14 Август, 2024 20:30 4 635 43

Банката за развитие с позиция за кредита на Румен Гайтански - Вълка

  • ббр-
  • кредит-
  • румен гайтански

След като ръководството на ББР констатира, че действията по събиране на вземанията по тази експозиция и защита на интересите на банката са неефективни, възлага детайлен анализ и изготвянето на план за действие. В  резултат се констатира, че продажбата на акциите на дружеството е единствен възможен способ за събиране на задължения на „Роудуей Кънстракшън“ АД

Банката за развитие с позиция за кредита на Румен Гайтански - Вълка - 1

Във връзка със спекулациите по повод проведения търг за продажба на акциите на "Пътстройинженеринг" АД, ББР предостави следната информация:

На 17.06.2019 г. Българска банка за развитие (ББР) сключва договор за кредит с „Родуей Кънстракшън“ АД за финансиране придобиването на 5 112 240 броя акции от капитала на „Пътстройинженеринг“ АД от мажоритарния собственик и продавач „Био Майнинг“ АД. Обезпеченията по кредита с най-висока стойност са залозите върху акциите на „Пътстройинженеринг“ АД и върху търговското предприятие на дружеството.

В средата на 2022 г., поради неплащане на задълженията по договора за кредит, ББР предприема действия по реда на Закона за особените залози (ЗОЗ) върху търговското предприятие и назначава управител на „Роудуей Кънстракшън“ АД, както и ново ръководство на „Пътстройинженеринг“ АД, като с това се полагат усилия за стабилизирането на компанията, която е единствен актив и възможен източник за погасяване на кредита.

След като ръководството на ББР констатира, че действията по събиране на вземанията по тази експозиция и защита на интересите на банката са неефективни, възлага детайлен анализ и изготвянето на план за действие. В резултат се констатира, че продажбата на акциите на дружеството е единствен възможен способ за събиране на задължения на „Роудуей Кънстракшън“ АД.

През 2024 г. настоящото ръководство на ББР предприема действия за продажба на акциите по реда на Търговския закон, като провежда пет последователни търга с явно наддаване, гарантиращи пълната прозрачност на процедурата.

Обявяването на търга с първоначална цена от 8 900 000 лв., формирана въз основа на независима външна оценка на предприятието, прави доказан факта, че кредитът е бил практически необезпечен и банката не може да събере по-голяма сума по него.

Първите четири тръжни процедури са обявени за непроведени поради липса на подадени заявления за участие. В последния търг, проведен на 30.07.2024 г., е получено заявление от един участник - „Ариете капитал“ ООД, обявено за купувач при цена в размер на 3 645 440 лева.

Заради образуваното досъдебно производство банката е изпълнила своето задължение и е предала оригиналите на документите по кредита на компетентните органи, поради което търгът не може да бъде приключен.

ББР подава сигнали до правораздавателните органи във връзка с експозицията, включително по реда на инстанционния контрол банката подава молба до Върховна прокуратура за отмяна на постановленията на Апелативна прокуратура – София и Софийска градска прокуратура.

В резултат на действията на ББР, материалите от досъдебното производство са върнати за продължаване на разследването, а банката продължава да оказва пълно съдействие на правораздавателните органи по случая.

Благодарение на последователните усилия на настоящото ръководство на ББР, е осигурена пълна прозрачност на институцията, въведен е ефективен контрол и е предотвратена възможността за злоупотреби при кредитиране.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СТИГА КРАДОХТЕ БЕ

    58 1 Отговор
    ЗАСРАМЕТЕ СЕ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ББ от Банкя

    33 7 Отговор
    Ай какво сте го подхванали тоя, крал е евро пари не кат мен от бюджета

    Коментиран от #43

  • 4 Хъм

    70 1 Отговор
    Аве не се правете на улави, а кажете, кой и защо отпусна 150 мил без обезпечение??? Това са 150 милиона!!! Какво Вълчо ви каза, че Боко и Доганя, ще му възложат поръчки за толкова и ще ги "върне" предполагам!?
  • 5 Ломския

    42 6 Отговор
    бойко креде парите,търсят вълка
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бай Митьо съм

    63 0 Отговор
    По-тъпа позиция не съм чел. Тия в тая ББР тъпи ли са или нас ни мислят за тъпи? Нито дума защо е отпуснат кредита със съмнително обезпечение.

    Коментиран от #23, #24, #25

  • 9 Пенчо

    41 0 Отговор
    Всички са вода ненапита а парата я няма! Що така !?
  • 10 Абвг

    38 1 Отговор
    Отпускат им пари за вили коли яхти, спите ли хора пак ли ще гласувате за Тея, 12 години явно са ви малко
  • 11 Бурофф

    27 0 Отговор
    „Ариете капитал“ ООД - Кой стои зад фирмата спечелила търга???
    Да не е Кумчо Вълчо.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Иван Грозни

    35 3 Отговор
    Тоя банкянски крадец разруши страната. Оправи мутрите и уби стари хора. И това става по носа му, а иначе много мислил за народа.Има успех на изборите защото 20% от потомците са като създателя си.
  • 14 Кунчо Вълчев

    19 0 Отговор
    Дали 150000000, аха да вземат 3000000 ама полицията не дала? Как още се броим за държава?
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    32 0 Отговор
    Това не е банка,а депо за пари на недосегаеми взети от нашите данъци!Банка не раздавабезлихвен и необезпечен кредит в огромен за цял свят размер.150милиона били.........нещо ,нооо за бг...така се изказа един........при такъв невземаем кредит това.....банката трябва да е фалирала ,а не да работи и да харчи държавни наши пари! не рябва да се засрамват,а на дръвника!
  • 16 Хе хе

    24 0 Отговор
    И какво се получава, някой взел 150 милиона, пък фирмата обезпечител не струва толкова, сега другите да купуват акциите, банката да си възстанови загубите, а някой си със 150 милиона в джоба хе хе хе.
  • 17 Както всеки взел кредит важи правилото

    16 0 Отговор
    Ако имаш кредит от банка 10000 левро имаш проблем Ако имаш кредит 1 000000 банката има проблем
    Сега банката дала капитали на някой си и сега банката ще играе ролята на АБПФК
  • 18 Цялата тупурдия е за нови концесионери

    9 4 Отговор
    За чистотата на София
  • 19 Леля Гошо

    33 0 Отговор
    Дават 150 милиона заем, обезпечен с, както е видно от търга, със 6.4 милиона. В Китай ги разстрелват, в БГ им предлагат да си подадат оставката.
  • 20 Румен

    26 0 Отговор
    От медийте разбрах каква богата страна сме. Гордея се с нея, че имаме толкова богати крадци. Улави сте българииии
  • 21 Маке

    17 0 Отговор
    Как така и точно на този ,,уважаван джентълмен" г-н Румен Гайтански с прякор Вълка а не на някой редови човечец занимаващ се със почтен бизнес.Извинввам се но това лице е със съмнителен бизнес.Сега банката ще ни омайва с витиевати приказки.Такъв заем е без обезпечение.Това.не е нормално за редови вълк,с за специален вълк.Тскс е в светът на едрият бизнес.Да ги съди Господ Бог.
  • 22 От тая словесна диария,

    17 1 Отговор
    изсипана тук като позиция разбрах само че процедурата по търга за акциите била прозрачна.
    А тиквата кога ще даде мнение?
  • 23 Може да са тъпи

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Митьо съм":

    обаче глей кви са прозрачни.
  • 24 АБВ

    22 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Митьо съм":

    След като прочетох това официално съобщение от ББР - тези също са за панделата, както и предишните, които са дали кредита.
  • 25 4739

    23 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Митьо съм":

    Точно! Бла-бла-бла.
    Празни приказки, явно нас ни мислят за тъпи.
    Не могат да си вземат дори 5 милки обратно, но забележете:
    "Благодарение на последователните усилия на настоящото ръководство на ББР, е осигурена пълна прозрачност на институцията, въведен е ефективен контрол и е предотвратена възможността за злоупотреби при кредитиране."
    Боклуци!

    Коментиран от #33

  • 26 7669

    16 0 Отговор
    Ми като са толкоз прозрачни, що не видях ни едно име на тия които са подписали и одобрили документите по отпускането на кредит, а?!
  • 27 АГАТа Кристи

    10 0 Отговор
    От управителя на банката, до портиера , всеки е получил според ранга му.
    Убеден съм, че същото се отнася и за съд, и за прокоратура.
    А за теб и за мен - духов инструмент...
  • 28 Алоо, Карадимов

    11 0 Отговор
    Караш по комсомолски. Нали е пазарна икономика. Кажи кой подписа от Ббр договора с Вълка, кой е оценителя на залога, кой прие оценката за реална? Един куп корумпирани мишоци са скрити зад информацията на държавната ББР а комсомолеца Карадимов си е останал червен зад-к. Стойте си по къщите и мрънкайте драги сънародници!
  • 29 Опааа

    15 0 Отговор
    От утре всички да звъним на телефоните на банката и да казват как ще съберат парите! И да кажат защо не дават на малките и средни фирми пари! Измислят десетки условия за да не дават пари! Мошеници!
  • 30 Бла, бла, бла и

    9 0 Отговор
    нищо конкретно. ББР това, ББР онова а парите ги няма. Няма и да ги има щото хората на ГЕП и ДПС от банката не са спали когато са ги подарявали на тиквата, сополът и
    свинята. Т.е. подсигурили са се отвсякъде. А кучето е заровено пред прага на Гешев
  • 31 Перо

    12 2 Отговор
    Защо се крие името на престъпника от ББР, отпуснал необезпечения кредит и защо не е в ареста? Румен Гайтански се знае, че е престъпник, занимаваш се с обществени поръчки от 30 г., защо сега се сещат за него? Явно има съучастници в общината и правителствата до сега! Киро-тъпиро, вместо да говори глупости, да обясни по какви критерии е назначил за директор хасковския селяндур, той се явява като съучастник в схемата!
  • 32 Хей

    5 0 Отговор
    Ако не беше уволнен каскета, сега щеше да се задейства. Хохохо
  • 33 Естествено, че ни мислят

    12 1 Отговор

    До коментар #25 от "4739":

    за тъпи.
    Един народ, който търпи Боко Тиквата 12 години на власт е изключително тъп.
    И Боко това го е преценил и го е използвал.
    В нормална държава Боко щеше да е уважаван шеф на пожарната в някой град, щото нямаше да може да се издигне до кмет и министър председател.

    Коментиран от #34

  • 34 5627

    11 1 Отговор

    До коментар #33 от "Естествено, че ни мислят":

    Моите почитания, но бъркаш.
    Тиквун в нормална държава, никога няма да бъде шеф на пожарна.
  • 35 Красимир

    11 0 Отговор
    Как банката ще отпусне 150 милиона при обезпечение от 8 900 000 лв., формирана въз основа на независима външна оценка на предприятието. Веднага влизат за сто години в затвора. Всички които са съпричастни - и те вътре. Това е пътя да се оправят нещата.
  • 36 Банкерчетата

    8 0 Отговор
    са виновни! Смешно обезпечение за кредита са приели! Значи и от банката някой се е понагушил!
  • 37 Тази

    5 0 Отговор
    Банка да я закриват,докато не са я фалирали.Няма да плащаме ние комфортния живот на мутрите,яхтите им и незнайните по брой коли.Да им конфискуват имотите.Няма да им плащаме масрафите.Ще ни вбесят и ще ги палим с колите наглите задни....То бива келепир,ама такова оливаме.И всичко това ,така ги научи Тиквата,защото и неговите чекмеджета се пълнят.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Защо

    5 0 Отговор
    Даме знаете кой е отпуснал кредита?Шефът на банката ,приятел на Тиквата.Ами имаше записи как този шеф ще купи къща на Бойко Борисов.Гайтански има къща,Валентин Златев му е съсед.Маврофиев има къща,Бокича даже казаха,че остров има в Гърция.Много сте слабопаметни,затова сигурно пак за Тиквата ще гласувате,мазохист и.Той ви граби яко и точно тия дни нищо незнаещ и не познава сигурно Стефан Мавродиев.А заплатата му месечна беше над 33000лв.Всичко това го изнесе и внесе в прокуратурата Кирил Петков,като беше в служебен кабинет на Радев.Но тогава Гешев ,сега Сарафов те работят само по заповед на искрейзалото дебело момче,което наистина ги държи зависими.Да я ожалиш тая мафиотска държава.Гражданите явно трябва да раздаваме справедливост.Настана време да висят някои по някъде
  • 40 Защо

    4 0 Отговор
    Даме знаете кой е отпуснал кредита?Шефът на банката ,приятел на Тиквата.Ами имаше записи как този шеф ще купи къща на Бойко Борисов.Гайтански има къща,Валентин Златев му е съсед.Мавродиев има къща,Бокича даже казаха,че остров има в Гърция.Много сте слабопаметни,затова сигурно пак за Тиквата ще гласувате,мазохист и.Той ви граби яко и точно тия дни нищо незнаещ и не познава сигурно Стефан Мавродиев.А заплатата му месечна беше над 33000лв.Всичко това го изнесе и внесе в прокуратурата Кирил Петков,като беше в служебен кабинет на Радев.Но тогава Гешев ,сега Сарафов те работят само по заповед на искрейзалото дебело момче,което наистина ги държи зависими.Да я ожалиш тая мафиотска държава.Гражданите явно трябва да раздаваме справедливост.Настана време да висят някои по някъде
  • 41 бай Мангао

    5 0 Отговор
    Вдигате шум до небесата, че цигането е откраднало пет лева,но мълчите като риба и гледате като теле в железница, когато българи крадат милиарди от вас в продължение на десетки години
  • 42 Не е ново 20

    5 0 Отговор
    От 35 години така се източват всички пари на хората. А тази уж банка за развитие, ще си върне точно нищо.
  • 43 Красимир

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ББ от Банкя":

    Не са от Европа, от нас са.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове