Last news in Fakti

14 Март, 2014 08:17 1 024 0

Гривни следят 180 осъдени

  • осъдени-
  • земеделие-
  • ддс-
  • печат

Преглед на печата

Гривни следят 180 осъдени, пише "Труд"
180 предсрочно освободени затворници ще бъдат следени с електронни гривни, съобщи шефът на дирекция “Изпълнение на наказанията” Митко Димитров. Гривните ще бъдат заключени на ръцете или глезените на осъдени и пуснати под пробационен надзор, на които е наложено “ограничено придвижване” или “задължителна регистрация.” Електронното наблюдение е по проект на правосъдното министерство със средства от Норвежкия механизъм. То ще струва 585 хиляди евро и ще продължи две години.
" Електронният контрол на един затворник с гривна ще струва 4,70 лв. на ден. Фирмата доставчик на гривните е сред най-добрите в ЕС, централата е във Великобритания. У нас през 2009-2010 г. е бил осъществен за пръв път подобен проект. По него са следени 10 правонарушители. Резултатите са били отлични, затова сега получаваме по-голямо финансиране", каза шефът на затворите.

Обсъждат пенсиониране на 65 с поне 40 г. стаж, съобщава "24 часа"
От 2020 г. и мъже, и жени да се пенсионират на 65-годишна възраст и със задължително 40 г. осигурителен стаж. Тази идея за промяна в осигурителната система ще бъде обсъдено от тристранния съвет по предложение на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Ако бъде прието, в следващите пет години възрастта за пенсия на мъжете трябва да се увеличи с 1 г. и 4 месеца, а на жените - с 4 г. и 4 месеца. С по толкова трябва да се вдигне съответно и осигурителният стаж. За жените подобна промяна означава двойно ускоряване на нарастването на възрастта и стажа за пенсия спрямо досегашното. Преди да се мисли за увеличаване на осигуровки, трябва да се търсят варианти за намаляване на разходите на НОИ, смятат от АИКБ. Според работодателската организация трябва да се намали размерът на вдовишките добавки. Сега те са 26,5% от пенсията на починалия съпруг и се получават от 500 хил. души.

Под сто фирми пожелаха новия режим за ДДС, брои "Сега"
Шумно рекламираната промяна в режима за внасяне и възстановяване на ДДС на база реално постъпили плащания се оказа непопулярна. Под 100 фирми от началото на годината са решили да преминат към т.нар. касова отчетност на ДДС, сочат данните на НАП. При близо 235 000 регистрирани по ДДС фирми това прави 0.04% възползвали се от режима. Въвеждането на новия режим за ДДС се представя като едно от съществените облекчения за бизнеса, въведено от кабинета "Орешарски". Идеята на мярката е да адресира проблема с масовото бавене на плащания по вече извършени и фактурирани доставки. При дебатите по новите текстове бизнесът предупреди, че режимът може да доведе до сериозни проблеми в отношенията между преминали към него фирми и компании, които не са го въвели. Проблемни за бизнеса се оказаха и счетоводните усложнения около режима, както и забраната да се излиза от него за минимум 12 месеца. От НАП уточниха, че сред заявилите желание да бъдат допуснати до новия ред фирми има и такива, които своевременно са размислили и са се отказали. 

Студентка на министъра реанимира земеделието, информира "Стандарт"
Раните в земеделието ни са много и имат нужда от наистина добър лекар, за да може браншът да бъде реанимиран и здравето му да започне да се подобрява чувствително. Европомощите и държавната подкрепа са част от "хапчетата" за успешно лечение, но те трябва да се изписват и дозират от правилните хора. Всички земеделци се надяват, че Татяна Ангелова, която наскоро беше назначена за зам.-директор на Държавен фонд "Земеделие", е правилният човек. Пловдивчанката, която мечтаела да е лекар още от първите класове на началното училище, се надява, че ще успее да излекува и болестите в аграрния сектор. "Отдавна съм в този сектор и нещата, които се случват в него, са ми добре известни. Започнах работа във фонда през 2002 г. в Пловдив, преминала съм през различните нива на йерархията, за да стигна дотук, и смятам, че ще се справя", споделя Ангелова. Твърди, че няма да се огъне и пред различните лобита, които усилено дърпат късичката и тясна черга на националното подпомагане за земеделците към себе си... Татяна Ангелова завършва агрономство в Аграрния университет в Пловдив и е била студентка на земеделския министър проф. Димитър Греков. Явно се е справяла добре с материала, защото той веднага си спомня за Ангелова, когато му я представят като кандидат за ръководен пост във фонд "Земеделие". 

Тото Кутуньо записва нов албум със Софийската филхармония, подчертава "Дума"
Италианската звезда е в България за записите на новия си диск, в който ще се включат музиканти от Софийската филхармония. Тото Кутуньо вечеря инкогнито на 12 март в ресторанта на сънародника си Лео .
След вечерята си Тото Кутуньо поканил на масата си домакина Лео. "Обходил съм цял свят и съм бил във всички италиански ресторанти, но място като твоето, където всички се усмихват, възпитани са и сервират бързо - няма. Ти, баща ти и жена ти карате клиентите да се чувстват като част от вашето семейство. Това, което ме впечатлява, е, че заведението в момента е пълно с италианци. Ти събираш италианската общност в България. Браво, Лео!", казал Тото Кутуньо на най-усмихнатия рапър у нас Лео.

София обяви най-голямата си поръчка - за чистене, акцентира "Капитал Daily"
София обяви най-голямата си поръчка - за избор на компании, които ще чистят столицата през следващите пет години. Ако се приложат сега плащаните пари на компаниите, става въпрос за сума от над 440 млн. лв. В новата поръчка задачата е почти същата като настоящата, обогатена с малко нови дейности. От самата община обясняват, че разлика по същество няма, т.е. София ще се почиства и мие както досега. Зонирането на града е както досега - столицата е разделена на 20 района, разпределени в седем позиции. Обществената поръчка е обявена без индикативна стойност, но гаранцията за участие за отделните позиции е между 256 хил. лв. и 458 хил. лв., като общата им стойност е 2.4 млн. лв. Според Закона за обществените поръчки гаранцията за участие не може да надвишава 1% от прогнозната сума на търга. Това означава, че в случая общината смята да отдели най-малко 200 млн. лв. за следващите пет години за фирмите по чистота. След като задачата не е променена обаче, поръчката най-вероятно ще достигне сега плащаните нива от 88 млн. лв. годишно, т.е. 440 млн. общо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове