16 Август, 2024 13:36 2 641 36

Гуцанов: В енергетиката сме свидетели на некомпетентност и слугинаж

  • аец козлодуй-
  • уестингхаус-
  • ядрено гориво

Обърнете внимание на опасността от новото ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

"Кой и защо разреши Пети блок да се зарежда с друго ядрено гориво? Откакто бяха подписани тези договори, някой беше ли наясно, че касетите за старото ядрено гориво за Пети блок са 48, с шест повече от отколкото за ново ядрено гориво за Шести блок, които са 42? Което значи, че имаме повече отработено ядрено гориво. Тоест имаме един огромен процент повече отработено ядрено гориво. Всички са наясно че американската страна - Уестингхаус, не поемат никакъв ангажимент за отработеното ядрено гориво. Как се подписват тези договори, първо със стари енергийни ресурси, каквито са в Пети блок? Какво е това безумие на което сме свидетели? Вие не сте били министър по това време, но кой е този, който е направил подобно национално предателство към интересите на Република България?"

С тези думи към министъра на енергетиката Владимир Малинов, се обърна председателят на ПГ на БСП за България" Борислав Гуцанов по време на изслушването на Малинов в Народното събрание.

Гуцанов каза, че обявената тема на изслушването - за мястото на съхраняване на отработеното ядрено гориво е последната брънка от огромните проблеми, които могат да сполетят ядрената ни енергетика. Той постави най-важните според него въпроси:

"Някой съобразил ли се е с това, че имаме повече касети за зареждане, повече отработено ядрено гориво, при никакви ангажименти от страната - доставчик от Уестингхаус? Какви са били експериментите в Чехия и Украйна със зареждането на подобно зареждане гориво? Просто го казвам предварително, да се подготвите, защото това е национално предателство, на което сме свидетели в момента."

Според социалиста днешното изслушване е заради дългосрочна некомпетентност, алчност, слугинаж, свързани с енергетиката и особено - с ядрената енергетика. Той припомни, че от 2019 има два договора. Единият от тях за 1.5 милиона, вторият за 5 милиона, платени от АЕЦ Козлодуй за Уестингхаус. Единият - за да се докаже че тяхното ядрено гориво може да бъде ползвано, а вторият, че ядреното гориво е безопасно, което е абсурд. Българската държава плаща на частна компания, за да докаже тя, че тяхното гориво може да бъде ползвано, и няма такъв случай по света.

"Явно натискът е доста голям, за да има доставка на друго ядрено гориво. Пети блок започна поетапно да се зарежда с новите касети. Защо не е направен ремонтът на Пети блок - за да може да се ползва това ядрено гориво, за което Уестингхаус не произвежда новите касети, а произвежда само старите касети. Затова Пети блок се зарежда с 48 касети, а Шести - с 42 касети. От тази разлика от 6 касети загубата на България ще бъде 750 милиона евро. Много или е малко това за бедна България?", представи ситуацията в цифри Борислав Гуцанов.

Той посочи, че в Европа 20 процента се ползват ядрени горива от Русия, а от САЩ около 15 процента, и че няма забрана за това.

"Ние сме единствената държава която доброволно се чуди как да направи така, че нашият ток да бъде по-скъп. Нашата цел не е просто да изградим АЕЦ Белене ей така, не да изградим Седми и Осми блокове на Козлодуй за да ги има, а да направим по-евтина електроенергия за българите. И да имаме по-голяма печалба за износ на ток, ако има такъв. С тези решения, с които една част от народните представители се направиха на ядрени физици, правим още по-голям проблема, по-скъпа електроенергията, и по-голяма зависимост от страна на България", обърна се към залата Борислав Гуцанов. Той посочи, че авторите на тези решения са сбъркали нещата из основи. И започна питането си по същество:

"Ще кажа само за безопасността, защото тя пряко засяга всеки един от нас, България и околните държави. С това зареждане неутронния флуенс е с един порядък по-висок! Един порядък! Кой ще поеме отговорността и ще подпише за стареенето и рушенето на метала? Има ли някой който да не е наясно че зареждането с подобни касети в Чехия и Украйна не е особено успешно? Стига се до 10 разхерметизирани касети от 48. Което значи автоматично повишаване на радиацията. От една страна Пети и Шести блок имат срок 30 години, той изтича. Кой е този който ще ги подпише нещата. Кой е този конструктор, те са руски конструктори, дето ще си сложат подписите? Имаше ли натиск върху независимата Агенция за ядрено регулиране в България да се вземат тези касети с друго ядрено гориво?"

Председателят на ПГ на "БСП за България" още веднаж призова министър Малинов да обърне внимание именно на този проблем с безопасността: Първо - на по-високия порядък на на неутронния флуенс и стареенето на метала. И това, че парогенераторът на Шести блок който постоянно излиза от строя, може да ни се види като детска играчка спрямо това, което може да се случи със самия Шести блок.

"Трябва да се стигне до нещо сериозно ли, за да се разбере, че народни представители не може да се правят на ядрени физици. За да не стане късно и да не се коментират нещата по друг начин в тази зала", заключи Борислав Гуцанов.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руските интереси в българската

    17 40 Отговор
    икономика ни струват милиарди - газопровода от Турция през нас/нито едно отклонение към нашата мрежа - 4 млрд/, Боташ - 4 млрд., строителството на АЕЦ Белене 3 млрд. КТБ - 4 млрд. и т.н.
    17 години след приемането ни в ЕС и 20 години след интеграцията на нашата страна в НАТО в българския парламент може да се обсъжда закон за чуждестранните агенти.
    По този закон сички русофилски партии вън от НС, членовете им - съдени и осъдени!

    Коментиран от #8, #22, #24, #25

  • 2 Цуца

    30 5 Отговор
    Още кооолко дълго ще ”откриваме топлата вода?!”
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ама и те са в играта за милиони

    44 1 Отговор
    Повечето политици ако имаше съд и прокуратура щеше да са осъдени на над 100 год. затвор !!
  • 5 Бендида

    49 1 Отговор
    Така е, може би защото същото се отнася и за политиката - некомпетентност и слугинаж.
  • 6 Гуци да

    25 9 Отговор
    каже какво стана с големия шлем в енергетиката, обещан от Първанката.И повече да не се изказва за компетентност.
  • 7 Ккк

    25 3 Отговор
    А бе на кой му пука за някаква си енергетика,важното е че вещи циганите станаха 3 милиона
  • 8 Пее

    14 8 Отговор

    До коментар #1 от "Руските интереси в българската":

    далече,нищо не ти е ясно
  • 9 Гуци

    18 1 Отговор
    То да е само там ?!
  • 10 Гуцанки

    21 4 Отговор
    Я кажи колко бесепари си направиха соларки и централки вец!
  • 11 Тома

    14 8 Отговор
    Този е предател крадец и лъжец хванат навремето с много народни пари в къщата си.И ако бяхме държава щеше още да е в затвора
  • 12 Някой

    9 13 Отговор
    Необразованост,, некомпетентността, крадливоста... и дружбата с Ахмед Доган на едни "червени" "другари" бесепари доведе България до сегашното положение.

    80% от "червените другари" сте толкова некомпетентни, че не можете да осъзнаете Некомпетентността си. Останалите 20% компетентни "червени другари" са лъжци и мошеници.
  • 13 анонимен

    15 7 Отговор
    Ако това е вярно, управляващите ни готвят втори Чернобил. А не се знае къде ще захвърлят ядрените отпадъци да ни тровят с години.

    Коментиран от #17

  • 14 Град Козлодуй

    11 2 Отговор
    кражби далавери мафия корупция
  • 15 Драгомир Шишев

    15 9 Отговор
    Евроатлантическа гряз доведе България до колапс във всяка една сфера!
    Смляха селско стопанство,енергетика,масово поциганиха България и сега истерично искат да посегнат и на децата колкото и малко да са!
    Ще дойде време народен съд пак да реже тези метастази и отрова инплантирана от прогнилия двуличен Запад!
  • 16 Всички

    7 16 Отговор
    Ама всички русофилски партии вън от НС, членовете им - съдени и осъдени

    Коментиран от #34

  • 17 Борислав

    6 6 Отговор

    До коментар #13 от "анонимен":

    Ще ги заровят тихомълком ,близо до някое населено място разбира се!
  • 18 !!!?

    5 19 Отговор
    Този Гуцанов е абсилютен инфантил...не разбра, че съветската енергетика е вече минало бешало.
    Само дето издава на Мистър Кеш касичката...!!!?

    Коментиран от #33

  • 19 Атом

    8 1 Отговор
    Г-н Гуцанов,
    По тези въпроси се обърнете за отговор и обяснения към именития ви съгражданин и съпартиец Петър Димитров - бивш енергиен министър. 😪 По негово време бе спрян проектът Белене и беше пренасочено бъдещето на българската ядрена и не само енергетика. 😡
  • 20 Само там ЛИ?

    6 0 Отговор
    Само там ЛИ?
  • 21 Навсякъде

    7 1 Отговор
    В управлението на държавата сме свидетели на некомпетентност и слугинаж.
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "Руските интереси в българската":

    Ясно е , че нищо не ти е ясно, ама пък пишеш ли пишеш ‼️
    1. Газопроводът щеше да е от Русия и кранчето да е на нашия бряг интересите на САЩиянците спряха проекта ‼️
    2.Договорът с Баташ нали искахте всеки ден да разтоварване САЩински газ
    - защо не разтоварвате ‼️
    3.АЕЦ Белене
    - лично г-жа Клинтън дойде и разпореди спиране на проекта ‼️
    4.КТБ от най-добра банка в България след отказа на шефа да подари активи за над ЕДИН МИЛИАРД на Д.П. последния с помощта на медии и прокуратура фалира банката ‼️

    ВСЕ ОЩЕ ИМА ХОРА ,
    КОИТО ЗНАЕМ И ПОМНИМ ‼️
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Руските интереси в българската":

    2О години след интеграцията в НАТО все още НАТОВСКАТА ни армия е с АК и ЗиЛ ‼️ А братските Фак16 вече ШЕСТА година сме ги платили и още ги чакаме ‼️
  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Руските интереси в българската":

    Знаеш ли откъде идва законът за чу дестранните агенти 🤔
    От братята зад океана❗ Там вече сто години работи и е добър❗ Тук още го умуват и бил рашистски❗
    АМИ НЕ Е ‼️
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Реалист1

    10 1 Отговор
    Да не се забравя, че доскоро АЕЦ се управляваше от виден ГЕРБ кадър, който преди това е продавал банички.
    Сега вече ще оправи и БЕХ-а без конкурс.
  • 28 Стоян георгиев

    1 3 Отговор
    Сигурно и на някой друг му е направило впечатление,,че от БСП върло се нахвърлят върху някой сбъркал член на ПП ДВ за нещо дребно,но си мълчат,когато виновника е от друга партия!? За какво говори това!? Това говори,че в другите партии гъмжи ,особено в управлението, от законспирирани ченгета на ДС,които правят зулуми със стотици милиони лв.а явните ченгета в парламента и в явните дружества,са заети да ги прикриват....а после делят...Ще ги познаете по нахалството и наглото им поведение...И на тях ще им дойде времето...както и на присъдружните им купени медии!Които ,между другото....сега ще изтрият моят пост...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Варненския отряд

    1 4 Отговор
    Червените партизани си мислят че ще превземат пак републиката като 44 година
    Обаче на тоя ако му тропна с крак и ще пусне кафяво

    Коментиран от #35

  • 32 От Козлодуй

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "щом от бсп":

    Ало, ти на малкия пръст на Румен Овчаров не можеш да стъпиш! Бил ми е колега в АЕЦ"Козлодуй" и знам какъв добър специалист е!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ганю

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Всички":

    щото пък Боко,Пеевски,Кирю и Кокорю , Доган са много убави нали
    и почтенно и честно си крадат ядат и с.е.р.а.т
    а вии до гушата в л.а.й.н.а.т.а
  • 35 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Варненския отряд":

    рипни ми тропни ми
    байо по папучки.и.ии
    само да не излезе крива сметката а?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове