    88 0 Отговор
    Нека да видим какво ще приказват на внука му на майкъл
  • 4 Перо

    140 1 Отговор
    7000 унтерменши - чужд слугинаж, не са 7 млн. нормални хора!
  • 5 Наблюдател

    114 0 Отговор
    Радев трябва да приеме закона как може това да се проповядва във даскалото децата те първа се развиват тези искат да ги под хванат от малки а и е извръщвние все едно да пускат филми за възрастни във даскалото да им покажат какво е хм Радев да се консултирам със Илона Мъск сигурен съм че ще го финансира да се борим да запазим децата докато не навършат 18г възраст след това ако искат да се променят прав им път
  • 6 Бачо

    117 1 Отговор
    Значи 7 000 е повече от 600 000,да ви имам и евроге.йската логика,кой разбрал, разбрал
  • 7 Голем смех

    22 70 Отговор
    Ше подпише Мунчо, ше подпише, няма къде да иде. Откаже ли да подпише, край с политическата му кариера:) хахахаха
  • 8 Бонев

    146 0 Отговор
    Голям праз че Европа ни била смъмрила. Ако Радев наложи вето общо взето подписва политическата си смърт.
  • 9 стоян георгиев

    133 0 Отговор
    Евро амбреажите да не се намесват във вътрешната политика на страната ни!
  • 10 Българин

    115 0 Отговор
    Тоя педофил и жалкия ес да го .... България е православна държава!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ураааааа !

    92 5 Отговор
    Изключвайте ни от гейския си съюз и от НАТО!
    Радев, какво се офлянква, досега трябваше да е подписан и обнародван!
  • 13 Пешо

    107 0 Отговор

    До коментар #1 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Ес калво реве... нали е демокрация... и нашата демокрация е решила , че тук ще е така. С този закон. Който не е стгласен може да иде да живее в германия. Нали в ес има свободно движение на хора..?! Точка!
  • 14 Българино, сега разбираш ли,

    95 0 Отговор
    в каква Европа си наврян? Джендърите искат да си правят експерименти с вас, смеехте се навремето, че в Норвегия вземали децата от семействата, сега няма да ги вземат, но ще си играят с тях, ще ги правят бинарни!?
  • 15 Ха,ха,ха

    97 0 Отговор
    На Европа нещо и хлопа. Меките китки са взели връх. Къде са нормалните хора или всички са сменили резбата? Отвръщава ме поведението им. Къде е църквата? Радев, бъди мъж и не ги слушай тези пед.....си.
  • 16 Галина Колева

    78 0 Отговор
    Ако Радев наложи вето е свършен като политик.Засега той е единственият ,който милее за България.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Истина

    69 0 Отговор
    Кой си ти бе евро-г-ейски па-рц-ал и П-Е:Д-е:РА-СТ платен от евреите че да се месиш във вътрешните политически и житейски нормативи начин на живот и истинските ценности ? Кой ти дава на теб право мр-ъ-сна комунистическа лява корумпирана ционистка мъ-рш-о да даваш указания на чужд президент на една чужда държава кво да прави и кво да правят и кви закони да приемат ! Я марш мр-ъ-сни ционистки болшевишки евро-ГЕ-йс-ки у-р:-о-ди
  • 25 7000 ? Леле !

    66 0 Отговор
    И са се заели да променят нашата ценностна система ?!!!
    Дори търсят помощ от Европа. Защо не се организират да помогнат на пострадалите от природните бедствия ?
    Защо не отидат да гасят пожари? Като гледам - цяла армия са.
    Тръгнали да се борят за правото едно дете да се отглежда от родител 1 и родител 2, и още расло - непорасло, да му обясняваме що е то нетрадиционна сексуална ориентация.
    Смятам, че българите все още имаме глави на раменете си и няма да допуснем тази зараза да превземе децата ни.
    Какво ли не понесохме. Тази наглост обаче, на ЛГБТ общностите няма да мине. А Радан Кънев, ако трябваше утре да става евродепутат, едва ли щеше да му се случи.
  • 26 Провинциалист от провинция Тракия

    46 0 Отговор
    Дълбоко съм обезпокоен от тенденциите в европа. Под формата на свобода се налага безхарактерност в момент, в който европейското в европа е залято от миграционни афроазиатски вълни. Жадуващите европа и плюещи азия скоро няма да има какво да жадуват.
  • 27 Гошо

    49 0 Отговор
    Знаех, че в България има много НПО-та обслужващи небинарните, ама не мислех че са (поне) 76. И още колко има по други направления. И всичко това цоца пари и служи на чужди поклонници.
  • 28 АУДИ

    46 0 Отговор
    Значи има 76 НПО-та за затваряне а кой ли ги финансира за да се борят за правата на ЛГБТ?
  • 29 фен на сидеров

    34 0 Отговор
    не Европа ни съди , а поредният пегал в ЕК !
  • 30 Ха ха ха

    43 0 Отговор
    Това е още едно доказателство колко непропорационално голямо проникване във висшите ешелони на властта ,спрямо нормалните хора в ЕС и по места, са осъществили хомосексуалистите.

    Коментиран от #38

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бмх

    38 0 Отговор
    Както насила ни караха да се ваксинираме, така насила ще ни правят пи,далчета!
  • 33 Браво

    2 40 Отговор
    По време на тоталитаризма комунистическите диктатори се целуваха страстно уста в уста и всички по задължение от детската градина до пенсионерите им ръкопляскаха и им се радваха,сега тези същите комунисти казват, че сегашното не е морално.
  • 34 Сандо

    42 0 Отговор
    Възможно най-бързо трябва да избягаме от този сатанински съюз,сборище на извратеняци.Крайно време е да помислим за нормалното бъдеще на децата ни и за спасяването на държавата ни.Европа няма де се поправи,тя вече е превзета и я чака връщане със столетия назад.Ние все още имаме малък шанс да се спасим.
  • 35 КАЛАШНИКОВ

    40 0 Отговор
    А, т.н. ЕВРОПА що не си "таковат таковата" . Ей аман от тия гнусни простотии,... НЕ ПИПАЙТЕ ДЕЧИЦАТА ЕЙ....!!! НИЕ СМЕ ИЗТОЧНО ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ И СМЕ ВЪЗПИТАНИ В ТРАДИЦИОННИ НРАВСТВЕНИ И СЕМЕЙНИ ЦЕННОСТИ!!! Ако на някои не им изнася е.....процедурата е ясна ,да си стягат куфара и да се махат на Запад, в Райската градина.
  • 36 Ха ха ха

    34 0 Отговор
    Откъде накъде се счита че е право на мазните п....сти да осъществяват пропаганда сред малките деца в училищата, че реват че им се нарушавали правата. КАквитания права имате над бъдещето на нацията бе нагли извратеняци. ?
  • 37 Библия

    31 0 Отговор
    В Библията пише какво трябва и не трябва.
    Пише как Господ Бог наш е изтребил погнусен Содом и Гомор заради техните извращения.
    Пише, че мъж не трябва да спи с мъж като с жена, това е гнусота, и как трябва да бъдат наказани.
    Олимпиядата е светотатство.
  • 38 то се вижда

    24 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ха ха ха":

    Никой стойностен човек не иска да се занимава с политика.
    Просто ще го прегазят, ще го съсипят.
    И се чудя - планетата гори, войни, бедствия, пандемии!
    А някъде, хора избрани да създават закони, които да помогнат на човечеството да оцелее, умират от скука в луксозните си кабинети.
    И вместо да се заемат сериозно с проблемите , те все повече се извращават и погубват нормалността. А ние.....отделяме от залъка си, за да ги издържаме.
    И това ако не е парадокс ?!!!
  • 39 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    13 0 Отговор
    На този комисар ще кажа само това - ДъГъДъ ЛГБТ+...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 За протокола

    17 0 Отговор
    Европа да не се бърка във вътрешните ни работи и възпитанието на децата.
    Ако там започнат да възпитават техните си деца добре, ще ги последваме, но не е така и затова да си гледат работата.
  • 43 За протокола

    23 0 Отговор
    Този, дето уж е за правата на човека, какво ще каже за правата на децата да раснат в нормална и здравословна среда и САМИ да си решават какви да са, когато достигнат възраст на която могат самостоятелно да взимат сериозни решения?!?!
    Или детето не е човек?!?!
    Долу ръцете от децата.
  • 44 Християнка

    18 0 Отговор
    Този какъв зор има,че е тръгнал да размахва пръст на президента ни?Да не би чичко Сорос да го е заплашил,че ще му спре хонорара или ЛГБТ- организациите да настояват да си заработи рушветите?Корумпетата май са решили с мафиотски заплахи да действат.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 факуса

    11 0 Отговор
    сега и закон за чуждите агенти требе се приеме,нахрен ес,скоро ще требе да ходим с надпис извинявайте,че сме хетеро
  • 47 Вале-каро

    13 0 Отговор
    Ето на това се казва манипулация и пропаганда. Някакъв гл. редактор във "Факти" ни пише ,че "Европа ни смъмри", но не Европа , не Европейска комисия , не Европейски съвет , не Европейски парламент , а някакво чиновниче в Брюксел "било обезпокоено".Докато журналистите не се научат да отразяват ИСТИНАТА , до тогава ще сме на това дередже.
  • 48 Турбо

    5 0 Отговор
    Подкрепям напълно.Забранява се пропагандата,няма отнемане на права на ЛГБТ.
  • 49 мално истински факти

    11 0 Отговор
    Щом евролиберастите врещят , значи сме на прав път . Просто трябва да се доразвие този закон и да им забранят всякакви хомопарадчета и изяви за да не зарибяват и заразяват обществото с тяхната болест . А в домовете си да си се обичкат и "ощастливяват" ,колкото си искат .
  • 50 Безочие

    3 0 Отговор
    Внимание: Европейският съвет, Съветът на Европейския съюз и Съветът на Европа са различни организации, като последната не е институция на ЕС.
  • 51 Това хюм не

    6 0 Отговор
    Да си гледа работата и да не ни казва как да си възпитаваме децата.! Банда ПЕН ДЕЛИ да си бъркат по ДУП КИТЕ и да не ни учат.КАЗАХ тук е БЪЛГАРИЯ!!!
  • 52 праз голям

    3 0 Отговор
    Българите протестираха цяла година срещу правителството на ГЕРБ, но Европа си го почеса тогава.
  • 53 Анонимен

    4 0 Отговор
    Ако трябва ще излезем от ЕС!!!
  • 54 Българи🇧🇬

    6 0 Отговор
    ЕС ДЕКТАТУРА ЛИЕ???? КАКВО ДА КАЖИМ НА ДЕЦАТА СИ ЗА ЕС ДЕМОКРАЦИЯТА??? ТРЯБВА ЛИ ДА ГИ ЛЪЖИ КАКТО ГИ ИЗЛЪГАХМЕ ЗА ЛОШИЯ СОЦА 🇧🇬 НАЛИ ЗАТОВА БЕШЕ 1989год,УЖЗА ПО ДОБРО А ТО КАКВО СТАНА ??ПОКАЗАХА БЪЛГАРИЯ🇧🇬 КАТО ТОЛЕТНО КЛЕКАЛОТО в ЕС А БАНЯТА БЕШЕ НАШЕТО УЧАСТИЕ В НАТО 🤑 АЙДЕ КЪДЕ Е ДОСТОЙНА И СИЛНА БЪЛГАРИЯ??🇧🇬?
  • 55 Луд

    4 0 Отговор
    България е првославна държава и не може да ни налагате изродски закони. Кой как си го слага си е негова работа . Но това е наглост от тяхна страна.
  • 56 Луд

    4 0 Отговор
    ЗАЩО 7 000 000 ше се съобразяваме с 7 000 нещо като хора .
  • 57 Георги Димитров

    3 0 Отговор
    Ма..цата Ви долна ,продажници дето лапкате парици да прокарвате унищожителни политики..
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 сноу

    1 0 Отговор
    Тоя майкъл ли е, михаил ли е, първо да си бръкне в дълбоките гащи и ако намери нещо ,ще му помогнем още по дълбоко да се обезпокои..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове