21 Август, 2024 10:36 2 129 12

Политолог разкри кой е най-важният неписан закон в България

  • рейтинг-
  • политици-
  • димитър ганев

При определени обстоятелства може да ти бъде предложено да станеш служебен министър-председател

президентството продължава конституционната процедура по назначаване на служебно правителство. Днес държавният глава ще проведе срещи и разговори с определените в основния закон лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател. Първи на среща на „Дондуков“ 2 пристигна настоящият служебен премиер Димитър Главчев.

Има един неписан закон в България – „На власт ли си, рейтингът ти пада“, защото винаги негативите от управлението се инкасират от този, който носи отговорността – това е съвършено нормално.“

Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV политологът Димитър Ганев.

„Аз смятам, че г-жа Назарян няма да промени позицията си. Най-вече поради факта, че Борисов и ГЕРБ няма да искат да поемат отговорност за управлението на страната в рамките на следващите няколко месеца – 2 в случая, до провеждането на изборите. Димитър Главчев не е от първите редици на ГЕРБ вече от няколко години, въпреки че фигурата му се асоциира много с ГЕРБ, но тази на Рая Назарян се асоциира много повече от него“, каза още той.

По-рано днес Асен Василев коментира, че няма проблем управител или подуправителите да стават служебни премиери, но има проблем след това да се върнат отново на работа.

По думите му такъв проблем липсва с ръководството на Сметната палата, но проблемът с Димитър Главчев бил в това, че той е поел задълженията и на министър на външните работи.

Според Асен Василев кабинет все пак ще бъде избран. Това, което от „Продължаваме промяната“ са предложили, е да се събере Народното събрание и да се попълни „домовата книга“. По този начин от партията са поели своята отговорност, поясни той.

Вакантните позиции са общо 10. Очаква се Димитър Главчев да бъде първият, с когото ще се разговаря – той преосмисли позицията си.

„При определени обстоятелства може да ти бъде предложено да станеш служебен министър-председател. В случая нито един от показаните не е имал и предположение дори, че ще се окаже в такъв списък. Радев показа ясно, че не е съгласен с оставането на Главчев за 2-ри мандат. Въпросът е, че оттук нататък алтернативата от тази „домова книга“ – аз не виждам такава на г-н Главчев. Вариант е да се състави някакво мнозинство в НС, което да попълни в случая този списък – това изисква със сигурност процедура и ще отнеме време“, каза Димитър Ганев.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 4 Отговор
    Никой не иска да го завари Народния съд на власт.

    Коментиран от #6, #7

  • 2 зевзек

    0 6 Отговор
    всеки български граждадин, навършил 25 години, да може да става служебен премиер, без уседналост, и без изискване за висше образование

    Коментиран от #3

  • 3 Последния Софиянец

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "зевзек":

    По новите закони и всеки чужденец с двойно гражданство.
  • 4 Реалист

    10 0 Отговор
    Законът на българина е: еви им маййката на другите, гледай ти да си добре:)
  • 5 утопия

    0 5 Отговор
    Рая Назарян ще се съгласи да оглавява състав на правителство определен от президента.
  • 6 123

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    "Другарю" ФЕЙК,
    мий чиниите и обслужвай вецето бе !
    Изоставаш !
  • 7 оня с коня

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Много на същия Акъл като твоя говорят със заплашителен тон за някакъв Народен съд без да им щуква нещо съвсем елементарно- че Съдиите ще бъдат НА КВОТЕН ПРИНЦИП изпрани от Партиите в Парламента.Естествено под "народен съд" вие разбирате "ПАРТИЗАНСКИ СЪД" като тоя след 9 Септември,но това може да стане само ако осигурите Руски танкове зад "Съдиите",което пък няма как да стане щото Украйна ги бастиса всичките.
  • 8 Тая Рая не може да отказва да съставя

    3 0 Отговор
    Правителство
    Конституцията е БИОСа на държавата
    Парламента и партиите са Операционната система
  • 9 Демократ

    7 2 Отговор
    Господа аналлизаторите е крайно време на кажат на българския народ, че е заложник в сценариите на ДС-БКП-КГБ мафията,която управлява страната задкулисно 35 години и 45 години на сцената. Живков официално беше казал, че ДС е клон на КГБ и официално на 2 пъти предложи България на Москва. Управниците досега са от същото котило и целта им е да държат парите,властта и контрола над всичко. Нито веднъж не е имало честни избори за 35 години и затова все по-малко хора гласуват, Парламента се назначава от сценаристите, а не се избира от хората, без честен парламент няма честно управление, има беззаконие и ужасяваща корупция. Докато няма изборен закон,който да гарантира провеждането на честни избори и докато няма изисквания за ценз, образованост,почтеност на депутатите, ще ни се хилят от първите редове престъпниците, вместо да са в затвора. Българският народ и държава изобщо не ги интересуват, гледат само себе си.

    Коментиран от #12

  • 10 Исторически парк

    2 2 Отговор
    Тогава на бойко българоубиеца защо вече 16 години не му пада рейтингът 🤬💀
  • 11 нн..ццц

    1 1 Отговор
    Това е гледната точка на жълтите павета.А това как звучи.На власт ли си, можеш да вършиш престъпления безнаказано.Иии, за да те поканят, първо трябва да се докажеш, като например да пробиеш главата на най близкия си приятел с 7.62, по нареждане на работодателя.
  • 12 уйко калеко

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Демократ":

    И какво искаш да кажеш с този коментар .Никой не ни е забранил да гласуваме, Докато избирателната активност в страната не мине 60% положението ще си остане същото. Има две опции за гласуване-едната подкрепяш някоя партия, а другата не подкрепям никого .По този начин се вдига избирателната активност и партии мижитурки като ВЪЗРАЖДАНЕ, ИТН, ВЕЛИЧИЕ и дори ДПС няма да имат решаващ глас и да си разиграват КОНЯ в НС.Не може партия (ДПС) КОЯТО ИМА 400 000 ГЛАСА ДА Е ВТОРА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА ПРИ НАЛИЧИЕТО НА ПОНЕ 4 МИЛИОНА ИЗБИРАТЕЛИ .Това е положението и пак повтарям докато българите не излязат да гласуват масово положението няма да се подобри.Ще си позволя по памет да цитирам думите на един национален герой-И АЗ ИСКАМ Я ДЕПУТАТ ДА МЕ ИЗБЕРАТ,Я КМЕТ ДА СТАНА.ХОРАТА ПАРИ НАТРУПАХА-Книгата е издадена за първи път през 1893 г. само 15 год. след ОСВОБОЖДЕНИЕТО.СТАВА ЯСНО ,ЧЕ КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА НЕ Е ОТ СЕГА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове