23 Август, 2024 07:53 10 138 30

За първите 6 месеца на годината има 151 сигнала за евентуални корупционни действия от служители на МВР

  • сигнали-
  • корупционни деяния-
  • служители-
  • мвр-
  • шест месеца

Това показват данните от отчета на изпълнение на мерките от Антикорупционния план на МВР за първите шест месеца на годината

За първите 6 месеца на годината има 151 сигнала за евентуални корупционни действия от служители на МВР - 1
Снимка: БГНЕС

Получени са 151 сигнала с данни за евентуално извършени корупционни деяния от служители на МВР за първите шест месеца на 2024 г. Това се посочва в отчета на изпълнение на мерките от Антикорупционния план на МВР за първите шест месеца на годината, цитиран от БТА.

Дирекция „Вътрешна сигурност“ работи по 137 от тях. Приключени са 64 проверки като 19 са основателни, 28 – неоснователни, 11 са изпратени в други структури на МВР и Прокуратура, а шест са присъединени към проверявани вече сигнали. По инициатива на „Вътрешна сигурност“ на МВР са образувани осем досъдебни производства.

За сравнение за цялата 2023 г. във „Вътрешна сигурност“ са получени 352 сигнала, съдържащи данни за евентуално извършени корупционни деяния, от които за работа в дирекцията са останали 276. Приключени са 144 проверки. От тях 35 са основателни, 94 неоснователни, а 15 са присъединени към проверявани вече сигнали. Образувани са 31 досъдебни производства.

По линия на мярката за обективно и всестранно изследване на изнесените данни за неправомерни действия на служители на МВР, през 2024 г., в дирекция „Вътрешна сигурност“ са постъпили 78 сигнала. От тях 25 са изпратени за произнасяне до компетентната прокуратура, 42 са изпратени на други структури на МВР по компетентност, по седем работата продължава, а по четири проверката е приключила, като не са потвърдени посочените данни.

При изпълнение на мярката за обективно и всестранно изследване на изнесените данни за неправомерни действия на служители на МВР:

В Областната дирекция (ОД) на МВР в Бургас е констатиран един случай на корупционно поведение на служител - подкуп. Образувано е дисциплинарно производство;

В ОДМВР-Варна са получени два сигнала от граждани за корупционни действия на служители, които са отработени като неоснователни; В ОДМВР-Враца са регистрирани седем сигнала и след извършени проверки са приети за неоснователни;

В ОДМВР-Монтана са регистрирани два сигнала, единият е приключил като неоснователен, а работата по втория продължава;

В ОДМВР-Русе са регистрирани 14 сигнала, от които един е потвърден. Изготвено е предложение за образуване на производство за извършено тежко нарушение на служебната дисциплина;

В ОДМВР-Силистра са регистрирани девет сигнала. От тях по един не е констатирано нарушение, по три – предстои проверка, по четири са извършени проверки и материалите са изпратени до съответната прокуратура с мнение за прекратяване като неоснователни;

В ОДМВР-Смолян са постъпили 27 сигнала. Проверките по 18 от тях са приключили като неоснователни, а по другите девет – продължават;

В ОДМВР-Хасково са регистрирани два сигнала, по които са извършени проверки като не са констатирани нарушения;

Във връзка с нерегламентирани връзки, уронващи престижа са образувани две дисциплинарни производства срещу двама служители от Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Гюешево“ за извършени тежки нарушения на служебната дисциплина и нерегламентирани връзки, уронващи престижа на службата. Наложено е им е наказание „уволнение“.

Също така са постъпили 33 сигнала срещу служители на „Гранична полиция“. По инициатива на „Вътрешна сигурност“ срещу четирима служители са образувани досъдебни производства. Изведени от корупционна среда са 29 служителя. За трима служители са изпратени данни за дисциплинарни нарушения.

Чрез системата за видеонаблюдение на ГКПП се извършва преглед на видеозаписи с цел превенция и противодействие на корупционни прояви на служителите на ГКПП. Установен е един случай на корупционно поведение. На служителя е наложено дисциплинарно наказание „уволнение“.

При работата на постоянната комисия за контрол и проверка за употреба и злоупотреба с наркотици и алкохол е установен един служител от „Национална система 112“, който е дал положителна проба за алкохол и е прекратено служебно му правоотношение по собствено желание. В ОДМВР-Пловдив един служител е с отчетен положителен резултат за алкохол, като по случая тече проверка. В ОДМВР-Ямбол е образувано едно дисциплинарно производство.

При провеждане на тестове за проверка на изпълнението на служебните задължения на служителите в системата на МВР 42 са положителни, а 22 - отрицателни. За установените данни за дисциплинарни нарушения са уведомени директорите на областни дирекции. Постъпили са данни за двама наказани служители.

При изследване на кандидатите за назначаване на държавна служба в МВР и на кандидат-курсантите за обучение в Академията на МВР (АМВР) за учебната 2024 г. - 2025 г. с психологични методики са отклонени 217 кандидати за назначаване в МВР, което е 11,7% от всички кандидати, явили се на конкурси, както и 108 кандидат-курсанти за АМВР, което е 21,9% от всички явили се.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    39 1 Отговор
    Най много вЕрвам на МВР , но след нашият съд и прокуратура !!
  • 2 Браво!

    26 0 Отговор
    Само толкова?
  • 3 замислен

    38 3 Отговор
    Спират те с измислено обвинение и "плащаш на нас или на държавата", като кажеш на държавата акта става 2 страници и ти губят поне 2 часа! оплакваш се и го изпращат за проверка на началника му. Началника много добре си знае подчинения и казва "няма данни, човека е виновен и иска да оттърве проверката". Ето ви неоснователните обвинения. Ако обаче си го снимал започва тормоза "ти знаеш ли че който снима без съгласие подлежи на затвор" и от обвиняващ ставаш обвиняем! Ако МВР иска да си подобри имиджа да се замисли как по-лесно да се подават сигнали и после подаващия сигнал да не бъде тормозен от колегите срещу който сте подали сигнала. Да се вземат в предвид и записи от регистратори и телефони.
  • 4 хаберих

    11 2 Отговор
    Девойка играе билярд. Дълго се прицелва, замахва и изтървава билярдната щека, която удря в задните части близко стоящ мъж. След което тя уплашено възкликва:
    - Ох, извинете, аз се целех в топките, ама...
  • 5 само подадените сигнали

    32 0 Отговор
    има още два-три пъти повече неподадени
  • 6 хубаво

    9 1 Отговор
    толкова малко . явно 3-4 са по-дебели . за много влияния и пари . някой е загазил . осъдили са го . Интересно . Шенгена бяга заради Корупция . Поне има кой да провери . Някои само топят . Не мога да се сетя . сега е август . Какво може да е станало .
  • 7 Защо ?

    25 1 Отговор
    Защо ? Да подаваш сигнали до тази и Всички останали Корумпирани институции! Очевидно Никой няма да рита срещу себе си! Поне това показва Практиката! Закона е нещо ей Там! Зад Витрината!
  • 8 ьийкав

    35 2 Отговор
    Вътрешна сигурност, почваите да вземате сериозни мерки за да не се обърне колата. Масово милиционерите содят небръснати и с татуировки, и приличат с държанието си на бандити а не на служители на закона. Масово не си знаят задълженията и не разбират значението на думичките в закона и наредбите. Не служат на хората, а са като рекетьори. А на скоро ги видяхме да излизат на митинги с политически искания. Тези последните са груби нарушители на закона и трябваше вече да са изгонени дисциплинарно. Ако не се вземат мерки, системата ще прогние, което е опасно, мИрси. Които иска да служи почтенно, има и такива Слава Богу, добре, ама тези дето си мислят че са във филм и се правят на бандити, ги гонете безработни.

    Коментиран от #22

  • 9 Няма ОПГ

    31 1 Отговор
    Без участие на милиционерите, няма проституция, без закрила от милиционерите, няма продавачи на дрога в училищата без участие на милиционерите. Но няма как да е различно, когата самите Министри са лейтенанти на Мафията.
  • 10 Мафиотската Д-ва

    28 1 Отговор
    Всичко ще си дойде на мястото когато гражданите осъзнаят, че те са им началниците на полицаите.
    Обаче Националните Медии Телевизии работят 24 часа в посока това да не се случи.Съучастниците- национални медии да го кажем.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ЧОЧО

    25 1 Отговор
    Работата на полицаите е да помагат на хората, при нас е точно обратното да тормозят хората. А с глобите трябва да събират пари за пенсионерите в полицията,които никак не са мслко.
  • 13 С нашите пари банкет правят

    21 1 Отговор
    И всички сигнали са в кофата на Вътрешна сигурност :) всички държавни Опг-та са закриване съд, прокуратура, МВР, агенции
  • 14 Гост

    17 2 Отговор
    Да не сте объркали периода?!! Сигурно сте искали да напишете за първите 6 дни
  • 15 Наивник на средна възраст

    19 2 Отговор
    Това МВР,в този му състав и улегнали вече вероятно престъпни навици,няма как да си подобри имиджа.Вероятно основателно,на обосновано разумно съмненеие в Булгария се счита,че МВР е вероятно най-голямата ОПГ в страната,което е пагубно за нормалния живот на гражданското общество.Разбира се това вероятно е подпряно яко от политическите формации.Само общ грждански контрол и протест би могло да доведе до някаква промяна.Както се отбелязва в един коментар,основния обществен договор ясно казва кой е собственик на всичко в държавата - гражданите на същата.Те са рабодателите на всяка държавна институция и разбира се те плащат заплатите. Време да променим чуствотот на държавните служители,а именно,че те са главните в Републиката.Не са - те са наши наемни работници,които като такива могат да изхвърчат от работата си,която не вършат достойно.Все още не е преодолян един от най-големите проблеми - въведения функционален имунитет на бг магистратите.Не може тези,които следва да налагат закона и да слядят за отговорността на всеки пред него,да не носят отговорност за действията си като служебни лица.АБСУРДНО е.Те го знаят много добре,но така им изнася,но нас - НЕ! Замислете се и масово гласувайте.Аз съм готов да рискувам вота си този път,давайки го за МЕЧ.Вие - сами решавате за себе си.Ще напомня,за кой ли път казаното от Дж.Оруел :"Народ,който избира корумпирани самозванци,крадци и предатели,не е жертва,съучастник е." МИСЛЕТЕ за децата си!
  • 16 Сопола .

    14 1 Отговор
    Лицето Калин Стоянов, който е марионетка на Тиквата и Прасето, още ли си мисли, че е фактор в държавата?
  • 17 Факт

    15 1 Отговор
    Винаги подавайте сигнали за самоуправство и незаконни заповеди(исканията да си ги искат в къщи)Още при първото им тежкареене им заявете-"На вас ще бъде подадена жалба"(гарантирано омекват)После пишат обяснения и им остава в досиетата.При смяна на началника им след време това е предпоставка за изпадане в немилост.И при възможност водете видеопротокол или аудиозапис.Те са длъжностни лица а не частни за да им искате позволение,и те също би трябвало да записват.
  • 18 НАБЛЮДАТЕЛ

    10 1 Отговор
    Само толкова? Реалното число е с няколко нули в повече
  • 19 значи за вторите 6 месеца още 149

    5 1 Отговор
    Закакво ли ще са . Да помислим критично . Сега е модерно да плашат Тръмп . как рефлектира в бг . критики към радев . друго . шерифите хващат нов хибриден терор - деца с пушки , пистолети , бомби . в бг е с близнаците на цалапицата . да . да видим морето . удавени , дебели цени . кирия няма .а 2 сгазени в 23:00 . 1 час преди полунощ . идат нормални за бг избори . едни и същи политици , говорят едно и също . след 1-2,3 месеца . интересно . Денков го забравиха . зелиски иска още бомби и снимки . закакво ли ще е 152 сигнал .
  • 20 Факман

    15 1 Отговор
    В законно корумпираната структура няма нередности.Всичко върви по мед и масло наркотиците контрабандата и парите на ръка са същите.Няма констатирано нарушение.Закривай територията.
  • 21 Ходете вижте какво става в КАТ Варна

    12 0 Отговор
    Е нема такива схеми
  • 22 ЧУЛО ВИДЯЛО

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "ьийкав":

    Системата от Бойко Борисов насам вече се продънила. Всички тези глупости бради и мутренски вид дойде от кожения шлифер и брадата и голата глава на министъра главния секретар. Най вече от глупавата идея дайте млади махнете старите. Амс младите не се научили и махат старите защото пък не слушат глупостите които ги карат да праввт. ВМВРвлизат продуктите на образователната система ненаучени невъзпитани мързеливи
  • 23 Иван Христов

    16 1 Отговор
    Позорно и срамно поведение на дебели и мутроподобни полицаи да дойдат спонтанно без разрешение да протестират пред президентството . Откога, къде и по кой закон избират и закрилят своя шеф
  • 24 Мерки!

    13 1 Отговор
    Вземете мерки за сигурност и безопасно шофиране на автомагистрала Тракия стотици камиони които карат без да се съобразяват с останалите участници в движението скъпите коли е ясно че вървят бързо но вече това не е нормално и модерно живота си остава най ценното трудно е да се обясни закъде толкова се бърза.....А по темата с корупционните схеми и практики е ясно че веднъж завинаги трябваше да бъде премахнато
  • 25 Какво

    10 1 Отговор
    Мвр,какви глупости,това там всичкото е за смяна,рибата мирише от главата.
  • 26 Емо

    9 0 Отговор
    Даже и 5 случая годишно са неприемливо много.
  • 27 Габдулла

    6 0 Отговор
    Много моля коментиращите да не използват думата милиционер, като символ на корупция. Системата на контрол беше такава, че освен ако не са то разпоредили да се правиш на такъв, нямаш никакъв шанс да оцелееш повече от месец - два. Аз съм милиционер и знам какво говоря. МВР загни някъде в средата на 80-те, точно след Възродителния процес. Аз татуиран милиционер съм виждал само бивш граничар и служил във ВДВ.
  • 28 Габдулла

    3 0 Отговор
    Много моля коментиращите да не използват думата милиционер, като символ на корупция. Системата на контрол беше такава, че освен ако не са то разпоредили да се правиш на такъв, нямаш никакъв шанс да оцелееш повече от месец - два. Аз съм милиционер и знам какво говоря. МВР загни някъде в средата на 80-те, точно след Възродителния процес. Аз татуиран милиционер съм виждал само бивш граничар и служил във ВДВ.
  • 29 Ами да

    11 2 Отговор
    В МВР е пълно с професионалисти! Непрекъснато се преливат към мутрите охранители и обратно!
  • 30 терзиев от дс

    2 1 Отговор
    Милиционерската КАЛИНка не е корумпирана. От Кремъл са проверили.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол