19 Август, 2024 16:39 4 227 50

Проф. Георги Близнашки: Президентът не е нарушил Конституцията

  • георги близнашки-
  • президент-
  • скандал-
  • конституция-
  • горица грънчарова-кожарева

Президентът не можа да намери верния подход към формирането на правителство при една усложнена ситуация

Проф. Георги Близнашки: Президентът не е нарушил Конституцията - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът има право да откаже да издаде указ за назначаването на служебно правителство, не е нарушил Конституцията. Президентът не можа да намери верния подход към формирането на правителство при една усложнена ситуация.

Това посочи в коментар за БТА професорът по конституционно право и служебен министър-председател в периода 06.08.2014 г. – 07.11.2014 г. Георги Близнашки.

Според проф. Близнашки може да се съжалява, че Грънчарова-Кожарева и Румен Радев предварително не са съгласували евентуалните имена в кабинета, а се стигна до „открит публичен скандал, до разминаване на позициите, което прави невъзможна по-нататъшната съвместна дейност между тях“.

„Това е правителство, което ще действа от негово име, той ги назначава.

В този смисъл има право да изрази резерви, да се противопостави на една или друга кандидатура, но всичко това можеше да се направи по друг начин, а не да доведе до една такава публична развръзка, което не дава възможност на нито една от двете страни да направи крачка назад“, коментира още проф. Близнашки.

Професорът посочи, че президентът трябва да направи всичко възможно да посочи подходящия кандидат за служебен премиер, което определи като задача с повишена трудност. Той отбеляза, че срок за провеждането на консултации с потенциалните кандидати няма, но разбирането е, че трябва да бъде относително кратък, защото парламентът е очевидно изчерпан и неспособен да излъчи правителство. Той добави, че Радев може да покани отново за премиер Димитър Главчев, но ако той се съгласи, трябва да предложи нов състав на кабинет.

Ситуацията е абсурдна и това беше един излишен скандал.

През цялото време се правеха най-различни внушения, очевидно се опитваха да я притискат (б.ред. Горица Грънчарова-Кожарева) от всички страни, коментира още проф. Близнашки. Той определи тези действия, като „наивни политически ходове“ и каза, че Грънчарова-Кожарева се е оказала жена с характер, която е отстояла позицията си достатъчно аргументирано и солидно.

Според проф. Близнашки президентът се е „хванал“ на „внушенията на ПП-ДБ“, които имат резерви спрямо Калин Стоянов, но „не така мисли професионалният състав на МВР, който изрази подкрепа за него“.

Президентът не можа да намери верния подход към формирането на правителство при една усложнена ситуация, заключи проф. Георги Близнашки.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европеец

    51 13 Отговор
    Брей и този професор да кажа нещо вярно и правилно.....
  • 2 Тоз

    36 5 Отговор
    и той да се яви , да не остане назад !
  • 3 Ай де, бе! Румбата на нарушава Консти-

    19 59 Отговор
    туция, той я прегазва и иска да е като Лукашенко - пръв приятел на Путин. Само че Путин си отива!
    Все едно да си купиш мелница на 9 септември!

    Коментиран от #14, #23

  • 4 Петър

    66 17 Отговор
    Разбира се, че президентът не е нарушил Конституцията, за този хаос са виновни ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.
  • 5 хе хе

    16 66 Отговор
    Мръсният сценарий, за който БЛИЦ предупреждава от десетина дни, лъсна преди минути, когато жалката организация на Кирил Петков, Денков и Асен Василев предложи на отломките, водени от Джевдет Чакъров и още няколко организации, да участват в консултации за избиране на зам.-председател на Сметната палата, който след това да бъде посочен от Радев за служебен премиер.

    Очаквано проруските партии не поканиха на консултациите легитимния председател на ДПС Делян Пеевски, който единствен изповядва евроатлантичеката кауза на България.

    Заговорниците, чиито конци се дърпат от Москва, са по-решени от всякога да бламират номинирана за служебен премиер Горица Кожарева, която показа железен характер и отказа да оттегли Калин Стоянов за вътрешен министър.

    Очаквано прокремълският президент Радев изпадна в паника, тъй като няма да може да си постави свой вътрешен министър и да открадне изборите. Разбира се протестите пред вратите на "Дондуков" 2 не закъсняха, защото българският народ няма да позволи на Мистър Кеш и ортаците му - шарлатани, да озурпират държавата.

    Коментиран от #11, #16, #46

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гражданин

    64 22 Отговор
    Добре ,че е президента ,защото държавата н щеше да е ограбена и продадена до сега заедно с робите в нея !

    Коментиран от #10

  • 8 Реалностите

    61 12 Отговор
    Пеевски, Ристьо, Киро и Борисов съcипаха и yнищожиха Конституцията само заради лична изгода, а сега pеват като вдовици за y й, че Президента им виновен!
    Лошото е че цялата държава и хората го отнаcят заради политмафи0тcките им изпълнения!
  • 9 Утре вън

    45 4 Отговор
    Мутри вън

    Коментиран от #19

  • 10 Държавата си беше много добре

    16 53 Отговор

    До коментар #7 от "гражданин":

    преди президента да вдигне юмрук и да я върне на мутрите

    Коментиран от #24

  • 11 Мистър Магнитски

    38 8 Отговор

    До коментар #5 от "хе хе":

    Дори няма ну да да ти четем тpолските пеевски опорки!
    Хехе!
  • 12 ТОЯ ХИЧ

    24 5 Отговор
    НЕ Е ТЪП,САМО ЛЕКО КЪРТИ ТЪПОМЕРА.
  • 13 Този

    12 6 Отговор
    се гласи за омбуцман.
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ай де, бе! Румбата на нарушава Консти-":

    БЕЗ.НИК.ОВЧИиии,
    прегази я Буци-полицая с кални ботуши❗ Още като свали ЕДНОЛИЧНО Главанаков от поста Председател на НС ❗
    Ама ти тогава явно си бил за лимонаТа ❗
  • 15 Хахо

    27 7 Отговор
    Бившият комунист-социалист Близнашки днес вече е евроатлантик, платен сътрудник на организации финансирани от Сорос или директно от американското правителство. Парите не миришат, както са казали древните римляни.. Та с това може да си обясним постоянното плюене на президента от него. Явно трябва да си заслужи доларите
  • 16 уъхтгр

    14 12 Отговор

    До коментар #5 от "хе хе":

    Галя заповяда веднага да се явиш за нови опорки щото прецакваш схемата на посолствоТО... Ако не се явиш до 30 минути не просто ще си легнеш гладен, а може и утре да се събудиш умрял...
    Забелязал си, че не малко хора от групичката ви с тролове някак изчезнаха- е, те не се явиха когато Галя ги извика и се събудиха умрели... Искаш ли да си следващия?
  • 17 Напротив!

    15 31 Отговор
    Рублен Решетников е за импийчмънт и затвор! Предателят на България и слугата на Путин завлича България към рашисткото блато.
  • 18 нхйгт

    41 8 Отговор
    Полицаите дето излизат на протест, и изразяват политически позиции трябва да бъдат уволнени дисциплинарно. Да не говорим че щом са доволни от министъра пак трябва да ги изгонят. Щото не ги кара да работят за това го харесват. Днес пак хванали надрусани шофьори. А полицията спи. А Президента получава само адмирации. Няма как да подпише правителство на мафията ГЕРБ само с промяна на Главчо с патица. Той не е гумен печат. Щом ГЕРБ, ПП и ДБ с ДПС се гаврят с Президента, редно е да получат един ритник в слабините. Калинката на ГЕРБ и ДПС няма да прави пак избори. Пак да си купуват гласове от мафията а МВР да спи. Браво на президента. Очакваме да уволнят дисципилинарно наглите милиционери.

    Коментиран от #27

  • 19 Мутри вън

    15 30 Отговор

    До коментар #9 от "Утре вън":

    от Президентството. Нуждаем се от български президент, а не от рашистко мекере.
  • 20 Гост

    23 6 Отговор
    Щом не е по хатъра на евроатлантиците, значи я е нарушил.
  • 21 Конспиратор

    9 10 Отговор
    ✔️Според проф. Близнашки президентът се е „хванал“ на „внушенията на ПП-ДБ“, които имат резерви спрямо Калин Стоянов,✔️
    Взаимните обвинения на "шарлатаните" с президента се оказват театрална постановка за прах в очите на електората, за да забравим разобличаващия запис за ала-бала с президента. Оказва се , че ала-бала далаверата продължава.
  • 22 ГЕРБ=ДПС=БСП

    32 4 Отговор
    Министъра на МВР се назначава за да служи на интересите на цялото общество, а не за да служи само на интересите на "професионалното ръководство". В България интересите на "професионалното ръководство" от мелиционерите, са различни от интересите на обществото.
    По-важни са интересите на обществото, интересите на милиционерите и на милиционера Калин Стоянов са впконфликт с интересите на обществото.

    В МВР е нужна яка чистка на всички престъпници в униформе, като наркопласьори, трафиканти на мигранти, на всички биячи, на всички рубладжии, на всички бойкови калинки, на всички шиши лакеи ...
  • 23 Гост

    2 8 Отговор

    До коментар #3 от "Ай де, бе! Румбата на нарушава Консти-":

    Не мелница, а мандра. Лъхаш на невежеств0. Чети книги, не ги гори!
  • 24 дсоли

    15 5 Отговор

    До коментар #10 от "Държавата си беше много добре":

    Много добре е била крадена в продължение на 12 г. Резултата е видим. Всичко е съсипано и нищо няма дето да не е продадено на мафиоти и чужденци. Къде си живял ти бре?

    Коментиран от #25

  • 25 кое видя

    5 21 Отговор

    До коментар #24 от "дсоли":

    Борисов остави 9 милиарда излишък в Бюджета и заделени парите за магистралите. А ет ЕС постоянно наливаха пари в България. Махна се Борисов и сега живеем на държавни заеми срещу все по-висока лихва.

    Коментиран от #48

  • 26 Вътрешен човек

    14 4 Отговор
    Формално погледнато, проф.Близнашки е прав, че няма нарушение на Конституцията, но от друга страна, така наречените полицаи, които най-вероятно са държавни служители, нямат право да си избират министъра, защото това е работа на министър-председателя. Иначе за какво протестират, за условия на труд, за заплащане, за това, че много го обичат?? а? Представям си ако бяха сменили строителния министър, колко самосвали с асфалт биха се строили пред президентството, да протестират !!? а дали, ама надали и нямаше да са служители на АПИ нито на ДНСК, щото тия са по-хитри от полицаите. ЗАТЪНАЛИ СМЕ, ЗАТРУПАНИ СМЕ И ВЕЧЕ СЕ КОПАЕ ДЪНОТО . По добре без президент, без министър-председател, без парламент, без омбудсман...да живее хауса и джендърите, Не ми правете забележка за малките букви.
    За сега виждам само един свестен човек между нас и това е ПАТРИАРХА ДАНАИЛ БЪЛГАРСКИ - слава на БОГА
    А БЕ ВИЕ ДА СТЕ ДОБРЕ, МЕН НЕ МЕ МИСЛЕТЕ

    Коментиран от #28

  • 27 Някой

    10 5 Отговор

    До коментар #18 от "нхйгт":

    Докато не бъде назначено ново правителство остава сегашното положение сегашното служебно правителство. А в сегашното служебно правителство същата калинка е министър на МВР. В сегашната ситуация, със сегашната Конституция трудно ще се намери кандидат премиер, който са не е калинка или главчо ... т.е. бойко-шиши лакей.
  • 28 ахахаха

    4 5 Отговор

    До коментар #26 от "Вътрешен човек":

    баш тфа руско мекере ли предложи? хахахаха
  • 29 Добре

    17 3 Отговор
    че Президента, иначе с тия ОЛИГОФРЕНИ жална ни майка !

    Коментиран от #41

  • 30 Гандалф

    6 4 Отговор
    Какво означава да съгласува...праща списък с министрите които да се назначат...ако служебния премиер не ги нареди в кабинета...идва нов служебен премие които, ще му играе по гайдата..

    Коментиран от #33

  • 31 Аква

    18 5 Отговор
    Никога не забравяйте да споменете с добро и майката на борисов. ТОЙ Е МОЗЪЧНИЯТ ТРЪСТ НА ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА. Пеевски е средният пръст. Няма да кажа кои бяха глупаците. Сглобката беше направена с предварителното условие на борисов да се удари Радев чрез основния закон. Сега вървете на избори и гласувайте пак за борисов. И ПАК ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ПЕЕВСКИ.
  • 32 Ха ха

    4 14 Отговор
    Значи Рашков може,а Стоянов не.Защо така?Пеевски ви пречи,защо така?Мисля че е ред на Бобокови и Прокопиев да влязат в панделата.Пеевски си е извадил от всички институции официални документи,че на никого нищо не дължи и ги е изпратил в САЩ като доказателство против Магнитски.Онези отрепки от ПП ДБ не могат да съществуват без враг.Та те кога ще отговарят за кражбите си?

    Коментиран от #37

  • 33 Стършел

    11 1 Отговор

    До коментар #30 от "Гандалф":

    Другаря близалски предлага предварително съгласуване....?! Ми нали ще има обвинения в намеса бе другарю. КОЙ ви прави толкова умни професори? Не защитавам пРезидента, но в случая е прав. Както и че няма добро дпс, дали на сава, или на пълничкият младеж.
  • 34 Страшно е

    7 2 Отговор
    Около 200 униформени са обградили президентството -
    Въоръжени с пистолети и унифирми заплашват президента на Републиката да назначи представител на мафията за служебен премиер и вътрешен министър! Това, ако не е ОПИТ ЗА ВЪОРЪЖЕН ПРЕВРАТ, то какво е⁉️ Ето какво пише в Закона за служителите на МВР и техните синдикати.

  • 35 Калинков

    13 2 Отговор
    Типично по близнашки-и така, и така. Радев постъпи правилно и конституционносъобразно, а Кожарева явно е калинка на Пеевски
  • 36 коментар

    13 0 Отговор
    Естествено, че не е нарушил Конституцията президента, но остава един интересен момент в цялата ситуация, а именно факта, че ако никой друг освен Главчев не пожелае поста служебен премиер, то остава пак Главчев и пак сегашния нежелан вътрешен министър да организират и провеждат избори независимо кога ще са те!

    Коментиран от #40

  • 37 Аква

    10 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ха ха":

    Мислите ли, че финансовото бюро на щатите ще се върже на документи от корумпирани български чиновници. АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ НАШИТЕ ИНСТИТУЦИИ ПО ВЪПРОСА МАГНИТСКИ! Те си имат собствени факти и заключения и никога, ама никога няма да извадят пеевски от списъка. Негов огромен паричен поток е блокиран там. За тези пари е борбата на шишо. Него резилът не го интересува. Само да си върне парите. Нещастник!
    От такава съдба се страхува и борисов .
  • 38 Чики-Рики

    7 2 Отговор
    Кожарева умишлено търсеше публичното,, недоразумение,, с Президента пред всички медии,под давлението на Шиши, естествено!
  • 39 чичака

    2 3 Отговор
    Абе близнашки, тези които защитават РРадев.... съгласни ли са той да настоява да назначат Деса за зам на сметната палата, а той да я направи премиер? Била е в счетоводството на ВВС и ПиАр на ВВС.
    Как ви харесва да упорства и да настоява да стане на неговото? Или да упорства докато не сложат Копринката за МВР министър да отказва указ?
    А Близнашки това ли да очакваме?
  • 40 Дика

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "коментар":

    Ами то това е целта и договорката между фатмака и Боко.
  • 41 Завърнал се

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "Добре":

    И той е в същата групичка.
  • 42 хххх

    2 5 Отговор
    Той системно я погазва, не просто я нарушава!
  • 43 хммм

    5 0 Отговор
    Щом наискачаха фашистите Близнето и ССофиянски , значи е фашистко време в момента!
  • 44 Ланцет

    3 1 Отговор
    да изрежем брадавицата
  • 45 Перо

    1 4 Отговор
    Министърът на МВР никога не е имал и няма нищо общо с Пеевски! Просто е проблем на Киро-тъпиро за ала-бала с президента за фалшификация на изборите за което помага и посолството! Радев или е подлъган или има по-лош вариант за съучастие с джендърската партия! Кандидат-премиерката се оказа много по-голям мъж от него за което може да и се каже едно голямо Браво, за честното и безпристрастно, достойно поведение!
  • 46 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "хе хе":

    Изходът е само един ,ИМПИЙЧМЪНТ НА пРЕЗИДЕНТА!!!
  • 47 КЪДЕ БЕЗ

    3 0 Отговор
    БЛИЗАШКИ ?
  • 48 Димитър Иванков - Митко Талисмана

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "кое видя":

    От тия за магистралите лично на мен, Боби Близнака и още 2-ма авери от Левски ни е харизал 80 милиона. Поинтересувай се за фирма "Мизоти" ако се съмняваш. А ти си пиши за излишъци, важното е, че нас няма кой да ни пипне.
  • 49 така е то,

    1 1 Отговор
    Предтекста на Киро Ала Балата срещу Калин Стоянов си е ала бала внушения до истеризация,за да създава хаос. Кирил да иска честни избори е трагикомично.Имал съмнения без доказателства.На този който в съдружие с президента е правил ала бала с машините и с един кон на изборите 2 в 1 с президентските, може само първосигнални може да му се вържат.Апетита е да командват МВР с човек като Рашков-милионера милицонер и дестабилизират в тяхна угода.Калин Стоянов не иска политическа намеса,а това ги влудява.А какво стана с разследването на катастрофатата край Аксаково където загина човек от кола на НСО в която се возеше К.Петков?Чак асфалтираха пътя и търсят чадър ?
  • 50 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ПРЕЗИТО НИ - НЕ Е НАРУШИЛ КОНСТТУЦИЯТА ---САМО СЕ Е "ИЗПУСНАЛ " - ЩЕ ИЗБЪРШЕМ И ПОЧИСТИМ ---НИЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТИУМА НИ !!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове