21 Август, 2024 20:12 4 451 28

Учители и родители искат махането на Външното оценяване след 4-ти и 10-и клас

  • учители-
  • родители-
  • махане-
  • външно оценяване-
  • 4 клас-
  • 10 клас

Образователното ведомство смята, че тези изпити са важни именно заради това, че са външно оценяване - показват безпристрастно нивото на усвоени знания и по този начин се прави оценка на учебните планове и анализ къде се затрудняват учениците

Учители и родители искат махането на Външното оценяване след  4-ти и 10-и клас - 1
Снимка: БГНЕС

Учители и родители искат отмяна на Националното външно оценяване след 4-ти и 10-и клас. Причината - резултатите от изпитите са без значение за кандидатстването, което внася излишен стрес за учениците. Министерството на образованието и науката обаче не подкрепя тази теза. За предложенията и реакцията на всички страни разказват от Нова телевизия.
Образователното ведомство смята, че тези изпити са важни именно заради това, че са външно оценяване - показват безпристрастно нивото на усвоени знания и по този начин се прави оценка на учебните планове и анализ къде се затрудняват учениците. Директори на училища подкрепят това. Учителски синдикати обаче са против заради административната тежест и излишното натоварване на децата. Родители виждат изпитите като ненужен стрес за цялото семейство, който не води до подобряване на образователната система.
„Синдикат „Образование” поне за десети път прави това предложение за премахване на НВО в 4 и 10 клас. Педагогическата логика отсъства тук, защото няма никакво значение дали даден ученик ще издържи с определени резултати”, коментира Юлиян Петров от Синдикат „Образование”.

Не така смята директорът на 51-во училище в София. „Аз намирам педагогическа логика. По този начин всеки учител може да свери постиженията на своите ученици спрямо държавните стандарти. Няма как една образователна система да няма обратна връзка и да се развива”, посочи Асен Александров.

Образователното министерство също вижда тези изпити като оценка не на децата, а на системата. „Оценките и изводите за постиженията и дефицитите в обучението са ориентир за подобряване на цялостната работа на училищния екип”, заявяват в позиция от МОН.
И докато възрастните спорят, четвъртокласниците стягат раници за тежката година, която им предстои. „Може би не трябва да отпада, но все пак трябва да се направи малко по-лесен, защото съм чувал, че е труден. И да се увеличи времето”, смята ученикът Даниел.

Майката на момчето е на мнение, че изпитът внася излишен стрес. „Води до стрес първо сред учителите, които цяла година упражняват с децата решаването на тестове за определено време и за определени точки. От друга страна - върху родителите, които трябва да мислят дали децата трябва да ходят на частни уроци, а това е абсолютно е излишно”, обясни Валентина Стоева.

„Може би родителите не искат да разберат, че тяхното дете не е най-доброто в класа”, заяви Александров.

„Контролираният стрес е нещо много важно, той е мотивация за успех. Когато обаче е безсмислен, нещата преливат чашата. Понякога има и амбициозни родители, които пресоляват нещата”, счита Юлиян Петров.

Докато отмяната на тези изпити все още е само в полето на споровете, Даниел има съвет: „Винаги може да го научиш и един изпит не е толкова голямо нещо”.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кърмит

    28 4 Отговор
    Само в България, ученик в будна кома може да завърши 10-ти клас.

    Коментиран от #6

  • 2 родител

    40 7 Отговор
    Тъпанарчетата няма да стана по умни ,дори и Бог да ги оценява , а и учителите не искат това ,защото ще лъсне истината ,че цялата ни система е гола вода !
  • 3 Дедо

    37 8 Отговор
    Е нали някой блажи от това външно оценяване . Да не е безплатно хахахаха.
  • 4 Булпсихопатъ

    31 3 Отговор
    Че какво и беше на системата преди 90те? Болшинството беше реално грамотно. Начините на финансиране на учебните институции провалиха тотално нещата. Корупцията наречена образование ражда недоразумения с дипломи!

    Коментиран от #14

  • 5 Дърт даскал

    49 2 Отговор
    Всяко едно обучение е най-малко двустранен процес! Колкото учителят иска да научи един ученик, а то не иска резултатът е нулев и обратното- колкото един ученик иска да учи, а учителят не може резултатът е същия! Грешка на системата е, че учениците не могат да повтарят класа - до четвърти клас законно, а след 4-ти клас - под натиска на директори и "експерти". Така в 5-ти клас идват абсолютни неграмотници, които и нагоре си остават такива. И нещо друго: в моята работа се меси кой ли не - от баби, през НПО-та и стигнем до партийни гаулайтери. Все едно като пътувам в автобус имам право да се меся на водача защото съм пътник в автобуса. И на последно място: във всеки клас има по няколко келешчета "от сой", които цяла година ти провалят работата, а ти и училищните власти не мога да направят нищо!
  • 6 Уса

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кърмит":

    Първо го видях в сащ и не исках да повярвам и не знаех,какво да мисля дали е добре или зле,но призивите за либерастия бяха по-чисти и после дойдоха траверсите и разбрах,че не е никак правилно а е било подготовката за неправилното,което да направят правилно.Всякакви мързеливци и безделници с дипломи в момента източват социалните само защото имат дипломи които за взели със спящо присъствие
  • 7 мхаа

    27 7 Отговор
    АБСОЛЮТНО! Безсмислено напрежение и закупуване на помагала уж за подготовка.

    Коментиран от #24

  • 8 ежко

    7 14 Отговор
    Направо да им дават дипломите без да ходят на училище!Юлиян от синдиката и той се изказал!Страх ги е,че резултатите са плачевни -т.е. работата не е ссвършена и всичко лъсва здраво!

    Коментиран от #21

  • 9 Подкрепям!

    33 5 Отговор
    Абсолютно излишно упражнение! Нито резултатите са обективни, нито са стимул за повече усилия от страна на децата. Повод едни извънучилищни организации да печелят, лъжейки родителите, че “подготвят” децата им за изпити. А и целта “учете заради изпита” вместо “учете, за да успеете” е обречена на протест от страна на децата. Казвам го като учител с 30-годишен стаж, а не като заинтересован родител.
  • 10 Нури

    4 4 Отговор
    Срам
  • 11 Предложение до ЕС

    14 6 Отговор
    Да се премахне образованието след 4 клас. Основното е да се научат децата на буквите и цифрите. Друто за робите не е необходимо.

    Коментиран от #15

  • 12 От Варна

    20 6 Отговор
    Външното оценяване е само за оправдаване заплащането на учителите. Няма никакъв ефект и заблуждаваме себе си. Изпит чрез “ тест” и т. нар.. “Проекти” е пагубно. Децата учат за да развиват реч и въображение. Всички факти са налични в мрежите и са леснодостъпни. Друг е въпросът, колко са достоверни. Гледах предаване за средношколци с водещ Бойко Кръстанов. Потресаваща липса на елементарни познания от обща култура! Учители гледат ли и не се ли срамуват! Родителите не се ли притесняват за бъдещето на децата си! Гордеем се с единици “ олимпийци” в научната сфера! Да, но масовото ниво на грамотност!?….Комай нулево.

    Коментиран от #17

  • 13 Мокой

    25 3 Отговор
    От 4 клас и вече на уроци! Това е абсурдно!

    Коментиран от #19

  • 14 Яяяяяя

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Булпсихопатъ":

    Ме неше добра; хората бяха образовани , необходими са необразовани консуматори, държани на къса каишка
  • 15 Яяяяяя

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Предложение до ЕС":

    Само латинските
  • 16 Даамм

    12 3 Отговор
    Голяма е ролята на НВО за системата, да знаете. Откакто се провеждат, резултатите стават все по-плачевни, а системата рапортува и усвоява средства... Програмите, учебниците, ваканциите - боза и катастрофа.
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 6 Отговор

    До коментар #12 от "От Варна":

    Поклон пред Българските учители, за всеотдайността която проявяват в името на България!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ицо

    22 2 Отговор

    До коментар #13 от "Мокой":

    Това с частните уроци е един порочен кръг. Един учител преподава в училище и децата нищо не разбират. А като отидат у тях, платят си на същия човек , всичко вече им е ясно. За мен това е необясним феномен.
  • 20 Гост

    10 1 Отговор
    Матурите са бизнес с частни уроци за милиони и нищо повече. Учениците ни си стоят все така на ниво детска градина. Полза за децата - никаква, но даскалята трупат яко кинти от родителите.
  • 21 Гост

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "ежко":

    Е, какви да са, резултатите, като смъкват материалът от горните класове за изучаване в долните? Само преминават през натрупаното съдържание, без да затвърждават знанията. Давай следващият урок и да отмятаме актив. Кой го интересува, че знанията ще изфирясат след междучасието? Нали трябва да дадат някой лев и за частни уроци, при колежката.
  • 22 Михаил

    4 1 Отговор
    Знаете ли каква е трудна матурата по Мат . за 10 . клас. За мен тя е НЕНУЖНА.По отношение на другите матури без тях няма как.
  • 23 Будител

    13 0 Отговор
    Като са само за оценка на системата, защо резултатите от изпитите се вземат под внимание при формиране на годишното оценяване на детето. За прием в пети клас на някои учебни заведения се взема оценката от нво при формиране на бала. Пренебрегва се оценяването от учителя, което е последователно, системно, целогодишно, всекидневно и целенасочено за сметка на някаква случайна моментна ситуация, под влияние на стрес и тревожност. Излишно напрежение, за да се усвоят някакви пари, отпуснати на министерството. А за децата никой не помисли.
  • 24 хаха

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "мхаа":

    Излишно напрежение, казваш? Ами той ученикът 10 години се учил как да си отбива номера, как да спи в час и да си "чати" по джиесема и сега, изведнъж...да му се разваля хатъра! Е, не може, простотията и неграмотността трябва да се поощряват, а не да се стресират!
  • 25 Родител

    4 0 Отговор
    Абсолютно няма смисъл от тези матури. Само тормозят децата с техните глупости.
  • 26 За да не се види че на нищо не ги учат

    3 1 Отговор
    Разбира се че учителите ще са против. Така се вижда че не са правили нищо, и че са си вземали наготово големите, заплати които постоянно им се увеличават.
  • 27 123

    1 0 Отговор
    И какво като тяхното дете не е най-доброто, защото не е назубрило въпросите и отговорите, които учителите очакват? Може да е гениален програмист или художник и без са има 100т. на НВО.
  • 28 Ужас

    3 1 Отговор
    Не се прави никаква оценка и анализ. Това са пълни глупости. Едно че докарват стрес на децата, второ че принуждават родителите да плащат за частни уроци на учители отдавна излезли от системата които са в сивия сектор, тъй като тези пари никъде не се декларират.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол