16 Август, 2024 07:12 1 604 30

Депутатите изслушват министъра на енергетиката за ядреното гориво от АЕЦ "Козлодуй"

  • аец козлодуй-
  • парламент-
  • депутати

Петима министри се явяват на парламентарен контрол

Парламентът ще изслуша служебния министър на енергетиката Владимир Малинов за изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на територията на България, предаде БТА.

Това е първа точка от приетата програма за работа на Народното събрание за петък.

В дневния ред е също първото гласуване на промени в Закона за гражданската регистрация, внесени от групата на „Възраждане“. С тях се предлага нарочна комисия да извършва проверка на място за реалното обитаване на имота и броя на обитателите му, като при нарушаване на законовите изисквания регистрацията ще се отказва. Създава се възможност за обжалване не само на отказите за регистрация, но и на разрешението за регистрация. Предвижда се също увеличаване на санкциите за длъжностните лица, допуснали нарушения при регистрацията на лица по постоянен или настоящ адрес.

Депутатите ще обсъдят на първо гласуване и промени в Закона за висшето образование, с вносител бившият депутат от „Величие“, в момента нечленуваща в парламентарна група Юлиана Матеева.

В дневния ред е и проект на решение за изменение на Решение за възлагане на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна за продажба на оборудване, предназначено за проекта АЕЦ "Белене“. Предвижда се да бъде обсъден и проект на решение за възлагане на министъра на енергетиката да извади парогенераторите от оборудването на „Белене“, което подлежи на преговори за продажба на Украйна, до изготвянето на анализ за приложението на тези парогенератори за нуждите на АЕЦ „Козлодуй“.

Предвиден е и редовен петъчен парламентарен контрол. В него ще участват служебните министри Атанас Запрянов, Найден Тодоров, Владимир Малинов, Евтим Милошев и Петко Николов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    45 1 Отговор
    И защо избираме депутати,които постоянно предават и продават интересите на България и българския народ?
  • 2 Ломския

    42 1 Отговор
    Хранилището да бъде в народното събрание
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дрън дрън

    46 1 Отговор
    Купувайте само руско, ядрено гориво и тогава НЕ ви трябват хранилища за опасни отпадъци! Русия си взема отпадъците обратно. Това е в договорите. Но, не. Купувайте от САЩ горивото, за да заразите цяла България с отпадъци. Русия използва отпадъците за още една степен на извличане на енергия с най-новата им технология - реактори на бързи неутрони.
    А САЩ и западът са изостанали в атомната енергетика.
  • 6 хмм

    51 0 Отговор
    Досега руснаците ги рециклираха отпадъците. А сега нашите олигoфрени решиха да си ги държим в България. Няма такива боклyци.

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Фен

    45 1 Отговор
    Ще се зариеме с ядрени отпадъци, ще купуваме руско ядрено гориво през САЩ, и руски газ през посредници, само и само да ощетим Русия. Е, очевидно постигнахме блестящи резултати - ние обедняхме, а Путин се дави от смях.

    Коментиран от #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Уса

    32 0 Отговор
    Ще слушат,за да разберат останало ли е още нещо за крадене само от това разбират
  • 11 Еми щом кирчовци

    38 0 Отговор

    До коментар #6 от "хмм":

    Са на власт, унищожението на страната и народа ще продължава. Краварски уранови пръчки на 5-на цена, правени от руски Уран по стара технология от 1960-та година. Ама нали са "сащиянски"? Всичко идващо от запада е "напреднало"? Сащ купуват от Русия тонове уран всяка година за техните АЕЦ-ове.
  • 12 Хасковски каунь

    33 1 Отговор
    Ще се самоунищожим, но от Русия гориво не щем
  • 13 В заключение

    21 0 Отговор
    МинистЕро:
    "Най-добре е вече да се инвестира в свещоливници"
  • 14 Чернобил

    24 0 Отговор
    Това е като да налееш дизел на бензинов автомобил.

    Коментиран от #15

  • 15 При малоумници на

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "Чернобил":

    Власт това е възможно. Вместо бензин, дизел наливат в резервоара и се чудят, защо "бум".
  • 16 1914

    16 0 Отговор
    Обсъждат важни нища от развитието на ядрената енергетика ,без присъствието на нито един експерт от АЕЦ , или поне запознат с нещата.. Евтим Милошев щял да вземе печени и още 3 " експерта" по темата ,като него
  • 17 М3 голд

    24 0 Отговор
    Да припомня: АЕЦ Козлодуй аботеше дълги години по добрата схема за България, а именно: извличане на уранова руда от района около Тополовград, изпращане в СССР за преработка на горивни пръчки, доставка в АЕЦ и отработване, изпращане обратно в СССР на отработеното гориво. След спиране на рудодобива, останалата схема остана. Нямахме нужда от погреби. Сега: ще купуваме не руско гориво и ще си съхраняваме отпадъка. Което е по скъпо и ангажиращо, даже има повишени рискове. За АЕЦ Белене е друга простотия. Вместо да се довърши проектът и да продаваме ток, реално ще подаряваме оборудването на Окраина. И го решиха уж нашите избраници, представляващи уж нашето становище, уж НИЕ ИСКАМЕ ТОВА. Каква мерзост! Депутатите ни бъркат в джоба и ни убеждават, че това е правилно. Ами да бръкнат в техния, личния, не в нашия. Ще има социален взрив, само не зная кога.
  • 18 смях през сълзи

    1 19 Отговор

    До коментар #8 от "Фен":

    путинчето се дави от смях ....през сълзи.Взеха му Суджа, освен европейските пазари. Велико жуже е вовата! :)))))

    Коментиран от #20, #27

  • 19 Сандо

    9 0 Отговор
    Нямат край лошите вести за България!Изключение е закона срещу ЛГБТ и там още колкото букви има,подписан и от Президента,но май и той ще се окаже половинчат,защото в него не била предвидена наказателна отговорност за лицата,които го нарушават.
  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "смях през сълзи":

    Путин се скъсва от смях, как ходилите
    на 4ОО ООО км до Луната
    преди полови век
    сега е могат
    от 4ОО км да си приберат
    астроНАФТИТЕ ‼️
    Поне им закара храна и вода,
    че с това пиене на преработена урина....

    Коментиран от #21

  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ...СЕГА НЕ МОГАТ ...
  • 22 бай Иван

    10 0 Отговор
    за изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на територията на България, предаде БТА.

    Питай колко ще струва тая и..ди. отия. Преди руснаците си го взимаха и си го отработваха ,сега заради Уестинхяус ще трябва да строим такова хранилище и около него за хиляди години ще е неизползваема земя.Това ни гласят "българските депутати"
  • 23 вие си ги избрахте

    9 0 Отговор
    за постоянно?!??! който гласува за руските санкции, хранилището в задния му двор, като се почне от всички работещи и финансирани от америка срещу България! нека избирателите на ппдб и герб първи дарят земите си, за това което гласуваха! българите са генетични и д и о т и
  • 24 Анонимен

    5 0 Отговор
    Да направимДНВС шествие-протест пред НС за отработеното гориво от АЕЦ ...
    ТОВА Е КРАВАРСКИ ПАРЛАМЕНТ!!!
  • 25 Гориил

    4 0 Отговор
    Съхраняването на ядрени отпадъци е много опасен бизнес, който изисква фантастични технологии. Защо поемате рискове?Искам моята любима България да бъде щастлива и просперираща.
  • 26 СЛОНА

    4 0 Отговор
    НАРОДЕ СЪБУДИ СЕ ИСКАТ ДА НИ ТРОВЯТ ДЕЦА ,ВНУЦИ И ПРАВНУЦИ С РАДИАЦИЯ....
    КАЖЕТЕ НЕ НА ХРАНИЛИЩА ЗА ОТРАБОТЕНО ЯДРЕНО ГОРИВО!!!
    ДНЕС Е МОМЕНТА ЗА ТОВА!!!
  • 27 хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "смях през сълзи":

    Които се смее последен,се смее най добре!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Никой

    1 0 Отговор
    Този министър на енергетиката е за затвора по договора за 4 милиарда лева загробени по договора " Боташ ".
  • 30 Никой

    0 0 Отговор
    Русия от 2016 год. е отказала да си прибира радиоактивния отпадък от АЕЦ " Козлодуй. Проверяваите фактите преди да пишете ,мало умници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове