27 Август, 2024 16:42 1 129 19

Зелено движение предлага 12 мерки срещу кризата с безводието

  • вода-
  • криза-
  • безводие-
  • зелено движение

За решаване на водната криза ще спомогне и евентуалното ограничаване на жилищното и промишленото ново строителство

Зелено движение предлага 12 мерки срещу кризата с безводието - 1
Снимка: БГНЕС

12 конкретни мерки, с които да се реши кризата с безводието в редица части на България, предложи Зелено движение. Политическата партия от години алармира за наболелия проблем, а от няколко седмици следи ситуацията изкъсо и почти ежедневно актуализира на страницата си във Facebook данните за засушаването и кризата с водоснабдяването.

Към днешна дата 410 населени места от 105 общини с над 420 000 жители са с обявен чрез заповед на кмета режим на водоснабдяването, обяви Тома Белев, съпредседател на Зелено движение. По думите му още 140 населени места с 84 000 жители имат трайни проблеми с доставката на вода. За част от ВиК операторите и населените места, обслужвани от тях, няма никаква информация освен сигналите на гражданите.

Сред по-големите общини с режим на водата са Аврен, Аксаково, Антоново, Асеновград, Болярово, Братя Даскалови, Брезник, Велики Преслав, Венец, Върбица, Гърмен, Джебел, Карнобат, Крумовград, Котел, Перущица, Омуртаг, Павликени, Плевен, Попово, Разград, Севлиево, Сунгурларе, Стралджа, Търговище, Черноочене.

Комисията за енергийно и водно регулиране и ВиК-дружествата предоставят данни за поне 8256 основни и резервни водоизточници. На ВиК-оператори и общини са издадени 4117 разрешителни за ползване на води за питейно-битови цели, тоест оказва се, че опазваме качеството и количеството на водите в едва 50% от водоизточниците на страната. А освен това за една десета от населените места обаче липсва информация за водоизточниците.

От Зелено движение предлагат на първо време правото на достъп до питейна вода да бъде гарантирано като основно право на човека в Закона за водите. Зелените ще се борят също така за създаването на стандарти за обявяване на водни кризи.

Освен това се предлага и проучването и опазването на нови резервни водоизточници и определянето на техните санитарно-охранителни зони. Това е възможно да се постигне и чрез инвестиции в завършване на започнати вече водоснабдителни проект, като язовир Нейковци.

Зелено движение предлага да се учредят санитарно-охранителни зони за всички водоизточници. За сведение – към момента са определени 2478 санитарно-охранителни зони на източниците на питейни води (или около половината от водоизточниците имат определени СОЗ).

От партията ще настояват също така за ограничаване на ползването на старите гори в СОЗ с цел максимално осигуряване на техните водоохранителните и водорегулиращите функции. За целта ще са нужни спешни промени в Закона за горите.

За подобряване на ситуацията с водната криза ще помогнат и редовни проверки за незаконно включване във водоснабдителната система на населените места във воден режим, както и редовно идентифициране на течовете от водоснабдителните системи и увеличаване на инвестиции в спирането на загубите.

Зелено движение призовава и за създаване от страна на МРРБ на публично табло за селищата в режим на водоподаване и качеството на водите за пиене, както и за възстановяване на дейността на Информационна система за водностопанските системи съоръжения и Единна информационна система за ВиК услугите. За изграждането на тези системи бяха изплатени 6 млн. лева от ОПОС 2014-2020 по проект на МРРБ, припомнят от движението.

За решаване на водната криза ще спомогне и евентуалното ограничаване на жилищното и промишленото ново строителство до капацитета на водоснабдителните системи и водоизточниците.

Разбира се, Зелено движение настоява и за технологично обновление на ВиК и прилагане на нови технологии за пречистване на питейните води, както и за поставяне на измервателни устройства на всички водовземни съоръжения ( по данни от ВиК София такива има на 3% от водовземните съоръжения).

От партията предлагат също да се въведе принципа на професионализъм при управлението на ВиК операторите и обвързването на управлението със спазването на законите.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде

    18 5 Отговор
    Зелените да спрат да блокират строежа на инфраструктура. Това ще помогне най-много.
  • 2 Айде

    15 3 Отговор
    Зелените блокират изграждането на язовири въпреки безводието. Опазването на рибата главоч и кукумявката са приоритет. И двете не са застрашени видове.
  • 3 Напомнително.

    11 0 Отговор
    През 1999 г. при управлението на крадеца от Драгалевци бе сключен и скандалния "договор" с турската фирма "Джейлян холдинг" за строителството на каскада "Горна Арда" включваща три големи язовира и няколко по-малки.
    През 2000 г. Костов и тогавашният турски мин.председател Бюлент Еджевит с дандания, фоерверки и чевермета откриха обекта и след като НЕК направи отвеждащия тунел за язовир "Мадан" се оказа, че в "договора" не е предвиден срок за започването и завършването на строежа ?! Наглите турци даже поискаха около 40(четиридесет) милиона долара за да преотстъпят "правото" на строеж на друга фирма !!!
    И сега 25 години след гнусният "договор" строителство няма, но проекта е блокиран !!!

    В тази далавера участник беше Христо Михайловски, зет на Йордан Соколов-Жана, тогавашен председател на НС.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 безпартиен

    8 1 Отговор
    Водата е стратегически държавен ресурс и тези които са сложени да отговарят за нея,трябва да носят отговорност за злоупотреби в особено големи размери!!!!Това са всички сложили подписа си под договори за продажба на ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ на частни лица и фирми с ВЕЦ!!!!! ИМАМЕ ЛИ ПРОКУРАТУРА И СЪД??????
  • 7 Така Така

    5 0 Отговор
    Залесяване му трябва
  • 8 Не вярвайте на

    1 5 Отговор
    Зелени те манипулатори и изнудвачи.
    Ще съжалявате горчиво. Ще бъдете излъгани манипулирани а те ще напълнят банковите си сметки.
  • 9 БгТопИдиот🇧🇬

    3 1 Отговор
    Безводието не е важно за БГ туземеца.

    Важно е да са помага на УКРА да се бори до заличаването и като държава.
  • 10 дддд

    4 2 Отговор
    Шат на зелените утки тиквите и в Белене!
  • 11 Луд

    3 2 Отговор
    1во да се напълнят всички язовири. 2ро да вали колкото е необходимо и то редовно. 3то да се направят нови канализации и напоителни канали в цялата страна ,срок за 6 месеца и за 1 000 000 000 000 000 000 000 лева. заем от луната. 4 то всички зелени да се изпратят на Марс където им е мястото. . И така до 12.

    Коментиран от #12

  • 12 Пробвай пак.

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Луд":

    Неможеш да ги надлуднеш, те разграфяването и борбата с климатичните промени на марс вече са ги изработили.
  • 13 Фикри

    1 0 Отговор
    Най - напред , трябва да се поднови водопреносната мрежа!
    Има места където загубите по мрежата са над 60 %.
    Голямо кладенец ще стане, че там са много пари, но това е най - важно
  • 14 ⚒️⚒️⚒️⚒️

    0 1 Отговор
    Аре, па тея "зелени" абе какви глупости, всички знаем истината,в язовирите няма защото са подписали договори с фирми, водата е отклоняване за поливане, да не споменава ме загуби по мрежата течове, кражби, не поддръжка.... Та, "зелените" бегайте на Марс, че тук само пречите
  • 15 Фифо

    0 1 Отговор
    По-добре да не ги слушат, че като им знам предложенията...
  • 16 Симо

    0 1 Отговор
    Няма файда от техните предложения, винаги има зейнала яма в тях
  • 17 Стефан

    1 0 Отговор
    Зеленото движение да не имитира дейност след като години наред не си мръдната пръста по темата
  • 18 Живка

    0 0 Отговор
    Така се случва като си във властта единствено и само за парите. И Борислав Сандов и Тома Белев бяха министри, ама не си мръднаха пръста за нищо. Всеки иска неговите фирми и НПО-та да взимат най-много пари и проекти. Дано хората си научат вече урока и да не допускат някакви измислени зелени във властта повече.
  • 19 Алекс

    0 0 Отговор
    От години псевдо еколозите само се чудят как да откраднат пари под масата и само привидно се правят на загрижени за природата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове