21 Август, 2024 09:06 1 150 36

Конституционалист: Не може да се възпрепятства провеждането на предсрочните парламентарни избори

  • орлин колев-
  • избори-
  • парламент

Как така сега Калин Стоянов е неудобен, политиците знаят нещо, което не ни казват, смята Орлин Колев

"Не може да се възпрепятства провеждането на предсрочните парламентарни избори. Това е аксиома в правото – затова не може да се обвързва свикването на избори и определянето на дата с назначаване на ново правителство. Как така сега Калин Стоянов е неудобен, а никой не е оспорвал резултатите от предишните парламентарни избори".

Това заяви специалистът и преподавател по конституционно право д-р Орлин Колев в ефира на БНТ, коментирайки прочита на конституционните промени – защото има и такъв, че ако няма одобрено ново служебно правителство, не може да се насрочат нови избори.

"Няма проблем Димитър Главчев да оглави ново служебно правителство. Може да се върне и като председател на Сметната палата – и двете хипотези са конституционно съобразни, заяви още той.

Д-р Колев обясни също, че може хем да се назначи дата и след това да се прави служебно правителство, хем да се направи първо правителство и чак след това да бъде насрочена дата.

"Как така сега Калин Стоянов е неудобен, а никой не е оспорвал резултатите от предишните парламентарни избори, когато Стоянов беше МВР министър. Може би политиците знаят нещо, което не ни казват - да бъдат така добри да ни осведомят, апелира Колев.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    32 3 Отговор
    И ТОЗИ МАЙ Е ЧЕЛ КОСТИТУЦИЯТА МУЖДУ РЕДОВЕТЕ С ПЕЕВСКИ

    Коментиран от #29

  • 2 хе хе

    2 29 Отговор
    След като преди 4 години Бойко Борисов бе свален с нежен преврат, дефакто живеем в условията на президентска република.

    Коментиран от #4

  • 3 Някой

    19 2 Отговор
    Записано ли е в Конституцията, че президента няма право да не подписва указ за назначаване на служебно правителство? И ако той няма право да откаже, за какво е тогава този указ? Може и без него.
    Обаче, в Конституцията не ги пише тези неща, което значи, че не Президента има право да откаже.

    Коментиран от #30

  • 4 Някой

    26 4 Отговор

    До коментар #2 от "хе хе":

    Нямам такива наблюдения. Не Президента направи срамната коалиция на първото правителстов на Простия Киро. Не Президента направи още по-срамната сглобка. Не президента промени Конституцията, за да се ограничат президентските правомощия...

    Коментиран от #5

  • 5 верно ли

    8 6 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Не са ли думи на президента, че за България ще е добре ако има повече политици като Кирил Петков и Асен Василев?
  • 6 12340

    17 1 Отговор
    тоЪ сом и доц. Цеко са за орден "За заслуги към Шиши" 1ва степен!
  • 7 9216

    19 1 Отговор
    Заповядайте малко статистика от ЦИК за резултати на ДПС(Пеевски) Господин КОЛЕВ:
    при Министър Б.Рашков, избори- Юли 2021 - Видин - 1467, Монтана - 7161, Враца - 4428, Благоевград - 19561 При Министър К.Стоянов, избори- Юни 2024 - Видин 5449, Монтана - 10225, Враца - 7510, Благоевград - 30117. Затова протестират другите партии-за периода ДПС са "взели" само за тези 4 региона - над 20 хил. гласа ???, сериозно пазаруване нали ??? и полицията е с "вързани ръце", иначе явно МВР знаят какво да правят - виж юли 2021г...

    Коментиран от #15

  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    14 0 Отговор
    Според Орлин Калинков всичко може.
  • 9 правят се опити

    1 1 Отговор
    или да няма, или опитват да ги купят и подменят резултата . 2 милиона гласуват . по 8 лева на калпак и делят на процента . герберите грубо са взели около 3-4 милиона суха пара . намаля електората . Ще останем в 9 дупка на полето за голф .
  • 10 ьсоиа

    12 1 Отговор
    Тоя бузестия шишко, и тои доцент. Как си си взел дипломата бре шишко? Кои ти е отменил изборите? Като се състави Служебен кабинет ще се насрочат и избори. Кое е толкова сложно? И какво само грухтиш по телевизиите? И ти ли някаква интрига искаш да заплетеш? Шишко с Шишко, и тои да се изходи.
  • 11 Конспиратор

    2 7 Отговор
    Калин е само преекспонираната видима част на айсберга. Всички останали министри са в същата ситуация. Списъкът се изготвя де факто от президента въпреки конституцията, щом той прекъсва процедурата, отмята се и стартира повторно същата процедура по чл.99 ал(5). Явно това е изгодно за политическия елит (да му предоставят възможност дузина пъти по два месеца да отлага изборите) и демагогски в интерес на уж честните избори (никой от тях не купува избиратели), подкрепят изопачаването на законите, за да не ги спазват при нужда.
    Юристите , обсъждайки раболепно "новите дрехи на царя" , нямат куража на Горица да обявят очевидното.

    Коментиран от #14

  • 12 хайде малко по-сериозно

    10 1 Отговор
    Какъв е тоя смешник?
  • 13 Доротея

    8 2 Отговор
    Ето такива господинчовци се прехранват цяла демокрация, като поддържат актуалната правилна линия! Каква е тази конституция, която са ремонтирали, след като ограничава правото на всеки да избира и да бъде избиран! Тоест, ограничава правото на огромен брой хора да бъдат служебни премиери! А тези, които имат това право отказват или не стават за тази работа! Свиквайте Национален Конвент и решавайте какво ще правите, но малко по умно!
  • 14 минаващ

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Конспиратор":

    Тцъ, юристите имат нужните знания за да заявят, че няма нищо нередно в действията на Президента!

    Коментиран от #16

  • 15 версия

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "9216":

    ДПС с вътрешни противоречия се цепи и няма да има тези резултати, а обяснението на лукавите политици ще бъде , че няма купен вот, когато няма Калин. А те ще се спазарят за услужлив стоян калинов.

    Коментиран от #17

  • 16 Конспиратор

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "минаващ":

    Някои юристи и дори конституционалисти ,къде срамежливо намекнаха, къде категорично изявиха критично мнение (например Б.Цеков) . Но пред медиите са предпазливи (виждайки скандала с праволинейната Горица)

    Коментиран от #23

  • 17 хе хе

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "версия":

    Последните години ДПС печелеше гласове благодарение на парите на Пеевски. На последните избори намаляването на гласовете явно показва, че противоречията са тръгнали още преди изборите и Пеевски не е отпуснал достатъчно пари. След като Пеевски е видял, че парите които дава потъват в джобовете само на няколко дерибеи в ДПС, скочи и превзе партията отвътре. Сега Доган се опитва да смени спонсора на ДПС с парите на Вълка, ама му мина котка път. Ще бъде интересно на следващите избори. Колко ли хора ще гласуват безвъзмездно за ДпС?

    Коментиран от #22

  • 18 тоя чете

    6 0 Отговор
    конституцията както дяволът чете евангиелето
  • 19 фаТки

    6 0 Отговор
    Следващия път намерете някой студент от Симеоново и го питайте за конституцията. В сравнение с този есспертиз, студентът може да даде и аргументи, а не само предположения.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 М3 голд

    7 0 Отговор
    Моля такива като този доктор да се ослушват и за други мнения. Никой не казва, че няма да има избори. Но по добрият вариант да са след тези на САЩ. Да се ориентираме накъде ще духа вятъра. И по лесно да тръгнем в правилната посока. Поне веднъж. Сега имаме тази възможност. Не може Паси и АС да дирижират политиката тук. Тази срамна сцена с намесата на СГП определено е под натиска на Пеевски. Той излезе на светло с приемане на министъра за "негов" депутат. Най жалкото е, че етническият българин в сегашната върхушка на ДПС е корумпиран до мозъка на костите, вулгарен спрямо държавността, не признаващ никакви морални норми. Даже САЩ го санкционираха.
    Мисля, че политическите процеси е нас, сега, се движат бавно, предпазливо, всички партии и коалиции са в бъдещо очакване.
    Успех! Бог да пази България!
  • 22 версия

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "хе хе":

    Колкото гласуваха за БСП след скандалите на Корнелия със столичното партийно ръководство.
  • 23 Кой бе

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Конспиратор":

    Цеков подставеното лице на Пеевски в Галъп ли е независим и смел експерт? Хайде, помисли още веднъж.

    Коментиран от #24, #28

  • 24 Конспиратор

    0 4 Отговор

    До коментар #23 от "Кой бе":

    Не бе, "независимата" Киселова. Уклончивия Киров. Мисленето е процес. Успех. И помисли колко богат е този, когото смяташ за поставено лице.

    Коментиран от #32

  • 25 (Ре)публика България

    2 0 Отговор
    Цирк "Балкански" по този начин отложи изборите за след онези на господарите в САЩ,за да знае фурнаджийските лопати как да се ориентират.Някой друг иска ли пуланки докато им гледаме сеира на тези Прости Политици?Трудно им е на подлогите хахахахаха.Чудят се накъде да се наведат.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 (Ре)публика България

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "(Ре)публика България":

    пуканки
  • 27 проблема е

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "(Ре)публика България":

    че цирка е на наш гръб.
  • 28 Конспиратор

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Кой бе":

    Препоръчвам да се прочете текста на конституцията чл.99 ал(5) , където процедурата за назначаване на служебно правителство е последователно описана в едно изречение (първо, после второ, после трето без отмятане) и да не се плаща данък обществено или данък партийно мнение.

    Коментиран от #31

  • 29 Слави

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Пил е мазно турско кафе в скута на шиши
  • 30 Конспиратор

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Процедурата е кой има право ОФИЦИАЛНО да обяви легитимното служебно правителство, а не наша или чужда авторитетна медия да обяви от името на президента или от името на председател на НС някакво правителство, за което и президента не е чувал, но щом е ройтрессс или тассосс значи е вярно в критичната обществена ситуация (напр1997г. пред гражд.война и погром над НС).
  • 31 Аз пък

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Конспиратор":

    ти препоръчвам, когато минеш в трети курс, да си препрочетеш учебника по теория на правото в частта тълкуване на правни норми, да си припомниш що е логическо и систематическо тълкуване и съобразяване с целта на закона. А после да прочетеш отново чл. 99.

    Коментиран от #33

  • 32 Знаеш ли

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Конспиратор":

    В едно си прав. Цеката не е поДставено лице, както съм написал аз, а е ПОСТАВЕНО лице, както си написал ти.
  • 33 Конспиратор

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Аз пък":

    Е, мерси. Успех на изборите щом си ангажиран.
  • 34 Боко

    4 0 Отговор
    Този Шишко май шиши го гали по главата. Колко ли е взел.
  • 35 Има проблем Главчев да е отново служебен

    3 0 Отговор
    Главчев НЕ може да е отново служебен премиер според промените в Конституцията, както и Законът за Сметната палата!! Ако президентът реши да издава нов указ за назначаването на Главчев, има риск той вече да не отговаря на условията за служебен премиер. Президентът може да избере Главчев за служебен премиер, ако той е председател на Сметната палата. Междувременно Главчев най-вероятно е изпаднал в несъвместимост, не може да заема този пост и следователно няма как да е сред кръга на допустимите кандидати за шеф на служебната власт.
  • 36 Мдаа

    4 1 Отговор
    Този е некомпетентен или подкупен от Шиши! Говори пълни глупости! Слушайте Проф. Екатерина Михайлова и Доц. Наталия Киселова!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове